Atac armat la Munchen. Atacatorul s-a inspirat de la Anders Breivik si a planificat "baia de sange" pentru a se razbuna

×
Codul embed a fost copiat

Un nou atac violent, al treilea in ultimele 8 zile, zguduie Europa. De aceasta data, la Munchen, in Germania un individ cu probleme psihice a omorat 9 oameni si a ranit alti 21, dupa care s-a sinucis.

Printre victime sunt adolescenti si copii, aflati intr-un restaurant, dar si cumparatori de la un centru comercial. Operatiunea de cautare a individului a paralizat tot orasul. Atacatorul, un german cu origini iraniene, NU avea legaturi cu grupari teroriste. Ar fi vrut insa sa se razbune pentru faptul ca se simtea discriminat. Si a fost "inspirat" de criminalul norvegian Anders Breivik, motiv pentru care si-a planificat "baia de sange" fix la 5 ani dupa masacrul comis de acesta. Portretul autorului atacului din Munchen: Era timid si amator de jocuri video de razboi

Sumarul evenimentelor:
♦ Politia investigeaza "o legatura" intre atacatorul din Munchen si Anders Breivik
Numele atacatorului este Ali David Sonboly. Bild a publicat prima fotografie cu tanarul
Anchetatorii au anuntat ca atacatorul suferea de o forma de depresie si urma un tratament psihiatric
♦ 
Seful politiei din landul Bavaria: Nu exista o legatura cu ISIS
Atacatorul a piratat un cont de Facebook si a trimis un mesaj in care indeamna persoane sa vina la mall pentru mancare gratuita
Iranul condamna atacul dintr-un centru comercial din Munchen
Autorul este un tanar de 18 ani, iraniano-german
9 oameni au fost ucisi si 21 sunt raniti in urma atacului

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

UPDATE 21:11 Atacatorul de 18 ani s-a sinucis cu un glont in cap in fata politistilor, au informat sambata surse din fortele de securitate din capitala Bavariei, transmite EFE, conform Agerpres.

Citește și
Angela Merkel - Agerpres
Reactia Angelei Merkel dupa doua atacuri comise in Germania in mai putin de o saptamana: "Facem tot ce este posibil" VIDEO
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Catre orele 18:30 GMT, o patrula de politie a dat de urma presupusului atacator care, fiind abordat de catre agenti, si-a scos pistolul, a tintit catre cap si a tras, a anuntat politia intr-un comunicat. Cand s-a intamplat acest lucru, atacatorul se afla la oarecare distanta de centrul comercial, unde deschisese focul cu circa doua ore si jumatate mai inainte.

UPDATE 20:00 Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, sambata seara, ca, pana in acest moment, nu sunt informatii care sa confirme prezenta vreunui cetatean roman printre victimele atacului produs vineri in Munchen.

Giuliano, unul dintre tinerii ucisi in atacul comis vineri seara la Munchen avea 18 ani, iar familia acestuia ar proveni din Romania, a spus un prieten al acestuia, care a mers sambata sa ii aduca un omagiu la locul tragediei, relateaza The Telegraph.  Foto cu victima, sursa: Bild.

UPDATE 19:00 Sapte cetateni straini - trei kosovari, trei turci si un grec - se numara printre cele noua persoane ucise vineri seara, au anuntat sambata autoritatile din tarile afectate.

UPDATE 18:00 Autorul atacului armat din Munchen (capitala landului Bavaria, sudul Germaniei), si-a atras victimele dupa ce a piratat un cont de Facebook si i-a invitat la un restaurant de tip fast food pentru a profita de reduceri, a declarat sambata ministrul de interne german Thomas de Maiziere, citat de AFP. "A avut dinainte un cont Facebook piratat", a explicat De Maiziere intr-o conferinta de presa la Berlin.

Acest cont invita victimele sa vina si sa profite "de oferte speciale sau de reduceri" la un lant de tip fast food din centrul comercial unde a avut loc atacul de vineri seara, soldat cu noua morti. "Unele elemente ne fac sa credem (ca persoana care a piratat contul) este chiar ucigasul", a adaugat ministrul, in conditiile in care invitatia de a se intalni la restaurantul fast food a fost fixata pentru vineri, ora locala 16:00. De Maiziere a apreciat ca asasinul, un germano-iranian in varsta de 18 ani, a fost cel mai probabil victima a hartuirii de catre alti "tineri de varsta sa". Potrivit presei locale, atacatorul, David Ali Sonboly, postase urmatorul mesaj pe Facebook: "Va ofer tot ceea ce doriti, dar nu prea scump"

UPDATE 17:00 Ministrul german de Interne Thomas de Maziere a declarat sambata ca "nu exista niciun indiciu referitor la vreo legatura cu terorismul international" in atacul de la Munchen, relateaza The Associated Press. De Maiziere a declarat pentru presa ca s-a intalnit cu toti oficialii de rang inalt in domeniul securitatii. Autorul atacului de la Munchen - un tanar in varsta de 18 ani, cu dubla cetatenie germana si iraniana, care a ucis la un mall din orasul bavarez noua persoane si apoi s-a sinucis - nu are cazier judiciar. Serviciile de informatii nu aveau informatii despre el, a adaugat ministrul. Parintii atacatorului au venit in Germania la sfarsitul anilor '90 si au cerut azil, a precizat de Maziere.

UPDATE 16:00 Trei cetateni turci se afla printre cele noua persoane ucise vineri seara in atacul de la Munchen, a anuntat sambata seful diplomatiei turce, scrie Reuters, iar presedintele kosovar anunta moartea a trei etnici albanezi, relateaza The Associated Press.

UPDATE 15:40 Politia din Munchen a sugerat ca atacatorul ar fi fostinteresat de atacurile in masa si de atacatori, inclusiv de teroristul de extrema dreapta norvegian Anders Breivik. Atacul s-a produs la cinci ani de la atacurile din Oslo si Utoya, in care si-au pierdut viata 77 de oameni, relateaza The Guardian.

UPDATE 15:30 Zi de doliu la Munchen, in urma atacului armat de la mallul Olympia Primarul Munchenului a declarat sambata o zi de doliu in memoria victimelor atacului armat comis vineri seara in capitala bavareza, relateaza The Associated Press.Dieter Reiter afirma ca orasul este "socat si ingrozit de avest act groaznic". Primarul a transmis condoleante victimelor, familiilor si prietenilor victimelor sambata dimineata, intr-un mesaj postat pe Facebook. El le multumeste fortelor de securitate pentru modul in care au gestionat situatia.

UPDATE 15:00 Anchetatorii au gasit probe potrivit carora presupusul autor al atacului de la Munchem - in virsta de 18 ani, cu dubla cetatenie germana si iraniana - suferea de probleme psihice si a primit un tratament in acest sens, insa detaliile nu au fost confirmate inca, a anuntat sambata, la o zi dupa atac, intr-o conferinta de presa, procurorul Thomas Steinkraus-Koch, relateaza The Associated Press.

De asemenea, tanarul - care a deschis focul asupra multimiI intr-un mall si la un restaurant McDonald's si a ucis noua persoane, dupa care s-a sinucis - era obsedat de atacuri armate in masa, a anuntat politia sambata.Anchetatorii au perchezitionat locuinta tanarului - a carui identitate nu a fost divulgata - si au gasit un numar considerabil de materiale despre atacuri armate in masa, inclusiv o carte intitulata "Manie. De ce ucid studentii". Insa ei nu au gasit probe care sa faca legatura intre tanar si grupari extremiste precum Statul Islamic. "Era obsedat de atacuri armate in masa", a declarat seful politiei Hubertus Andrae pentru presa.

UPDATE 13:54 Bild a facut publica poza cu atacatorul de 18 ani, care a ucis 9 persoane si a ranit alte 27. Numele tanarului este Ali Sonboly.

UPDATE 13:40 Politia din Munchen a anuntat la conferinta de presa ca informatia privind reclama falsa de pe Facebook este adevarata. Tanara pe contul careia a aparut anuntul ca McDonalds ofera gratuit meniuri a anuntat ca i-a fost spart contul inainte de atac.

Mesajul, trimis de pe contul unei tinere, indeamna persoane sa vina la mall la ora locala 16.00 (17.00, ora Romaniei). "Iti voi da ceva, daca vrei, dar nu prea scump", se arata in acest mesaj. "Se pare ca (mesajul) a fost pregatit de catre suspect, iar apoi expediat", a adaugat unul dintre anchetatori.

UPDATE 13:21 Tanarul germano-iranian de 18 ani suferea 'de o forma de depresie', a anuntat sambata procurorul orasului, Thomas Steinkraus-Koch. "Este vorba aici de o boala, de o forma de depresie", a spus procurorul intr-o conferinta de presa la Munchen, facand in acelasi timp apel la prudenta in legatura cu informatiile conform carora tanarul ar fi urmat un tratament psihiatricAtacatorul a avut un pistol Glock-17, semi-automat, nu avea licenta de port arma.

UPDATE 13:18 Politia din MunchenCalculatorul tanarului a fost ridicat din locuinta. In camera lui au fost gasite documente despre armament, precum si o carte intitulata: Rampage in Head: Why Students Kill. Politia a mai anuntat ca sunt in total 10 morti, inclusiv atacatorul, 27 de raniti, dintre care 10 sunt in stare grava.  Potrivit anchetatorilor, politistii au tras dupa tanar insa niciun glont nu l-a atins, motiv pentru care varianta sinuciderii este cea mai plauzibila. Toate victimele locuiau in zona, niciun turist nu a fost ranit. Victimele au varste intre 15 si 45 de ani.

UPDATE 12:55 Seful politiei din landul Bavaria, Hubertus Andrä, a declarat sambata ca 'nu exista nici cea mai mica legatura' intre gruparea jihadista Statul Islamic (SI) sau refugiati si atacatorul germano-iranian de 18 ani care a deschis focul vineri asupra persoanelor dintr-un complex comercial din orasul Munchen, dupa care s-a sinucis.

Anchetatorii analizeaza pista unei persoane cu probleme psihice, a mai spus seful politiei bavareze, care a precizat totodata ca 10 persoane au murit in atac, iar 27 au fost ranite. Sapte dintre persoanele impuscate mortal erau adolescenti. Atacatorul avea in rucsacul din spate 300 de gloante, iar in locuinta sa a fost gasita o carte despre cum se comite un atac armat. Tanarul era nascut si crescut in Munchen si era elev. Potrivit procurorilor, atacatorul suferea "de o forma de depresie".  "Este vorba despre un atacator singuratic, nu are legatura cu refugiatii, atacatorul avea 18 ani, nascut si crescut in Munchen, nu sunt dovezi ca avea o legatura cu ISIS".

UPDATE 12:06 Ministri germani se intalnesc sambata cu directorii agentiilor de securitate.  Seful politiei locale Hubertus Andrae a declarat ca printre victime se afla copii, iar trei dintre raniti ramaneau in stare critica. Politia afirma ca nu exista indicii clare cu privire la motivele atacului armat.  Ministrul de Interne Thomas de Maiziere urmeaza sa se intalneasca cu sefii serviciilor de securitate la Berlin, dupa ce si-a intrerupt concediul in Statele Unite. El va participa, de asemenea, la o reuniune a Cabinetului de Securitate, condus de catre cancelarul Angela Merkel.

Autoritatile au dispus ca steagurile sa fie coborate in berna in intreaga tara, "in semn de compasiune, in urma actului odios de violenta", a anuntat sambata Ministerul de Interne intr-un mesaj postat pe Twitter.

UPDATE 12:00 Politia germana a perchezitionat sambata dimineata un apartament din Munchen, potrivit ziarului Bild, in urma atacului armat de vineri seara de la un mall situat la periferia orasului soldat cu zece morti, inclusiv atacatorul, care s-a sinucis, relateaza DPA. Comandouri din cadrul politiei au efectuat aceasta perchezitie intr-un apartament din cartierul Maxvorstadt, unde Bild scrie ca atactorul - identificat de politie drept un tanar cu dubla cetatenie germana si iraniana, in varsta de 18 ani - locuia impreuna cu parintii.

"Stadea chiar peste drum de mine", a declarat un vecin pentru Bild. "Un prieten de-al meu, care s-a dus la scoala cu el, a spus ca era mai degraba un tip linistit", a spus vecinul. "El l-a recunoscut in inregistrarile video de la fata locului", a adaugat aceasta sursa.Politia nu a confirmat daca perchezitia a avut legatura cu atacatorul.

UPDATE 11:30 Ali Sonboly ar fi numele atacatorului in varsta de 18 ani, potrivit Daily Mail. Tanarul care a spus dupa atacat ca a fost umilit timp de 7 ani a avut a tinta copii si adolescenti, dupa care s-ar fi sinucis.

Politia investigheaza daca tanarului, al carui tata era sofer de taxi, s-ar fi aflat in spatele reclamei false aparute pe Facebook. Reclama a fost promovata pe site-ul de socializare de pe un cont fals, cu nume de femeie.

UPDATE 10:30  Ministerul iranian de Externe a condamnat atacul comis vineri de un germano-iranian de 18 ani intr-un centru comercial din orasul Munchen din Germania, soldat cu noua morti si 16 raniti, relateaza AFP. "Iranul condamna acest act si isi exprima solidaritatea cu poporul si guvernul german", a declarat Bahram Ghassemi, purtatorul de cuvant al diplomatiei iraniene, citat de agentiile de presa Irna si Isna. Ghassemi a condamnat "asasinarea unor persoane nevinovate si fara aparare" si a afirmat ca "nu exista alta cale decat lupta totala si fara distinctie" impotriva terorismului.

UPDATE 09:35 Potrivit Bild, tatal atacatorului a fost adus la audieri, in timp ce anchetatorii cauta in locuinta familiei indicii care le-ar putea explica gestul criminal al tanarului. Barbatul locuia cu parintii in districtul Maxvorstadt.

UPDATE 09:30 Anchetatorii germani incearca sa afle cine a pus pe Facebook o reclama mincinoasa care ii indemna pe oameni sa mearga la fast-food-ul respectiv pentru meniurile gratuite oferite de McDonald's, locul unde atacatorul a ucis prima persoana. Purtatorul de cuvant al politiei din Munchen a anuntat la conferinta de presa ca reclama aparuta pe Facebook nu a fost pusa de reprezentantii restaurantului si ca ea a aparut pe internet inainte de atac. 

UPDATE 08:30 Tot Bild scrie despre o coincidenta bizara legata de data de 22 iulie. In urma cu 5 ani pe 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis opt persoane, la Oslo, intr-un atac cu bomba in apropierea sediului guvernului norvegian, dupa care, deghizat in politist, s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfasurau cursurile scolii de vara a tinerilor laburisti norvegieni, omorand alte 69 de persoane.

UPDATE 08:00 Potrivit Bild, atacatorul ar fi spus intr-un schimb de replici cu un martor aflat la balconul unei cladiri ca a crescut acolo, intr-un cartier de asistati social: "Am crescut aici, in Hartz 4".

A omorat 9 oameni si a ranit alti 16, dintre care trei sunt in stare grava. Printre victime se afla adolescenti si copii care se aflau la un restaurant. Atacatorul a reusit sa fuga, dupa care si-a pus capat zilelor. Anchetatorii incearca sa afle care a fost motivul gestului si daca este vorba de un act terorist. Barbatul nu era cunoscut politistilor si nu avea legaturi cu grupari teroriste. Atacul a tinut ore bune intr-o stare de paralizie orasul Munchen, mai ales ca politistii au crezut initial ca au de-a face cu mai multi teroristi.

Primele impuscaturi au rasunat in jurul orei locale 18:00, la un fast-food situat vis-a-vis de centrul comercial Olympia. Un individ imbracat in jeansi si tricou negru si inarmat cu un pistol a inceput sa traga fara ezitare inspre cei care se aflau in fata localului. O femeie a povestit ca atacatorul a deschis focul dupa ce a iesit de la toaleta restaurantului, unde in prealabil isi incarcase arma.

Lauretta, martora prin telefon: "Copiii se aflau la masa. Nu aveau cum sa fuga. Am auzit Allahu Akbar! Allahu Akbar. Mi-am dat seama usor pentru ca si eu sunt de origine araba."

Femeia a reusit sa fuga si sa se ascunda intr-un magazin din apropiere cu cei doi copii ai ei. Martorii povestesc ca atacatorul a impuscat la intamplare. Potrivit publicatiei Bild, atacatorul a intrat apoi in centrul comercial si a inceput sa ii impuste pe cei aflati inauntru. Un localnic l-a filmat in parcarea de pe acoperisul cladirii, in timp ce parea ca ii explica cuiva ca el cauta razbunare. "Sunt german", ar fi strigat, dupa care a inceput sa traga.

Cei care s-au nimerit in mall la momentul atacului s-au refugiat in magazine. Ajuns la loc sigur, un martor a filmat cum clientii alearga panicati pe holurile centrului comercial. In scurt timp, politisti inarmati verificau fiecare coltisor. Atacatorul a parasit insa rapid cladirea, iar martorii au povestit ca l-au vazut la metrou.

Zeci de ambulante ajunsesera deja la fata locului, iar medicii le acordau primul ajutor ranitilor rasfirati pe trotuarul din apropierea centrului comercial.

In timp ce politistii ii evacuau pe cei care se aflau in mall, orasul ajungea treptat intr-o stare de paralizie. Transportul in comun a fost suspendat, iar gara principala din Munchen a fost evacuata.

Din spusele martorilor, politistii au crezut initial ca este vorba de trei tragatori, iar echipele antitero au impanzit orasul, in timp ce mai multe elicoptere au survolat zona.

Oamenii au fost sfatuiti sa nu iasa din locuinte si sa evite zonele aglomerate. Asa se face ca numerosi localnici au ramas blocati ore nesfarsite in magazine, hoteluri sau in locuintele unor binevoitori.

In jurul orei trei noaptea politia a anuntat ca in atac a fost implicat un singur individ. Este vorba de un tanar de 18 ani, de origine iraniana, care traia la Munchen si avea si cetatenie germana. Trupul lui fara viata a fost gasit la aproape un kilometru de la locul atacului. Potrivit presei atacatorul ar fi fost gasit cu o rana la cap si cel mai probabil si-a pus capat zilelor: "In cursul cautarilor, in jurul orei locale opt si jumatate, un barbat a fost gasit. Din cate stim pana acum si-a pus capat zilelor. In timpul cautarilor, politisti in civil au avut contact cu el si au tras inspre el. Autopsia va arata daca intr-adevar a fost atins de glont".

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Portretul autorului atacului din Munchen: Era timid si amator de jocuri video de razboi. Ce spun vecinii sai
Portretul autorului atacului din Munchen: Era timid si amator de jocuri video de razboi. Ce spun vecinii sai

Un tanar serviabil, rezervat si fan al jocurilor video de razboi, astfel este prezentat de vecini autorul atacului de vineri seara de la un centru comercial din Munchen.

Reactia Angelei Merkel dupa doua atacuri comise in Germania in mai putin de o saptamana:
Reactia Angelei Merkel dupa doua atacuri comise in Germania in mai putin de o saptamana: "Facem tot ce este posibil" VIDEO

Serviciile de securitate germane vor "face tot ceea ce este posibil pentru a proteja securitatea si libertatea tuturor oamenilor din Germania", in urma celor doua atacuri comise in tara in mai putin de o saptamana, a declarat sambata, Angela Merkel.

Atacatorul de la Munchen implicat intr-un schimb de replici cu un martor:
Atacatorul de la Munchen implicat intr-un schimb de replici cu un martor: "Sunt german! M-am nascut aici". VIDEO

Barbatul care a impuscat mortal noua oameni in atacul armat din capitala bavareza Munchen ar fi fost implicat intr-un schimb de replici furioase inainte de a se sinucide.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.