Profesorul pacalit. Majorare cu 50% de 1 aprilie!
Guvernul a decis, prin adoptarea unei Ordonante de Urgenta, sa amane majorarea salariilor profesorilor pana la 1 aprilie 2009.
Cadrele didactice vor avea salarii mai mari doar cu 9% de la 1 octombrie.
Cresterea de 50% a fost aminata pentru primavara 2009, pentru ca viitorul Parlament si viitorul Guvern sa poata hotari daca vor creste salariile in continuare fara sa fie presati de apropierea alegerilor.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Marti, premierul a spus din nou ca o crestere brusca a salariilor cu 50% ar arunca inflatia la peste 10%, n-am mai avea aproape deloc crestere economica, iar 300.000 de oameni si-ar pierde locul de munca. Si asta pentru ca nici o lege nu poate schimba realitatea. Dupa discutiile purtate cu sindicatele, ministrului muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca in cursul saptamanii viitoare va fi redactat un document care sa include principiile de elaborare a legii salarizarii in sectorul bugetar. Reactiile nu au intarziat sa apara. Profesorii au anuntat ca vor protesta impotriva amanarii aplicarii legii maririi salariilor si chiar ameninta ca intra in greva generala.
Potrivit Mediafax, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a declarat ca prin aceasta decizie "Guvernul si-a taiat singur craca de sub picioare" si nu crede ca PNL va mai intra in Parlament.
El a mai a spus, tot pentru Mediafax, ca va da in judecata Guvernul si ii va convoca pe toti liderii din teritoriu pentru a hotari care sunt actiunile de protest viitoare.
Desi majorarea fusese votata pe 30 septembrie in Parlament, de toti deputatii, dupa vot legea a fost contestata de Guvern la Curtea Constitutionala.
In ciuda opozitiei Guvernului, judecatorii de la Curtea Constitutionala au decis ca votul Parlamentului este legitim.
De partea Guvernului a fost insa Fondul Monetar International, care recomanda reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Potrivit estimarii institutiei aceasta majorare va avea un efect scazut asupra bugetului Romaniei.