Un sfert de MILENIU de viata. Povestea omului care a trait 256 DE ANI
122 de ani si 164 de zile. Este cea mai lunga durata de viata, confirmata, a unei persoane. Este vorba de frantuzoaica Jeanne Calment, insa exista legende care spun ca un barbat ar fi trait de DOUA ori mai mult decat ea.
Li Ching-Yuen sau Li Ching Yun este numele omului care ar fi trait 197 sau chiar 256 de ani. Desi el a sustinut ca s-a nascut in 1736, exista documente - ce-i drept, controversate - care spun ca a venit pe lume in 1677 sau 1683.
Intr-un articol publicat in 1930, in New York Times, se mentioneaza ca profesorul Wu Chung-chieh, de la Universitatea din Chengdu, a descoperit documente ale guvernului imperial chinez din 1827, in care un anume Li Ching-Yuen este felicitat pentru cea de-a 150-a zi de nastere. Documente ulterioare, din 1877, acesta este felicitat pentru ca a atins doua centenare de viata.
In 1928, un corespondent New York Times scria ca multi dintre vecinii in varsta ai lui Li i-au spus ca bunicii lor il stiau de cand erau copii, iar pe atunci acesta era adult.
Li Ching-Yuen a inceput sa adune ierburi din zonele muntoase pe cand avea 10 ani si tot atunci a inceput sa studieze metode de longevitate, supravietuind unei diete care consta doar in ierburi si vin din orez. A trait astfel primii 100 de ani din viata.
In 1749, pe cand avea 71 de ani, s-a mutat in Kai Xian, pentru a se inrola in armata chineza, ca profesor de arte martiale si consilier.
Unul dintre discipolii sai, Da Liu, a spus povestea Maestrului Li: pe cand acesta avea 130 de ani, a intalnit in munti un pustnic mult mai in varsta, peste 500 de ani, care l-a invatat Baguazhang (un stil de arte martiale intern) si un set de Qigong (sistem chinezesc antic de cultivare a sanatatii) cu instructiuni pentru respiratie, miscari coordonate cu sunete specifice si recomandari pentru dieta.
Da Liu a marturisit ca maestrul sau i-a spus ca longevitatea sa "se datoreaza faptului ca a facut aceste exercitii in fiecare zi - regulat, corect si cu sinceritate - timp de 120 de ani".
In 1927, Li Ching Yuen a fost invitat de generalul Yang Sen sa-l viziteze la Wan Xian, Szechuan, unde a fost fotografiat, portretul devenit celebru.
Generalul a fost fascinat de infatisarea lui Yuen, puterea si curajul sau, in ciuda varstei inaintate. Batranul s-a intors acasa si a murit un an mai tarziu, din cauze naturale, spun unii; altii sustin ca le-a spus prietenilor ca "am facut tot ce trebuia sa fac in aceasta lume. Ma voi duce acasa acum". Dupa moartea lui Li, generalul Yang Sen a investigat legendele despre varsta lui si a publicat un raport cu rezultatul cercetarilor.
Li Ching-Yuen a promovat uzul medicinal al ierburilor chinezesti, printre care ginsengul salbatic, goji berry, he shou wu si reishi salbatic. El ar fi avut peste 200 de urmasi in timpul vietii si 23 de sotii.