Pasajul Baneasa, mormantul care a revendicat de vii trei muncitori!

×
Codul embed a fost copiat

"S-a surpat malul, dar ne obliga sa intram din nou, ca sa nu mai venim si maine. Tot ne va inghiti odata". Asa i-a spus la telefon sotiei unul dintre cei trei muncitori morti vineri seara pe santierul Pasajului Baneasa. Si asa a fost.


Salvatorii au avut o misiune infernala, care s-a intins pe parcursul a 12 ore. Ore de iad in care au schimbat de sase ori turele, au sapat cu lopeti de infanterie si le-au tinut piept rudelor innebunite de atata suferinta.

La ora 18:50 o voce agitata anunta la 112 ca patru oameni sunt ingropati de vii pe un santier din Baneasa. Echipajele de salvatori, opt initial, incep lupta cu moartea.

Gasesc un muncitor inghitit de pamant pana la gat. Este in stare de soc. Medicii SMURD il pun pe targa si il duc de urgenta la spital. Fratele lui este printre ceilalti trei, despre care nimeni nu mai stie nimic.

Militarii pun de urgenta scanduri pe malurile santului - pamantul vine peste ei si risca sa ii transforme in noi victime. Rand pe rand, apar si rudele lucratorilor. Sunt disperate. S-a lasat intunericul, iar pompierii duc o munca de Sisif. Sapa intruna, scot pamantul cu galetile, insa malurile continua sa se surpe. Intre timp, durerea doboara o femeie.

Citește și
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Dupa mai bine de 6 ore de cautari, este adus la suprafata trupul fara viata al unuia dintre muncitori. Momentul declanseaza un scandal intre rude si fortele de ordine. Oamenii vor sa vada cu ochii lor despre cine este vorba.

In continuare, zeci de salvatori trudesc pana la epuizare. Mai au de gasit alti 2 oameni. Pompierii intra cate doi, trei in sant si sapa cu lopetile. Nu pot interveni cu niciun alt utilaj, ca sa nu se prabuseasca de tot cele doua maluri. La 3 dimineata vine anuntul ca au ajuns si la al doilea barbat.

Cel de-al treilea parea de negasit. Autoritatile decid sa aduca un utilaj special. In cele din urma, la 7 dimineata, si a treia victima este recuperata. Misiunea se termina cu un bilant dureros: trei morti. Iar Inspectia Teritoriala a Muncii trebuie sa dea acum raspunsuri la foarte multe intrebari.

In acest moment, lucrarile din Baneasa sunt sistate si se efectueaza mai multe verificari pentru a se stabili cine se face vinovat de moartea muncitorilor. Exista o ancheta demarata de Inspectoratul Teritorial de Munca. Acesta va stabili daca de vina pentru ca nu au fost respectate normele de protectia muncii au fost muncitorii sau firma care efectua acea lucrare.

Firma portugheza, cea care construieste pasajul Baneasa, face si ea propriile verificari, desi muncitorii erau angajati de o alta firma cu sediul comercial in Bragadiru, careia ii revenea si sarcina de a asigura masurile de protectie a muncii.

Cheia acestei anchete este insa chiar supravietuitorul tragediei. Marturia lui Cristian Lupan, de 39 de ani, obtinuta de reporerii Pro TV, pe care o puteti asculta in materialul video alaturat, este cutremuratoare. Cristian a privit moartea in ochi. Dar o minune a facut ca el sa nu aiba acelasi sfarsit ca fratele lui, Cezar, care a lasat in urma o fetita de 4 ani si o sotie bolnava de leucemie.

Amandoi lucrau de 4 ani pentru firma subcontractata sa efectueze lucrari la pasajul Baneasa. Vineri, inainte de tragedie, Cezar parca si-a prevazut sfarsitul: dupa-amiaza, pe la ora 15:00, si-a sunat nevasta si i-a spus ca malul de pamant s-a surpat iar, dar va intra acolo pentru ca este obligat sa continue lucrarile. "Odata si odata tot va cadea peste noi", i-ar fi spus.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
ISU Bucuresti: Muncitorii au fost prinsi sub pamant la adancime mare
ISU Bucuresti: Muncitorii au fost prinsi sub pamant la adancime mare

Cinci echipaje de pompieri salvatori si trei ambulante SMURD pentru urgente medicale si resuscitare au fost trimise pe santierul pasajului Banseasa.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.