5.000 militari din 11 tari, in Romania, pentru cel mai mare exercitiu NATO. Rusia ameninta cu un raspuns militar

×
Codul embed a fost copiat

5.000 de militari din 11 tari participa zilele acestea, in Romania, la cel mai mare exercitiu NATO din acest an. Primele trupe ale armatei britanice au intrat deja in tara joi dimineata prin punctul de frontiera Giurgiu.

UPDATE 20:25 Alexander Grusko, trimisul rus la NATO, a avertizat ca Moscova este ingrijorata de desfasurarea de forte in Estul Europei. "NATO construieste o noua situatie de securitate militara pe care nu o putem ignora si trebuie sa raspundem folosind propriile noastre instrumente militare", a spus la Bruxelles diplomatul, citat de AP.

El nu a precizat ce masuri concrete va lua Rusia, spunand doar ca "miscarile de trupe ale NATO nu vor ramane fara un raspuns in termeni de planificare militara".

Grusko a mai declarat ca nu exista o imbunatatire in relatiile NATO-Rusia de la venirea lui Donald Trump la Casa Alba si a remarcat ca Statele Unite si-au crescut cheltuielile cu apararea Europei. El a chestionat sporirea cheltuielilor militare ale tarilor europene, spunand ca acestea nu isi pot imbunatati securitatea fara Rusia.

 

Citește și
Iohannis si Merkel la Vatican
Iohannis o contrazice pe Merkel privind relatia transatlantica. "Nu este cazul sa ne facem griji ca ar putea disparea"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Tot joi, cateva sute de militari polonezi vor ajunge la Craiova. Pana pe 16 iunie, toate fortele aliate vor desfasura exercitii de lupta in poligonul Cincu de la Brasov.

Nicicand Punctul de Frontiera Giurgiu nu a fost mai securizat. Alaturi de politistii de frontiera au venit si zeci de politisti militari, iar zona este monitorizata si din aer cu un elicopter.

Zilele acestea, Romania gazduieste cel mai mare exercitiu al fortelor aliate NATO. La Noble Jump 2017 participa 11 tari cu mii de militari si cateva sute de tancuri, vehicule de lupta si elicoptere. Scopul e testarea vitezei de reactie a fortei armate in cazul unei posibile amenintari.

Primele trupe care au ajuns pe teritoriul tarii apartin fortelor terestre britanice. Peste 150 de vehicule de lupta au traversat de dimineata podul Giurgiu-Ruse, unde au fost intampinati de oficialii romani.

Dupa ce vor trece de formalitatile vamale, convoaiele britanice vor porni spre Bucuresti. Acolo, militarii vor campa timp de cateva ore in doua baze de la intrarea in Capitala. De acolo vor porni la noapte spre poligonul de la Cincu.

Cele 8 convoaie britanice au debarcat in portul Alexandroupulis din Grecia si vor ajunge la Brasov impartite in doua deplasari. Din Bucuresti spre poligonul Cincu vor circula doar noaptea, ca sa nu ingreuneze traficul.

La noble Jump 2017, Romania participa cu peste o mie de militari. Acestia vor participa la tragerile de lupta cu munitie de razboi in poligon dar si la dislocarea trupelor straine, planificarea traseelor si cazarea acestora in baze militare.
 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Seful diplomatiei germane il critica dur pe Donald Trump.
Seful diplomatiei germane il critica dur pe Donald Trump. "Politicile guvernului american sunt impotriva intereselor UE"

Seful diplomatiei germane a lansat luni dupa-amiaza critici dure la adresa presedintelui Statelor Unite, Donald Trump.

Iohannis o contrazice pe Merkel privind relatia transatlantica.
Iohannis o contrazice pe Merkel privind relatia transatlantica. "Nu este cazul sa ne facem griji ca ar putea disparea"

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, ca relatia transatlantica din interiorul NATO nu este periclitata, in pofida declaratiei Angelei Merkel care a afirmat ca Europa ”trebuie sa isi ia soarta in propriile maini”.

Pentagonul cere mai multi bani pentru apararea Romaniei si aliatilor est-europeni.
Pentagonul cere mai multi bani pentru apararea Romaniei si aliatilor est-europeni. "Raspuns rapid in cazul unei agresiuni"

Bugetul Ministerului american al Apararii pentru 2018 prevede o crestere cu peste 1,3 miliarde de dolari a sumelor alocate apararii statelor din flancul estic al NATO.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.