Generatia de copii XL, care nu va mai trai sa-si ingroape parintii: "Se tinea cu mainile de cap si imi cerea ceva dulce"

×
Codul embed a fost copiat

Zaharul: energie sau drog? Partea I. Zaharul e un drog care provoaca dependenta. Este ceea ce arata multe studii, care ne avertizeaza ca dulcele se ascunde sub multe forme.

Cercetatorii ne spun ca substanta dulce activeaza aceiasi receptori din creier pe care ii stimuleaza si drogurile. Se declanseaza productia de dopamina, hormonul care produce placere, iar creierul incepe sa ceara si mai mult zahar.

Romanii au ajuns sa manance, in medie, 30 de kilograme intr-un an, fiindca e ascuns in mai toata mancarea procesata si in timp ce vanzarile cresc, romanii se imbolnavesc.

Ceva a mers foarte prost in evolutia umanitatii, cel putin in ultimii 30 de ani, succesul economic vine mana in mana cu esecul fiziologic. In timp ce milioane de oameni mor de foame, la propriu, alte milioane mor de prea multa mancare.

Dr. Bogdan Moldovan, chirurg: "OMS a declarat obezitatea ca fiind o boala incurabila chiar si este prima cauza evitabila de deces, depasind fumatul."

Citește și
zahar
"Scoate zaharul din mancare, n-are niciun gust, nu vand nimic". Cum a ajuns industria sa ne otraveasca cu buna stiinta
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Din anii '80 incoace, obezitatea s-a triplat in Europa. Suntem in trend... 30% dintre romani sufera de obezitate, iar 20% sunt supraponderali. Ingrijorator este ca numarul copiilor supraponderali a crescut cu 18%.

Dr. Anamaria Iulian, medic nutritionist: "Jumatate din copiii din Romania sunt supraponderali si jumatate din ei sunt obezi. Eu am in cabinet copii care la 10 ani au 80 de kg, la 14 ani au 100, la 15 ani - 147 kg, la 19 ani - 170."

Pentru prima oara, medicii vorbesc despre generatia de copii XL, care nu va mai trai sa-si ingroape parintii. E sinistru, dar se bazeaza pe studii serioase.

Dr. Calin Bucerzan, endocrinolog pediatru: "Obezitatea vine cu comorbiditati, vine cu diabet zaharat de tip 2, vine cu boli cardio, vine cu tensiune, boli psihice, vine cu izolare, depresie. Sigur ca scade calitatea vietii, iar un obez, sansa ca el sa ajunga la 72 de ani - media de viata la noi in tara - este redusa."

Ce s-a intamplat de am ajuns aici? Desigur, stresul si poluarea au un rol important, insa medicii pun pe primul loc excesul de mancare, combinat cu sedentarismul. Dar ce ne face sa mancam mult mai mult decat avem nevoie? O teorie noua incrimineaza foarte serios zaharul, fiindca creaza dependenta.

Andreea Zbarcea: "Se tinea cu mainile de cap si spunea mami, nu mai pot, da-mi ceva dulce."

Dr. Anamaria Iulian, nutritionist: "E similar cu efectul drogurilor."

Am invatat din tata-n fiu ca ceva dulce iti da energie, e indispensabil copiilor, sportivilor, e hrana pentru creier si muschi. Problema e ca deja mancam cu totii mult prea mult zahar.

Ingrijorati de imbolnavirea populatiei, specialistii din Organizatia Mondiala a Sanatatii au facut de curand recomandari de-a dreptul imposibil de respectat: 6 lingurite/zi - doza de zahar pentru adulti si 3 lingurite /zi pentru copii, daca nu vrem sa ii imbolnavim. Nutritionistii avertizeaza insa ca romanii manaca o portie tripla in fiecare zi, iar asta inseamna cam 30 de kilograme pe an.

Anca Gavril, sef Laborator LAREX: "Din trestia de zahar si din sfecla eu extrag acum zahar alb, in urma numeroaselor procese de rafinare, imi ramane substanta chimica numita zaharoza.  Deci plec de la ceva bio si ajung la o substanta chimica."

E dulce, e delicios si cei mai multi dintre noi nu se pot abtine. Grav e ca pe masura ce s-a dezvoltat industria procesatoare de mancare, s-a strecurat in camara si in frigiderul nostru fara sa ne dam seama, fiindca nu e doar in dulciuri, e astazi ascuns in 80% din mancarurile si bauturile pe care le cumparam, sub forma de:

· fructoza
· lactoza
· zaharoza
· maltoza
· glucoza
· dextroza
· sirop de porumb
· melasa
· extract din malt de orz
· malt diastatic
· zer praf dulce din lapte.

Industria procesatoare a inventat de-a lungul timpului peste 50 de denumiri pentru acest ingredient care ne face sa cumparam iar si iar. E in paine, in mezeluri, in sosuri, in iaurt si mai ales in sucuri. Nu mai stim cat zahar mancam...

In anii '60, cand industria procesatoare de mancare era inca la inceput, omenirea se multumea cu 49 de milioane de tone de zahar pe an. Sub 2 kilograme de locuitor al planetei. Astazi, consumul a crescut ingrozitor. Un singur om mananca si 35 de kilograme de zahar intr-un an.

Consum zahar

Anii '60: 49 milioane tone ; 1,8 kg/ persoana
Azi: 170 milioane de tone; 35 kg persoana

Intr-un apartament din Bucuresti, Victor si Dragos joaca un joc, care iti pune in miscare toti muschii. La bucatarie, surioara lor, Maria, isi savureaza clatita cu ciocolata. Nu e ce credeti: mama a facut pasta imbietoare fara zahar, doar cu cacao, alune de padure, sirop de agave si vanilie. Clatita e din faina integrala, iar gustul dulce, departe de a satisfice papilele unui dependent de dulciuri.

Andreea Zbarcea, mama: "Fiind insarcinata cu Maria, mi-am descop un diabet gestational."

Riscul era ca excesul de glucoza din sange sa afecteze copilul nenascut: greutate prea mare la nastere, predispozitie pentru obezitate inca din pruncie. Victor se uita la fotografiile din trecut si nu-I vine sa creada. Azi e alt om. Schimbarea a inceput cu o tabara de nutritive, cu Anamaria, medic, nutritionist si psiholog. Terapia ei se bazeaza pe reeducarea gusturilor. Toata familia a intrat in terapie, chiar si Dragos, care nu se ingrase deloc.


 
Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
"Acum realizez ce-am mancat atata timp!" Ce se ascunde in iaurtul cu fructe, berea cu lamaie si sucul 100% de portocale

Zaharul: energie sau drog? Partea III. Cat zahar v-ati pune intr-o limonada facuta acasa. 11 lingurite la jumatate de litru vi se pare prea mult? Este reteta pentru cele mai vandute sucuri acidulate.

"Scoate zaharul din mancare, n-are niciun gust, nu vand nimic". Cum a ajuns industria sa ne otraveasca cu buna stiinta

Zaharul: energie sau drog? Partea II. Zaharul ingrasa chiar mai rau decat temutele grasimi saturate, o spun toti nutritionistii. Simpla renuntare la zahar ne poate scapa de kilograme nedorite, fara pic de dieta.

Portia de zahar a romanului, tripla fata de recomandarea OMS. Alimentele care ascund
Portia de zahar a romanului, tripla fata de recomandarea OMS. Alimentele care ascund "drogul dulce" si cine incalca regulile

Romanii au ajuns sa manance in medie 30 de kg de zahar intr-un an. Acest "drog dulce" e ascuns in mai toata mancarea procesata. In timp ce vanzarile cresc, oamenii se imbolnavesc.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.