Discursul lui Becali in fata instantei supreme: "Multumesc, Doamne, ca m-ai adus in inchisoare"

×
Codul embed a fost copiat

Gigi Becali va afla sentinta in dosarul ''Valiza'' pe 4 iunie. Asa a hotarat instanta suprema, dupa audierile finale de luni.

Procurorii anticoruptie au cerut 4 ani de inchisoare cu executare. Prezent in fata instantei, finantatorul Stelei a cerut sa fie condamnat cu suspendare, ca sa poata sa mearga acasa.

"Pierde tara 100 de milioane de euro, iar trei copii nu mai merg la scoala'', si-a argumentat, el apararea.

Mult mai usor ar putea scapa insa Victor Piturca si Teia Sponte, si ei parti in proces.

In cazul lor, anchetatorii se multumesc cu 2 ani, si acestia cu suspendare.
 

Citește și
gigi becali
Becali si-a pus avocatul sa ceara intreruperea pedepsei, ca sa-si puna la punct afacerile si averea
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

DISCURSUL LUI GIGI BECALI IN FATA INSTANTEI SUPREME

"Si chiar in ghearele mortii de ma veti duce, de cine am a ma teme daca Domnul e cu mine?", a spus Gigi Becali in sala de judecata.

Imbracat in costum si cu o camasa rosie care iesea in evidenta, Becali a aparut in fata magistratilor care judeca dosarul ''Valiza''. Prima saptamana de inchisoare nu pare sa fi lasat urme prea adanci pe chipul latifundiarului din Pipera.

Becali este acuzat ca a mituit jucatorii unei echipe de fotbal ca sa-i motiveze sa castige un meci. Miza: rezultatul influenta clasamentul, iar Steaua devenea campioana.

La intrebarile presedintei de instanta, Becali i-a lasat pe toti muti de uimire.

"Eu sunt ca un copil vitreg al Romaniei. Dosar penal pentru ca am furat Steaua. S-a rezolvat! Dosar penal, nu mai spun... sechestrarea si terenurile, pentru ca nu vreau sa fac referire la ele. In astia 15 ani am facut abuz in serviciu, dar eu in astia 15 ani m-am integrat, am fost si eurodeputat. Sa fiu condamnat pentru fals, pentru ca am facut fals, recunosc'', a spus Gigi Becali.

Gigi Becali a cerut asadar sa fie gasit vinovat doar pentru faptele mai putin grave. Procurorii au cerut insa 4 ani de inchisoare.

''Eu sunt genul de om care nu suporta nedreptatea si e si normal si inteleg ca si mie trebuie sa-mi aplicati tratamentul asta, dar nu fac parte din el, pentru ca eu m-am facut cuminte. La rugaciune seara am spus: Multumesc, Doamne, ca m-ai adus aici (in inchisoare - n.n.), chiar daca fac pedeapsa toata, dar macar am renuntat la pacate de moarte. Asa ca eu va promit, daca aveti incredere in cuvantul meu, ca pedeapsa sub supraveghere isi atinge scopul'', a mai zis Becali in fata instantei.

Intr-o pledoarie de peste doua ore, Becali a implorat completul de judecata pentru a primi o pedeapsa redusa:

''Unde e Becali mai folositor? La penitenciar, sau in liberatate? Si nu ma axez mult pe acest subiect ca dupa imi vine sa plang. Trei copii nu se mai duc la scoala, ca nu mai vor sa se duca si 'asta e', au zis, 'pierdem un an'. Maine face Steaua festivitatea de castigare a campionatului pe care nu l-a mai castigat de atatia ani, eu de ce sa nu fiu, ca am muncit 7 ani. Ca daca dumneavoastra imi dati acum o pedeapsa sub doi ani si le cumulati, puteti sa-mi acordati alta sub supraveghere si maine sa ma duc acasa. Si aduceti o bucurie familiei. Ati face un lucru maret, sfant... Doamne ajuta sa-l faceti!".

Condamnarea lui Gigi Becali, in dosarul schimbului de terenuri, nu i-a lasat indiferenti pe cei care sunt alaturi de el. Unii au venit sa-l sustina la instanta. Altii i-au compus o melodie. Piesea ''Unu' e Gigi Becali" a fost scoasa de un lautar din Buzau, pe nume Vali Banica. Acesta a lansat-o pe youtube si are aproape 7.000 de accesari.

Ultimul cuvant al lui Becali a fost, practic, un discurs in care acesta a facut mai multe marturisiri despre viata sa, succese si insuccese, precum si despre cum vede perioada urmatoare.

Astfel, el le-a marturisit judecatorilor ca a gresit, ca pe parcursul vietii sale a scapat de mai multe vicii si ca, incet-incet, s-a indreptat catre credinta.

Totodata, Gigi Becali le-a aratat magistratilor ca a invatat din greselile care l-au costat, pana in prezent, trei dosare penale, precum si din cele ce i se imputa in altele precum Arcom Bucuresti sau Avicola Iasi.

Finantatorul Stelei a mai spus, girand cu cuvantul sau de onoare, ca nu va fi un deranj pentru opinia publica daca judecatorii vor dispune suspendarea executarii pedepsei finale.

In opinia lui Becali, Romania ar avea de pierdut daca el ar ramane incarcerat. "Se pierd milioane de euro din Steaua si posibila calificare. Condamnarea mea... Ce rost are? Unde este Becali mai folositor?", a spus Becali, in fata judecatorilor.

Cu acelasi prilej, Gigi Becali a afirmat ca a facut "curatenie" in fotbalul romanesc, inclusiv in ceea ce priveste coruptia din arbitraj. "Eu, de cand am intrat in fotbal, am cam facut curatenie, s-a terminat si cu coruptia in arbitraj. Am adus bani europeni in fotbalul romanesc, cam 70-80 de milioane de euro. Telul meu si visul meu erau sa intram in Liga Campionilor si sa aduc Real Madridul la Bucuresti", le-a spus el judecatorilor.

Tot in ultimul cuvant, Becali a aratat ca a fost si nedreptatit in Romania, dand ca exemplu episodul din viata sa cand a dorit sa-si infiinteze o televiziune. "Am vrut si eu, ca tot romanul, sa fac o televiziune. Am demarat proiectul. Am pregatit banii, aproximativ cinci miloane de euro, m-au chemat la CNA. Vroiam sa fac o televiziune fara publicitate, pentru moralitate si dreptate in Romania. M-au chemat de doua ori la CNA, ca ce, ca cum? Pana la urma n-am mai putut sa fac nimic", a aratat Becali.

In finalul discursului, Gigi Becali a aratat ca ar dori sa fie aproape de familie, sa respecte toate conditiile si obligatiile impuse de instanta in eventualitatea stabilirii unei pedepse definitive cu suspendare si le-a urmat cele bune celor cinci judecatori din acest dosar.

FILMUL EVENIMENTELOR DE LUNI, 27 MAI. LIVE TEXT din sala de judecata. Mai mult, pe www.sport.ro

19:38 Decizia definitiva in recursul din dosarul "Valiza" va fi data de instanta suprema in 4 iunie, dupa ce, la termenul de luni, procurorul anticoruptie a aratat ca, in cazul lui Gigi Becali, o eventuala pedeapsa care sa permita suspendarea ei ar fi un "nonsens juridic".

16:16 Pentru Victor Piturca, DNA a cerut 2 ani cu executare, iar pentru Teia Sponte s-a propus 2 ani cu suspendare.

16:13 DNA a cerut 4 ani cu executarein dosarul "Valiza". Decizia este in pronuntate, pledoariile s-au incheiat.

15.12 Gigi Becali si-a incheiat discursul dupa doua ore si 11 minute

14.58 Patronul Stelei vorbeste despre cum a falsificat un contract si i l-a dat lui Piturca sa il semneze. "El nu are nicio vina, nici nu stia ce semneaza. Piturca a semnat din pura prietenie, nu a castigat nimic".

14.56 Gigi Becali a cerut sa fie lasat sa-si scoata cravata - este extrem de cald in sala arhiplina

14.49 Becali: "Doamna, era ultima etapa, asa a vrut Dumnezeu. "U" Cluj ne-a batut in tur, o echipa care era la retrogradare ne-a batut. In fine, vine meciul CFR - "U", daca faceau un egal... Oricum nu eram eu sigur de victoria echipei mele in ultima etapa, dar in fine, sa trecem la treaba noastra. Asa mi-au zis, ca daca nu le dau eu prima, vine alta, din cealalta parte, altfel spus, se facea blat. Asa ca eu am promis... am gasit diferite modalitati: un jucator, un fin.

Eu am inregistrat convorbirile telefonice, de ce nu apare aia in care imi spunea Toni Dobos cu 8-9 ore inainte de meci ca "Hai nea Gigi, vii? Ca sunt cu Andone pe cealalta linie. I-am ordonat lui Teia Sponte sa spuna, daca va fi prins cu banii, ca sunt ai mei si ca vreau sa cumpar niste terenuri. Eu m-am gandit dinainte la toate astea, am preconizat situatia"

Becali a fost intrebat de judecatoare daca Teia Sponte unde se duce cu banii. "Dumneavoastra sunteti cu adevarat o judecatoare, ca eu voiam sa va raspund la asta fara sa ma intrebati. Acum ca ati intrebat, va spun adevarul. Daca nu ma intrebati, as fi spus asa o semiminciuna. Vad ca ma simpatizati doamna judecator, imi ziceti Gigi Becali, exact ca data trecuta, si pac condamnare!"

14.37 Gigi Becali povesteste in continuare ce s-a intamplat la meciul cu U Cluj din 2008. Anii de emisiuni TV l-au ajutat pe patronul Stelei. El a vorbit incontinuu de la ora 13.00 de cand a inceput sedinta.

14.23 Gigi Becali ii ia apararea apropiatului sau Teia Sponte, arestat in 2008 cand incerca sa duca banii promisi celor de la U Cluj. "Nu a facut decat sa indeplineasca ordinul meu, nu aveti de ce sa-l acuzati!"

14.15 Becali: "Sunt fericit, chiar daca sunt unde sunt. Ma spal, ma ridic. Legile lui Dumnezeu sunt mai presus de alea ale justitiei, e posibil sa ma ating de ele... De exemplu: o sechestrare. Adevarat, "Bai, Becali, trebuia sa lasi organele sa se ocupe de asta. La celalalt dosar v-am facut sa radeti doamna judecator, ati zambit, lalala, si tot trei ani mi-ati dat"

14.00 Gigi Becali incepe sa vorbeasca despre cele 1,7 milioane de euro, promise celor de la U Cluj in 2008.

13.41 Becali: "Interesul meu e sa fiu condamnat in dosarul asta, dar nu puteti spune ca premierea e coruptie". Avocatul sau a incercat sa intervina, dar Becali l-a oprit. "Hai, ma, lasa-ma sa vorbesc!"

Ecourile cazului Becali. Opinia presei straine si razboiul de replici intre politicieni din tara

13.36 Becali, catre ziaristi: "Va rog sa nu-mi mai filmati familia, doamna presedinta, va rog sa ma scuzati, dar altfel nu am cum sa comunic cu ei!"

13.30 Becali: "Becali era un fel de cobai, cum sunt si acum! In loc sa fiu in Parlamentul Europei, sunt in celula ca sunt prost!"

13.26 Patronul Stelei e pazit de sase jandarmi in sala de judecata!!

13.23 Becali: "In 2006, cu Bistrita trei puncte. Am dat un telefon... Cum il cheama pe ala?" Din sala se striga "Horoba!" "Asa.. Bai Ioane, vreau sa le dau o prima jucatorilor tai. Cica sa vorbesc cu nea Jean. Ala nu voia. Pai, blatuitorul blatuitorilor nu voia? Mi s-a parut ciudat! De ce nu vrea? M-am interesat cand vine echipa si i-am gasit la Perla. Am urmarit autocarul, m-am dus la baieti cand s-au oprit la masa. "Ba, ba baieti. Nea Jean v-a vandut meciul. Uitati, nu fiti prosti. Eu va dau banii astia si gata". Si am plecat. Notati ca e important ce va zic eu aici. La vremea aia, nu era nicio restrictie ca nu poti sa le dai bani jucatorilor altor echipe. Apoi a bagat Mircea Sandu o regula. Ca asa e Becali, cobai. Si s-a trezit UEFA. Ca ce e pe acolo? Apoi s-a scos aia. Deci nu e nimic, se baga, se scoate. Bine, nu zic ca era etic, dar doamna presedinte, in ultimele etape e nebunie, ca alea de la mijlocul clasamentului vand meciuri.

Doamna, dar eu sunt Becali... normal ca pot sa ii premiez.

Daca incurajez moralitatea, creste coruptia? Asa se pune problema? Interesul meu, sincer va spun, era sa nu mai fie aranjamente. Eu am avut echipa in Liga 1, Gloria Buzau, si puteam sa le zic sa piarda cu 7-0. Si eu am facut egal cu ei! Egaaalll! Dumneavoastra realizati asta? Am facut egal pe banii mei. Interesul meu e sa fiu condamnat. Sa contopiti pedepsele, pac, pac. Dar nu de asta sunt vinovat, ci de uz de fals. Va zic eu si de asta".

Replica lui Traian Basescu intrebat daca ia in considerare cererea de gratiere a lui Gigi Becali

13.20 Becali povesteste cum a intrat in fotbal in anul 2000 si a promis ca la Steaua nu se vor mai face blaturi. in 2003 a devenit patron, apoi a ajuns la episodul 2006, cu Gloria Bistrita! L-a sunat pe Ioan Horoba si i-a promis o prima pentru meci egal cu Rapid!

13.16 Becali: "Doamna presedinta, nu va port pica, dar trebuie sa ma lasati sa povestesc tot!" Patronul Stelei a inceput sa povesteasca cum a promis bani Bistritei pentru un egal cu Rapid!

13.15 Becali: "Eu vin de la puscarie si vreau sa spun tot, cum am intrat in fotbal". Patronul Stelei este insa intrerupt de presedinta, care il intreaba daca a dat bani celor de la U Cluj.

13.12 Becali: "Vreau sa fac precizari la plecarea mea din tara, am vrut sa merg sa ma rog! Eu plecam afara, sa vina si familia sa stam impreuna, apoi sa vin sa ma predau! Fac aceste precizari pentru ca au fost oameni pe care i-am dezamagit!"

13.06 Becali: "In viata mea nu am spus o minciuna, vreau sa fac completari la ce am declarat in celelalte dati!"

Gigi Becali a inceput sa dea declaratii! Judecatoarea l-a intrebat pe patronul Stelei daca are guma de mestecat in gura, acesta a raspuns ca e un medicament.

13:10 Judecatoarea Livia Stanciu, presedintele completului de cinci magistrati de la instanta suprema care judeca recursul in dosarul "Valiza", a dispus sa ii fie scoase catusele lui Gigi Becali, imediat dupa ce acesta a fost dus, luni la pranz, in boxa acuzatilor.

CONTRASTUL GIGI BECALI, milionarul fara bani in banca. De la fapte caritabile la jigniri memorabile

UPDATE 13:00 Gigi Becali a asteptat 2 ore in duba inainte sa fie dus in sala de judecata. Cand i-a vazut pe jurnalisti, si-a dus mainile incatusate in semn de cruce, iar apoi a strigat ca "Domnul este cu el", indiferent ce s-ar intampla.

Achitat in prima instanta, Gigi Becali sta cu teama ca ar putea primi a treia condamnare.

Stirileprotv.ro va vor tine la curent cu toate detaliile legate de judecarea dosarului "Valiza", luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Judecarea recursului a avut un prim termen in 25 martie, cand completul format din presedintele ICCJ Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Sandel Lucian Macavei, Ionut Mihai Matei si Rodica Cosma au decis amanarea cauzei pentru 22 aprilie, dupa ce Gigi Becali, Alina Florentina Ciul si Teia Sponte au cerut instantei acordarea unui termen pentru pregatirea apararii si angajarea de avocati. Totodata, Becali a solicitat atunci instantei sa ia act de faptul ca nu mai doreste sa dea nicio declaratie in acest dosar.

La termenul din 22 aprilie, instanta a constatat ca alti doi inculpati din dosar, respectiv Radu Gheorghe Marino si Victor Piturca, nu sunt prezenti in sala de judecata si nici nu exista mentiunea clara daca vor sau nu sa dea declaratii. Astfel, instanta a amanat din nou judecarea cauzei, pentru 27 mai, si le-a precizat avocatilor celor doi sa-i intrebe sau sa obtina declaratii date de acestia la notar privind optiunea de a oferi sau nu marturii in instanta. De asemenea, judecatorii au amanat tot pentru 27 mai audierea lui Becali, acesta spunand, la iesirea din sala de judecata, ca ar fi vrut sa le prezinte judecatorilor, la termenul din 22 aprilie, tabloul ultimilor 12-13 ani din fotbalul romanesc si totodata sa le solicite, la final, ridicarea sechestrului instituit pe cei 1,7 milioane de euro.

Reprezentantii instantei supreme au declarat, pentru MEDIAFAX, ca pentru termenul de luni, 27 mai, Gigi Becali a fost citat la Penitenciarul Rahova, unde este incarcerat, din 20 mai, dupa ce a fost condamnat definitiv, tot de catre ICCJ, la trei ani de inchisoare cu executare intr-un alt dosar, cel al schimbului de terenuri cu MApN.

Un complet de trei judecatori al instantei supreme a decis in 17 aprilie 2012, cu doua voturi pentru si unul impotriva, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino in dosarul "Valiza, apreciind ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie.

Unul din cei trei judecatori din complet a avut o opinie separata, considerand ca acestia trebuie condamnati la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

In cazul lui Raul Volcinschi, instanta a luat act de incetarea procesului penal, intrucat a decedat.

Decizia de achitare a fost contestata de procurori la completul de cinci judecatori al instantei supreme.

In decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis in judecata in dosarul "Valiza" de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Victor Piturca a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului, fostul vicepresedinte al Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino au fost acuzati de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Replica lui Traian Basescu intrebat daca ia in considerare cererea de gratiere a lui Gigi Becali
Replica lui Traian Basescu intrebat daca ia in considerare cererea de gratiere a lui Gigi Becali

Basescu i-a intrebat, razand, vineri, inaintea primirii la Cotroceni a secretarului general NATO, pe ziaristi, cu ce se ocupa, adaugand: "Rahova, Jilava, nimic?", iar intrebat daca ia in considerare gratierea lui Becali, a raspuns: "Lasa!".

Becali si-a pus avocatul sa ceara intreruperea pedepsei, ca sa-si puna la punct afacerile si averea
Becali si-a pus avocatul sa ceara intreruperea pedepsei, ca sa-si puna la punct afacerile si averea

Unul dintre avocatii lui Gigi Becali a dezvaluit joi, 23 mai, ca omul de afaceri i-a cerut sa depuna la Inalta Curte de Casatie si Justitie o solicitare de intrerupere a pedepsei pentru cateva saptamani sau luni.

Avertismentul detinutilor pentru Gigi Becali. Ce il asteapta pe finantatorul Stelei la Rahova
Avertismentul detinutilor pentru Gigi Becali. Ce il asteapta pe finantatorul Stelei la Rahova

Desi inchis, Gigi Becali a luat astazi decizii importante cu privire la viitorul Stelei. A purtat o discutie de o ora cu antrenorul si managerul din Ghencea, veniti in vizita, si i-a lasat sefi in locul lui peste cea mai titrata dintre echipele Romaniei.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.