Pata de titei se intinde pe 15 kilometri. Garda de Mediu a amendat OMV-Petrom cu 100.000 de lei

×
Codul embed a fost copiat

Unda de poluare cu petrol de pe raul Cotmeana din judetul Arges a trecut de ultimele baraje, astfel ca pata de titei se intinde pe aproape 15 kilometri.

Unda de poluare cu petrol de pe raul Cotmeana din judetul Arges a trecut de ultimele baraje, astfel ca pata de titei se intinde pe aproape 15 kilometri, reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Arges-Vedea dispunand ca OMV Petrom sa monteze de urgenta alte patru baraje din paie si absorbante.

Potrivit reprezentantilor Administratiei Bazinale de Apa Arges-Vedea, ultimele constatari la fata locului arata ca in urma coroziunii conductei magistrale de titei s-a scurs o cantitate de aproximativ 700 - 750 de litri de petrol.

In prezent, OMV Petrom actioneaza cu personal operativ, doua buldoexcavatoare, doua vidanje, material de tip "spill sorb", fiind montate patru baraje pe Valea Radioasa si 14 baraje pe raul Cotmeana.

"Unda poluanta a trecut de ultimele baraje montate in zona scolii Sapata, reprezentantii ABA Arges-Vedea dispunand OMV Petrom montarea de urgenta a inca patru baraje din paie si absorbante in localitatea din aval Lunca Corbului-zona primarie. Estimativ, lungimea raului Cotmeana afectata de poluarea produsa de catre OMV Petrom este de 15 kilometri", se arata intr-un comunicat al Administratiei Bazinale de Apa Arges-Vedea

Citește și
peste mutant
Monstrii marini mutanti.La doi ani dupa cea mai mare catastrofa ecologica au aparut si "rezultatele"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Compania petroliera OMV Petrom a fost amendata cu 100.000 de lei de comisarii Garzii Nationale de Mediu pentru poluarea cu titei de pe raul Cotmeana, informeaza Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) intr-un comunicat.

Potrivit documentului citat, poluarea s-a produs ca urmare a coroziunii unei conducte magistrale pe care era transportat titei brut, conducta apartinand companiei petroliere.
Poluarea a afectat trei kilometri din raul Cotmeana dupa ce din conducta s-au scurs aproximativ 400 de litri de apa sarata si 500 de litri de titei.

Potrivit Ministerului, echipele de interventie au reusit sa opreasca extinderea poluarii.

"O echipa de 30 de angajati ai OMV Petrom a intervenit pentru a opri pomparea titeiului, a izolat zona afectata si a executat zece baraje de retentie a titeiului si zece filtre absorbante. In prezent se lucreaza cu cinci utilaje pentru vidanjare, alaturi de echipe de pompieri si angajati ai OMV", se arata in comunicatul citat.
Ministerul mai anunta ca, dupa ce au verificat zona, comisarii Garzii de Mediu Arges au dispus decopertarea malurilor afectate, cerandu-le totodata celor de la companie sa aduca terenul la starea initiala in termen de cel mult trei zile. In plus, compania OMV Petrom a fost amendata cu 100.000 de lei.
Avand in vedere aceasta situatie, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a cerut Garzii Nationale de Mediu sa faca un plan de control pentru a verifica nu numai campurile petroliere, ci si starea conductelor companiilor de profil, pentru a preveni astfel de accidente in viitor.
Ministrul Rovana Plumb a trimis in zona o echipa de specialisti din minister care sa supervizeze operatiunile de inlaturare a efectelor poluarii. "Avand in vedere evolutia poluarii de pe raul Cotmeana, ministrul Rovana Plumb a decis sa trimita la fata locului si o echipa de specialisti din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, pentru a superviza operatiunile de pe raul Cotmeana si Valea Radioasa", mai scriu reprezentantii MMP in comunicat.
 

Inspectorul sef al Garzii de Mediu Arges, Ioan Ene, a declarat ca titeiul s-a raspandit rapid in apele raului si pe malurile acestuia, afectand flora si fauna.

"Este vorba despre o poluare masiva. Este un incident grav provocat de coroziunea conductei, veche de 30 de ani. Amenda poate sa ajunga pana la 100.000 de lei pentru poluator, dar important este acum sa actionam pentru ca aceasta poluare sa aiba consecinte cat mai mici pentru mediu, flora si fauna, sa limitam proportiile ei", a spus Ioan Ene.

El a precizat ca societatea poluatoare, respectiv Petrom OMV, este obligata sa readuca zona afectata la stadiul initial, pe cheltuiala proprie.

La ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii Petrom OMV si ai Garzii de Mediu Arges incearca sa opreasca prin baraje inaintarea patei de petrol in aval, la fata locului aflandu-se echipaje de interventie cu barci si baloti de paie care actioneaza pentru localizarea petrolului.

Raul Cotmeana se varsa in raul Arges.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Bucuresti, a doua cea mai poluata capitala din UE: 170 de oameni mor anual din cauza aerului toxic
Bucuresti, a doua cea mai poluata capitala din UE: 170 de oameni mor anual din cauza aerului toxic

Bucurestiul se afla pe locul 2 in topul capitalelor UE cele mai poluate cu pulberi in suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrograme.

Monstrii marini mutanti.La doi ani dupa cea mai mare catastrofa ecologica au aparut si
Monstrii marini mutanti.La doi ani dupa cea mai mare catastrofa ecologica au aparut si "rezultatele"

Oamenii de stiinta sunt ingrijorati de numarul tot mai mare de mutatii genetice care apar in randul vietatilor marine din Golful Mexic.

Cine este cu adevarat de vina pentru
Cine este cu adevarat de vina pentru "LACUL DEZASTRULUI". In Stefanesti sunt mii de pesti morti

Lacul de la Stefanesti, aproape de Capitala, poate fi numit si "lacul dezastrului". Proprietarul este disperat si da vina pe poluarea excesiva care provine, sustine el, de la cartierele rezidentiale din zona si din orasul Otopeni.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.