Atentie! Tone de carne de cal in magazine! Oamenii credeau ca e de vaca
UPDATE: Cel putin 30 de tone de carne de cal au ajuns in galantare si pe mesele romanilor drept pulpa de vita. Trei barbati din Vrancea sunt acuzati ca transau caii, inclusiv unii deja morti, si ii vindeau la preturi de nerefuzat in macelarii.
Marfa din abatorul lor improvizat putea imbolnavii clientii, spun autoritatile. Stiu ca s-a vandut pana acum in Prahova, Alba, Constanta, Vrancea si Bucuresti, insa nu pot garanta nu ca mai exista nicio bucata nicaieri.
Se pare ca cei trei au facut sute de livrari numai in ultimul an. Intr-un abator improvizat sacrificau cateva vaci, apoi chemau veterinarul si inspectorii DSV sa le dea aviz pentru vanzarea lor. Cu actele acestea duceau insa in magazine tone intregi de carne...de cal. O prezentau drept carne de vita si cereau un pret mult mai mic, asa ca patronii cumparau fara sa stea pe ganduri. Avocatul celor acuzati de inselaciune spune ca proprietarii nu puneau intrebari chiar daca banuiau ceva necurat.
Dupa ce trecea pe la intermediari sau prin macelarii, carnea de cal a ajuns in zeci de magazine din Moldova, Muntenia si Dobrogea. Afacerea ar fi continuat daca patronii unei firme din Constanta, dupa ce au cumparat o tona de asa-zisa carne de vita, n-ar fi dus marfa la analize. Asa au aflat ca au fost inselati si ca puteau pune in pericol sanatatea a sute de oameni.
Alertati, politistii au luat urma retelei. Dupa cateva luni, au dat de cei trei suspecti care incercau sa vanda aproape o tona si jumatate de carne de cal unei firme din Alba.
Inspectorii sanitar-veterinari spun ca diferentele dintre carnea de vita si cea de cal sunt greu de sesizat in macelarii. Doar cand este pusa la prajit sau fiarta, cea de cabalina emana un miros de urina.