TEROARE IN FRANTA. Fratii Kouachi au fost UCISI dupa doua zile de calvar. Au dezvaluit inainte de a muri cine i-a finantat

×
Codul embed a fost copiat

Presupusii autori ai atacului comis la revista Charlie Hebdo au murit. Fortele speciale franceze au lansat vineri seara un asalt in cladirea in care se ascundeau cei doi, in orasul Dammartin-en-Goële.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
-►Trupele speciale ale politiei franceze au lansat doua operatiuni simultane, la o tipografie din nordul tarii, unde cei doi frati se baricadasera, dar si in estul Parisului.
-►Operatiunea de prindere a autorilor masacrului de la Charlie Hebdo s-a incheiat cu uciderea jihadistilor.
-►Cherif si Said Kouachi se ascundeau de cel putin 7 ore intr-o tipografie din Dammartin-en-Goële.

Filmul evenimentelor care au dus la moartea teroristilor

Fortele de elita franceze au lansat simultan asaltul, vineri, ucigandu-i atat pe cei doi jihadisti acuzati de masacrul de la Charlie Hebdo, cat si pe autorul luarii de ostatici soldate cu morti intr-un magazin evreiesc de la Paris. Acest deznodamant pune capat celor trei zile urmarire, dupa atacul de la Charlie Hebdo, care a provocat o unda de soc in intreaga lume. Cu putin inainte de ora 16.00 GMT (18.00, ora Romaniei), unitati de elita din cadrul Jandarmeriei i-au impuscat pe Saïd si Chérif Kouachi. Cei doi, inarmati cu kalasnikov, au iesit din tipografia in care s-au baricadat, tragand asupra fortelor speciale, care au ripostat.

Le Figaro sustine ca de fapt acestia nu luasera niciun ostatic. Unul dintre angajatii tipografiei s-a ascuns in cladire, fara ca jihadistii sa stie de el. Barbatul a fost scapat teafar dupa interventie. Le Liberation sustine ca trei membri ai fortelor de ordine au fost raniti in operatiune, potrivit unor surse din domeniul securitatii. In paralel, un asalt a avut loc la supermarketul evreiesc din estul Parisului, unde un barbat a luat mai multe persoane ostatice. Cadavrele a cinci persoane, inclusiv al presupusului autor al luarii de ostatici, Amedy Coulibaly, au fost gasite in supermarketul evreiesc dupa asalt, potrivit unor surse din cadrul politiei.

Citește și
cover
Mii de oameni au iesit din nou in strada, in Franta. Turnul Eiffel si-a stins luminile in semn de doliu. GALERIE FOTO
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cronologia evenimentelor, vineri, 9 ianuarie 2015:

ora 20:30 Cherif Kouachi si Amedy Coulibaly au discutat vineri la telefon cu jurnalistii de la BFMTV. Kouachi le-a marturisit ca este finantat de imamul Anwar al Awlaki iar Coulibaly a spus ca face parte din gruparea Statul Islamic si ca s-a sincronizat cu autorii atacului contra revistei Charlie Hebdo. Imamul Anwar al Awlaki s-a nascut in SUA si  a fost ucis in 2011 de o racheta lansata de o drona americana. Autoritatile americane l-au acuzat ca recruteaza si finanteaza jihadisti din partea gruparii al-Qaeda. Chérif Kouachi a declarat ca facea parte din organizatia terorista Al-Qaida in Peninsula Arabia.

ora 19:00 Culmea ironiei, fratii Kouachi nu au stiut ca aveau un ostatic in cladire, relateaza Le Figaro. Se pare ca Lilian, in varsta de 27 de ani, grafician al tipografiei, s-a ascuns in cladire iar cei doi frati nu stiau de el. Barbatul le-a trimis un mesaj parintilor sai care au alertat politia. "M-am ascuns la primul etaj. Cred ca au ucis pe toata lumea. Chemati politia sa intervina", a fost mesajul trimis de acesta. Lilian a fost eliberat de fortele speciale si s-a reunit cu parintii sai, relateaza Le Figaro.

ora 18:45 Trei membri ai trupelor speciale (doi din RAID si unul din GIGN) au fost raniti in timpul interventiei din Dammartin-en-Goële, relateaza Liberation.

ora 18:30 Potrivit AFP, cei doi frati au tras asupra trupelor speciale. In imaginile care vin de la fata locului apare un commando al trupelor speciale pe acoperisul cladirii unde se ascundeau fratii Said si Cherif Kouachi, suspecti pentru atacul de la Charlie Hebdo.

ora 18:20 Fratii Kouachi au fost neutralizati in atacul fortelor franceze la tipografia din nordul Frantei, afirma surse din cadrul politiei. Ostaticul care era retinut de cei doi islamisti in tipografie a fost eliberat de fortele de elita franceze, relateaza AFP.

ora 18:10 Potrivit imaginilor filmate de BFMTV pe acoperisul cladirii au fost pozitionati oameni. Reporterul Sky News anunta ca in zona s-au auzit 4-5 explozii. Fortele speciale franceze au lansat asaltul in cladirea in care se presupune ca se ascund autorii atacului comis la redactia Charlie Hebdo. La locul incidentului au fost auzite explozii si schimburi de focuri. Presupusii autori ai atacului care a vizat revista Charlie Hebdo au luat un ostatic intr-o tipografie din localitatea Dammartin-en-Goële, situata in nordul Frantei.

ora 18:05 Trupele speciale au declansat atacul asupra teroristilor baricadati in cladire la Dammartin. S-au auzit focuri de arma si de vede fum, relateaza Liberation.

ora 18:00 O localnica a marturisit pentru postul BFMTV ca orasul Dammartin-en-Goële este complet "taiat de lume ". Cei ramasi blocati la munca sau in magazine comunica cu familia prin telefon sau retelele sociale, a mai explicat ea.

Reporterul BMFV Patrick Sauce a descris situatia din imprejurimile orasului drept "un adevarat asediu".

ora 17:30 Doi lunetisti fotografiati dupa ce s-au pozitionat pe una dintre cladirile aflate in apropiere de imobilul in care s-au ascuns cei doi frati Kouachi.

ora 17:15 Au aparut primele imagini cu evacurea a aproape 600 de elevi si scolarii aflati in apropiere de cladirea in care s-au baricadat teroristii.

ora 17:10  In cateva minute va incepe evacurea colegiului aflat in Dammartin, relateaza corespondetul BMFTV.

ora 17:00 Locuitorii din Dammartin-en-Goële, o comuna, de pana la 10.000 de locuitori din departamentul Seine-et-Marne, sunt ingroziti de ce se intampla in micul lor oras, relateaza Liberation. "Sunt politisti peste tot, si-au stabilit locul de coordonare in cladirea noastra" a povestit Jacob, specialist in lucrari publice, cu sediul chiar pe strada unde se afla firma in care s-ar ascunde autorii atacului de la Charlie Hebdo.

"Locuitorii au fost sfatuiti sa ramana in case, la locurile de munca sau in magazine. Orasul este calm, circulatia este intrerupta in oras. La primarie este o celula de criza" a relatat purtatoarea de cuvant a primariei.

Pe Twitter, elevii liceului din Dammartin-en-Goële, aflat langa firma in care s-au baricadat cei doi jihadisti francezi acuzati de atentatul de la redactia Charlie Hebdo, incearca sa-i ajute pe jurnalistii francezi cu informatii de la fata locului. "Ce nebunie, ieri erau la televizor, astazi la noi" a scris un adolescent pe Twitter, noteaza Liberation. "Suntem blocati, suntem 1400 de elevi intr-un liceu.... Sunt politisti peste tot", scrie un alt adolescent.

ora 16:30 Autorul luarii de ostatici din estul Parisului cere ca fratii Kouachi sa fie lasati sa plece

ora 16:00  "Este un soc sa descoperi ca ai locuit langa un criminal". Marturiile vecinului lui Chérif Kouachi

ora 15:00 Toate intrarile in Dammartin sunt blocate. Elevii din scoala primara Henry Dunant, din Dammartin, sunt evacuati, trei cate trei, din cladire. Sursa foto: Le Figaro

ora 14.00 The Guardian: Barbatul care a ucis o politista joi, intr-o suburbie a Parisului, face partea din aceeasi grupare jihadista ca a fratilor Kouachi, a declarat o sursa din politie pentru Reuters.

ora 13.59 Un cleric din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) a revendicat faptul ca gruparea terorista este responsabila de atacul comis miercuri la Paris, la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo, relateaza Haaretz, citand agentia germana DPA. "Am inceput cu Franta operatiunea, pentru care ne asiguram responsabilitatea", a declarat Abu Saad al-Ansari, in timpul predicii de vineri in orasul irakian Mosul, aflat sub controlul SI. "Maine vor avea loc (atacuri) in (Marea) Britanie, America si alte" tari, a adaugat predicatorul. "Acesta este un mesaj adresat tuturor tarilor care participa la coalitia (condusa de catre Statele Unite), care a ucis membri ai gruparii Statul Islamic", a subliniat el, citat de DPA.

ora 13.30 CNN: Cei doi suspecti au vorbit cu politia la telefon si au anuntat ca vor "sa moara ca niste martiri". Anuntul a fost facut de parlamentarul francez Yves Albarello la un post de televiziune. El este deputat ales in districtul in care au loc aceste evenimente.

ora 13:25 Conform The Telegraph, cei doi teroristi tin ostatica o femeie.

ora 13:10 Potrivit Le Figaro, in zona in care sunt blocati teroristii a fost fotografiat un tanc. FOTO

ora 13.00 Familia si prietenii nu reuseau sa il contacteze, vineri, pe un angajat in varsta de 27 de ani care lucreaza in zona in care are loc operatiunea de neutralizare a suspectilor in atentatul comis miercuri la Charlie Hebdo, relateaza Le Figaro, conform Mediafax. Potrivit Le Figaro, tanarul nu a putut fi contactat nici prin telefon, nici prin e-mail. El ar fi trebuit sa fie la intreprinderea Creation Tendance Decouverte in momentul in care a inceput luarea de ostatici. Aceasta persoana merge in fiecare dimineata pe jos la serviciu, deoarece locuieste la o distanta de 500 de metri. El este originar din oras.

ora 12.50 Conform Le Monde, la spitalele din zona in care se afla fratii Kouachi baricadati a fost pus un functiune Planul Alb. Acest lucru inseamna ca unitatile sunt pregatite sa primeasca un numar mare de victime. De asemenea, scolile si liceele din zone au fost blocate, iar elevii sunt inchisi inauntru.

ora 12.45 Le Figaro: Un barbat caruia teroristii i-au furat masina a povestit cosmarul prin care a trecut. "Unul dintre ei a venit langa autoturismul meu, inarmat cu o mitraliera, cred ca era un Kalasnikov. Aveam geamul deschis si mi-a zis: 'Coboara din masina!'. M-am dat jos, moment in care a aparut si al doilea terorist, care tinea in mana ceva ce parea a fi un lansator de grenade." Victima mai adauga ca cei doi au fost calmi si "foarte profesionisti". "Nu au alergat, nu au tipat, nu erau deloc agitati. Mi-au mai zis ca daca ma va lua presa la intrebari, atunci sa spun ca este vorba de reteaua al-Qaeda din Yemen".

ora 12.40 Autorul atacului comis joi in Montrouge si fratii Cherif si Said Kouachi se cunosc si fac parte toti trei din aceeasi filiera jihadista Buttes-Chaumont, afirma Le Point, conform Mediafax. Un barbat suspectat ca este autorul atacului armat in care a fost ucisa o politista, joi, in sudul Parisului, a fost identificat, iar doi dintre apropiatii acestuia au fost arestati vineri dimineata, au anuntat surse apropiate dosarului.

Cherif Kouachi a facut parte din "filiera Buttes-Chaumont". Sub autoritatea unui "emir", Farid Benyettou, aceasta filiera permitea trimiterea de combatanti in Irak pentru a se alatura aripii irakiene a Al-Qaida care era condusa in perioada respectiva de Abu Mussab al-Zarqawi. Retinut chiar inainte de a pleca spre Siria, apoi Irak, el a fost judecat in 2008 si condamnat la trei ani de inchisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.

ora 12.38 The Guardian: Profesorii care sunt prinsi in scoala din apropierea cladirii in care se afla teroristii incearca-i linisteasca pe copii cantand impreuna cu acestia si tinandu-i departe de ferestre, pe jos.

ora 12.25 BBC News: Presedintele Francois Hollande a recunoscut faptul ca autoritatile stiau ca "este posibil sa se produca atacuri".

ora 12.20 The Guardian citeaza L'Observateur, care spune ca, potrivit mai multor surse, telefoanele mobile nu mai au semnal in orasul in care se afla teroristii. Caroline Morais, care lucreaza la primarie, a declarat pentru Le Monde: "Suntem prinsi inauntru, toata lumea a fost inchisa. Suntem cam ca voi, urmarim totul online".

ora 12.15 Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne a confirmat la Europe1 ca este vorba de fratii Kouachi si ca negociatorii sunt la fata locului. Nu exista nicio morti, nici raniti, a confirmat puratorul de cuvant.

ora 12.10 Un locuitor din Dammartin-en Goële a povestit pentru Le Figaro intalnirea pe care a avut-o, vineri, cu cei doi teroristi. Barbatul, care are o afacere in zona, sustine ca i-a salutat pe teroristi si le-a spus "Buna ziua", la care unul dintre fratii Kouachi a avut urmatoarea replica: "Domnule, noi nu ucidem civili". "Am de gand sa joc la loterie, am fost foarte norocos in aceasta dimineata", a mai adaugat barbatul din Dammartin-en Goële.

ora 12.09 The Telegraph scrie ca a fost realizat un prim contact cu fratii teroristi, care au anuntat ca vor "sa moara ca niste martiri", a anuntat parlamentarul Yves Albarello.

La randul sau, Nicolas Naudin, seful unei companii din nord-estul Parisului, a declarat ca a vazut politisti care coborau pe cabluri din elicoptere.

ora 12.00 The Telegraph: Spitalul Meaux a trimis o echipa medicala la locul in care au fost luati ostatici in Dammartin-en-Goele, a declarat purtatorul de cuvant al acestei unitati pentru CNN. El a mai precizat ca deocamdata nu sunt raniti la spital, insa aceasta situatie s-ar putea schimba.

11.56 Pe Twitter lumea comenteaza ca parlamentarul francez Yves Albarello ar fi declarat intr-un interviu la televiziunea TF1 ca in cladirea in care s-au refugiat teroristii s-ar mai afla inca o persoana, care statea ascunsa. Insa dupa anuntul deputatului ...este posibil sa fi aflat si teroristii despre aceasta persoana.

ora 11.28 O persoana aflata la fata locului posteaza pe internet cateva imagini de la actiunea trupelor speciale din orasul Dammartin-en-Goele:

ora 11.25 Le Figaro scrie ca biroul procurorului din Paris a negat ca s-ar fi produs decese in timpul schimbului de focuri din Seine-et-Marne, inainte de luarea de ostatici din Dammartin-en-Goele.

ora 11.20 The Guardian citeaza Reuters, care anunta ca cel putin o persoana a fost ucisa, iar mai multe au fost ranite intr-un schimb de focuri in urma caruia cel putin un om a fost luat ostatic. Evenimentele au loc in orasul Dammartin-en-Goele din Franta. Toate aceste informatii nu au fost confirmate de autoritati, care a precizat doar ca o operatiune ampla este in curs de desfasurare.

ora 11.13 Catalin Radu Tanase, aflat in Franta, se indreapta spre locul unde au loc evenimentele:

ora 10.58 Le Figaro anunta ca au inceput negocierile cu cele doua persoane care au un ostatic. Corespondentul Sky News anunta ca presa a fost rugata sa paraseasca zona, din cauza pericolului prea mare.

ora 10.54 Le Figaro: In urma schimbului de focuri ar fi rezultat 2 victime si aproximativ 20 de raniti.

ora 10.47 Le Figaro: Ministrul francez de Interne a confirmat faptul ca fratii Kouachi s-au refugiat in sediul unei companii din Dammartin-en-Goële, iar trupele speciale de interventie GIGN sunt la fata locului.

ora 10.45 The Telegraph: Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a declarat: "Avem informatii ca teroristii se afla in perimetrul nostru. Politia nationala si jandarmeria colaboreaza pentru localizarea lor".

ora 10.40 The Telegraph: Suspectii ar fi furat un Meugeot in regiunea Montagny Sainte Felicite, la 48 de km nord-est de Paris. Publicatia britanica citeaza postul Europe 1, care sustine ca un ostatic ar fi fost luat dintr-o firma din Dammartin-en-Goële, iar acest ostatic s-ar afla in masina cu rapitorii.

ora 10.40 "Acum o jumatate de ora am auzit doua focuri de arma. In cinci minute, au venit toate fortele de ordine, plus elicoptere ale politiei. Ni s-a interzis sa ne apropiem de ferestre si trebuie sa ramanem in depozit deocamdata. Pana acum, nu s-a facut nicio miscare in zona", a povestit un angajat al unui depozit din zona industriala unde s-a tras cu arma. O functionara a primariei din Rouvres, o comuna din apropiere de Dammartin-en-Goële, a declarat pentru Le Monde ca a numarat sapte elicoptere ale politiei in zona.

ora 10.37 Fratii Cherif si Said Kouachi ar fi autorii luarii de ostatici intr-o companie din Dammartin-en-Goële, in Seine-et-Marne, relateaza RTL.fr, conform Mediafax.

ora 10.35 Euronews si AFP anunta pe Twitter ca s-au luat ostatici in regiunea Dammartin-en-Goële, in nord-estul Parisului.

ora 10.30 France 24 anunta ca a avut loc un schimb de focuri de arma intr-o urmarire de masini, in nord-estul Frantei.

ora 10.25 O luare de ostatici are loc intr-o firma din Dammartin-en-Goële, in departamentul Seine-et-Marne, relateaza RTL Info, conform Mediafax.

ora 09.55 The Telegraph: In micul oras de provincie Longpont, politia franceza a reluat operatiunile de cautare, atat in localitate, cat si in padurile din apropiere.

ora 09.45 The Telegraph scrie ca o sora a fratilor Kouachi este anchetata in acest moment de politie, impreuna cu cele doua sotii ale suspectilor.

ora 06.45 "Am vazut oroare", dezvaluie un jurnalist care a supravietuit masacrului de la Charlie Hebdo. "Ma intreb cum am putut sa scap", a marturisit, joi, bulversat, unul dintre putinii supravietuitori ai atacului de la sediul din Paris al saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo, care a reusit ramana in viata ascunzandu-se dupa o masa. "Ei au tras in toti, pur si simplu", a relatat el pentru postul de radio France Info, dezmintind informatia potrivit careia atacatorii au cerut identitatea persoanelor pe care intentionau sa le impuste. Mai multe detalii aici.

ora 04.20 Seful MI5, serviciul britanic de informatii interne, a declarat joi ca o grupare islamista extremista din Siria planifica "atentate de mare amploare" in Occident. Mai multe detalii aici.

ora 04.00 Cei doi presupusi autori ai atacului de la Paris erau pe lista neagra a SUA privind terorismul, a anuntat un oficial american din cadrul fortelor de ordine, sub acoperirea anonimatului. Cei doi barbati, cautati in continuare de fortele de ordine, figureaza in bazele de date americane privind persoanele suspectate de activitati teroriste, inclusiv in "No Fly List", care le interzice celor inclusi in aceasta lista sa urce la bordul avioanelor cu plecare din si catre Statele Unite. Astfel, in 2011, Saïd s-a aflat "cateva luni" in Yemen pentru a se antrena alaturi de un membru al retelei teroriste Al-Qaida.

"11 septembrie al Frantei"

Suferinta, teama, indignare! Toate apasa greu pe umerii Frantei, ingenunchiate de macelul comis miercuri in redactia revistei Charlie Hebdo, cand au fost executati 12 oameni. Dar, pana acum, nici urma de fratii banuiti de sangerosul atac. In jurul oraselului Villers Cotterets, la 80 de kilometri nord de Paris, localnicii traiesc cu spaima ca s-ar putea trezi, in curte sau la un colt de strada, cu unul dintre fratii Kouachi. S-ar putea ascunde oriunde, mai ales ca acolo exista o vasta zona impadurita, mai mare decat suprafata Parisuului.

In grupuri de 4 sau 5, politisti si jandarmi din unitatile de elita se apropie, cu precautie, de orice loc care ar putea servi ca ascunzatoare. Elicopterele survoleaza de asemenea zona unde au fost reperati Cherif si Said Kouachi, cei doi frati jihadisti de 32 si 34 de ani, de origine algeriana. "Purtau cagule si aveau pusti Kalasnikov si, posibil, chiar lansatoare de rachete" - spun surse din politie.

Bernard Cazaneuve, ministrul francez de Interne: "Said Kouachi a fost identificat, dintr-o fotografie, ca unul dintre agresori. In masina abandonata a fost gasita o carte de identitate cu numele lui Said Kouachi, nascut in 1980 la Paris. Said si fratele sau Cherif sunt cetateni francezi, cunoscuti de serviciile speciale."

Noua persoane din anturajul suspectilor au fost retinute de politia judiciara, a precizat ministrul francez de Interne. El a anuntat ca se va intalni, duminica, la Paris, cu omologii sai din Uniunea Europeana, precum si cu ministrul american al Justitiei, in cadrul unei reuniuni consacrate luptei impotriva terorismului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Detalii terifiante din biografia unuia dintre suspectii de terorism. Unde si-a intalnit Cherif Kouachi mentorul
Detalii terifiante din biografia unuia dintre suspectii de terorism. Unde si-a intalnit Cherif Kouachi mentorul

Cherif, unul dintre suspectii de terorism dupa atacul de la Charlie Hebdo, a apartinut de filiera "Buttes-Chaumont", un grup de tineri aflati sub autoritatea emirului Farid Benyettou.

Mii de oameni au iesit din nou in strada, in Franta. Turnul Eiffel si-a stins luminile in semn de doliu. GALERIE FOTO
Mii de oameni au iesit din nou in strada, in Franta. Turnul Eiffel si-a stins luminile in semn de doliu. GALERIE FOTO

Mii de persoane participa joi, la Paris si in alte orase ale Frantei, la noi marsuri de solidaritate cu victimele atacului terorist care a vizat redactia Charlie Hebdo, relateaza Le Monde.

Teroare in Franta. Politista ucisa in atacul de joi dimineata avea 25 de ani si era
Teroare in Franta. Politista ucisa in atacul de joi dimineata avea 25 de ani si era "dinamica si plina de viata"

La nici 24 de ore dupa atentatul asupra redactiei revistei Charlie Hebdo, Franta a fost scena unor noi clipe de teroare, soldate cu moartea unei politiste in varsta de 25 de ani, Clarissa Jean-Philippe.

Presupusii teroristi, cautati de peste 30 de ore. S-au ascuns la nord de Paris, zona plasata sub nivel maxim de alerta
Presupusii teroristi, cautati de peste 30 de ore. S-au ascuns la nord de Paris, zona plasata sub nivel maxim de alerta

LIVE-TEXT, 8 ianuarie. Jandarmi, politisti si luptatori din trupele speciale ii cauta pe autorii macelului din redactia revistei Charlie Hebdo. Cei doi suspecti s-ar ascunde la 80 de kilometri, nord-est de Paris.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.