Clubul Expirat se inchide, dupa tragedia de la Colectiv. Marturia patronului: "Am pus in pericol viata a mii de oameni"

×
Codul embed a fost copiat

Dupa tragedia de la Clubul Colectiv, patronul unuia din cele mai cunoscute cluburi din Bucuresti, Expirat, a anuntat ca acesta va fi inchis.

Citeste si:
-►Un club de rock din Brasov a anuntat ca se inchide temporar: Am izolat fonic cu acelasi burete ca la Colectiv
-►Se inchide temporar si Barul La Baza din Iasi: "Nu avem autorizație de la ISU"

Andrei Sosa are 37 de ani si detine clubul Expirat de 12 ani. Localul frecventat de mii de tineri se afla intr-un subsol de pe Strada Brezoianu, din Capitala, iar autorizatiile le primea de la Primaria Sectorului 5. Pana nu demult, clubul avea o singura usa.

Ulterior, clubul Expirat s-a transformat in Expirat si Otherside, dupa ce a fost deschisa o anexa, dedicata muzicii electronice sau drum & base. Aceasta este singura care avea iesire direct la strada. Insa, cum interiorul era ca un labirint supraaglomerat, cei din Expirat cu greu puteau ajunge pana la usa din Otherside.

Desi esentiale toate aceste lucruri erau doar niste detalii pentru tinerii care alegeau sa frecventeze acest loc. Aici aveau loc petreceri in fiecare sfarsit de saptamana, dar si concerte ale artistilor romani.

Citește și
Valentina - victima Colectiv
Valentina si Andrei, doi dintre tinerii care au pierit in clubul Colectiv, au ajuns acasa. Parinti: "Pentru ce mai traim?"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Si pentru ca afacerea era in floare, patronul a deschis un Expirat de succes si pe plaja din Vama Veche.

Primaria sectorului 5 a declarat, pentru Stirile ProTV, ca clubul "Expirat" are o datorie de 1.6 milioane de euro, in taxe pe care nu le-a platit de la infiintare si pana acum. Este vorba despre taxa pe concert, potrivit Directiei de Impozite si Taxe a sectorului 5 si se pare ca reprezentantii clubului au fost chiar luni acolo si au declarat ca vor contesta in instanta suma.

Expirat este unul din cele mai vechi cluburi din Capitala, alaturi de Fire si Club A. Andrei Sosa, patronul localului, a facut anuntul printr-o postare pe Facebook, in care spune cu sinceritate ca, din 2003, a pus si el in pericol viata a mii de tineri.

"Sunt prieten cu unul din patronii de la Colectiv. Stiu ca o sa faca multi ani de puscarie. Ar fi trebuit sa ma ia si pe mine", a mai scris pe Facebook, duminica noapte, Adrian Sosa.

"Nimeni nu isi asuma responsabilitati. Si ma repet si ma pun in capul listei" - mai spune el, dupa ce a explicat cat de simplu se poate obtine o autorizatie de functionare.

Iata textul integral postat pe Facebook de Adrian Sosa:

"Îmi cer scuze și imi asum,

Din 2003 am pus viața a mii de oameni in pericol. Weekend de weekend. Și cate-odata și in timpul săptamânii.
Poate, sa-mi cumpăr un G-Klasse, poate că mai mult de atât nu m-a dus capul să fac... Am terminat o facultate tehnică, aș fi putut fi un bun inginer pentru patrie... M-am eșuat in "meseria" asta de cârcimar. Mi-am asumat cunoașterea in amănunt a tuturor legilor. Chiar daca eu ar fi trebuit, dupa calificarea mea să văd câți amperi sunt in tabloul de siguranțe și dacă poate să ia foc vreun cablu. Nici măcar asta n-am facut suficient de bine. Am avut destule "avarii: electrice in aștia 14 ani. Și mult imporvizatii...

Cred că alături de Fire si Club A suntem cei mai vechi care încă mai funcționăm in București.

Sunt prieten cu unul din patronii de la Colectiv. Știu ca o sa facă mulți ani de pușcarie. Ar fi trebuit să mă ia și pe mine.

Chiar dacă, pâna la experiența actuală, cred că am făcut aproape tot ce mă ducea capul.

În alt context am facut un bilanț al taxelor pe care le-am plătit la statul Român doar în ultimii 5 ani - 2.700.000 lei

Ce .... a făcut statul cu banii aștia? Banii aștia sunt banii plățiti de fiecare care a băut o bere prin Expirat...
Am funcționat pe "propria răspundere" de 14 ani...
Ne-a "tras cineva de urechi" in anii aștia?

Știu și văd că funcționarii statului stau pe salarii de 2 lei și ar trebui șă-și asume multe. Știți care e paradoxul - clădirea în care e Expiratul și Energiea este construită in 1913 ca o investiție privată de un doctor - Leonte Anastasievici. Este numele străzii pe care am parcat mașina la al 4-leal spital căutându-l pe Rugină - Spitalulul Municipal. Vă dați seama "câti bani făcea" un medic acum 100 de ani?

Știti cum se obține autorizația de funcționare de la primărie? Depui in ianuarie un teanc de acte, pe care oricum le ai - CUI, contract de închiriere, contract de gunoi, de dezinsectie, o taxă etc. Și prin aprilie se elibereză autorizația. Credeți-mă că un om cu 12 clase în maxim 20 minute poate să analizeze și sa dea o autorizație pe baza actelor cerute. Treabă de 20 minute in 4 luni...

Nimeni nu iși asuma responsabilități.
Și mă repet și mă pun în capul listei.

Vrem demisii și așa ar trebui să facă niște oameni normali la cap.

Încă nu conștientizâm conceptul de demisia de onoare.

Nu implică asumarea vinovăției, ci asumarea unui sistem in care ești și care nu funcționează cum trebuie, nu neapărat din vina ta. Dar în care, la un anumit dat nu a
funcționat.

Eu îmi dau demisia.

Expirat-ul din București se închide.

De astazi nu mai pot să-mi asum vieți. Sau poate pot. Om vedea.

P.S. A venit mult anunțatul control de la ponta. 20 de uniforme de la Poliția locala. O singură domnișoară de la ISU. Luni dimineața, înainte să merg la Rugină o sa trec sa văd dacă am greșit in "declarația pe propria raspundre". Eu zic că nu. Nu a murit/ sau nu a pățit nimeni nimic grav in acești ani.
Din partea politiei locale, după toate actele cerute am primit amenda 1000 lei ca mai aveam terasa deschisa (afara etau 8-10 grade). Principilul românesc al oricărei autorități că trebuie să dăm oricum amendă.

P.S.2 În sectorul 4 primarul zice că nu stie și nu iși poate asuma nici-o vină. În sectorul 5, nu mai avem primar - cred că știți...

P.S.3 Din păcate statul este dușmanul "de clasă" al oricărui "mic/ mediu" comerciant. Ăla mare are lobby, noi suntem "mici/medii șpăgari"
Pardon!!! Bre... Ar trebui să ne fie partener... dar asta e o altă discuție

P.S. 999 Atâtea astea am vorbit atat de des cu Rugina pentru că am știut/ văzut/ criticat/ dezbătut degeaba la un șpritț..."

 

Îmi cer scuze și imi asum,Din 2003 am pus viața a mii de oameni in pericol. Weekend de weekend. Și cate-odata și in...

Posted by Andrei Sosa on Sunday, November 1, 2015

 

Un club de rock din Brasov a anuntat ca se inchide temporar: Am izolat fonic cu acelasi burete ca la Colectiv

Luni dimineata, un alt club, de aceasta data din Brasov, a anuntat ca se va inchide temporar. Pe pagina de Facebook a clubului Rockstadt a fost postat un mesaj, in jurul orei 11:00, in care administratorii spun ca "am decis reevaluarea conditiilor de siguranta aflate in clubul Rockstad".

"La o analiza amanuntita asupra buretelui de izolare fonica, s-a constatat ca acesta face parte din aceeasi categorie de burete folosita in clubul Colectiv din Bucuresti. In acest sens, vom intra in renovare pentru a inlocui intreaga suprafata de burete cu un material ignifug ce nu poate permite arderea", se mai precizeaza in postare.

Iata mesajul integral:

"Clubul Rockstadt isi suspenda temporar activitatea

Ca o reactie imediata a celor intamplate la Bucuresti, am decis reevaluarea conditiilor de siguranta aflate in clubul Rockstadt. Desi clubul dispune in acest moment de cai de iesiri in caz de urgenta, hidrant si stingatoare, la o analiza amanuntita asupra buretelui de izolare fonica, s-a constatat ca acesta face parte din aceeasi categorie de burete folosita in clubul Colectiv din Bucuresti.

In acest sens, vom intra in renovare pentru a inlocui intreaga suprafata de burete cu un material ignifug ce nu poate permite arderea. Mai mult, in club va fi montat un sistem de stingere cu sprinkele, in conformitate cu reglementarile europene aflate in vigoare.

Nu in ultimul rand, dorim sa mentionam ca luam absolut toate masurile de preventie aflate in actuala legislatie si mai mult, instalam si alte masuri pentru a fi absolut siguri ca niciodata nu ne vom afla in tragica situatie petrecuta la Bucuresti.

In ce priveste redeschiderea clubului, desigur, vom comunica oficial acest lucru in momentul in care toate detaliile vor f puse la punct."

 

Clubul Rockstadt isi suspenda temporar activitateaCa o reactie imediata a celor intamplate la Bucuresti, am decis...

Posted by Rockstadt on Monday, November 2, 2015

Se inchide temporar si Barul La Baza din Iasi: "Nu avem autorizație de la ISU"

Tot printr-o postare pe Facebook a fost anuntata inchiderea temporara a clubului La Baza, din Iasi. Iata mesajul integral:

"Bună ziua.

în urma evenimentelor tragice din Club Colectiv ne simțim datori să facem câteva precizări sincere, totodată facem publică și o nouă hotărâre.

Barul La Bază nu este certificat cu risc minim de incendiu.

Despre acte. Nu avem autorizație de la ISU. în schimb avem aviz ISU pentru modificările din locație necesare pentru a preveni și a minimiza riscul. Pentru a ne apuca de modernizare trebuie să obținem autorizația de construcție, dosar depus dar ce s-a întins enorm de mult timp (> 1an). E de precizat că am fost tratați decent și cinstit de către autorități (chiar fără "pile"), durata fiind influențată pe de o parte de birocrația din România, pe de altă parte și din vina noastră. Așadar am făcut toate demersurile pentru a îndrepta situația.

Totuși am decis că vom suspenda activitatea barului și vom anula evenimentele programate, toate acestea până când vom face modernizările cerute și vom avea garanția celor de la ISU că nu reprezetam un pericol. Estimarea noastră 2-3 luni, dar nu ştim sigur.

Ce putem spune? Deși avem 2 ieșiri separate, una chiar dublă, stingătoare etc, considerăm că am fost ignoranți și în consecință iresponsabili. Am avut noroc. Nu vrem să mai punem pe nimeni în pericol, chiar dacă legea permite acest lucru.

Baza

P.S. Nu suspendăm activitatea de ochii controalelor anunțate. Au mai fost, au numerele noastre de contact și suntem disponibili în fiecare zi de dimineață până seara."

 

Bună ziua. în urma evenimentelor tragice din Club Colectiv ne simțim datori să facem câteva precizări sincere,...

Posted by La Bazã on Monday, November 2, 2015

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
ANCHETA la Colectiv. Cei trei patroni ai clubului au fost retinuti. Anunt oficial al Parchetului privind cauzele incendiului
ANCHETA la Colectiv. Cei trei patroni ai clubului au fost retinuti. Anunt oficial al Parchetului privind cauzele incendiului

De ce functiona Clubul Colectiv daca nu avea avizul pompierilor? Este intrebarea la care si anchetatorii incearca sa raspunda.

Valentina si Andrei, doi dintre tinerii care au pierit in clubul Colectiv, au ajuns acasa. Parinti:
Valentina si Andrei, doi dintre tinerii care au pierit in clubul Colectiv, au ajuns acasa. Parinti: "Pentru ce mai traim?"

Valentina, tanara de 28 de ani din Galati care s-a prapadit in infernul din Colectiv, a ajuns duminica seara acasa. Au asteptat-o in lacrimi sute de oameni.

Incendiul din Colectiv. Numarul mortilor a crescut la 31. Presedintele Poloniei a depus flori la locul tragediei
Incendiul din Colectiv. Numarul mortilor a crescut la 31. Presedintele Poloniei a depus flori la locul tragediei

LIVE UPDATE| Numarul persoanelor care au pierit in iadul colectiv declansat vineri seara in clubul din Bucuresti a ajuns la 31. Iar cel al ranitilor este 136.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.