Curatenia in vami: 32 politisti de frontiera de la Albita, arestati

Vama Albita

UPDATE: Curtea de Apel a dispus arestarea a 32 de politisti de frontiera de la Vama Albita si a lasat in libertate alti opt, deciziile de cercetare in libertate urmand sa fie atacate cu recurs de procurorii anticoruptie, informeaza, miercuri, DNA.

Procurorii anticoruptie fac cercetari penale fata de 40 lucratori de politie de frontiera de la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Albita, judtul Vaslui, acuzati de luare de mita, in forma continuata si sprijinire a unui grup infractional organizat, potrivit sursei citate.

Procurorii anticoruptie au pus in miscare actiunea penala si au decis retinerea acestora pentru 24 de ore, iar marti si miercuri Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerile procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventiva a 32 dintre cei 40 de acuzati, scrie Mediafax.

Marti, 22 februarie

"Coruptia din vami este vinovata de evaziunea fiscala din Romania si, implicit, de luarea unor masuri nepopulare". Pe baza acestui argument procurorii anticoruptie au cerut arestarea politistilor de frontiera de la Albita.

Citește și
Spaga, mita, euro
3 terenuri si 5 locuinte. Declaratia de avere a unui vames de la Moravita
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Si nu se inseala foarte tare. Potrivit probelor, suspectii primeau orice, inclusiv borcane cu gem, iar atunci cand mituitorii nu aveau bani marunti le dadeau si restul.

Pana acum, judecatorii au trimis in celula 25 persoane si au considerat ca alte 13 pot fi cercetate in stare de libertate.

Practic, orice intrare in Romania costa. Daca in bagaje erau si marfuri ilegale, atunci spaga crestea.

Cei care isi incercau norocul cu doar 10 euro, erau pusi la punct imediat.

Daca faceau naveta zilnic, oamenii dadeau un pachet de cafea sau cate 10 lei de stampila.

Anchetatorii spun ca la Albita coruptia era generalizata. Tupeul angajatilor nu avea limite. Ei ar fi redirectionat camerele de supraveghere astfel incat sa nu filmeze in cabinele destinate controlului.

In referatul cu propunerea de arestare procurorii notezea ca: "activitatea inculpatilor a avut printre principalele consecinte si cresterea exponentiala a infractiunilor de evaziune fiscala precum si impactul negativ pe care il au activitatile infractionale de evaziune fiscala asupra cetatenilor romani, pentru care diminuarea bugetului de stat aduce ca si consecinta directa marirea contributiei fiscale si diminuarea veniturilor individuale".

Luni, 21 februarie

30 dintre politistii de frontiera adusi de la Albita au primit aseara ordonante de retinere pentru 24 de ore. Inainte de miezul noptii, pe jumatate din ei, inclusiv o femeie, procurorii anti-coruptie i-au prezentat judecatorilor Curtii de Apel.

Alti 15 politisti din acelasi lot vor ajunge in fata magistratilor la 11.30, tot cu propunere de arestare preventiva. A treia sedinta este programata la ora 13, pentru inca 15 suspecti.

Seful Vamii Albita, Emil Bordeianu, a declarat pentru Mediafax, ca: "Nu stiu absolut nimic despre descinderile facute in aceasta dimineata deoarece totul a fost la Politia de Frontiera. Descinderile au avut loc in pavilionul IJPF unde se afla birourile politistilor de frontiera. De la noi, niciun lucrator vamal nu a fost intrebat absolut nimic".

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, mare parte dintre angajatii vamali au fost ridicati de anchetatori de la locuintele lor, din municipiul Husi, aflat la aproximativ 15 kilometri distanta de punctele de trecere a frontierei, dar si din comunele apropiate.

Punctul de trecere al frontierei de la Albita a fost controlat luni dimineata de mai multe echipaje de politisti, jandarmi si mascati. Punctul vamal a fost blocat intre orele 6.00 si 8.00, nicio masina neputand intra sau iesi prin tara pe acolo.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie de Frontiera Vaslui, Irina Mirica, a declarat pentru Mediafax, ca in vama au fost redistribuiti politistii de frontiera de la alte puncte vamale, astfel incat la Albita activitatea sa se poata desfasura in conditii bune.

Directia Generala Anticoruptie si Directia Nationala Anticoruptie au facut cercetari cu privire la implicarea unor vamesi si politisti de frontiera in fapte de coruptie. Mai exact, operatiunea a vizat vamesii si politistii de frontiera suspectati de luare de mita si implicare in contrabanda cu tigari.

Albita este cel mai mare punct de frontiera din estul tarii. La punctul de trecere a frontierei (PTF) Albita lucreaza 114 persoane, din care 87 sunt vamesi.

Punctul de trecere a frontierei Albita este de altfel de multa vreme in atentia procuroriloe anticoruptie: in 2008, fostul sef al vamii a fost arestat si cercetat pentru trafic cu tigari.

Perchezitiile vin dupa actiunile de amploare din ultimele saptamani de la vamile Siret, Stamora Moravita si Naidas. Deja, de la inceputul lunii februarie, au fost arestati 59 de angajati ai PTF Siret (Suceava), iar alte 91 de persoane sunt incarcerate in cadrul anchetei privind punctele Naidas (Caras Severin), Foeni si Moravita (Timis).

Potrivit Mediafax, actiunile de la granite survin unei decizii a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din iunie 2010, privind combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei.

Astfel, in urma modificarilor legislative, au fost plasati investigatori sub acoperire, aparatura tehnica de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrari suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de coruptie in care erau implicati functionarii statului de la vami cu acordul sefilor.

Cronologia celorlalte descinderi care au avut loc pana acum:

3 februarie 2011 - Actiunea de la Vama Siret a venit dupa sase luni de filaj, in care a fost implicat inclusiv SRI-ul. In urma operatiunii, Instanta suprema a decis, la 16 februarie, ca fostul sef al vamii Siret, Aurel Anea, si alti 14 vamesi si politisti de frontiera sa fie cercetati in continuare in arest, in dosarul in care sunt acuzati de luare de mita si favorizarea traficului de tigari prin aceasta vama. Vezi aici, cum strangeau spaga in galeata vamesii de la Siret care luau pana la 25.000 de lei pe zi si daca va intrebati unde se duceau toti acesti bani, aflati aici cum era impartit "castigul".

8 - 9 februarie 2011 - Au avut loc descinderile de la vamile Naidas si Stamora Moravita. Vezi aici cronologia evenimentelor din 8 si 9 februarie. Vamesii din sud-vestul tarii, adica din trei puncte de frontiera: Stamora Moravita, Naidas si Cruceni, castigau nu mai putin de 5.000 de euro pe tura. Mai mult decat atat, procurorii DNA au prezentat in referatul care a vizat arestarea preventiva a vamesilor de la Naidas si cateva detalii despre limbajul si metodele acestora din timpul "programului de lucru". Astfel, cand se refereau la mita, ei spuneau .."omenie".

La 11 februarie 2011, in contextul tuturor acestor descinderi de la punctele vamale din tara, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca actiunile de la vami au pornit de la o informare privind averile mari ale unor vamesi, document primit in vara lui 2010 de la un serviciu de informatii. "Trebuie sa stiti de la ce a pornit, de la acest document, pe vreo 50 de pagini, care inseamna «Practici evazioniste sustinute de functionarea institutiilor de control financiar, fiscal si vamal»", a spus Traian Basescu.

Citeste aici si despre dosarul spagilor de la Vama Hamleu. Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, a fost demis din functie, prin decizia premierului Emil Boc, acuzat fiind de luare de mita.

Peste 5 milioane de pachete de tigari s-au confiscat in 2010 la frontierele tarii. Pentru restul de 495 de milioane de pachete care "au scapat” in interiorul granitelor, oficialii nu au nicio explicatie. Statul pierde 200 km de autostrada pe an.

Cunoasteti cazuri de coruptie in vami? Trimiteti povestile pe www.stirileprotv.ro!

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Basescu: Ar fi cel mai umilitor lucru sa chemam vamesi din alta parte
Basescu: Ar fi cel mai umilitor lucru sa chemam vamesi din alta parte

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania nu va apela la vamesi straini, apreciind ca ar fi "cel mai umilitor lucru".

3 terenuri si 5 locuinte. Declaratia de avere a unui vames de la Moravita
3 terenuri si 5 locuinte. Declaratia de avere a unui vames de la Moravita

Stefan Gubik Milan, seful de tura din vama Stamora Moravita, este dat in consemn la frontiera. Ca un facut, cu doua zile inainte ca descinderile sa aiba loc acesta s-a facut nevazut.

Basescu despre spaga din vami: Sper sa se ajunga la
Basescu despre spaga din vami: Sper sa se ajunga la "regina"

Seful statului a declarat ca actiunile actuale de la vami au pornit de la o informare privind averile mari ale unor vamesi, document primit in vara lui 2010 de la un serviciu de informatii.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).