Strangeau spaga in galeata. Vamesii de la Siret luau pana la 25.000 lei/zi

×
Codul embed a fost copiat

150 de lei vamesului, 50 de lei politistului de frontiera - atat se cerea pentru trecerea frontierei cu 30 de cartuse de tigari. Astfel, lunar, vamesii castigau si 176.000 euro pe tura. Vezi in text declaratia de avere a fostului sef al PTF Siret pe 2009!

Joi, 59 de politisti de frontiera si vamesi au primit oronante de retinere, dupa ore in sir de audieri. Avocatii sustin ca dosarele clientilor care au ajuns pe masa judecatorilor sunt voluminoase si ca exista probe numeroase la dosar.

29 dintre acestia au primit mandate de arestare preventiva. Acest dosar arunca in aer securitatea la granita Schengen si readuce in discutie marea problema a tarii noastre - functionarii "manjiti".

Procurorii, citati de Mediafax, au dezvaluit suspectii primeau mita in mod repetat, fiind surprinsi de nenumarate ori "numarand sau aranjand teancuri de bancnote pe care le scot din buzunarele uniformei, banii fiind scosi chiar din buzunarele in care de zeci de ori in cursul unei ture ascundeau bancnotele luate din documentele primite pentru control. (...) Scoaterea ulterioara a banilor din buzunar si numararea lor tradeaza vadit luarea de mita".

Banii erau stransi intr-o galeata

Citește și
Tigari
Specialitatea casei: sarmalute in foi de vita cu tigari de contrabanda
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Potrivit anchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuse de tigari, o persoana oferea lucratorului vamal aproximativ 150 lei drept mita, iar politistului, 50 de lei.

Sumele primite de politistii care lucrau pe o tura variau intre 7.000-8.000 lei pana la 20.000-25.000 lei, in conditiile in care, intr-o tura de 12 ore lucrau aproximativ 10-12 persoane.

La sfarsitul turei, banii, care erau stransi intr-o galeata, se imparteau intre politisti.

La un calcul simplu, politistii de pe o tura castigau impreuna, lunar, din luare de mita intre 210.000 si 750.000 de lei.

Dezvaluirea a fost facuta de Directia Nationala Anticoruptie.

Doua tipuri de politisti de frontiera

Din prima categorie fac parte cei care cereau deschis mita. Procurorii dau si un exemplu, din data de 24 decembrie 2010, cand, in intervalul 12.00-1.00, inculpatul Ilie Zahariuc "dupa ce primeste intre copertele paspoartelor diverse sume de bani, isi arata vadit nemultumirea cu privire la cuantumul mitei si pretinde mai multi bani, amenintand cu efectuarea unor controale asupra bagajelor, iar persoanele care tranziteaza frontiera dau sume suplimentare de bani."

Celalalt tip de politist de frontiera este cel care incearca sa disimuleze actul de luare de mita. "Verifica sub birou pasapoartele in care este predata mita, ascund bancnota in palma sau o iau cu un gest rapid, urmat de introducerea ei, de regula, in buzunarul interior al hainei", explica procurorii, care dau si exemple probate prin dovezi materiale in cazul lui Andrei Ciobanu sau a Elenei Anca Agapi.

Procurorii noteaza ca politistii de frontiera "pretind, primesc sau accepta mita atat in nume propriu, cat si in numele celorlalti colegi pentru a trece cu vederea pentru a nu denunta sau constata infractiuni sau contraventii comise la trecerea frontierei de stat a Romaniei."

Luarea de mita nu era sporadica sau accidentala. Angajatii vamii erau organizati ierarhic

"Activitatea" era un proces "coordonat", organizat ierarhic si in care fiecare dintre membrii gruparii depistate la vama Siret avea un rol bine stabilit, "isi cunostea si isi asuma riscul", primindu-si astfel "recompensa in masura contributiei la comiterea faptei".

Sa facem cunostinta cu suspectii!

Astfel, au fost retinuti Aurel Anea, comisar de politie, fost sef al PTF Siret, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita in forma continuata si constituire de grup infractional organizat si patru lucratori vamali, sefi de tura: Sorin Constantin Scalad, Nicu Cezar Schiopu, Lazar Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru dare de mita in forma continuata.

Pana la jumatatea lunii decembrie 2010, Anea a fost sef la Vama Siret. In locul lui a fost delegat, pentru 60 de zile, comisarul-sef Madalin Ionescu, de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.

Potrivit presei locale, masura a fost luata "pentru eficientizarea activitatilor desfasurate in PTF Siret".

Aurel Anea urma sa activeze in cadrul biroului Supravegherea si Controlul Trecerii Frontierei din Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Suceava.

Pe de alta parte, potrivit DNA, sub mandatul lui Aurel Anea, a inceput sa fie contruit grupul infractional. Mai exact, in perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011.

Grupul infractional avea ca scop strangerea unor importante sume de bani, sub forma de mita. In schimbul sumelor, vamesii si politistii treceau cu vederea infractiuni sau contraventii comise la trecerea frontierei de stat a Romaniei. Era vorba in special de tolerarea traficului de tigari.

In perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, inculpatul Anea, in calitate de comisar de politie a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, in mod repetat, importante sume de bani si bunuri de la politistii de frontiera Posmangiu, Radacina, Strugar si Luchian pentru a trece cu vederea incalcarea legii de catre subordonatii sai.

In aceeasi perioada, comisarul de politie a pretins, primit ori acceptat sume de bani si bunuri si de la cei patru lucratori vamali mentionati, pentru a nu efectua controale asupra modului in care isi indeplinesc acestia atributiile de serviciu. In mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infractional organizat in scopul comiterii infractiunilor de luare de mita, pentru a obtine beneficii financiare si materiale.

In declaratia de avere din 2009 a lui Aurel Anea erau trecute 2 terenuri, 1 apartament, 2 case si un autoturism. Vezi la sfarsitul articolului declaratia de avere a fostului sef PTF Siret!

Totodata, au fost retinuti 54 lucratori de politie la PTF Siret:

- Ilie Cosmei;

- Alina Olivia Mandiuc;

- Catalin Zebreniuc;

- Florin Sticlet;

- Adrian Holca;

- Constantin Andrisan;

- Daniel Grigoras;

- Vasile Sasu;

- Iulian Radu;

- Adrian Iuga;

- Marcel Coroi;

- Daniel Barba;

- Manule Eugen Costache;

- Radu Lucanu;

- Danut Neagu;

- Vasile Balici;

- Adrian Grosu;

- Daniela Capatina;

- George Jacota;

- George Slovaaca;

- Cristinel Tiprigan;

- Traian Constantin Hai;

- Ghoeghre Lavric;

- Ionel Marinel Giza;

- Luchian Posmangiu;

- Adrian Mudrac;

- Gheorghe Neramtu;

- Fanel Radacina;

- Rodica Nichiforiuc;

- Romis Luchean;

- Gheorghe Pavlovici;

- Ilie Zahariuc;

- Silviu Pomohaci;

- Bogdan Rurac;

- Sorin Strugar;

- Sorin Sumanariu;

- Vasile Secrier;

- Virgil Jitariuc;

- Viorel Sture;

- Ramona Costiuc;

- Toader Iliesi;

- Cristina Filipoaia;

- Florin Lupu;

- Florin Matei;

- Lucian Pintilii;

- Andrei Ciobanu;

- Mihaela Cosic;

- Elena Agapi;

- Mihai Tocila;

- Elena Cozminiuc;

- Valentina Sauciuc;

- George Ungureanu;

- Loghin Daniel Timoci;

- Cristian Nicolovici.

Toti cei din lista de mai sus au fost retinuti pentru luare de mita in forma continuata si constituire unui grup infractional organizat.

"Cat ai pus? 40? Ei.. Pui 70!"

Suspectii luau mita de fata cu colegii lor si se consultau intre ei pe aceasta problema, spunand totodata ca "nu se iau bani oricum, oricat si de la oricine".

Citeste mai jos dialogurile dintre angajatii vamii si cei de la care luau mita!

- "Manuel Eugen Costache (MEC): Bai, omule, deci mie... mi-ai pus... cat ai pus aici?

Interlocutor (I): 40.

MEC: Ei! Pui... Pui 70! Da-ncoa! Hai! Mai pune 50!

I: Sefu! 50...

MEC: (politistul intinde mana dreapta in care are o bancnota ce pare a avea cupiura, spre geamul ghiseului) Da-ncoace pasaportul! Mai pui 50 ca-ti tai capul, daca!

I: Nu, nu, sefu! Apai, lasa-ma oleaca!...";

- "MEC: Ceapa ta de drac!

I: Ai vazut?

MEC (neinteligibil)

I: Alta data ies mai ieftin oleaca!

Ionel Giza: Alta, data inapoi!

I: Alta data, nu inapoi!

IG: Alta data inapoi si stai la rand!";

- "Mihaela Elena Cosic (MEC): Auzi, Florin! Il stii pe acesta? L-ai mai vazut? ... Hm?

Florin Lupu (FL): Stai, stai, stai, ca nu stiu cum ii spune!

MEC: Ion Sabin ...

MEC: Sa iau sau nu?

FL: Ia!

MEC: Hm?

FL: Da!".

Lectie de luat mita predata investigatorului sub acoperire

Gabriel Vasile Preda "primeste o lectie de luat mita de la Cristian Nicolovici", spun procurorii, citati de Mediafax.

Nicolovici ii spune investigatorului sub acoperire "ca e bine ca sta sa observe sa-si faca ochiul". "Tu cand ai venit, iti faci ochiul, tu deja stii,... acela, pac, aha, aha...", ii spune Nicolovici investigatorului sub acoperire.

Procurorii indica un alt fragment dintr-o inregistrare in care investigatorului i se spune: "adica tu cand ai pus mana sa stii, frate, pentru ce...".

Anchetatorii anticoruptie arata ca tonetele in care isi desfasoara activitatea politisti de frontiera si vamesii erau vazute de acestia ca "ca masini de facut bani".

Anchetatorii dau si un exemplu in sensul ca "pentru 30 de cartuse de tigari suma care se da cu titlul de mita este de 100 de lei".

"Mita inseamna nu doar bani, ci si, de pilda, prajituri. Exemplu fiind Toader Ilies care primeste bani, dar cere si prajituri pentru ca a primit si vamesul. Data 18 decembrie 2010, ora 3.00, usturoi sau bauturi alcoolice. De exemplu, Sorin Doru Strugar pretinde mita pentru colega sa, Ramona Costiuc, o sticla de votca. Aceasta precizeaza: ... Da' aveti mai multa? Sa nu va iau de la gura copiilor", mai scriu anchetatorii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Inca 14 politisti de frontiera, arestati in cazul Siret. 29, in total
Inca 14 politisti de frontiera, arestati in cazul Siret. 29, in total

UPDATE: Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, vineri dupa-amiaza, emiterea altor 14 mandate de arestare pe numele unor politisti de frontiera de la Vama Siret, acestia fiind judecati in cursul diminetii intr-un al doilea lot trimis de DNA la instanta.

Specialitatea casei: sarmalute in foi de vita cu tigari de contrabanda
Specialitatea casei: sarmalute in foi de vita cu tigari de contrabanda

Aceasta este "reteta" inventata de un barbat de 37 de ani din Braila care a incercat sa introduca in tara cateva sute de pachete de tigari ascunse in niste borcane cu foi de vita si in cateva paini.

Atelier auto special.
Atelier auto special. "Piesele" de schimb erau tigari de contrabanda

In spatele unei afaceri aparent cinstite, doi barbati din Galati au ascuns un depozit intreg de tigari ilegale. Cand au ajuns in atelierul auto care parea in regula la prima vedere, politistii au gasit saci intregi cu tigari de contrabanda din R. Moldova.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.