In trecut, era aliment pentru porci, acum este extrem de profitabil. Fructul minune cultivat de tot mai multi fermieri romani

×
Codul embed a fost copiat

A venit toamna si, odata cu ea, ne imbie un miros irezistibil de dovleac copt. Pietele sunt pline de bostani din productia autohtona, care este foarte bogata anul acesta.

Fermierii au renuntat la porumb pentru aceste culturi tot mai profitabile pentru ca cererea este in crestere. Daca in urma cu cativa ani era dat porcilor, acum dovleacul a ajuns in meniurile restaurantelor, dupa modelul occidental.

De la supa si placinta, pana la piure, dovleacul poate fi consumat pe toata perioada sezonului rece. Iar restaurantele de cinci stele au cerere pentru el. Iata un delicios risotto cu dovleac si scoici Saint Jacques.

Stefan Popescu, bucatar: "L-am facut cremos, am pus parmezan mascarpone, scoicile Saint Jacque."

Supele sunt insa cele mai cautate.

Citește și
ambrozia, planta periculoasa
O buruiana care creste pe orice maidan din Romania poate produce astm, eczeme si dermatite. Masura luata de autoritati

Stefan Popescu, bucatar: "Crema de dovleac, tajin cu dovleac, piure. Asa cum vedeti, bostanul de acolo asa se dadea la porc. Acum putem sa facem supe crema. Avem o supa crema de dovleac cu dovleac, telina, pasta tahia de dovleac, unt."

Iar desertul din acest sezon trebuie musai sa contina dovleac, miere, nuci, fistic si scortisoara.

Nutritionistii spun despre dovleacul placintar ca este un fruct minune, care ne ajuta sa ne mentinem glicemia constanta si sa nu ne ingrasam.

Marie Vranceanu, nutritionist: "Contine o cantitate mica de carbohidrati, 3,5 grame/100 de gr, dar pentru ca contine cantitati mari de pectine si mucilagii, eliberarea acestor carbohidrati se face treptat, nu influenteaza asupra glicemiei noastre si poate fi consumat si de persoanele care sufera de diabet.”

In ton cu cererea, la Varasti, aproape de Bucuresti acest fermier a cultivat dovleci pe 20 de hectare.

Nicusor Ninel Neagu, fermier: “NU sunt pretentiosi. Este un trend, ca sa nu zic o fita. E o fita pozitiva, chiar merita sa fie consumati.”

Dupa ce sunt adunati de pe camp, dovlecii ajung in depozit unde sunt spalati si pregatiti sa fie livrati. Numai anul acesta, din Varasti,vor ajunge peste 200 de tone de dovleci in supermarketurile din intreaga tara.

Fermier: “Este un placintar cu un bogat continut de zahar. Asta se preteaza de Halloween. Miroase fantastic si gustul este extraordinar.”

Nu doar productia interna creste. De la an la an importam tot mai multi dovleci din Italia, Olanda si Turcia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Soiul creat special pentru a rezista in conditii extreme. Solutia
Soiul creat special pentru a rezista in conditii extreme. Solutia "din viitor" intr-o tara ce lupta cu seceta fara irigatii

Sute de mii de hectare de porumb si floarea soarelui au fost distruse in aceasta vara de seceta nemiloasa, cauzata de schimbarile climatice.

O buruiana care creste pe orice maidan din Romania poate produce astm, eczeme si dermatite. Masura luata de autoritati
O buruiana care creste pe orice maidan din Romania poate produce astm, eczeme si dermatite. Masura luata de autoritati

A venit toamna si odata cu ea apar problemele celor cu alergii. O planta extrem de periculoasa care creste la margine de drum sau pe terenurile lasate parloaga poate produce conjunctivite sau chiar crizede astm celor sensibili
 

Coltul din Romania unde campurile sunt verzi si recoltele uriase, in ciuda secetei. Profitul scos de agricultori
Coltul din Romania unde campurile sunt verzi si recoltele uriase, in ciuda secetei. Profitul scos de agricultori

Chiar daca seceta a distrus mii de hectare de culturi in toata tara, in inima Transilvaniei exista totusi un colt unde campurile sunt de-o verdeata rara, iar legumele arata perfect.
 

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.