Bilantul tragediei din Colectiv: 45 de morti. Tobosarul formatiei a murit dupa ce a facut stop cardio-respirator in avion

Bogdan Enache, tobosar Goodbye to Gravity

Moartea stie sa numere pana la 45 deja! Sa ii spuna cineva sa se opreasca, pentru ca invata cam repede! Sa ii spuna cineva ca matematica ei cruda nu se potriveste cu matematica noastra, de aici, de pe pamant, si ca cifrele au nume de oameni.

Sunt deja 45 pe lista de la ''Colectiv''. Acest sfarsit de saptamana a venit ca un fior de gheata pe sira spinarii si nu a facut decat sa intarească cea mai mare dintre fricile medicilor. Aceea ca raul a pandit tot timpul trupurile fragile care au cedat pe rand si a fost gata sa ia cat mai multe suflete. Si a luat. 13, de sambata pana duminica seara.

Cititi in articol:
Povestile persoanelor care au murit duminica
Tobosarul formatiei a murit dupa ce a facut stop cardio-respirator in avion
Cauza celor mai recente decese

Desfasurarea evenimentelor de duminica:

UPDATE 19:00 Povestile persoanelor care au incetat din viata duminica

Citește și
Pavel Popescu
Pavel Popescu, tanarul care a adus medici din Norvegia ca sa ajute ranitii din Colectiv. Unde ar putea fi transportati
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Finalul a fost unul sfasietor pentru Bogdan Enache, tobosarul trupei "Goodbye to gravity". Era stabil, iar duminica un avion SMURD l-a transportat spre Elvetia. Dupa doua ore insa, aeronava a facut cale intoarsa pe aeroportul Baneasa. Starea lui Bogdan devenise critica. A facut stop cardiac, iar medicii l-au resuscitat zeci de minute. La aterizare, a facut un al doilea stop cardiac. Medicii nu s-au lasat, dar organismul lui, fragil, nu a mai avut taria sa lupte. Bogdan Lavinius este de acum langa cei doi prieteni chitaristi.

"Incepand de astazi, CRED in INGERI" - asa o percep prietenii pe Alexandra Radulescu. Sandy a lor le zambeste de acum dintr-o lume mai buna in care nu exista durere, nici intristare, nici suspin. Avea 26 de ani si era din Brasov. Ziua mergea la facultate, iar seara lucra in clubul Colectiv.

Desi a fost ranita grav in incendiu, multi au fost cei care au sperat ca Sandy se va face bine. Duminica insa a plecat fara sa se uite in urma.

"De astazi, lumea e mai putin frumoasa. Un inger cu aripile arse a plecat la taticul ei. Ramai cu bine copil frumos!", a scris un prieten pe Facebook.

Toti o plang pe copila modesta si plina de iubire.

Ayberk Manci a fost si el in infern, stau marturile arsurile care i-au mutilat trupul. Tanarul student la Facultatea de Studii Economice din Izmir venise in Romania prin Programul universitar Erasmus. Calatoriile si fotbalul erau marile lui pasiuni. Iubea cu disperare viata. S-a fotografiat prin Canada, si Statele Unite, dar mai ales in tribunele echipei sale de suflet, Fenerbahce Istanbul. In noaptea blestemata, destinul l-a trimis in Colectiv.

Era acolo si Alex Chelba, un fotograf stralucit. Alex avea 33 de ani si abia astepta concertul celor de la "Goodbye to Gravity". Aceasta a fost si ultima sa iesire in lume. Duminica, prietenul sau Cabral a dat vestea lumii:

"Dragii mei, Alex nu mai este. Acum pentru el nu mai putem decat sa plangem.", a scris Cabral.

 

Felul in care arata acum aparatul foto spune totul despre iadul din Colectiv. Focul a topit fara mila oameni si obiecte.

"E solid prietenul meu. Si destul de inalt. Si radem mult. Cu toate ca nu stie de gluma, radem mult. Alex Chelba il cheama. Si e un capsoman si-un fixist. Are 33 de ani si e un baiat serios. Uneori chiar enervant de serios. Munceste de rupe. Alearga cu aparatul ala al lui, cara multe kile de obiective, fuge dintr-un loc intr-altul… ba fotografie, ba video. Un om extraordinar, un fotograf bun, un om incredibil de muncitor. Si de corect. Prietenul meu, Alex", a mai scris Cabral.

Nevinovata si nedrept de tanara a murit si Mavi Serian, o turcoaica de numai 25 de ani. Absolvise Facultatea de Limbi Straine, urma un masterat de Studii Culturale Britanice si lucra in Bucuresti la o multinationala.

Din pacate, lupta s-a dovedit prea grea si pentru trupul slabit de rani a lui Dan Matei Alexandru. Baiatul a inchis ochii pentru totdeauna la doar 26 de ani. Au fost 3 frati la parinti.

UPDATE 18:05 Tobosarul formatiei a fost declarat mort la camera de garda a Spitalului de Arsi, dupa ce manevrele de resuscitare, care au durat 70 de minute, au esuat.

Starea acestuia s-a agravat in avionul care trebuia sa il transporte in Elvetia si a facut stop cardio-respirator. Aeronava a fost imediat intoarsa din drum. Medicii au reusit sa il readuca la viata, insa apoi Bogdan Lavinius a intrat din nou in stop cardio-respirator, iar la camera de garda a Spitalui de Arsi a fost declarat mort.

UPDATE 17:05 SURSE IML: Cauza celor mai recente decese este insuficienta multipla de organe si sisteme. Cu alte cuvinte, organele au cedat rand pe rand, apoi au cedat si sistemele: renal, cardiac, nervos, respiratoriu, din cauza mixului de substante chimice din organism.

In cazul primelor victime, care au murit imediat dupa tragedie, intoxicatia cu monoxid de carbon, fum si gaze toxice a fost principala cauza a decesului.

Victimele de la Floreasca sunt un student turc si o tanara care lucra in clubul mortii. O a treia victima s-a inregistrat la Spitalul de Arsi, un barbat in varsta de 27 de ani. Bilantul a ajuns astfel la 44 de morti, dintre care 12 in acest week-end.

Cetateanul turc a fost operat acum cateva zile, cu ajutorul medicilor turci. Celalalt caz este o tanara aflata pe lista pacientilor critici. Un alt pacient de pe aceasta lista a facut un stop cardiac si a trebuit resuscitat, a precizat profesorul Ioan Lascar. Acesta a spus ca starea celorlalti raniti este stabila duminica dimineata, toti fiind operati. "Riscul de deces il da arsura de cai respiratorii. Toti cei care au inhalat aerul fierbinte au inhalat si subtsantele toxice".

"Caracteristica acestor cazuri este inaltul grad de imprevizibilitate a evolutie. Nu stim cat de profund e afectat plamanul de substantele toxice. E greu de stabilit un prognostic de la o ora la alta", a mai spus seful sectiei de Chirurgie Plastica de la Floreasca. "Resursa umana a medicilor romani este epuizata".

Doctorul Lascar preciza sambata ca datele statistice prezentate in literatura de specialitate arata ca, in cazul asocierii arsurilor de cai tegumentare si cai aeriene, indicele de mortalitate se situeaza intre 30-80%.

Doua aeronave, puse la dispozitia spitalelor

In spitalele noastre mai sunt in prezent 94 de raniti. 21 dintre acestia in stare grava, restul in stare stabila. Doua aeronave de tip Spartan ale armatei au fost pregatite dimineata sa zboare catre Marea Britanie si Ungaria.

Prima cursa a fost insa amanata pentru ca o aeronava NATO mult mai performanta va sosi in tara sa preia pacientii. Astfel, transportul va dura doar 3 ore. Medicii anunta ca 10 oameni ar putea fi dusi in Anglia, Finlanda si Norvegia.

Potrivit informatiilor Stirilor ProTV, este vorba despre un avion Boeing C-17 Globemaster, un model de aeronava militara de transport folosit frecvent in misiuni de salvare. Aviatia britanica foloseste la ora actuala C-17 ca spital aerian, pentru evacuarea si transportul ranitilor din Afganistan, dar si din alte teatre de conflict sau de la locul unor atacuri teroriste cum a fost cel din Tunisia din vara aceasta.

 
Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Au aparut 3 filmari noi din noaptea tragediei de la Colectiv. Ce se vede in imagini
Au aparut 3 filmari noi din noaptea tragediei de la Colectiv. Ce se vede in imagini

Au trecut sapte zile deja de la infernul de la Colectiv. Numarul persoanelor decedate creste de la o zi la alta, iar cei care sunt in viata continua sa lupte pentru viata lor. Intre timp, au aparut noi imagini din timpul concertului.

Pavel Popescu, tanarul care a adus medici din Norvegia ca sa ajute ranitii din Colectiv. Unde ar putea fi transportati
Pavel Popescu, tanarul care a adus medici din Norvegia ca sa ajute ranitii din Colectiv. Unde ar putea fi transportati

In timp ce Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii, spune ca spitalele din Romania fac fata situatiei de criza de la Colectiv, un tanar a reusit sa mobilizeze medici din Norvegia si sa-i aduca in tara intr-un timp record.

National Arena, Sala Palatului si 93% din scoli NU au autorizatie ISU. Amenda ridicola prevazuta in aceste cazuri
National Arena, Sala Palatului si 93% din scoli NU au autorizatie ISU. Amenda ridicola prevazuta in aceste cazuri

Tragedia din Colectiv dezvaluie o situatie uluitoare: constructii care gazduiesc manifestari cu zeci de mii de participanti NU au avizul pompierilor.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.