NAE LAZARESCU A MURIT. Actorul cu o viata de pus pe scena si o cariera de cinci decenii

×
Codul embed a fost copiat

Gongul a batut scurt si ne-a anuntat pe toti, joi dimineata, ca scena comediei romanesti este tot mai goala. Simpaticul actor Nae Lazarescu s-a retras in aplauze, la varsta de 72 de ani, dupa o lunga suferinta.

''As vrea sa revina spunand ca totul a fost doar o farsa, ca a mers pret de cateva ore sa-l faca sa rada pe Dumnezeu si ca acum revine la repetitii''. Sunt vorbele lui Vasile Muraru, partenerul sau in mii si mii de spectacole. Vasile crede ca Nae nu ar fi dorit ca spectatorii sa il planga. Dimpotriva, sa zambeasca in amintirea lui.

"A fost un om care si-a dorit un singur lucru - sa faca teatru " - spune  prietenul si colegul sau, Vasile Muraru. 

Nae Lazarescu se afla in locuinta sa cand a parasit aceasta lume. Boala la ficat de care suferea il chinuia de luni bune, astfel ca nu a mai putut urca pe scena din vara, cand a avut ultimele sale reprezentatii la Gradina de Vara din Herastrau.

Fanii si apropiatii vor putea sa isi ia vineri ramas bun in foaierul Teatrului de Revista Constantin Tanase, acolo unde trupului neinsufletit al actorului va fi depus la ora 14.00.

Citește și
Dan Mihaescu
Dan Mihaescu, umoristul care a scris texte memorabile pentru Toma Caragiu, a murit la 79 de ani
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Timp de 50 de ani, Nae Lazarescu ne-a incantat sufletele cu momente de bucurie pe scena Teatrului de Revista, in emisiunile TV sau in filme. Lumea teatrului regreta departirea de marele actor.

Alexandru Arsinel a declarat ca Nae Lazarescu va fi inmormantat sambata, la Focsani. 

Potrivit unor surse medicale, Nae Lazarescu avea o suferinta cronica la ficat si era in investigatii. Acesta mergea o data pe luna la Spitalul Fundeni din Bucuresti pentru analize medicale.

NAE LAZARESCU - VIATA SI CARIERA

Nae Lazarescu s-a nascut pe 8 septembrie 1941. Este cunoscut in mod special pentru scenetele de comedie pe care le-a realizat de-a lungul timpului alaturi de partenerul sau de scena, Vasile Muraru.

A jucat si in filme, printre care „Grabeste-te incet, „Santaj”, „Baloane de curcubeu”, „Casatorie cu repetitie” si „Viraj periculos”.

De asemenea, in animatia „Masini”, i-a dat voce personajului Clang.

NAE LAZARESCU S-A RETRAS DE PE SCENA IN IULIE 2013

Dupa ce in luna iulie 2013 a anuntat ca ar putea fi nevoit sa ia o pauza de la actorie din cauza unor probleme de sanatate, Nae Lazarescu pare sa se fi simtit din ce in ce mai rau.

Chiar daca artistul a refuzat sa dezvaluie care este diagnosticul pus de medici, unii dintre colegii de breasla au declarat ca acesta ar avea probleme serioase la ficat si ca urmeaza un tratament cu medicamente foarte puternice.

Invitat in platoul emisiunii „Happy Hour”, actorul povestea in vara acestui an ca in urma unor analize, medicii l-au sfatuit sa se odihneasca mai mult si sa renunte la fumat.

„Am fost la spital, unde mi-au facut niste analize si am lipsit de pe scena. Eu nu lipsisem niciodata”, a spus el atunci. „Eram slabit. Mi-au zis sa beau lichide, sa mai las tutunul. Nu mi-au pus restrictii la mancare. Am nevoie de multa odihna. Nu-mi facuse analizele de ani de zile”, a adaugat actorul.

Nae Lazarescu, o viata de pus in scena

"Copilaria a fost una dintre cele mai proaste glume din viata mea", spunea Nae Lazarescu la "Happy Hour". O injectie prost facuta l-a tintuit la pat aproape 1 an.

Si-a pierdut tatal din cauza razboiului, iar mama s-a chinuit mult sa-i creasca pe el si pe sora lui.

I-a avut profesor pe George Bacovia si vecin pe Tudor Arghezi, din curtea caruia fura mereu cirese.

La 18 ani, s-a indreptat catre actorie, insa din perioada facultatii isi aminteste mai mult cat de iubaret era. Recunoaste ca nu a fost niciodata un Fat-Frumos, dar cucerea femeile cu umorul lui.

Actorul este un fel de functionar platit sa livreze fericire de o clipa. Era filosofia lui Nae, dupa ce 50 de ani a pasit hotarat, zambitor si senin pe scena, alaturi de amicul sau Vasile Muraru.

"N-am lipsit niciodata... Am jucat si bolnavi, si cu gripa, in toate felurile... Pana la un punct, ca uite, vine o data cand trebuie sa...", spune Vasile Muraru.

"Ar trebui sa fim veseli, pentru ca el asta isi dorea... Nu putem, pentru ca e greu sa fii vesel in asemenea momente, dar el asa isi imagina. S-ar fi sculat de pe catafalc si ar fi zis: 'Hai, mai, ca am glumit. Hai sa va povestesc ceva, sa va povestesc ce am vorbit eu cu Dumnezeu, am venit inapoi sa ne distram in continuare, sa o luam de la capat", a declarat Vasile Muraru.

Dar iata ca pentru prima oara, dupa ce o viata s-a tinut de bancuri, actorul nu mai poate repeta scena, desi pentru sute de mii de spectatori omul care starnea comedia va ramane vesnic.

In vara, o boala grava a ficatului, pe care o ducea pe picioare l-a trimis urgent la spital. Medicii l-au internat si l-au avertizat ca ar trebui, sa aiba grija si de el. Artistul a plecat joi dintre noi. Sotia i-a fost alaturi in locuinta lor din Bucuresti.

"L-am vazut ultima oara, mi-am dat seama ca era foarte bolnav. L-am vazut intr-un spectacol la Herastrau, cred ca a fost si ultima lui aparitie pe scena", spune Mitica Popescu.

"Nae nu va disparea niciodata din preocuparile noastre zilnice. Ma voi intalni cu el in fiecare seara in cabina in care stateam impreuna, voi face plimbari prin scena, pe unde si-a purtat si el pasii si probabil voi primi aplauzele pe care le-a primit si el", a declarat Alexandru Arsinel.

De mii de ori ropotele de aplauze au patruns pana in cabina lui de la Teatrul de Revista Constantin Tanase din Bucuresti. Si deseori s-a intamplat ca, dupa o piesa, Nae sa fie chemat pentru cate un bis.

"Nae Lazarescu a fost printre ultimii mohicani ai artistilor de comedie. Ca om, a fost un om minunat, un prieten minunat. Un om cu foarte mult spirit. In preajma lui te simteai intotdeauna bine", spune Dorel Visan.

Corina Chiriac: "Este o pierdere extraordinara. Mi se pare ca a plecat mult prea devreme dintre noi. Iata inca un om discret si distins, extrem de devotat, cu o vocatie deosebita pentru cariera si meseria sa a fost nevoit sa paraseasca scena mult prea devreme".

Eugen Cristea: "Sper din tot sufletul sa fi plecat intr-o lume mai buna si cu acelasi zambet inconfundabil pe chip".

VIATA AMOROASA

"Vine o babuta la mine si imi zice: 'Ce faci, Nae? Iti aduci aminte in '70, la ziua mea?...' Mi se face rusine. Cum am putut eu sa fac amor cu baba aia?", spunea Nae Lazarescu.

Nae a fost un Don Juan atipic. Astfel il caracterizeazau, zambind cu subinteles, toti aceia care au fost martori intr-un fel sau altul ai cuceririlor lui. Departe de a fi un actor dupa care sa ofteze toate femeile era sarmant, simpatic si devenea irezistibil.

Ca sa nu mai vorbim de felul in care se indragostea, des si incurabil, pret de cateva luni sau uneori cateva zile. Inclusiv felul sau de a iubi era de fapt tot un soi de reprezentatie.

"Era plin de umor, un cuceritor, un romantic incurabil, se indragostea nebuneste", spune Cristina Stamate.

S-a insurat de 6 ori. A divortat de 5. Prima casatorie a fost cu o colega de facultate.

Cat timp a stat casatorit? Spunea, cu cu mult timp in urma, chiar Nae Lazarescu: "Nu prea mult. Cand era faza sa facem amor, intorcea toate icoanele cu fata la perete, sa n-o vada Sf. Gheorghe, ca-i tremura lancea in mana si da pe langa balaur. In al doilea rand, dezbracatul. Pana nu le punea pe toate pe linie, punea cuta pe cuta... Se ducea dracu...".

De fapt, s-a terminat totul inainte de a incepe, adica in noaptea nuntii.

"Mi-a zis, dupa ce a plecat toata lumea, eu dadeam sa ma dezbrac: 'Ce faci, nu pleci?. Pai, eu... stii ca sunt in doliu dupa bunica-mea, nu s-a facut anul'. Pai, ramai cu bunica-ta. Pa! Si s-a terminat prima casatorie", spunea Nae Lazarescu.

In fiecare seara in sala de teatru, iar mai apoi in salile de cinema si in fata micilor ecrane il asteaptau alte provocari.

"Iti dadeai seama cand e indragostit, pentru ca vedeai la cabina lui flori, maimutoaie, le cucerea cand se indragostea, le facea cadouri", spune Cristina Stamate.

"Eu am avut neveste bune. Eu eram al dracu'. M-a trimis o data dupa paine si am venit dupa o luna jumate. Si tot ea cu gura ca nu e painea proaspata", spunea Nae.

O singura doamna a reusit sa-l tina alaturi. Actuala sotie, Marcela, alaturi de care si-a trait ultimii 26 de ani.

Au ramas impreuna tocmai pentru ca ea a stiut sa ii puna oprelisti, cand, adorat de o tara intreaga, uita ca nu este vesnic.

"Eu am fost unul din olimpicii la bautura ai Bucurestiului. Ajunsesem cam la vreo 7 sticle de vin la o masa. Singur.
Si moldoveanca a stiut cum sa ma ia
", spunea Nae Lazarescu.

Mai in gluma, mai in serios, eternul indragostit Nae a trecut vreo 150 de iubite in palmaresul sau romantic.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
TITUS MUNTEANU a murit. Cunoscutul om de televiziune avea 72 de ani
TITUS MUNTEANU a murit. Cunoscutul om de televiziune avea 72 de ani

TITUS MUNTEANU, realizator de televiziune, a murit la varsta de 72 de ani.

Dan Mihaescu, umoristul care a scris texte memorabile pentru Toma Caragiu, a murit la 79 de ani
Dan Mihaescu, umoristul care a scris texte memorabile pentru Toma Caragiu, a murit la 79 de ani

Cunoscutul umorist, scenarist si regizor Dan Mihaescu, autorul unor memorabile scheciuri si scenete scrise pentru nume mari ale comediei romanesti, precum Toma Caragiu si Dem Radulescu, a murit joi seara, la varsta de 79 de ani.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.