ultimele stiri
«
»

Ce au in comun tinerii jihadisti care terorizeaza Europa. Un imam din Belgia explica metodele de recrutare ale ISIS

Embed:

In ultimele patru luni, Europa a fost lovita miseleste de teroarea ISIS. Doua capitale, Paris si Bruxelles, au ajuns tintele teroristilor din Statul Islamic.

Multi dintre ei provin din Molenbeek, un cartier al capitalei belgiene, unde infractionalitatea si somajul sunt la cote inalte. In schimb, atacatorii de la Charlie Hebdo provin din subrubiile pariziene. Toti au ajuns sa se sacrifice intr-un razboi pe care nu il inteleg, spun specialistii in Islam.

Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al atacurilor din Paris, Salah Abdeslam, curier, autorul atentatului ratat la Stade de France, Saïd si Chérif Kouachi - atac asupra sediului revistei Charile Hebdo, Omar Ismail Mostefai, kamikaze in sala de concerte Bataclan, fratii Ibrahim si Khalid Bakraoui, responsabili pentru ultimele atacuri din Belgia, Najim Laachraoui cel care ar fi facut confectionat bombele pentru atacurile din Paris si Bruxelles. Sunt toti suspecti ca au actionat in numele ISIS in Europa. Ce au insa in comun?

harta tineri jihadisti din Franta si Belgia

Profilele lor au fost analizate cu atentie de specialistii serviciilor de informatii care au cautat elemente comune intre toti acesti teroristi, iar ceea ce se contureaza este, din punctul de vedere al expertilor, de-a dreptul inspaimantator: sunt europeni de origine musulmana, aflati la a doua sau a treia generatie in Europa, care nu au o educatie religioasa in adevaratul sens al Islamului si se simt persecutati de societatea in care traiesc.

Aproape toti acesti suspecti au in jur de 30 de ani si s-au nascut si au crescut in cartierele de musulmani din Bruxelles si Paris. Erau, ceea ce societatea occidentala considera, imigranti deja integrati. Au fost insa radicalizati de membrii ai ISIS.

Cei care au venit de curand in Belgia privesc tara care i-a primit cu recunostinta. Asa este Kasim, venit aici acum 15 ani. "Belgia e o tara frumoasa si primitoare si ne-a dat tot”, spune el.

Cei care au crescut in familii deja stabilite acolo vad lucrurile diferit. Incercarea de a vorbi cu ei despre evenimentele din Belgia s-a incheiat cu pietre aruncate spre masina echipei de filmare.

Corespondentul ProTv Rares Nastase a ajuns in inima Molenbeekului, cartier facut celebru de catre suspectii de terorism. “Asa arata sectia de politie din Molenbeek, e cea mai mare din zona si pare o enclava a autoritatilor, in toata aceasta mare musulmana. e pazita cu arma la vedere iar cladirile de jur imprejur sunt locuite de musulmani”, relateaza el.

sectia de politie din Molenbeek

Nemultumirile celor care traiesc in aceste cartiere ajung greu la opinia publica. Insa chiar faptul ca cetatenii belgieni de origine araba traiesc in cartiere izolate de restul cetatenilor, arata ca integrarea nu este o reusita.

Dan Dungaciu, expert in securitate, explica: “Defectiunile, daca vreti, din sistemul educativ, socio-educativ din Franta si Belgia sunt ca nu au reusit sa integreze acesti tineri pentru ca ei sunt mult mai periculosi din cauza Islamului."

Religia poate reprezenta un ajutor spiritual pentru acesti tineri. Numai ca ea, spun chiar imamii, nu este predata corect de acesti mesageri ai ISIS.

Ahmed Mazhar Nakechbandi, imam: “Intotdeauna drapelul religiei, drapelul credintei este cel mai scurt drum catre pacaleala. Se folosesc de religie, se folosesc de Dumnezeu ca sa ii pacaleasca".

imam belgian

Asa reusesc sa atraga tot mai multi tineri musulmani de partea lor, spun specialistii. Tinerii asculta cu urechea plecata, pentru ca nu au fost invatati ca jihadul inseamna, de fapt, lupta cu tine insuti impotriva raului.

Steven Moore, expert in contraterorism: "Se sustin intre ei, chiar si atunci cand au idei diferite pentru lucrurile in care cred. Sunt oameni care te urmeaza pe tine, liderul, nu ideologia islamica".

Ce ii deosebeste insa de crestinii occidentali, revoltati impotriva societatilor de care apartin?

Dan Dungaciu, expert in securitate: "Cand vrei sa protestezi impotriva societatii tale, nu ai la dispozitie o carte precum Coranul care iti da un instrument perfect de a te razbuna pe propria societate. Asta ii face pe tinerii neinchegati musulmani mult mai periculosi decat pe tinerii frustrati, suparati, ai societatilor crestine”.

Mijloacele prin care ISIS isi cauta adepti in lumea intreaga sunt dintre cele mai moderne. De la recrutatorii care se infiltreaza in Europa occidentala facand prozeliti si pana la internet, orice varianta este buna atat timp cat da rezultate. Insa chiar atentatele in sine, prezentate pe posturile de televiziune, reprezinta pentru teroristi un mesaj pentru posibilii adepti.

"Tinerii acestia furiosi ne ataca pentru ceea ce suntem sau pentru ceea ce cred ei ca suntem, ori frustrarile lor profunde fata de aceasta societate, invocand ca ceea ce facem noi este profund gresit”, spune Dan Dungaciu.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 28 Martie 2016
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed