Povestea lui Mathias, pilotul care a pierit in munti. De ce cred autoritatile ca si-a dorit moartea

×
Codul embed a fost copiat

Un avion ultra-usor a disparut cu tot cu pilot, undeva intre judetele Hunedoara si Alba. Acest anunt a declansat o operatiune incredibila incheiata cu imaginea epavei prabusita undeva in muntii Sureanu.

Cel de la mansa, Mathias Gabrovski, un om de afaceri german, stabilit la noi a fost gasit fara suflare. Pare ca si-a dorit asta. Aparatul, unul extrem de laudat, era dotat inclusiv cu parasuta lui, pe langa cea a pilotului. Un e-mail de ramas bun, trimis in ultimele ore de viata, dar si problemele cu iubita sau cele din afaceri sustin teoria.

Pilotul si-a luat ultimul zbor dupa-amiaza de pe aerodromul din Deva. A anuntat turnul de control ca se indreapta spre Sibot in Alba. O distanta de cel mult 30 de minute. Au trecut orele si nimeni n-a mai stiu nimic de el.

Dupa 16 ore de cautari cu patru avioane ultrausoare, semnalul ca aparatul de zbor a venit de la cativa padurari. Epava a fost localizata intr-o vale, greu accesibila, langa un parau in apropierea localitatii Baru Mare.

Cum a ajuns pilotul german in acesta zona, cu munti inalti de peste 1600 de metri, altitudine la care niciun pilot de avion usor nu se incumeta sa zboare? Curata sinucidere. Mathias Gabrovski in varsta de 47 de ani avea peste 200 de ore de zbor.

Citește și
Avion prabusit
Un avion al ONU s-a prabusit in Congo. 16 oameni au murit
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Pe linga faptul ca era un pilot bun avea si un aparat de zbor pe care specialistii il numesc unul dintre cele mai sigure.

Caracteristicile aparatului de zbor

Cu o autonomie de zbor de 2000 de kilometri cu un rezervor plin, aparatul CTSW, de productie germana are si un emitator pentru localizare de urgenta. Adica in momentul in care aeronava se izbeste de sol se declanseaza automat alarma si transmite coordonate prin satelit.

Este si foarte sigur. Are o parasuta balistica exterioara care poate cobori in siguranta aparatul in cazul unei defectiuni. In momentul in care se actioneaza maneta, racheta sparge partea superioara a aparatului. Niciunul dintre aceste sisteme de siguranta nu a functionat pentru ca cel mai probabil nu a fost activat.

Din informatiile care au ajuns la centrul pentru coordonarea cautarii si salvarii se pare ca pilotul a mai facut inca o greseala fatala. Nu si-a activat statia de salvare, asa se face ca salvatorii l-au cautat pe maurile Muresului, in loc sa mearga direct la tinta.

Mai multi criminalisti si procurori sunt in zona, dar abia de maine vor cobori pentru cercetari langa epava.

Ce spun specialistii despre cum a actionat pilotul?

In cazul de fata, pilotul decedat a ignorat notiuni elementare de pilotaj. Specialistii din aviatie spun la unison ca pana la proba contrarie totul arata ca un gest premeditat insa nu doar pilotul a gresit. Zborurile sunt activitati guvernate de reguli stricte pe care nimeni nu le incalca.

Omul era la a treia cursa pe ziua respectiva, insa a alimentat cu carburant suficient pentru inca 200 de kilometri de zbor. A anuntat apoi ca va decola insa nimeni nu s-a asigurat ca a si ajuns la destinatie. Regulamentul spune ca se da alarma cand avionul intarzie cu 30 de minute fata de ora anuntata. Nu avea nici dreptul sa zboare pe intuneric, asa ca cineva ar fi trebuit sa ia masuri mult mai devreme, fie ca vorbim de reprezentantii aeroportului dar mai ales proprietarul. Acesta a anuntat tardiv incidentul la 112.

Daca ar fi totusi vorba de un accident, avionul ar fi putut fi gasit mult mai repede. Statia de salvare se activeaza singura la impact si transmite prin satelit coordonatele geografice exacte. Cel mai probabil nici macar nu a fost activata la decolare, asa cum cere instructajul pilotilor.

Cine a fost Mathias Gabrovski?

El s-a stabilit langa Geoagiu acum sase ani, impreuna cu iubita lui. Ar fi lasat in Germania o sotie si doi copii- spun vecinii.

Oamenii vorbesc putin despre el: era foarte discret. Casa, construita la distanta de celelalte - pare aproape o fortareata, imprejmuita de un zid inalt. Se stie ca a cumparat in zona 30 de hectare de teren si ca avea de gand sa se apuce de agricultura.

Astazi- lumea s-a mirat vazand-o pe iubita lui cu un ochi vanat, de parca ar fi fost lovita de cineva. Anchetatorii pun acum toate informatiile cap la cap si incearca sa contacteze familia barbatului.
 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Un avion s-a prabusit in flacari, in SUA, altul in Argentina. 22 de morti
Un avion s-a prabusit in flacari, in SUA, altul in Argentina. 22 de morti

Un avion cisterna militar Boeing 707 s-a prabusit in flacari imediat dupa ce decolase de la o baza a Marinei din sudul Californiei. Desi pare greu de crezut, cei trei membri ai echipajului au scapat cu viata, dar sunt internati la spital cu rani grave.

Un avion al ONU s-a prabusit in Congo. 16 oameni au murit
Un avion al ONU s-a prabusit in Congo. 16 oameni au murit

Un avion al Misiunii ONU in Republica Democratica Congo s-a prabusit luni dupa-amiaza in cursul aterizarii pe aeroportul din Kinshasa. Cel putin 16 persoane au murit.

Avion de mici dimensiuni, prabusit in Irlanda. Sase persoane au murit
Avion de mici dimensiuni, prabusit in Irlanda. Sase persoane au murit

Sase persoane au murit si alte sase au fost ranite joi dimineata, cand un avion de mici dimensiuni s-a prabusit pe aeroportul din Cork, in sudul Irlandei.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.