Senatul a aprobat modificarea stemei Romaniei. Cum va arata noul simbol
Coroana ar putea fi readusa pe capul acvilei din stema tarii, prevede o propunere legislativa adoptata luni de Senat, in calitate de prima Camera legislativa sesizata.
Propunerea legislativa pentru modificarea art 1 din Legea 102/1992 privind stema tarii si sigiliul statului a fost adoptata de Senat cu 101 voturi "pentru", o abtinere si doua voturi "impotriva", urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.
"Stema Romaniei simbolizeaza statul român national suveran, independent unitar si indivizibil. Imaginile care compun stema evoca istoria unui popor, traditia lui si au darul de a trezi sentimentul national. In absenta traditiei, demnitatii si identitatii nationale, libertatea si democratia sunt ramuri fara radacini. Readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stema are un un rol moral, educativ si demonstrativ, pe de o parte, iar, pe de alta parte, dezbaterea publica asupra Stemei nationale readuce in actualitate valorile si simbolurile pe care le reprezinta", se arata in expunerea de motive a propunerii initiate de deputatul PNL Grigore Craciunescu si sustinuta de alti 48 de deputati PNL, PSD, UNPR si ALDE.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Craciunescu sustine ca mai multe tari care au ca forma de stat republica au pastrat sau au repus coroana in componenta stemelor lor.
"Este momentul sa incheiem cu tot ceea a insemnat perioada comunista, sa ne asumam trecutul si istoria adevarata. Astazi prin votul nostru punem inca o piatra la temelia noii democratii obtinute cu sacrificii de sange in iarna anului 1989. (...) Prin readucerea Coroanei pe capul Acvilei, punem punct unei situatii care tine de vechiul regim comunist si dovedim ca ne integram in practica moderna a statelor europene", se mai arata in expunerea de motive.
Potrivit raportului Comisiei pentru administratie a Senatului, proiectul de lege a primit din partea Comisiei Nationale de Heraldica si Genealogie a Academiei Romane un punct de vedere favorabil, in sensul ca este oportuna si intemeiata.