CUTREMUR de 8,2 in Chile: cinci oameni au murit. Alertele de tsunami pentru Honduras, Peru, Ecuador si Chile, ridicate

×
Codul embed a fost copiat

Un cutremur cu magnitudine de 8,2 a zguduit marti noapte nordul Chile, determinand evacuarea coastelor de nord ale tarii din cauza unui risc de tsunami. In acelasi timp, presedintele tarii a declarat stare de catastrofa naturala in zona afectata.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

UPDATE 11:30 Alerta de tsunami ar putea fi emisa si pentru insulele Kurile, care tin de Rusia si se afla la NV de Japonia. In ciuda distantei mari care le desparte de Chile, aceste insule risca sa fie atinse de valul seismic, considera expertii citati de Vocea Rusiei.

 UPDATE 9:15 Potrivit CNN, alertele de tsunami emise pentru Ecuador, Peru, Chile si Honduras au fost ridicate. Centrul de Alerta de Tsunami pentru Pacific a precizat intr-un comunicat: "In baza informatiilor disponibile, nu este asteptat un tsunami important. Insa nivelul apelor s-a schimbat si asta poate constitui un pericol pentru inotatori si ambarcatiuni, dar si pentru persoanele care se afla pe tarm sau in porturi".

UPDATE 08:25 Presedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofa naturala in regiunile Arica si Tarapacan (nord, in apropiere de frontiera cu Peru), cele mai afectate de seismul cu magnitudinea de 8,2 din nordul tarii, relateaza AFP.

Citește și
Rares Nastase in Chile
Exista viata dupa cutremur: Secretul blocurilor fara moarte
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Am decretat stare de catastrofa naturala pentru Arica si Tarapaca", a declarat ea cu cateva minute inainte de a semna decretul la palatul prezidential Moneda. Ea va merge miercuri in zonele afectate de seism.

UPDATE 07:58 Honduras, care se teme de consecintele cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, care a afectat coasta de nord a statului Chile, a declansat alerta de tsunami, au anuntat autoritatile, citate de AFP.

Alerta se refera la golful Fonseca din nord-vestul tarii, pe malul Pacificului, unde Comisia permanenta de prevenire a riscurilor (Copeco) a stabilit ca exista cel mai mare risc. Copeco le-a ordonat capitaniilor din porturile vizate sa restranga navigatia ambarcatiunilor de talie mica si medie pe o perioada de 18 ore.

Alerta se refera la circa zece sate de coasta din departamentele Choluteca si Valle din sudul tarii.

In acest moment, alerta de tsunami este emisa in patru state: Ecuador, Peru, Chile si Honduras.

UPDATE 07:53 Ministrul de Interne, Rodrigo Penailillo, a mai spus ca circa 300 de prizoniere de la o inchisoare din orasul Iquique, au evadat, potrivit BBC.

Detasamente de politie au fost trimise in zona pentru prinderea acestora si pentru a preveni posibilele jafuri si revolte in strada.

UPDATE 07:38 Ministrul de Interne din Chile a confirmat ca cel putin cinci persoane, patru barbati si o femeie, si-au pierdut viata in urma seismului cu magnitudinea de 8,2.

"Anunt cu tristete moartea a cinci persoane, patru barbati si o femeie, la Iquique si Alto Hospicio, victime ale unei crize cardiace sau zdrobite sub daramaturi", a declarat ministrul.

 

UPDATE 07:20 Ricardo Toro, directorul serviciilor de urgenta din Chile, a informat ca intreaga zona de coasta a tarii a fost evacuata preventiv, in eventualitatea unui tsunami, potrivit The Guardian.

Cutremurul s-a produs la ora locala 20.46 (miercuri, 02.46 ora Romaniei), la aproximativ 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adancime de 46,4 kilometri, potrivit Centrului seismologic national al Universitatii din Chile.

Potrivit CNN, au fost raportati cel putin 2 morti si trei raniti in urma seismului.

EXISTA VIATA DUPA CUTREMUR: Cum sunt pregatiti chilienii pentru cutremure

Centrul american pentru Studii Geologice a anuntat de asemenea producerea unui cutremur cu magnitudine de 8. Alerta de tsunami ar viza alte doua tari, si anume Ecuador si Peru, potrivit Centrului american.

La randul lor, serviciile nationale din Ecuador si Peru au anuntat ca au emis alerte de tsunami.

"Vom fi atenti la coastele noastre si ne pregatim", a anuntat presedintele Ecuadorului, Rafael Coreea, pe contul sau de Twitter.

O alerta de tsunami a fost declansata pentru coasta de sud a statului Peru, a anuntat marti seara Marina peruviana. "Este o alerta pentru care luam toate masurile de precautie", a anuntat pentru AFP comandantul Marinei de Razboi, Colbert Ruiz.

"O alerta inseamna ca trebuie sa fim atenti, dar nu confirma sosirea unui tsunami", a precizat el, adaugand ca lucreaza in coordonare cu Serviciul pentru Aparare Civila pentru a evalua pericolul.

"Pana acum, nu exista nimic", a spus el.

Drumurile de-a lungul coastei din Lima, capitala statului Peru, au fost inchise, a anuntat primarita Susana Villaran. Potrivit Centrului de alerta pentru tsunami din Pacific, cu sediul in Hawaii, cutremurul a provocat valuri de 2,11 metri.

Cutremurul a fost resimtit mai ales in Tacna, Arequipa si Moquegua, potrivit Institutului peruvian de Geofizica. Biroul national chilian pentru Situatii de Urgenta (ONEMI) a cerut evacuarea preventiva a coastelor tarii, unde, pentru moment, nu sunt inregistate victime sau pagube.

Citeste si: Bucuresti, declarat de englezi "capitala europeana a cutremurelor". Ce spun seismologii

Citeste si: Un cutremur de 7,5 e suficient pentru a distruge unul dintre cele mai mari orase ale SUA. Falia San Andreas, in planul doi

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Exista viata dupa cutremur: Calitatea materialelor primeaza pentru chilieni
Exista viata dupa cutremur: Calitatea materialelor primeaza pentru chilieni

Nu fac rabat de la calitatea materialelor, chiar daca sunt fabricate la ei sau in alta tara. Este regula de aur, dupa care se ghideaza chilienii cunoscuti pentru exigenta lor in ceea ce priveste normele din constructii.

Exista viata dupa cutremur: Secretul blocurilor fara moarte
Exista viata dupa cutremur: Secretul blocurilor fara moarte

Mai avem o sansa sa construim bine: daca invatam de la altii. Campania "Exista Viata dupa Cutremur " va dezvaluie reteta chiliana. Dupa ce au studiat zeci de ani comportamentul imobilelor la seisme, sud-americanii au gasit secretul blocurilor fara moarte.

Exista viata dupa cutremur: Modelul Chile
Exista viata dupa cutremur: Modelul Chile

Noua campanie a Stirilor ProTV isi propune sa deschida un dosar greu pe care nici un guvern nu a reusit sa-l rezolve pana acum: siguranta caselor noastre, vechi sau noi, la urmatorul cutremur mare.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.