Cum a stat Rusia in spatele iesirii Romaniei din harta Nabucco. Efectul ratarii unui proiect urias

×
Codul embed a fost copiat

Romania ramane dependenta energetic fata de Rusia. Proiectul Nabucco, gazoductul care ar fi trebuit sa aduca gaze naturale din Azerbaidjan, nu va mai trece prin tara noastra.

Anuntul a venit, de la consortiul de firme, care gestioneaza uriasele resurse, de la Marea Caspica.

Oferta in care era implicata si Romania, pe langa alte 5 state europene, a fost respinsa, iar conducta traverseaza pana la urma, Grecia si Italia.

Bucurestiul a cheltuit pana acum 20 de milioane de euro pentru studii si promovarea Nabucco in ultimii 8 ani.

Din pacate, decizia luata de azeri a fost una politica, iar influenta Rusiei s-a simtit inca odata in rezultatul negocierilor, sustin analistii.

Citește și
Vladimir Putin
Putin: Nabucco are putine sanse de reusita
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Romania a pierdut proiectul Nabucco. OMV: A fost aleasa o alta ruta pentru transportul gazelor

Proiectul Nabucco West, in care este implicata si Romania, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspica, de la Sah Deniz (Azerbaijan), consortiul care opereaza exploatarea optand pentru o alta ruta de export catre Europa.

"Consortiul Sah Deniz II a informat OMV, un actionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), in ceea ce priveste decizia privind ruta preferata de transport al gazelor catre Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consortiu", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de OMV.

OMV considera ca oferta depusa de NGPI a fost foarte competitiva, indeplinind toate criteriile de selectie.

Totodata, grupul austriac noteaza ca efortul investit in proiectul Nabucco va aduce beneficii in viitoare initiative de acelasi tip.

Ziarul austriac Die Presse a scris miercuri ca proiectul Nabucco a esuat, deoarece consortiul Sah Deniz a optat pentru o alta ruta de export catre Europa.

Nabucco a fost sustinut politic de UE si vizeaza alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Marii Caspice, pentru a reduce dependenta Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom.

Principalul proiect concurent al Nabucco West in cadrul coridorului sudic de transport al gazelor naturale este TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care face legatura intre Turcia si Italia, tranzitand Grecia, Albania si Marea Adriatica. Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elvetia), Statoil (Norvegia) si E.ON (Germania).

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat joi, la Gandul.live, ca sunt sanse bune ca decizia Sah Deniz sa fie favorabila proiectului Nabucco Vest, dar Romania trebuie sa fie pregatita cu alternative daca va fi ales TAP.

El a aratat ca in cazul in care va fi selectionat TAP, prin care gazul azer va fi livrat spre Italia prin Grecia, atunci Romania are pregatite solutii alternative cum ar fi realizarea ulterioara, decalata, a Nabucco Vest, dar si exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagra si a gazelor de sist.

Ministerul Afacerilor Externe a catalogat joi drept "premature si speculative" informatiile si comentariile aparute recent privind o decizie a consortiului care exploateaza zacamantul azer de la Sah Deniz de a transporta gazele prin conducta TAP, in detrimentul proiectului Nabucco Vest, la care este parte si Romania.

Pana in vestul Turciei, gazele for fi aduse prin gazoductul TANAP, care porneste de la un terminal de pe tarmul Marii Caspice, in apropierea exploatarii off-shore Sah Deniz, si strabate Turcia de la est la vest.
Proiectul Nabucco viza alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conducta care ar urma sa transporte gaze din Turcia pana in Austria, prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Initial, gazoductul urma sa traverseze si teritoriul Turciei, avand o lungime de 3.900 kilometri si un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut si redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusa la 1.315 kilometri, cu tranzit prin Bulgaria, Romania si Ungaria. Costul proiectului revizuit nu a fost precizat.

Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).

GDF Suez a intrat in proiect in luna mai, preluand 9% din actiunile consortiului de la Nabucco. Anterior, in aprilie, grupul german RWE a renuntat la Nabucco, participatia companiei fiind preluata de OMV.
Azerbaijanul era principalul potential furnizor de gaze naturale pentru Nabucco.

Exploatarea gazeifera de la Sah Deniz, situata in Marea Caspica, este operata de gigantul birtanic BP, in parteneriat cu Statoil (Norvegia), SOCAR (Azerbaijan), Total (Franta), Lukoil (Rusia), NIOC (Iran), si TPAO (Turcia).

Compania azera de petrol si gaze SOCAR, controlata de stat, a castigat recent controlul companiei grecesti DESFA, operatorul retelei de transport al gazelor naturale din Grecia, dupa retragerea grupului Gazprom din cursa, potrivit presei internationale. Privatizarea DESFA a fost unul dintre obiectivele convenite in acordul de finantare externa incheiat de Grecia cu UE si FMI.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Romania are un cuvant greu de spus in desenarea hartii energetice a Europei
Romania are un cuvant greu de spus in desenarea hartii energetice a Europei

Tara noastra este curtata atat de marile grupuri din Vest, cat si de detinatorul monopolului gazului rusesc. Miercuri, presedintele gigantului Gazprom ne-a facut o vizita fulger ca sa discute cu oficialii nostri despre proiectul South Stream.

Putin: Nabucco are putine sanse de reusita
Putin: Nabucco are putine sanse de reusita

Proiectul Nabucco, la care participa si Romania, are putine sanse de reusita, a afirmat premierul rus, Vladimir Putin, in timpul unui forum organizat de Clubul Valdai.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.