Deputatii l-au scapat pe Voicu de retinere si de arest si au plecat din sala la votul pentru Paun. Filmul zilei in Parlament

×
Codul embed a fost copiat

Inca o data, parlamentarii au dovedit cat de solidari pot fi cu colegii acuzati de coruptie. L-au salvat de retinere si arestare pe Madalin Voicu, respingand cererile procurorilor DNA.

"Nu inteleg, de ce mi se intampla mie astea", le spusese Voicu, de la tribuna Camerei Deputatilor, inaintea votului. Iar in cazul lui Nicolae Paun, deputatii au votat retinerea, dar au plecat din sala cand ar fi trebuit sa decida arestarea.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR

UPDATE 18:00 Votul pe cererea DNA privind arestarea preventiva a deputatului Nicolae Paun va fi reluat in sedinta plenului de miercurea viitoare, la ora 14,30, a precizat vicepresedintele Camerei Ludovic Orban.

UPDATE 17:00 Deputatii nu au cvorum pentru a vota cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Nicolae Paun. Sedinta Camerei Deputatilor de miercuri a fost suspendata.

Citește și
Dosar Madalin Voicu si Nicolae Paun
STENOGRAME. Discutiile intre Madalin Voicu si Nicolae Paun, de la "bag cutitul in procurori" la "bulangii de la DNA"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

UPDATE 16:54 Liviu Dragnea a explicat votul impotriva retinerii si arestarii lui Madalin Voicu "Din ce am inteles de la colegii mei, unii au votat ca mine pentru ridicarea imunitatii, altii au votat impotriva. Situatia e ca de la toate partidele s-a votat si pentru si impotriva", spus liderul PSD. Intrebat de jurnalisti daca social-democratii "au votat cu simpatie", Dragnea crede ca "asta a contat". "Astazi, de dimineata, discutand cu unii colegi de-ai vostri la Senat, chiar asta mi-au spus ca, din ce au simtit, din ce au vorbit cu colegii mei, a existat o oarecare simpatie si se pare ca asta a contat", a spus presedintele PSD.

"Nu poate fi sanctionata, chiar nu poate fi sanctionata si nu exista un vot cu nume si prenume totusi", a completat el, intrebat daca simpatia poate fi sanctionata. Nici in cazul deputatilor care au votat impotriva solicitarii DNA nu este vorba despre sanctiuni. "Nici macar nu stim care sunt aceia, pentru ca, daca un sistem informatic atat de laudat nu ne poate spune cine a votat si cine nu a votat, dar un sistem bazat pe bile?", a argumentat Liviu Dragnea.
 

UPDATE 16:12 Plenul Camerei a aprobat cererea DNA privind retinerea lui Nicolae Paun

 

 

UPDATE 15:10 Madalin Voicu nu poate fi nici arestat. Colegii sai din Parlament au avut grija sa se opuna cererii DNA. S-au inregistrat 103 de voturi pentru si 158 impotriva.

UPDATE 14:20 Plenul Camerei Deputatilor a respins, miercuri, cererea DNA pentru incuviintarea retinerii deputatului PSD Madalin Voicu.

S-au inregistrat 170 de voturi "impotriva" si 116 "pentru".

Votul in plen a fost secret cu bile.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, luni, cererile DNA de retinere si arestare preventiva in cazul lui Voicu.

UPDATE 13:15 Madalin Voicu le-a declarat deputatilor ca este nevinovat si i-a rugat sa nu incuviinteze retinerea si arestarea, pentru ca ar fi o umilinta. De cealalta parte, Nicolae Paun nu s-a prezentat nici in fata comisiei juridice, nici astazi in Parlament pentru a se apara.

Potrivit unor surse Stirile ProTV, PSD planuieste sa il scape de retinere si arest pe Madalin Voicu si sa il ofere justitiei pe tava doar pe Nicolae Paun.

Dragnea, in urma cu o saptamana: "Nu ne vom opune"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, afirma pe 10 februarie ca social-democratii nu se vor opune solicitarii Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

"Nu mai este o noutate care este atitudinea PSD la astfel de cereri. PSD nu se opune acestor cereri. Cu parere de rau, dar am mai spus ca nu noi trebuie sa decidem. Nu, chiar nu (a avut o discutie, miercuri, cu Madalin Voicu - n.r.). (...) Sincer vorbind, acum am vazut pe banda la un post de televiziune aceasta informatie. Nu am avut-o mai devreme. Imi pare rau, dar PSD va actiona ca si pana acum", a declarat Dragnea miercuri la Parlament.

Vot secret, cu bile 

Votul va fi secret, cu bile, deputatii urmand sa exprime patru voturi, cate doua pentru retinere si cate doua pentru arestare preventiva.

Secretarul Camerei Deputatilor, Nicolae Mircovici, declara luni ca prezentarea rapoartelor Comisiei juridice in cazul celor doi deputati si dezbaterile parlamentare se vor desfasura miercuri, intre orele 12,00 si 14,00, urmand ca votul sa fie dat dupa ora 14,00, dupa sesiunea de vot final pentru proiectele de lege inscrise pe ordinea de zi a sedintei de plen.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil luni cererile DNA de retinere si arestare preventiva in cazul deputatilor Nicolae Paun si Madalin Voicu.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut miercurea trecuta sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

Madalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, fals in declaratii si spalare de bani, toate in forma continuata.

Nicolae Paun, presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa si presedinte in Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata.

STENOGRAME. Nicolae Paun: "Bag cutitul in procurori"

Deputatul Nicolae Paun a proferat amenintari la adresa procurorilor anticoruptie intr-o discutie pe care a avut-o cu social-democratul Madalin Voicu, potrivit unor pasaje din referatul prin care DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii preventive a celor doi deputati.

Conform aceleiasi surse, convorbirea telefonica ar fost avut loc in toamna anului trecut, dupa ce Paun a aflat ca este anchetat pentru fapte de coruptie:

"(...) Voicu: Bine, bai, dar ce avem noi de ascuns? Am facut ceva?
Paun: Nu avem nimic de ascuns... (foloseste cuvinte obscene). Auzi, mai? Fac cativa ani de viata, de parnaie, da' sa moara copiii mei, cand ies afara, daca nu dau doua cutite in gat la procurori si ma p.. pe ei.
(...)
Paun: Ba, auzi? Tu n-ai trait in anii '60, Mada, cum esti acum. Cand ti-am spus eu din primavara: ma, vezi ca astia sunt pe noi.
Voicu: Bine, ba, si ce sa ne faca? Eu nu am afaceri, n-am combinatii, n-am smecherii.
Paun: Pai, pe tine nu, dar pe mine ma face!
Voicu: N-am nici cont in banca, n-am carnet de conducere".

Nicolae Paun i-a cerut lui Madalin Voicu, in mai 2015, sa ii faciliteze accesul la conducerea Ministerului Finantelor, pentru a discuta despre un proiect de lege privind anularea contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice, potrivit unor pasaje din referatul prin care DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii preventive a celor doi parlamentari.

In momentul in care au avut loc demersurile, la conducerea Ministerului Finantelor se afla Eugen Teodorovici.

"Voicu: Da, cumetre.
Paun: Dar nu poti sa-l suni (...) la Finante acuma sa mai ma primeasca, sa mai stau o data de vorba cu el legat de-o treaba?
Voicu: Bai, ba pot sa-l sun (...) sa te programeze.
Paun: Iham... Sedinta de Guvern e maine, nu?
(...)
Voicu: Da. Si e si plen maine. Dar il sun de astazi ca sa te programeze pentru cand poate si te anunt, da?
Paun: Iham... 5 minute...
Voicu: Da, ma, inteleg. Daca poate sa te primeasca azi, te sun imediat si-ti spun".
In cursul aceleiasi zile, Madalin Voicu l-a sunat din nou pe Nicolae Paun si i-a transmis ca este asteptat la Ministerul Finantelor:
"Voicu: Ce telefon ai, (...) pe el!
Paun: Da, da, da, te aud.
Voicu: Deci du-te acuma, ca te asteapta.
Paun: Ma duc acuma.
Voicu: Hai!".

Ulterior, deputatul Paun a transmis si un SMS ministrului Finantelor, in care ii precizeaza ce proiect de lege il intereseaza.

"Ma scuzati Nicolae Paun sunt este vorba de Plx 286/2015 Proiect de lege privind anularea contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice - este proiect al Guvernului. Cu stima si respect. Nicolae Paun", se arata in mesaj.

Nicolae Paun a facut demersuri pentru anularea contributiei de asigurari de sanatate datorate de unele categorii de persoane si pe langa conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), dupa cum reiese dintr-o discutie purtata cu vicepresedintele institutiei, Mihai Gogancea-Vatasoiu.

"Paun: Iertati-ma, ma puteti primi si pe mine maine sau cand credeti dumneavoastra?
Interlocutor: Categoric, da. Sigur da... Maine, dar cred ca nu aceeasi problema, vorbim altceva...
Paun: Ba da, aceeasi problema.
Interlocutor: Aceeasi problema?
Paun: Pai, nu, noi avem amendamentul formulat, dar am inteles ca s-a dat drumul de la teritoriu, au inceput deja sa le dea drumul.
Interlocutor: Pai, ok, amendament... Cand facem corectia! Sunt colegii la camera? Avem chestia aia cu venitul. CAS-ul de platit pe veniturile... nevenituri, aia care...
Paun: Da, da, da. Pai, aia... aia e discutata deja.
Interlocutor: Pai, da, da, nu, dar...
Paun: Acuma, n-a bagat-o, e la Comisie, n-a bagat pe ordinea de zi.
Interlocutor: Asa. Si de ce n-o baga pe ordinea de zi?
Paun: Pai, astazi incercam sa vedem de ce nu se baga pe ordinea de zi.
Interlocutor: OK, vorbim saptamana viitoare. Vorbesc si eu cu colegii, sa-mi fac un inventar, dumneavoastra aveti... Sau vreti inainte de 1 mai sa...?
Paun: Nu, nu, nu, saptamana viitoare.
Interlocutor: Oricum, mi-ati dat (...) tema, stiu eu despre ce e vorba. Vreau sa vad cat de mare-i dimensiunea crimei, ca inteleg ca au plecat hartiile si va asalteaza, va reasalteaza...
Paun: Ne reasalteaza, da, iar ne iau... Eu i-am calmat un pic, le-am spus, bai fratilor, stati o secunda...
Interlocutor: Pai, nu, aratati-le ca e vorba de o rezolvare, doar atat ca ea n-a fost pusa-n opera. Si daca se incadreaza in aia, aia e.
Paun: Pai, nu, nu, se incadreaza sigur toata lumea, numai ca...
Interlocutor: Au o hartie cu care ulterior aparitiei modificarii, o sa producem efectele (...)".

Nicolae Paun a decis, in toamna anului 2015, ca nu mai are nevoie de "serviciile" lui Madalin Voicu, cerandu-i unei colaboratoare sa inceteze platile catre deputatul PSD si sotia acestuia, potrivit unor pasaje din referatul prin care DNA solicita incuviintarea retinerii si arestarii preventive a celor doi parlamentari.

Paun a invocat, in cadrul discutiei, atat dificultatile financiare pe care le traversa Asociatia Partida Romilor, de unde erau virati banii pentru Madalin Voicu, cat si faptul ca nu mai primise niciun sprijin concret de la parlamentarul PSD:
"Paun: Deci eu sper ca pe asta a lui Madalin nu ai trecut-o.
Colaboratoare: Nu. Nu! Pai, nu stiti ca... De ce v-am intrebat azi?
Paun: Si oricum noi trebuie sa ne reasezam si cu salariile, si cu astea, si nu putem sa mai oferim 4.000 de lei, ca oricum nu se intampla nimic.
Colaboratoare: Stiu. Pai, si asa am avut discutii cu el. Ca initial i-am spus sa scrie macar doua-trei articole pe luna...
Paun: Nu mai, lasa, sa ne lase in pace! Domnu', lasati-ne, mergeti!
Colaboratoare: Mda. Oricum, stati asa, ca contractul lui se si inchide daca nu ma insel acum. Ar trebui sa facem altul.
Paun: Nu, nu mai facem altul. S-a inchis. Pai, trebuie sa facem... Pai, nu mai putem sa mai facem altul, pentru ca nu se justifica ce faceti.
Colaboratoare: Deci Voicu Madalin deja se... adica la 01.12 s-a inchis. Mai are luna asta.
Paun: Pai, perfect. Luna asta, dupa care nu putem... daca... Nu stim, domnu', ca avem alte treburi, o sa vedem dupa congres... Nu, vedem la sfarsitul anului, nici nu-i pomenesti de nimic, de niciun congres. Nu stiu, vedem la sfarsitul anului".

Deputatul Nicolae Paun spunea despre membri ai comunitatii rome, pe care o reprezinta in Parlament, ca sunt "nesimtiti" si "obraznici", potrivit unor pasaje din referatul prin care DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii sale preventive.
Paun a mai folosit, in discutiile cu mai multi colaboratori, expresii precum "nenorocitii naibii" sau "ciorile astea nesimtite", spunand totodata despre membrii comunitatii rome ca sunt nerecunoscatori fata de cei care incearca sa-i ajute, conform aceleiasi surse.

De asemenea, Nicolae Paun si-a exprimat indoiala fata de capacitatea cetatenilor de etnie roma de a urma efectiv anumite cursuri de formare profesionala.

"Fir-ar ale dracului de proiecte, ca v-am spus ca astea o sa ne... ne mananca capul proiectele astea! (...) Ca nici ei nu inteleg si ca erau astia imbracati prin fuste pe acolo si intreba de antreprenoriat social. Si ea le-a zis, dom'le, da intrebati de antreprenoriat social pe astia? Pai, astia nu stiu, se sperie daca le spuneti asta. (...) Pai, daca aia nu stiu sa se iscaleasca...! Nu stiu sa scrie (...): Da, da. D'apai sa mai fie pe antreprenoriat social, Doamne, fereasca-ne Dumnezeu!", a spus, in discutiile cu apropiatii sai, deputatul care reprezinta minoritatea roma.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Aviz favorabil pentru retinerea si arestarea deputatilor Voicu si Paun. Diferenta uriasa in cazul votului celor doi
Aviz favorabil pentru retinerea si arestarea deputatilor Voicu si Paun. Diferenta uriasa in cazul votului celor doi

 Comisia juridica a Camerei Deputatilor se reuneste luni pentru a analiza cererile cu privire la retinerea si arestarea preventiva a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun si pentru a face rapoarte pe aceste solicitari.

STENOGRAME. Discutiile intre Madalin Voicu si Nicolae Paun, de la
STENOGRAME. Discutiile intre Madalin Voicu si Nicolae Paun, de la "bag cutitul in procurori" la "bulangii de la DNA"

Ies la iveala detalii picante din dosarul DNA in care deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun sunt acuzati de fapte grave de coruptie.

Madalin Voicu si-a studiat dosarul la Camera.
Madalin Voicu si-a studiat dosarul la Camera. "Nu am nevoie sa ma apar. Sa mi se demonstreze cu probe invinovatirile"

Deputatul Madalin Voicu studiaza probele stranse de procurorii anticoruptie impotriva sa, cu care incearca sa convinga plenul Camerei Deputatiilor sa dea aviz favorabil retinerii si arestarii sale preventive.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.