In Japonia, toate cladirile au “termen de valabilitate” la cutremur. Blocul din Cluj in care dezvoltatorul a taiat din grinzi

×
Codul embed a fost copiat

Exista viata dupa cutremur. Lectia japoneza, partea a II-a: In Romania construim oricum, in orice conditii. Terenul nu e studiat suficient, chiar nu e studiat deloc. Multe controale se fac din birou, cu acte care nu au legatura cu realitatea.

Viciile ascunse ale cladirilor nu mai pot fi observate odata ce imobilul e gata. Inspectia in constructii din Japonia se rezuma la multe firme private cu specialisti bine platiti sa observe orice greseala de executie sau abateri de la proiect. De multe ori sunt contractati chiar de firmele de asigurari, interesate sa cunoasca rezistenta cladirilor si calitatea constructiei. Arhitectii, proiectantii si constructorii care incalca normativele ajung rapid la inchisoare in Tara Soarelui Rasare.

Pentru a fi rezistente la cutremur cladirile trebuie sa fie suficient de rigide la unduirile inainte si inapoi, dar si suficient de flexibile pentru balans.

In Japonia gasesti fundatii cu ramforsari, schelete interioare din metal, amortizoare insurubate, bretele care sa impiedice leganari catastrofale, dar si zidarii modern cu grinzi care absorb socurile. Niponii stiu sa stabilizeze cladirile si sa reduca fortele laterale care pot distruge imobilele. Si nu pare dificil sa cladesti rezistent in Japonia, cat timp la baza sunt normative noi, dar si legi speciale care ii imping de la spate pe dezvoltatori sa construiasca bine.

Citește și
caldarar rrom
Designeri de Romania. Cum ajung obiectele faurite de caldararii romi in galerii din Manhattan sau targuri din Viena si Suedia
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Tokyo ocupa aproape intreg sudul campiei Kanto, adica cea mai mare suprafata de teren plat din Tara Soarelui Rasare. Este pe buna dreptate unul dintre megacity-urile lumii, intr-un stat in care codurile din constructii sunt imbunatatite cel putin odata la un deceniu. E orasul japonez care rezista cel mai bine la cutremur. Iata cum arata aceste blocuri de la bulevard, ridicate in ultimii ani. Sunt sapte la numar si fiecare dintre ele se afla la distanta unul de celalalt, desi vorbim de un oras definit prin aglomerare urbana excesiva, in care fiecare centimetru de spatiu locativ conteaza. Blocurile nelipite se misca la cutremur, dar nu se ating si raman apoi perfect functionale. Si toate orasele japoneze au harti de hazard seismic afisate public, documente cu informatii vitale de care se tine cont in proiectare.

Modul diferit in care se misca anumite zone este prins in calculul seismic la cladiri. Proiectarea se face diferit in nordul, centrul si sudul Japoniei, sustin specialistii.

Dincolo de proiect, toti dezvoltatorii trebuie sa respecte in Japonia o lege clara: garantia de 10 ani la vanzare. Concret, vanzatorul raspunde timp de 10 ani pentru avarii la structura locuintei. In cazul constructiilor de lemn garantia este de doar 5 ani. Si nu doar primul vanzator ofera aceasta garantie, ci oricare dintre urmatorii proprietari. Asa ca orice japonez e atent la ce cumpara pentru ca la randul sau va trebui sa ofere garantie cand va vinde locuinta, iar daca stie ca a cumparat un imobil vechi trebuie sa se asigure ca il va consolida, altfel ce garantie sa ofere la randul sau viiotorului proprietar? Iar raspunderea e si civila, adica financiara, si de ordin penal.

In Japonia peste 60% dintre case sunt in proprietate privata, iar in cazul blocurilor in majoritatea situatiilor vorbim de un singur proprietar, o firma sau o persoana fizica. Asa ca e mai usor pentru autoritati sa tina sub control piata consructiilor, fata de alte tari cum e si Romania unde imobilele sunt detinute de asociatii de proprietari, in care nu ai pe cine sa tragi la raspundere in cazul unei catastrofe.

Cutremurele mari si dese au adus in atentia japonezilor si termenul de valabilitate al cladirii. Nu e impus prin lege, ci e o recomandare, dar chiar si asa se tine cont de ea. Unele structuri din lemn au valabilitate 35 de ani, in timp ce blocurile moderne au 80 de ani. Datele oficiale ale Ministerului Dezvoltarii din Japonia arata ca in medie cladirile lor au o durata de viata de 27 de ani, mai putin decat in majoritatea tarilor lumii! Adica nu din obligatie, ci dintr-o constiinta seismica natiunea isi face curat in propria ograda si are grija sa aiba structuri noi, adaptate la miscarile telurice. E ca si cum in Romania s-ar demola constructii din anii 80-90 din grija fata de un seism distructiv.

El este arhitect si a proiectat un bloc ingust intr-un cartier din Tokyo. Imobilul e ridicat pe 30 de metri patrati, fara sa fie lipit de blocurile vecine. E cate o garsoniera pe etaj si abia ai loc sa te invarti in casa, mobila fiind adusa in pachete sau ridicata pe fereastra. La receptie participa o firma privata, pe langa inspectia de stat si primarie, iar arhitectul spune ca intreg blocul e din prefabricate din beton armat, fiind considerate mai sigure. Cladirea va avea o valabilitate estimata de 60 de ani, nu are subsol si a primit stampila de trecere din punct de vedere al rezistentei seismice.

ERI este o firma privata care gireaza practic constructia si care controleaza toate fazele proiectului. Sunt 148 de companii acreditate in tara si acolo unde santierul e sigur firmele respective pun o cruce verde inca de la turnarea fundatiei, sa stie oamenii ca viitorul blocul va fi sigur.

In Romania poti sa iei autorizatie pentru ceva si sa ridici altceva. Proiectul sa fie intr-un fel si apoi sa il modifici prin note si anexe dupa bunul plac al investitorilor. Iata o situatie de la Cluj, oras in care piata imobiliara a explodat in ultimul deceniu. Cativa arhitecti adunati intr-un ONG au sesizat in presa ca acest bloc nou are probleme la structura, dupa ce au aflat ca din proiect au fost eliminate niste grinzi care ar fi trebuit sa confere rezistenta cladirii.

Inspectorii clujeni in constructii s-au sesizat abia dupa ce informatia a aparut in presa si au mers in control la cladire. Asa au aflat ca proiectantul inclusese initial grinzile, insa in faza de executie a decis sa le dea jos pentru o mai usoara compartimentare a imobilului. A facut asta printr-o nota suplimentara cu putere de proiect, sustine inginerul de santier. Omul spune insa ca pana la urma grinzile au fost montate, asa cum era prevazut initial, si acum blocul nu are nicio problema de structura, fiind extrem de sigur.

Inspectia de stat in constructii a amendat initial firma constructoare, dar ulterior montarii grinzilor a dat aviz ca lucrarile pot continua, constructia fiind sigura.

Nimeni nu poate spune insa in cate alte blocuri din Romania s-au modificat proiectele, in cate se renunta la elemente importante sau se folosesc alte materiale decat cele precizate initial. Nimeni nu stie daca structurile ascund adevarate pericole.

In Japonia, dirigintii de santier risca inchisoarea daca ar inchide ochii la modificarea proiectelor. Sunt de multe ori angajati ai firmelor care fac controlul, asa ca nici dezvoltatorul, nici proiectantii sau constructorul nu ii pot fenta in cazul in care ar vrea sa faca rabat la calitate.

Profesor de constructii din Japonia: "Daca nu sunt facute dupa cod, evident esti vinovat. Cazul Aneha…"

Acest profesor in constructii vorbeste despre un caz care a modificat legislatia acum 12 ani. Un arhitect celebru la ei a inselat autoritatile, modificand proiectele, pentru a obtine costuri mai mici de construire. Blocurile s-au crapat la cutremure, iar barbatul si echipa sa au primit cate 7 ani de detentie. Imobilele au fost evacuate, insa proprietarii nu au putut fi despagubiti pentru ca dezvoltatorul a dat faliment. Un an mai tarziu autoritatile au inasprit controlul. Pentru cladiri cu mai mult de 3 etaje trebuie depus un depozit, vreme de 10 ani, o cota parte din costul cladirii, bani pe care dezvoltatorul ii primeste inapoi dupa un deceniu!

La noi e un sistem subred in care investitorul neresponsabilizat urmareste doar profitul, in care proiectantii seriosi sunt evitati si in care reteta dezastrului mai include furtul din materiale si proasta executie, cu firme fara experienta.

Tari ca Pakistan, Turcia si China au trait astfel de tragedii pentru ca nici acolo nu exista controale si sanctiuni severe. Dezinteresati, inconstienti, guvernantii nostri permit incoerenta legislativa in constructii, sperand ca norocul va fi de partea noastra. Si daca nu va fi oricum nu conteaza: numele vinovatilor se va pierde in hatisuri de documente si legi facute parca impotriva noastra.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Expertii japonezi pot izola cladirile de cutremur. In acest timp, un bloc din Capitala sta sa cada sub ochii autoritatilor
Expertii japonezi pot izola cladirile de cutremur. In acest timp, un bloc din Capitala sta sa cada sub ochii autoritatilor

Exista viata dupa cutremur. Lectia japoneza, partea I: In urma cu trei saptamani v-am aratat cum fac japonezii educatie pentru prevenirea dezastrelor. Asa reusesc sa se apere de miscari ale pamantului uneori devastatoare.

Designeri de Romania. Cum ajung obiectele faurite de caldararii romi in galerii din Manhattan sau targuri din Viena si Suedia
Designeri de Romania. Cum ajung obiectele faurite de caldararii romi in galerii din Manhattan sau targuri din Viena si Suedia

Designeri de Romania - PARTEA A 3-A. Sa intram acum si in casele gandite de acest nou val de tineri arhitecti si designeri.

Cine sunt cei care au creat atmosfera unora dintre cele mai cautate baruri. Cluburile noastre, comparate cu cele din Vest
Cine sunt cei care au creat atmosfera unora dintre cele mai cautate baruri. Cluburile noastre, comparate cu cele din Vest

Designeri de Romania - PARTEA A 2-A. Mergem acum sa-i cunoastem pe doi dintre designerii care au creat atmosfera unora dintre cele mai cautate baruri, restaurante si cluburi din Bucuresti.

Designeri de Romania. Mintile sclipitoare ale celor care au gandit un proiect de arhitectura laudat in lumea intreaga
Designeri de Romania. Mintile sclipitoare ale celor care au gandit un proiect de arhitectura laudat in lumea intreaga

Designeri de Romania - PARTEA 1. Sa privim putin in jur: la mai bine de 25 de ani de la Revolutie traim in continuare in orase dezordonate. Suntem inconjurati de blocuri gri, cladiri neingrijite si de tot felul de vile colorate pestrit.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.