Autorul masacrului din Orlando "era homosexual" si "a frecventat Pulse". Barmanul clubului: "Incerca sa agate barbati"

×
Codul embed a fost copiat

Americanii isi plang mortii, dupa masacrul socant de la clubul de noapte din Orlando. 49 de tineri nevinovati au fost impuscati de un individ cu origini afgane, care a spus ca a actionat in numele gruparii Stat Islamic.

Macelul comis sambata noapte ar fi fost reactia unui homosexual reprimat. Aceasta ipoteza tulburatoare incepe sa se contureze, dupa ce americanul de origine afgana, Omar Mateen, a ucis 49 de oameni, intr-un club de gay, din Orlando. Pe de alta parte, din marturia actualei sotii, rezulta ca initial, acesta ar fi avut de gand sa dea atacul intr-un parc de distractii Disney.

Amanda Alvear, in varsta de 25 de ani, isi filma prietenii in club, cu telefonul mobil, in momentul in care au rasunat primele impuscaturi. Inregistrarea video se intrerupe brutal. Amanda nu a supravietuit.

Vanzatori, contabili, barmani, jurnalisti, studenti. Zeci de vieti spulberate. Cei care au scapat cu viata nu reusesc sa depaseasca socul.

Donte Martinez, supravietuitor: "Oameni care alergau, pahare si sticle scapate pe jos, calcau pe mine, m-am trezit naclait in sangele altora".

Citește și
victima Orlando
"Te iubesc, o sa mor, ne impusca." Vestea trista pe care a primit-o, dupa o zi, mama tanarului care i-a trimis SMS din club
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Norman este inca obsedat de rasul isteric al celui care a ucis zeci de oameni nevinovati: "Cand inchid ochii, imi rasuna in minte armele, gloantele care loveau podeaua. Apoi rasul acela."

Pe de alta parte, sunt tot mai greu de deslusit motivele atacatorului. Exista numeroase indicii potrivit carora Omar Mateen avea probleme psihice, insa si-a premeditat fapta.

Brian Todd, corespondent CNN: "La acest magazin de arme din Jensen Beach, Florida, patronul n-a vrut sa fie filmat dar ne-a spus ca de curand Omar Mateen a incercat sa cumpere de aici o vesta de protectie Level 3. Expertii spunca e vorba de un echipament militar care ofera o protectie de care nici politistii nu benficiaza".

James Comey, directorul FBI: "Prima data a intrat in vizorul nostru in mai 2013. ne-a dat de inteles la inceput ca are legaturi cu Al-Qaida. Apoi a spus ca este membru Hezbollah, organizatie terorista shiita si un inamic aprig al ISIS. Ne-a spus ca si-ar dori ca politistii sa ii verifice locuinta si sa ii agreseze sotia si copilul, pentru ca el sa ii razbune si sa poata deveni martir."

Din marturii, rezulta un portret contradictoriu. Unii il stiau tata de familie cam violent si homofob.

Daniel Gilroy, fost coleg de munca: "Zicea: "Ii urasc pe toti homosexualii si as vrea sa-i omor pe toti".

Altii in schimb l-au vazut de zeci de ori in clubul Pulse, unde parea in largul lui.

Jim Van Horn, bar patron: "Era unul dintre clientii obisnuiti ai localului. Il stiam toti pe nume, Omar. Era un homosexual care incerca sa agate barbati. Se ducea la cate unul, poate ii inconjura umerii cu bratul, incerca sa danseze."

Anchetatorii nu au gasit pana acum dovezi care sa arate ca suspectul facea parte dintr-o retea coorodonata de ISIS.

Cititi si:

FBI: Radicalizarea atacatorului a avut loc online

Mai mult de jumatate din victimele masacrului de la Orlando, de origine portoricana

Autorul atacului frecventase clubul gay in care a comis masacrul

Obama va vizita Orlando pentru a omagia victimele atacului armat din clubul comunitatii LGBT

Obama va vizita Orlando pentru a omagia victimele atacului armat din clubul comunitatii LGBT

Reprezentantii Casei Albe au anuntat ca Barack Obama va efectua marti o vizita neprogramata in Orlando, pentru a comemora victimele celui mai sangeros atac armat din istoria Statelor Unite, in care au pierit 49 de persoane, iar alte 53 au fost ranite, dupa ce un atacator a deschis focul intr-unul din cele mai populare cluburi de noapte ale metropolei, relateaza news.ro, citand CNN.

Nu au fost oferite detalii suplimentare despre vizita surprinzatoare a lui Obama la locul tragediei.Intre timp, presedintele a sustinut ca incidentul armat este o dovada de terorism ”domestic”, iar atacatorul nu pare sa fi fost dirijat de vreo grupare extremista din strainatate. ”Trebuie sa lovim puternic organizatiile teroriste. Insa, trebuie sa ne asiguram ca nu va fi usor pentru cineva sa obtina o arma in aceasta tara atunci cand are de gand sa-i raneasca pe ceilalti”, a declarat presedintele.

Omar S. Mateen a deschis focul sambata seara intr-un club al comunitatii LGBT din Orlando, Florida. Autoritatile au confirmat ca ar fi vorba de 49 de morti, in timp ce alte 53 de persoane au fost transportate pentru ingrijiri medicale.Din cauza amplorii masacrului, primarul a cerut guvernatorului statului Florida sa instaureze starea de urgenta, iar acesta a facut acest lucru, ceea ce permite mobilizarea unor resurse suplimentare. Intre timp, teroristii Statului Islamic au revendicat atacul terorist comis asupra clubului comunitatii LGBT. Insa, autoritatile americane sustin ca au nevoie de mai multe informatii pentru a stabili o legatura intre Mateen si ISIS. De asemenea, presedintele va merge marti la Consiliul National de Securitate, pentru a discuta o strategie cu privire la taierea fondurilor pentru ISIS.

Autorul atacului frecventase clubul gay in care a comis masacrul

Autorul masacrului  frecventase de mai multe ori acest club gay, a relatat luni media americane, citand martori."Uneori, statea intr-un colt si bea singur, alteori era atat de beat incat devenea zgomotos", a declarat Ty Smith pentru cotidianul Orlando Sentinel, referindu-se la Omar Mateen, autorul masacrului, relateaza Agerpres.

El a declarat de asemenea ziarului (local) ca il vazuse pe atacatorul de 29 de ani de origine afgana in interiorul clubului gay situat in Florida de mai bine de zece ori. "Nu prea am vorbit cu el, dar imi amintesc ca a spus ceva despre tatal sau", a relatat Ty Smith. "El ne-a spus ca are o sotie si un copil", a adaugat el. Un alt client al acestui local de noapte a declarat pentru Los Angeles Time ca Omar Mateen i-a trimis un mesaj printr-o aplicatie pentru gay. Fosta sa sotie a relatat in presa americana ca Omar Mateen "avea tendinte homosexuale."

Omar Mateen a fost in atentia FBI, care l-a interogat de mai multe ori in 2013 si in 2014 pentru "eventuale legaturi cu teroristii". Dar, aceste investigatii au fost inchise fara urmari. Potrivit Ministerului de Interne saudit, atacatorul a efectuat in doua randuri Omra, sau pelerinajul mic la Mecca in 2011 si 2012. Familia sa insista insa ca actul sau nu are in niciun fel de-a face cu religia, intrevazand motive mai degraba homofobe. Evocand un trecut marcat de violente conjugale, fosta sa partenera spune ca nu l-a auzit niciodata sa sprijine terorismul.

Mai mult de jumatate din victimele masacrului de la Orlando, de origine portoricana

Mai mult de jumatate din victimele masacrului de la Orlando aveau origine portoricana, a declarat Rolando Padova, secretarul de stat adjunct al guvernului din Puerto Rico luni pentru Reuters. "Ceea ce ei ne-au informat pana in prezent este ca 90% din victime sunt latino si mai mult de jumatate dintre morti erau de origine din Puerto Rico", a afirmat Padova intr-un scurt interviu telefonic.

Trei persoane de origine mexicana sunt de asemenea printre cele 49 ucise in masacrul de la clubul de noapte Pulse din Orlando, a anuntat la randul sau presedintele mexican Enrique Pena Nieto. Intr-un comunicat separat, Ministerul de Externe al Mexicului a declarat ca trei erau cetateni mexicani si ca incearca sa confirme cu autoritatile SUA daca un al patrulea mexican se numara printre cei ucisi, adauga Reuters.

FBI: "Radicalizarea atacatorului a avut loc online"

Presedintele Barack Obama a declarat ca anchetatorii nu au gasit dovezi care sa arate ca suspectul era parte a unei retele de teroristi coordonata din afara tarii de ISIS. Armanda Alvear, in varsta de 25 de ani, isi filma prietenii in club in momentul in care se aud primele impuscaturi. Filmarea se intrerupe brutal. Amanda se afla printre victimele sangerosului atac. La fel si Eddie Justice, in varsta de 30 de ani. El s-a refugiat in baie si a apucat sa ii trimita cateva mesaje mamei lui inainte ca atacatorul sa dea buzna in incapere.

Mina Justice, mama unui tanar impuscat: "Mi-a trimis un SMS la 2:06 si mi-a spus: "Mami, te iubesc. Sunt in club. Cineva a deschis focul. Te rog, cheama politia. O sa mor. Apoi, mi-a spus: "Grabeste-te, ne-a gasit. Este aici cu noi."

Cele mai negre temeri s-au adeverit dureros pentru o mama care a asteptat in fata clubului pana cand trupul fiului ei a fost dus la morga.

Sarah Lopez, mama unui tanar omorat: "Stiu ca el nu mai este. Stau inca aici fiindca imi imaginez ca el zace undeva pe podea si imi doresc tare mult sa il iau acasa."

Acest barbat si-a pierdut fiica in atac. Cecil Flores, tatal unei tinere ucise: "Dati ce aveti mai bun copiilor vostri. Aveti grija de ei si invatati-i sa urmeze calea cea buna fiindca vedeti ce s-a intamplat acum."

Omar Mateen, americanul cu origini afgane, le-a spus politistilor ca a comis atacul in numele gruparii Stat Islamic. Iar ISIS l-a numit unul din "luptatorii califatului". Legaturile lui cu jihadistii nu sunt insa limpezi. Pe de alta parte, sunt tot mai multe dovezi ca individul avea probleme psihice.

In timpul atacului armat, Mateen a apelat numarul de urgenta 911 pentru a jura fidelitate teroristilor Statului Islamic, insa directorul FBI nu crede ca suspectul era sprijinit de o grupare jihadista din strainatate. ”Nici teroristii de la maratonul din Boston si nici atacatorul sinucigas originar din Florida nu au fost inspirati de ISIS”, a precizat Comey, dupa ce Mateen a vorbit in ultimul sau apel telefonic despre atentatul terorist din Boston, precum si despre primul cetatean american devenit atacator sinucigas al Frontului al-Nusra.

”Exista dovezi serioase ca radicalizarea atacatorului a avut loc online, iar acesta s-a inspirat din ideologia unor grupari teroriste straine. Muncim din greu pentru a intelege care au fost motivele atacatorului si de unde s-a inspirat. Insa sunt increzator ca pentru o parte din radicalizarea sa este responsabila propaganda jihadista online”
, a explicat directorul FBI.

Tatal atacatorului a cerut scuze poporului american pentru masacrul comis de fiul lui. Seddique Mir Mateen, tatal atacatorului: "Daca as fi banuit macar unu la suta ce are de gand, l-as fi arestat eu insumi."

Turnul Eiffel si alte monumente ale lumii s-au colorat aseara in luminile curcubeului, simbol al comunitatii gay, indoliata de atacul ce a vizat un popular club pentru homosexuali. La Londra, Madrid si alte orase, oamenii au iesit in strada pentru a le aduce un omagiu victimelor.


 
Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Adele, in lacrimi in timpul unui concert din Belgia. Mesajul transmis cu privire la atacul din clubul din Orlando
Adele, in lacrimi in timpul unui concert din Belgia. Mesajul transmis cu privire la atacul din clubul din Orlando

Adele abia si-a tinut in frau lacrimile, in timpul unui concert sustinut in Belgia, imediat dupa atacul armat din Statele Unite.
 

"Te iubesc, o sa mor, ne impusca." Vestea trista pe care a primit-o, dupa o zi, mama tanarului care i-a trimis SMS din club

America este indoliata dupa atacul din Orlando, din club, considerat cel mai sangeros atac armat din istoria SUA, soldat cu 49 de morti si 53 de raniti.

"Radea isteric in timp ce impusca oamenii". Detaliile infioratoare despre ultimele clipe ale atacului sangeros din SUA

America nu isi revine dupa atacul de duminica noapte din Orlando, Florida, unde au fost ucisi cel putin 49 de oameni, iar 53 au fost raniti, considerat cel mai grav atac armat din istorie in SUA.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.