Garda Forestiera - noua politie a padurilor. Misiunea imposibila pe care o vor avea 900 de oameni inarmati
De marti, padurile au o politie speciala. Guvernul a infiintat Garda Forestiera - adica 900 de oameni care vor primi arma cu glont, pistoale cu bile si electro-socuri, plus masini si uniforme.
Politistii padurilor vor avea insa din start o misiune imposibila - fiecare trebuie sa pazeasca de hotii de lemne cate un munte intreg. Angajarile incep de luna viitoare.
Una dintre paduri are o suprafata de 5 hectare si abia ii putem cuprinde orizonturile. Imaginati-va ce inseamna sa ai in grija si sa monitorizezi 12 mii de hectare cat are un inspector de la Garda Forestiera.
Adica de 2.400 de ori aceasta suprafata. Nici macar acolo unde patrula se poate face cu ajutorul masinilor, un om nu are cum sa monitorizeze eficient o asemenea suprafata. Iar pana acum situatia era chiar mai rea, fiecare padurar avea peste 16 mii de hectare in paza. Nu e de mirare ca toate masurile luate nu au reusit sa opreasca distrugerea padurilor. La fiecare doi copaci taiati cu acte, altul este pus la pamant ilegal, sustine ministrul mediului.
Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "Taierile ilegale sunt estimate la 8,4 milioane de metri cubi."
Politia padurilor va primi uniforme, pistol cu glont si bastoane cu electrosocuri, exact ca in cazul serviciului Antifrauda de la ANAF. Inspectorii vor fi dotati si cu masini de teren care vor avea girofar. Angajarile celor 500 de oameni incep luna viitoare.
Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "Criteriile pe care vor fi alesi acesti inspectori sau comisari silvici vor fi criterii de performanta si de integritate. Salarizarea lor este, conform acestei ordonante de urgenta, conform criteriilor aprobate si la celelalte organe de control de la alte institutii ale statului, chiar la nivel de salarizare a ANAF-ului."
Debutantii pornesc de la 2100 de lei, iar cei experimentati aproape 5 mii de lei.