Lista celor 50 de spitale din tara cu rezultate proaste la controlul Ministerului Sanatatii. Reactia lui Klaus Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

50 de spitale din Bucuresti si 22 de judete au iesit prost la controlul efectuat de Ministerul Sanatatii, care a verificat eficacitatea si nu concentratia dezinfectantilor produsi de firma Hexi Pharma.

Ministerul a prezentat vineri lista dupa ce Parchetul General a dat asigurari ca publicarea ei nu va bloca ancheta penala declansata in cazul dezinfectantilor din spitale. In 9 unitati din Bucuresti si 41 din tara probele au iesit neconforme. In total sunt 150 de teste, despre care ministrul sanatatii afirma, acum cateva zile, ca nu sunt de natura sa ne ingrijoreze.

In Bucuresti, 9 spitale au iesit prost la controlul Directiei de Sanatate Publica din care patru sunt spitale de urgenta cu sute de mii de pacienti pe an - Floreasca, Universitar, Pantelimon si Sfantul Ioan. Probe neconforme sunt insa si la Spitalul Cantacuzino, Spitalul Sfantu Stefan, Spitalul de Nefrologie Carol Davila, Insitutul de Endocrinologie Parhon si Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Directorul spitalului Floreasca, unul dintre cele mai mari din tara, nu a vrut sa comenteze lista ministerului. Confirma insa ca DSP-ul a luat probe din spital."Tot ce va pot spune acum este ca azi-dimineata a venit o echipa de la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti pentru a preleva probe. Asteptam sa vedem care sunt rezultatele."

Spitalul clinic Cantacuzino confirma ca proba unui singur angajat a iesit neconforma dupa ce au fost prelevate probe de pe instrumentar si de pe mainile angajatilor. La Marius Nasta din 20 de probe, patru au fost pozitive.

Citește și
Dan Suciu
Sectorul de sanatate devine prioritatea numarul UNU a guvernarii. Masurile anuntate la Palatul Victoria
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Irina Strambu, director Marius Nasta: "Pacientii nostri nu sunt in pericol nici acum nici inainte. Au fost recoltate cateva care au iesit pozitive. O colonie, de pe tegumente, de pe mainile personalului."

La Carol Davila, din 17 probe doar una a iesit pozitiva. “17 grupe de teste in toate grupurile spitalului. O analiza pozitiva. La limita. Stafilococ auriu. Nu e vorba de niciun stafilococ auriu de temut. Germene banal, un purtator neidentificat, cineva care a pus mana, a stranutat. Localizarea a fost prelevata de pe o masa unde se scriu foi de observatie, unde nu au acces bolnavii"

La Cluj, Institutul Oncologic - care a fost condus de actualul ministru al sanatatii - apare si el pe lista, alaturi de Institutul Inimii. In Mures si Alba au aparut probe neconforme la Spitalele judetene de Urgenta. La spitalul clinic de urgenta din Targu Mures, de pilda, managerul sustine ca de la el din unitate au fost luate 36 de probe din sase sectii si numai 3 au iesit in neregula. Managerul spune insa ca nu este vorba despre microbi patogeni, ci despre o situatie aproape normala. Microbii gasiti ar fi saprofiti din categoria celor care se gasesc pe mainile tuturor.

Un alt spital de urgenta, cel din Ploiesti apare si el pe lista. Iar la Brasov nereguli au fost gasite la Spitalul Clinic de Copii. S-au luat probe din blocul operator, din saloane si de pe holuri. Administratia spitalului a platit intr-un an 20.000 de euro pe dezinfectanti.

Liviu Muntean, managerul spitalului: “Gasesti aceeasi substanta activa la toti distribuitorii, dar Hexi era singurul care era producator si avea pretul cel mai mic. Ma gandesc ca, si asta vad ca vehiculeaza si presa, ar fi problema de concentratie atunci treaba este criminala ca poti pune in pericol niste chestii."

Mama: “Mi-e frica, am avut probleme cu copilul si mi-a fost frica sa-l internez auzind ce se intampla. Mi-e frica ca in loc sa ne revenim patim altceva, luam vreun microb."

In alte sapte spitale orasenesti sau municipale din Olt, Gorj, Dolj si Harghita au fost gasite probleme. De asemenea, in Modova au fost depistate probe neconforme in mai multe spitale. Pe lista ministerului apar si doua unitati din Iasi: Spitalul de Psihiatrie Socola si Maternitatea Cuza-Voda, cea mai mare din Moldova. La Socola, de pilda, managerul sustine ca nu se pune problema unor infectii nosocomiale.

Gabriel Oprisan, manager spitalul Socola Iasi: "Aceasta proba nu este din salon este de pe tegumentul unei asistente. Noi nu putem raspunde de calitatea produselor care ne sunt livrate. Nu ne-am gandit ca ca pot sa apara astfel de probleme, noi suntem cumparatori de buna-credinta."

Si la Galati sunt doua unitati pe lista: Spitalul pentru Copii si Spitalul de Urgenta din Galati. Chiar daca stie de cateva zile de rezultatul neconform, managerul unitatii nu ne-a precizat unde anume a fost depistata problema si nu a retras inca dezinfectantul incriminat.

Mihaela Debita, manager Spitalul de Urgenta Galati: "In momentul in care dumnealor vor decide niste lucruri, vom hotara si noi.”

Pe lista ministerului mai apar cinci spitale din judetul Suceava, Spitalul Judetean din Piatra Neamt, un spital din Moinesti si spitalul de urgenta din judetul Bacau. Managerul acestei unitati sustine ca apare pe lista dintr-o eroare. In total, 150 de probe au iesit pozitive, la nivelul intregii tari din cele 3526 prelevate. Ministrul Sanatatii a sustinut inca de acum cateva zile ca rezultatul nu pune in pericol sanatate pacientilor.

Iohannis: Astept din partea Ministerului Sanatatii o analiza si un plan clar de masuri urgente

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca solutiile partiale se dovedesc ineficiente la problemele majore existente in sistemul sanitar si solicita Ministerului Sanatatii o analiza exacta si un plan clar de masuri urgente. "Crizele repetate din sistemul sanitar dovedesc inca o data ineficacitatea unor solutii partiale la problemele majore existente si impun interventia ferma din partea celor responsabili. Astept din partea Ministerului Sanatatii o analiza exacta si un plan clar de masuri de urgenta in acest caz cu privire la situatia din domeniul sanatatii, ca urmare a publicarii listei cu spitalele in care au fost depistate probleme cu dezinfectantii", a scris Iohannis, vineri, pe Facebook.
 

In Capitala, in noua spitale au fost depistate probe neconforme:

* Institutul National de Endocrinologie Parhon

* Spitalul de Urgenta Pantelimon

* Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

* Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta"

* Spitalul Sf. Stefan

* Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan"

* Spitalul Clinic "Dr. Ioan Cantacuzino"

* Spitalul de Nefrologie "Carol Davila"

* Spitalul Universitar de Urgenta.

De asemenea, in 22 de judete, au fost depistate probe neconforme in ceea ce priveste dezinfectantii, iar unitatile medicale sunt:

* Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia

* Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

* Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti (jud. Bacau)

* Spitalul Clinic de Copii Brasov

* Spitalul Fagaras

* Centrul integrat de medicina paliativa din Braila

* Spitalul de Urgenta Resita

* Spitalul Orasenesc Lehliu Gara (jud. Calarasi)

* Spitalul Psihiatrie Sapunari (jud. Calarasi)

* Spitalul de Pneumologie Calarasi

* Spitalul de Urgenta Calarasi

* Spitalul Municipal Oltenita (jud. Calarasi)

* Institutul Inimii "Nicole Stancioiu" Cluj

* Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuta" Cluj-Napoca

* Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie (jud. Constanta)

* Spitalul Municipal Mangalia (jud. Constanta)

* Spitalul Orasenesc Harsova (jud. Constanta)

* Sanatoriul Balnear si de Recuperare Techirghiol (jud. Constanta)

* Spitalul Municipal Filantropia Craiova

* Spitalul Municipal Calafat (jud. Dolj)

* Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati

* Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Ioan" Galati

* Spitalul Orasenesc Bumbesti - Jiu (jud. Gorj)

* Spitalul Municipal Gheorghieni (jud. Harghita)

* Spitalul "Cuza Voda" Iasi

* Spitalul clinic de psihiatrie "Socola" Iasi

* Spitalul Judetean de Urgenta Targu Mures

* Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt

* Spitalul Judetean Slatina

* Spitalul Municipal Caracal

* Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

* Spitalul Orasenesc Negresti Oas (jud. Satu Mare)

* Spitalul Psihiatrie Campulung Moldovenesc (jud. Suceava)

* Spitalul Psihiatrie Cronici Siret (jud. Suceava)

* Spitalul Municipal Radauti (jud. Suceava)

* Spitalul Orasenesc Gura Humorului (jud. Suceava)

* Spitalul Municipal Falticeni (jud. Suceava)

* Materna Care (jud. Timis)

* Spitalul Judetean Tulcea

* Spitalul Municipal Dragasani (jud. Valcea)

* Spitalul Orasenesc Horezu (jud. Valcea).
 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Scandalul dezinfectantilor diluati. Premierul Dacian Ciolos:
Scandalul dezinfectantilor diluati. Premierul Dacian Ciolos: "O sa modificam legislatia daca va fi cazul"

Premierul Ciolos a declarat, vineri, ca saptamana viitoare isi va forma un grup de lucru format din oameni care cunosc bine sistemul de sanatate, pentru a face tot ce se poate in urmatoarele sase luni.

Sectorul de sanatate devine prioritatea numarul UNU a guvernarii. Masurile anuntate la Palatul Victoria
Sectorul de sanatate devine prioritatea numarul UNU a guvernarii. Masurile anuntate la Palatul Victoria

Premierul Dacian Ciolos va considera, din acest moment, sectorul sanitar drept prioritatea numarul unu a guvernarii.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.