Dosarul Transferurilor se REJUDECA la nivelul Curtii de Apel. Ce inseamna aceasta decizie

×
Codul embed a fost copiat

Instanta suprema a decis luni sa trimita dosarul transferurilor de jucatori pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Ora 13:00 Cei 8 oameni de fotbal vor fi rejudecati la nivelul Curtii de Apel. Au scapat de acele pedepse grele, dar si de posibilitatea ca ele sa fie majorate.

Pedepsele din noiembrie 2012, cand judecatorii au apreciat ca oamenii din fotbal sunt vinovati de inselaciune si spalare de bani, NU MAI EXISTA. Instanta Suprema a anulat acele pedepse.

Se pleaca de la sentinta initiala, aceea ca niciunul dintre inculpati nu a comis o fapta penala.

Apararea a avut castig de cauza, Instanta a apreciat ca procesul ar trebui rejudecat de la nivelul Apelului. Oamenii de fotbal vor incerca sa aduca in boxa martorilor personaje cheie implicate in aceste transferuri.

Citește și
George Copos
George Copos a ajuns in atentia autoritatilor judiciare din Lichtenstein
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Curtea de Apel Bucuresti, care in 2012 i-a condamnat pe cei 8, rejudeca dosarul transferurilor

Cristi Borcea, George Copos, MM Stoica, Jean Padureanu, Ioan Becali, Victor Becali, Gica Popescu si Gheorghe Netoiu sunt numele vizate in "dosarul transferurilor". Inculpatii au fost condamnati, pe fond, in total, la 40 de ani de inchisoare si la plata a 10 milioane de dolari.

ICCJ a incheiat, vineri seara, dezbaterile in dosarul in care cei opt au fost condamnati de instanta inferioara, Curtea de Apel Bucuresti, la inchisoare cu executare sau cu suspendare.

Procurorul DNA a cerut judecatorilor instantei supreme marirea pedepselor dispuse de Curtea de Apel in cazul celor opt oameni de fotbal, in timp ce avocatii acestora au solicitat achitarea acestora. In ultimul cuvant, toti cei opt s-au aratat nevinovati, sustinand ca au facut transferurile in acord cu legislatia de la acea vreme.

Cronologia evenimentelor, luni, 20 mai 2013:

ora 11.30 Sport.ro: George Copos a ajuns la ICCJ: "Nu imi este teama deloc. Nu stiu la ce ora este decizia. Am venit pentru ca sunt un om care crede si respecta justitia din aceasta tara".

ora 11.25 Conform Sport.ro, Corneliu Vadim Tudor a declarat ca intentioneaza sa ii ia apararea lui Gigi Becali in Parlamentul European.

"Gigi Becali este detinutul de serviciu al acestei tari, el a facut onoare cu Steaua in Europa, a batut-o pe Ajax, a batut-o pe Chelsea. Sper ca diseara sa pot vorbi in Parlamentul European in apararea lui Gigi Becali. Daca nu, voi face un apel care va fi tradus in engleza", a spus Corneliu Vadim Tudor.

ora 10.50 Sport.ro anunta ca verdictul in dosarul transferurilor s-ar putea da in jurul orei 13:00, in timp ce sentinta pentru Gigi Becali, in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii, ar putea fi pronuntata in jurul orei 15:00.

Lista condamnarilor din Dosarul Transferurilor:

Ioan Becali - 8 ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala;

Victor Becali - 7 ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala;

Cristi Borcea - 7 ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani;

George Copos - 5 ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala;

Mihai Stoica - 4 ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani;

Gica Popescu, Gigi Netoiu si Jean Padureanu - cate 3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Cronologia evenimentelor, vineri, 17 mai 2013

21:30 ICCJ a incheiat dezbaterile in dosarul transferurilor, urmand sa ia o decizie definitiva. In ultimul cuvant, toti cei opt s-au aratat nevinovati, sustinand ca au facut transferurile in acord cu legislatia de la acea vreme.

Astfel, Gheorge Popescu a aratat ca tot ce a obtinut ca fotbalist si dupa cariera de sportiv a fost prin eforturi mari si foarte multa munca. Jean Padureanu le-a spus magistratilor ca el conduce de 45 de ani Gloria Bistrita si ca nu a inselat in niciun fel clubul, prin transferurile in legatura cu care a fost judecat.

George Copos a aratat ca este nevinovat in privinta acuzatiilor legate de transferurile jucatorilor Cristian Dulca si Florin Bratu, ca nu si-a insusit niciun ban din acestea si ca toate sumele au intrat in conturile clubului, regasindu-se in evidentele contabile.

Mihai Stoica a spus ca este "total nevinovat" si ca nu a detinut vreodata o functie de executie care sa-i confere vreun drept decizional. "Va rog sa nu ma blamati si sa nu ma asociati acelor oameni de fotbal fara scoala sau controversati", le-a mai spus el judecatorilor.

Cristi Borcea a afirmat ca a actionat in baza unui mandat, ca tot ce a facut a fost legal si ca, in perioada sa, clubul de fotbal Dinamo a obtinut si profituri de pana la 1.800 la suta.

Ioan Becali a aratat ca, in opinia sa, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) trebuie sa demonstreze printr-un circuit bancar sursa banilor. "Dupa Revolutie, am trimis sume de bani din care tatal meu a facut o casa pe care n-a putut-o face pe vremea lui Ceausescu. O sa va reclam (pe procuror - n.r.) daca nu-mi aduceti o proba", a mai sustinut el.

La randul sau, Victor Becali, fratele lui Ioan Becali, le-a spus magistratilor ca a actionat in spiritul regulamentelor si legilor in vigoare. Tot Victor Becali a aratat ca din declaratiile unor fotbalisti reiese ca transferurile acestora nu au avut nicio legatura cu firma sa si a lui Ioan Becali.

In final, Gheorghe Netoiu a spus ca a primit mandat de la presedintele lui Dinamo, Nicolae Badea, in perioada cat Cristi Borcea a fost plecat. "Am avut mandat pentru acel acord de transfer", a afirmat Netoiu.

Judecatorii au ramas in pronuntare, urmand sa ia o decizie definitiva in acest dosar.

UPDATE Avocatul omului de afaceri George Copos a aratat vineri, in fata instantei supreme, ca acesta nu va pleca in strainatate la nunta fiicei sale, pentru a astepta in tara sentinta definitiva a instantei supreme in dosarul transferurilor de jucatori.

Un complet de trei judecatori, format din presedintele Lavinia Lesperache si judecatoarele Corina Jijiie si Lucia Rog, dezbate vineri recursurile din dosarul in care opt oameni din fotbalul romanesc, printre care si Copos, au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti la inchisoare cu executare sau cu suspendare.

Instanta a constatat incheiata cercetarea, dupa ce a admis probele solicitate de apararea celor opt. Avocatul lui George Copos a aratat ca, in opinia sa, instanta de apel a dat o condamnare eronata si a solicitat, in acest context, restituirea cauzei la Tribunalul Bucuresti, pentru rejudecare, sau achitarea clientului sau.

Totodata, avocatul a mentionat ca, din cauza acestui proces, Copos nu va pleca in strainatate, la nunta fiicei sale (Alexandra Copos - n.r.), care ar urma sa aiba loc saptamana viitoare.

Avocatul lui Copos a mentionat ca dorinta clientului sau este sa ramana in tara si sa astepte verdictul definitiv ce urmeaza sa fie dat de cei trei magistrati de la instanta suprema in ceea ce-l priveste pe omul de afaceri.

19:00 Exasperati de situatia in care se afla echipa, fanii Rapidului au trecut la fapte. Il considera responsabil pe George Copos de situatia financiara dezastruoasa in care ajuns clubul.

Galeria s-a adunat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, chiar in ziua in care se judeca procesul transferurilor din fotbal, dosar in care Copos este acuzat inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. Cand omul de afaceri a aparut s-a pornit iadul.

"Asta ma ajuta foarte mult sa iau o decizie finala. Toate actiunile le voi da lor gratuit. Pentru ca sufera si e normal. Traim intr-un stat de circ. E Romania un stat de drept? Daca Romania e un stat de drept trebuie sa-mi fie teama? Pentru ca n-am facut nicio infractiune. Toate contractele au fost facute legal si banii au intrat in contul clubului si in balanta contabila. Eu am cheltuit peste 40 de milioane de euro. incepand de maine va voi da voua actiunile gratuit si duceti-va voi" a spus Copos.

"Copos asta esti, tradatorul din Giulesti. Tu si cu familia ta ne-ati patat istoria"

Fara legatura cu problemele Rapidului, George Copos a fost gasit vinovat la a doua instanta de judecata si a primit 5 ani de inchisoare cu executare. Asa ca suporterii sa il ridiculizeaza.

In urma galeriei procesul a continuat. Patroni si impresari deopotriva sunt acuzati ca au transferat jucatori in straintate si au castigat bani negri din asta. Acesta ar putea fi ultimul termen de judecata.

12:50 Presedintele Ligii Suporterilor Rapidisti, Dan Teodorescu, a sosit imbracat in uniforma de detinut si a arborat un banner cu mesajul: "Te astept sa te iubesc. Colegul din patul de jos".

"El este singurul vinovat pentru situatia in care se afla clubul, aflat in insolventa si fara licenta pentru Liga I", a declarat Teodorescu.

Pe trotuarul de vizavi, 15 suporteri sunt imbracati in tricouri albe, pe care au inscriptionata cate o litera, formand mesajul: "Copos la puscarie". Fanii au adus coliva, au aprins lumanari si au cantat Vesnica Pomenire. Pe coliva au pus o lumanare cu cifra 5, reprezentand numarul de ani de inchisoare la care a fost condamnat Copos de Curtea de Apel

Totodata, fanii au scandat: "George Copos ai dat cu Rapid pe jos si te vom blestema sa te duci la Rahova"

La ultima infatisare din 9 mai, fostul impresar Ioan Becali a recunoscut in in fata judecatorilor de la instanta suprema ca nu a platit impozite in valoare de 150.000 de dolari in Spania, dar a precizat ca nu a fost evaziune fiscala.

"Am si eu o vina, dar daca trebuie sa platesc, ar trebui sa platesc in Spania, nu aici. Pana in 2002 acolo exista cel mai mare dezastru. Nu a fost evaziune fiscala, a fost neplata unor impozite de 150.000 de dolari, bani cu care l-am ajutat pe Cosmin Contra sa ramana la suma de transfer neta. Asta e faradelegea pe care eu am comis-o.

Pana in 2002, la un contract de un milion de dolari, clubul iti spunea sa faci un contract de imagine de 800.000, apoi in 2002 s-a dat o amnistie fiscala, reducand contractul de imagine pana la maxim 20 la suta", a spus Ioan Becali in fata instantei care judeca recursurile impotriva condamnarilor dispuse de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul transferurilor de jucatori.

Cristian Borcea a declarat, joi, in fata judecatorilor de la instanta suprema, ca nu a prejudiciat nicio secunda clubul la care a activat si ca transferurile facute de el au avut o profitabilitate de peste 1.800 la suta, ajutand astfel bugetul clubului Dinamo.

Borcea a aratat in fata instantei ca este nevinovat si ca isi mentine toate declaratiile date pana in prezent. In legatura cu acuzatiile de coruptie care i se aduc, Borcea a spus ca nu a facut altceva decat sa-si exercite mandatul primit din partea Consiliului de administratie sau a Consiliului director al clubului.

El a mai spus ca a actionat cu buna-credinta si in favoarea interesului clubului Dinamo, precizand ca in Consiliul de administratie nu a avut niciodata vreo calitate care sa-i aduca putere de decizie, ci doar calitatea de invitat.

Borcea a facut o trecere in revista a tuturor transferurilor presupus ilicite facute de el si a aratat ca in fiecare dintre aceste cazuri sumele primite pe jucatorii transferati au fost cu mult mai mari decat cele date la achizitionarea acestora.

In acest context, in finalul declaratiei, Borcea a spus: "Toate transferurile pe care le-am facut au avut o profitabilitate de peste 1.800 la suta si am ajutat prin aceste transferuri foarte mult bugetul clubului Dinamo".

Mihai Stoica, Cristi Borcea sau George Copos au ultima ocazie sa ii convinga pe judecatori ca sunt nevinovati si ca locul lor nu este dupa gratii.

"Nimeni din conducerea Rapidului nu a facut vreo infractiune. Am pierdut zeci de milioane de euro din aceasta finantare catre clubul Rapid. Daca Romania e un stat de drept, nu am motive de teama" a spus George Copos.

George Copos a vorbit si in fata jurnalistilor, dar si in fata instantei de recurs de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Copos a spus ca nu recunoaste acuzatiile aduse in Dosarul Transferurilor, unde se vorbeste despre 12 transferuri facute fraudulos. Prejudiciul ar fi de 10 milioane de euro.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Dosarul Transferurilor. Ce au declarat Borcea, Copos si Becali inainte de pledoariile finale
Dosarul Transferurilor. Ce au declarat Borcea, Copos si Becali inainte de pledoariile finale

Greii fotbalului romanesc dau ultimul test in fata instantei supreme, in controversatul dosar al transferurilor de jucatori considerate de procurori - fraude de proportii pentru bugetul de stat.

George Copos a ajuns in atentia autoritatilor judiciare din Lichtenstein
George Copos a ajuns in atentia autoritatilor judiciare din Lichtenstein

Viitor din ce in ce mai nesigur pentru patronul Rapidului, George Copos, judecat in mai multe dosare penale, inclusiv in dosarul Transferurilor.

Dosarul Transferurilor. DNA:
Dosarul Transferurilor. DNA: "Intalnire conspirativa" intre Copos, Borcea, Victor si Gigi Becali

82 de ani de inchisoare! Atat cer procurorii DNA pentru patronii si impresarii din fotbal implicati in Dosarul Transferurilor. Luni, instanta suprema judeca recursul procurorilor, care au cerul pedepse mult mai mari decat cele stabilite de Curtea de Apel.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.