Traian Basescu este urmarit penal in dosarul jurnalistilor rapiti. "E o haituire politica, arata un nivel moral scazut"

×
Codul embed a fost copiat

Traian Basescu este urmarit penal in dosarul rascumpararii jurnalistilor romani, rapiti in Irak acum 10 ani.

Judecatoria sectorului 5 le-a dat unda verde procurorilor de la parchetul general, cei care au decis redeschiderea anchetei, initiata in urma unei reclamatii a lui Corneliu Vadim Tudor. Acesta l-a acuzat pe fostul presedinte ca si-ar fi insusit, o parte din banii destinati rapitorilor.

''Nu poti sa te gandesti ca seful statului tau a luat un cent de pe urma rapirii unor jurnalisti. Asta arata cat de jos sunt din punct de vedere moral cei care pun sub indoiala acest lucru'.

Este reactia fostului sef de stat in urma anuntului ca este urmarit penal intr-un nou dosar. Judecatoria sectorului 5 a confirmat cererea inaintata de parchetul general, de redeschidere a anchetei penale impotriva lui Traian Basescu. Procurorii cerceteaza afirmatiile lui Corneliu Vadim Tudor care a sustinut ca presedintele romaniei si-ar fi insusit o parte din banii destinati rascumpararii jurnalistilor rapiti in irak in 2005. Adica 4 milioane de euro din 13.

Ancheta a fost blocata o vreme pentru Traian Basescu s-a bucurat de imunitate.

Citește și
Traian Basescu - FB
Traian Basescu a redevenit presedinte, insa doar de partid. Ce spune Vasile Blaga despre o posibila colaborare PNL-MP
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

'Eu nu stiu de ce a fost inchis acest dosar atata timp cat nu mi se luase nicio declaratie, se putea astepta pana la terminarea mandatului si imi dadeam declaratia dar probabil e mai spectaculos mai intai sa il inchizi, apoi sa te duci la judecatorie si apoi sa il chemi pe fostul presedinte pentru o declaratie "

In 2005, trei jurnalisti romani si insotitul lor Mohamad Munaf au fost rapiti in irak. Dupa 55 de zile de negocieri, statul roman a reusit sa obtina eliberarea celor trei jurnalisti. Munaf a ramas in custodia autoritatilor SUA, pentru ca avea cetatenie americana. Investigatia a stabilit ca rapirea a fost pusa la cale de Omar Hayssam impreuna cu el. O serie de acuzatii si speculatii au aparut dupa acest scandal, care pot fi investigate partial, pentru ca dosarul rapirii este secret timp de 50 de ani.
 


Ce acuzatii ii sunt aduse lui Traian Basescu

Magistratii au fost de acord cu redeschiderea dosarului in care fostul sef de stat a fost acuzat ca si-ar fi insusit banii destinati rascumpararii jurnalistilor rapiti in Irak in 2005. Acuzatiile sunt de abuz in serviciu si conflict de interese, insa martorul denuntator - Corneliu Vadim Tudor - s-a stins intre timp din viata. In acest moment, Basescu nu este urmarit penal in acest dosar. Citeste si reactia sa la decizia judecatorilor si modul in care a fost comentata de Elena Udrea, fosta sefa a Cancelariei Prezidentiale.

Judecatoria sectorului 5 si-a luat un ragaz de cateva zile inainte sa dea verdictul in acest dosar, care a debutat in 2009, atunci cand senatorul Corneliu Vadim Tudor l-a reclamat la Parchetul General pe seful statului, sustinand ca acesta ca si-a insusit o suma de bani din resursele alocate rascumpararii jurnalistilor romani rapiti in Irak. Alt acuzat a fost Vasile Blaga, pe atunci sef la Interne.

O perioada, in dosar nu s-a efectuat nicio investigatie, deoarece Traian Basescu s-a bucurat de imunitate prezidentiala. Atunci cand nu a mai fost presedintele Romaniei, procurorii Parchetului General au decis sa redeschida acest dosar pentru a face cercetari si sa afle daca acuzatiile lui Corneliu Vadim Tudor sunt intemeiate sau nu. Procedura spune foarte clar ca reconfirmarea deschiderii dosarului de urmarire penala nu poate fi facuta decat cu ajutorul instantei de judecata, in cazul de fata Judecatoria Sectorului 5.

Parchetul a constata ca in cursul celui de-al doilea mandat al lui Basescu, dosarul a fost solutionat cu NUP, or cercetarile trebuiau doar suspendate, spun procurorii. In privinta lui Vasile Blaga  s-a dat aceeasi solutie - neinceperea urmartirii penale - care a ramas definitiva.

Reactia lui Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, vineri, ca nu il surprinde decizia Judecatoriei Sectorului 5 de redeschidere a dosarului rapirii jurnalistilor romani in Irak si ca asteapta ca Parchetul General sa reactioneze rapid si sa fie chemat pentru a da o declaratie in acest caz.

"Nu ma surprinde pentru ca reclamatia sau plangerea depusa de raposatul Corneliu Vadim Tudor nu mi-a fost opozabila cat timp am indeplinit functia de presedinte. A putut fi chemat Vasile Blaga si si-a dat declaratia si a fost scos din cauza de procurori. Cu certitudine va trebui sa am posibilitatea si eu sa dau o declaratie la Parchetul General sau cine va investiga acest caz pentru a clarifica lucrurile.(...) Nu contest procedura, era firesc sa se intample asa. La reclamatia facuta de Vadim Tudor, in afara de declaratia lui Vasile Blaga, trebuie sa fie si declaratia mea, pentru ca pe noi doi ne-a incriminat", a spus fostul presedinte, potrivit Agerpres.

Intrebat daca statul roman a platit pentru jurnalistii romani rapiti in Irak, Basescu a spus ca dosarul „este secretizat de SRI si de SIE si nu am dreptul sa fac niciun fel de declaratii legat de continutul dosarului. Ce pot sa va spun in mod cert este ca asa sunt tarati oamenii prin fata procurorilor ... pe delatiuni. Iar aici suntem in fata unei delatiuni a vestitului fost tribun Corneliu Vadim Tudor. Ma voi duce in fata procurorului sa dau o declaratie", a mai spus fostul sef al statului.

Basescu a reafirmat ca redeschiderea dosarului ''face rusine Romaniei''. ''Cand un presedinte este acuzat ca pentru a-si salva niste oameni si-a insusit bani acest lucru nu poate fi decat umilitor - si pentru presedinte si pentru tara".

Elena Udrea: "O sicanare a lui Basescu"

''Ce sa zic? Daca si dl Traian Basescu s-a intors in politica ... Nu era mai bine sa stea linistit? Ca nu-i mai facea nimeni niciun dosar. (...) Cum sa-ti imaginezi ca un presedinte de tara s-ar compromite sa ia bani din banii care trebuiau dati pentru recuperare. (...) Mi se pare ca este o sicanare a lui Traian Basescu. Stia bine ca, daca se intoarce in politica si nu sta acasa cu nepotii, o sa aiba dosar penal dupa dosar penal'', a spus Udrea, la DNA.

Basescu: "Ideea e de neconceput"

Traian Basescu a facut vineri dupa-amiaza o serie de declaratii pe acest subiect la sediul partidului pe care il conduce

"Nu mi se pare normal ca in spatiul public, inainte de a face o minima verificare, sa redeschida un dosar legat de fraude facute cu ocazia rapirii unor ziaristi in Irak. Pentru mine este de neconceput cum un procuror general si un judecator pot accepta ideea ca seful statului roman si-ar fi insusit bani din operatiunea de salvare a ziaristilor. Asta arata un nivel moral extrem de scazut la care au ajuns cei care lanseaza suspiciunile in spatiul public in mod oficial", a declarat Traian Basescu, la sediul Miscarii Populare (MP).

El a adaugat totodata ca nu ar fi putut concepe sa ia vreun ban din suma destinata salvarii ziaristilor rapiti. "Niciodata n-as fi putut concepe ca un cent din banii destinati salvarii ziaristilor sau din operatiunea din Irak sa fie insusiti de mine. Este exclusa o asemenea posibilitate, cu atat mai mult cu cat in aceasta operatiune nu s-au vehiculat bani. Este pentru mine, daca vreti, o mare dezamagire faptul ca un procuror general al republicii a putut sa puna sub semnul intrebarii aceasta realitate. Probabil, toti gandesc la nivelul moral pe care-l au. Si iata ca procurorul general al Romaniei a crezut ca presedintele Romaniei ar putea sa faca o afacere din salvarea unor cetateni romani. Asta e nivelul moral", a declarat Basescu.

El a spus ca procurorul general ar fi trebuit sa constate daca existe probe in acest caz. "Urmarirea in rem nu-l oprea nimeni sa o faca, insa este evident ca domnul procuror general face un joc politic. (...) In mod categoric, in opinia mea, avand in vedere gravitatea solicitarii, ar fi trebuit facuta o urmarire penala in rem sa vada daca exista macar urme care sa duca la o asemenea concluzie", a spus fostul sef al statului.

Basescu nu a dorit sa comenteze despre cine ar putea fi in spatele jocului politic pe care l-ar face procurorul general in acest caz, adaugand, insa, ca este clar ca seful Parchetului General a generat "o haituire politica" la adresa lui "prin numarul mare de dosare a caror redeschidere a cerut-o, inclusiv in cele in care erau date solutii de catre Parchetul General".
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Declaratie surprinzatoare a lui Victor Ponta, despre Traian Basescu:
Declaratie surprinzatoare a lui Victor Ponta, despre Traian Basescu: "Este de 100 de ori peste Klaus Iohannis si PNL"

Dupa ce s-a certat "ca la usa cortului" cu presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta a ajuns sa-l laude pe fostul sef al statului, Traian Basescu.

Traian Basescu a redevenit presedinte, insa doar de partid. Ce spune Vasile Blaga despre o posibila colaborare PNL-MP
Traian Basescu a redevenit presedinte, insa doar de partid. Ce spune Vasile Blaga despre o posibila colaborare PNL-MP

Cei peste 5000 de delegati prezenti sambata la Sala Palatului au votat infiintarea formatiunii politice Miscarea Populara si l-au ales presedinte pe Traian Basescu.

Ancheta in dosarul rapirii ziaristilor in Irak ar putea fi redeschisa. Basescu:
Ancheta in dosarul rapirii ziaristilor in Irak ar putea fi redeschisa. Basescu: "Sunt un fost presedinte destul de hartuit"

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu a revenit miercuri in fata magistratilor, de asta data la Judecatoria sectorului 5.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”
Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost arestat la Marignier, în Haute-Savoie, suspectat de pregătirea unei acţiuni jihadiste în timpul Jocurilor Olimpice (JO) la La Défense, în Hauts-de-Seine, potrivit Parchetului Naţional Antiterorist (PNAT).

 

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.