Pata de titei se intinde pe 15 kilometri. Garda de Mediu a amendat OMV-Petrom cu 100.000 de lei

Ultima actualizare: 07-11-2012 06:22
"Poluare masiva" pe raul Cotmeana din Arges, pe o ...
Pata de titei se intinde pe 15 kilometri. Garda de...

Unda de poluare cu petrol de pe raul Cotmeana din judetul Arges a trecut de ultimele baraje, astfel ca pata de titei se intinde pe aproape 15 kilometri.

Unda de poluare cu petrol de pe raul Cotmeana din judetul Arges a trecut de ultimele baraje, astfel ca pata de titei se intinde pe aproape 15 kilometri, reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Arges-Vedea dispunand ca OMV Petrom sa monteze de urgenta alte patru baraje din paie si absorbante.

Potrivit reprezentantilor Administratiei Bazinale de Apa Arges-Vedea, ultimele constatari la fata locului arata ca in urma coroziunii conductei magistrale de titei s-a scurs o cantitate de aproximativ 700 - 750 de litri de petrol.

In prezent, OMV Petrom actioneaza cu personal operativ, doua buldoexcavatoare, doua vidanje, material de tip "spill sorb", fiind montate patru baraje pe Valea Radioasa si 14 baraje pe raul Cotmeana.

"Unda poluanta a trecut de ultimele baraje montate in zona scolii Sapata, reprezentantii ABA Arges-Vedea dispunand OMV Petrom montarea de urgenta a inca patru baraje din paie si absorbante in localitatea din aval Lunca Corbului-zona primarie. Estimativ, lungimea raului Cotmeana afectata de poluarea produsa de catre OMV Petrom este de 15 kilometri", se arata intr-un comunicat al Administratiei Bazinale de Apa Arges-Vedea

Compania petroliera OMV Petrom a fost amendata cu 100.000 de lei de comisarii Garzii Nationale de Mediu pentru poluarea cu titei de pe raul Cotmeana, informeaza Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) intr-un comunicat.

Potrivit documentului citat, poluarea s-a produs ca urmare a coroziunii unei conducte magistrale pe care era transportat titei brut, conducta apartinand companiei petroliere.
Poluarea a afectat trei kilometri din raul Cotmeana dupa ce din conducta s-au scurs aproximativ 400 de litri de apa sarata si 500 de litri de titei.

Potrivit Ministerului, echipele de interventie au reusit sa opreasca extinderea poluarii.

"O echipa de 30 de angajati ai OMV Petrom a intervenit pentru a opri pomparea titeiului, a izolat zona afectata si a executat zece baraje de retentie a titeiului si zece filtre absorbante. In prezent se lucreaza cu cinci utilaje pentru vidanjare, alaturi de echipe de pompieri si angajati ai OMV", se arata in comunicatul citat.
Ministerul mai anunta ca, dupa ce au verificat zona, comisarii Garzii de Mediu Arges au dispus decopertarea malurilor afectate, cerandu-le totodata celor de la companie sa aduca terenul la starea initiala in termen de cel mult trei zile. In plus, compania OMV Petrom a fost amendata cu 100.000 de lei.
Avand in vedere aceasta situatie, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a cerut Garzii Nationale de Mediu sa faca un plan de control pentru a verifica nu numai campurile petroliere, ci si starea conductelor companiilor de profil, pentru a preveni astfel de accidente in viitor.
Ministrul Rovana Plumb a trimis in zona o echipa de specialisti din minister care sa supervizeze operatiunile de inlaturare a efectelor poluarii. "Avand in vedere evolutia poluarii de pe raul Cotmeana, ministrul Rovana Plumb a decis sa trimita la fata locului si o echipa de specialisti din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, pentru a superviza operatiunile de pe raul Cotmeana si Valea Radioasa", mai scriu reprezentantii MMP in comunicat.
 

Inspectorul sef al Garzii de Mediu Arges, Ioan Ene, a declarat ca titeiul s-a raspandit rapid in apele raului si pe malurile acestuia, afectand flora si fauna.

"Este vorba despre o poluare masiva. Este un incident grav provocat de coroziunea conductei, veche de 30 de ani. Amenda poate sa ajunga pana la 100.000 de lei pentru poluator, dar important este acum sa actionam pentru ca aceasta poluare sa aiba consecinte cat mai mici pentru mediu, flora si fauna, sa limitam proportiile ei", a spus Ioan Ene.

El a precizat ca societatea poluatoare, respectiv Petrom OMV, este obligata sa readuca zona afectata la stadiul initial, pe cheltuiala proprie.

La ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii Petrom OMV si ai Garzii de Mediu Arges incearca sa opreasca prin baraje inaintarea patei de petrol in aval, la fata locului aflandu-se echipaje de interventie cu barci si baloti de paie care actioneaza pentru localizarea petrolului.

Raul Cotmeana se varsa in raul Arges.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO