Profesorul pacalit. Majorare cu 50% de 1 aprilie!


Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 03:08
Data publicarii: Marti 28 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Guvernul a decis, prin adoptarea unei Ordonante de Urgenta, sa amane majorarea salariilor profesorilor pana la 1 aprilie 2009.

Cadrele didactice vor avea salarii mai mari doar cu 9% de la 1 octombrie.

Cresterea de 50% a fost aminata pentru primavara 2009, pentru ca viitorul Parlament si viitorul Guvern sa poata hotari daca vor creste salariile in continuare fara sa fie presati de apropierea alegerilor.

Marti, premierul a spus din nou ca o crestere brusca a salariilor cu 50% ar arunca inflatia la peste 10%, n-am mai avea aproape deloc crestere economica, iar 300.000 de oameni si-ar pierde locul de munca. Si asta pentru ca nici o lege nu poate schimba realitatea. Dupa discutiile purtate cu sindicatele, ministrului muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca in cursul saptamanii viitoare va fi redactat un document care sa include principiile de elaborare a legii salarizarii in sectorul bugetar. Reactiile nu au intarziat sa apara. Profesorii au anuntat ca vor protesta impotriva amanarii aplicarii legii maririi salariilor si chiar ameninta ca intra in greva generala.

Potrivit Mediafax, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a declarat ca prin aceasta decizie "Guvernul si-a taiat singur craca de sub picioare" si nu crede ca PNL va mai intra in Parlament.

El a mai a spus, tot pentru Mediafax, ca va da in judecata Guvernul si ii va convoca pe toti liderii din teritoriu pentru a hotari care sunt actiunile de protest viitoare.

Legea majorarii cu 50% a salariilor din invatamant a fost promulgata pe 24 octombrie de Traian Basescu.

Desi majorarea fusese votata pe 30 septembrie in Parlament, de toti deputatii, dupa vot legea a fost contestata de Guvern la Curtea Constitutionala.

In ciuda opozitiei Guvernului, judecatorii de la Curtea Constitutionala au decis ca votul Parlamentului este legitim.

De partea Guvernului a fost insa Fondul Monetar International, care recomanda reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Potrivit estimarii institutiei aceasta majorare va avea un efect scazut asupra bugetului Romaniei.

Basescu: Marirea salariilor si in sanatate, dar sa fie si performanta
De-a soarecele si pisica! Salariile profesorilor si Guvernul Tariceanu
Si eu! Si eu! Si eu vreau cu 50%! Majorarile salariale, decizii electorale?
VIDEO PROTVPLUS.RO