DOSARUL MAFIA CARNII. Sute de tone de carne au fost retrase de pe piata sau distruse. Paguba se ridica la 15 milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

S-au facut primele arestari in scandalul carnii stricate. 10 persoane au fost incatusate, iar procurorii DIICOT vorbesc despre o paguba de peste 15 milioane de euro.

UPDATE, VINERI, 14 MARTIE

ORA 19:00 In total sunt vizati 80 de indivizi in aceasta ancheta de amploare, printre care angajati ai ANPC si politisti de frontiera. Pana acum, peste 190 de tone de carne au fost retrase temporar de pe piata, iar alte 140 de tone distruse. Controalele vor continua.

La Ploiesti, carnea alterata era la vedere in galantarele celei mai mari piete din oras. Iar din cauza saraciei, unii oameni se uita doar la pret.

Ene Vasile, ploiestean: "Nu ma omor neaparat dupa prospetime. Ci dupa pret."

Citește și
depozit parinti sorana carstea
DOSARUL MAFIA CARNII. Inspectorii au controlat un depozit detinut de parintii jucatoarei de tenis Sorana Carstea
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Peste 400 de magazine din mai multe judete au fost verificate pana acum iar controalele continua.

In Mehedinti, de exemplu, s-au gasit peste o mie de kg de carne de porc expirate din iulie, iar in Brasov alte 10 tone.

In Bucuresti au fost gasite si 323 de kilograme de carne de curcan si pui care prezentau arsuri dupa congelare si miros neplacut.

In timp ce autoritatile incearca sa opreasca de la vanzare, sute de tone de carne expirata sau alterata, ancheta procurorilor DIICOT continua. La Cluj, a fost controlata firma unui om de afaceri local care are si firma de catering si abator.

In urma investigatiilor, pana acum 10 persoane au fost arestate pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Printre ei se numara si angajati de la Protectia Consumatorului si Politia de Frontiera.

Autoritatile vorbesc despre o retea internationala care aducea carne din Europa si o vindea in Romania falsificand insa documentele, astfel incat sa nu plateasca taxe si impozite pentru afacerile de milioane de euro.

ORA 10:30 Presedintele interimar al ANPC, Marius Dunca, a anuntat ca, in urma controlului de joi in magazinele din toata tara, au fost oprite definitiv de la vanzare 19 tone de carne si au fost date amenzi de peste 430.000 de lei, gasindu-se produse expirate, precum si etichetate necorespunzator.

Cantitatea de carne controlata a fost de 333 de tone, dintre care la 115 tone de carne au fost descoperite nereguli. Astfel, au fost gasite produse expirate, marfa depozitata in conditii improprii, ambalaje deteriorate, carne alterata, precum si produse neetichetate corespunzator, dat fiind ca lipsea pretul sau informatiile nu erau traduse in limba romana.

Oficialul ANPC a mai precizat ca au fost date 104 amenzi in valoare totala de 436.200 de lei.

"Va pot spune doar ce am constatat, treaba ANPC este de a urmari eticheta, modul de comercializare, de transport, de depozitare. Restul, unde se duceau, nu este de competenta noastra. Pentru carnea expirata au fost intocmite procese verbale de distrugere", a mai spus Dunca.

Spre exemplu, la Mehedinti au fost gasite 1.010 kg cap piept de porc expirate din iulie 2013 si 880 de kg carne de pui din import UE cu deficiente de etichetare, iar in Brasov 9,8 tone picioare de porc si 129 kg carne de porc expirate.

In urma actiunii ANPC de joi, 129 de tone de carne au fost retrase, iar alte 100 au fost oprite temporar de la comercializare, gasindu-se inclusiv marfa expirata din noiembrie 2013.

ORA 07:30 Procurorii DIICOT - Structura Centrala au facut, miercuri, 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupuri infractionale organizate formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta.

Prejudiciul produs de membrii celor doua grupari a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

Zece persoane au fost retinute de procurorii DIICOT si arestate preventiv.

DIICOT sustine ca activitatile infractionale au fost sprijinite si de angajati de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, precum si de lucratori din cadrul Politiei de Frontiera.

Potrivit anchetatorilor, membrii gruparilor infractionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achizitionat, prin intermediul unor societati comerciale din Romania, carne si oua din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fara sa plateasca TVA, conform prevederilor legale, operatiunile reale fiind evidentiate in actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vanduta catre beneficiarul final, prin adaugarea TVA.

"Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme «fantoma» din alte state comunitare - coordonate de catre exponentii palierului extern, neidentificati, pana in prezent. Marfa din Romania era livrata scriptic in Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neincarcarea societatilor romanesti cu TVA de plata, marfa fiind, in fapt, vanduta pe piata romaneasca fara inregistrarea in documentele contabile - «la negru»", a precizat DIICOT.

De asemenea, sustin procurorii, exista suspiciunea ca reteaua achizitiona marfa, fara plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie si Germania, direct prin firme "fantoma" ale retelei si apoi o vinde pe piata interna, "la negru", la un pret apropiat de valoarea cu TVA, insa mult sub pretul pietei, "fapt ce reprezinta concurenta neloiala in raport cu societatile comerciale ce deruleaza acelasi tip de activitate insa fara incalcarea prevederilor legale".

O alta modalitate de actiune a retelei presupunea livrarea, de catre marii producatori de pe piata de carne din Romania, de marfa catre societati comerciale din Bulgaria si Ungaria, de unde marsa se intorcea in Romania, prin societati de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vandute pe piata interna fara inregistrarea tranzactiilor in documentele contabile, potrivit DIICOT.

"Aceasta modalitate de actiune presupunea concursul direct al producatorilor autohtoni de carne si produse de origine animala la activitatile ilicite derulate de gruparea in cauza", au precizat procurorii.

Anchetatorii mai arata ca, in derularea activitatilor ilegale, membrii retelei ar fi folosit mai multe firme detinute in mod direct sau prin interpusi, "asupra carora decideau cand si cum vor fi implicate in cadrul fiecarui circuit financiar ilicit, cantitatile si pretul pe fiecare partida de marfa tranzactionata, intocmeau sau dispuneau intocmirea de documente fictive prin care sa justifice circulatia marfurilor si ordonau platile".

"Activitatile ilegale cu privire la care exista suspiciunea implicarii gruparii impun inregistrari de achizitii/livrari de bunuri ori servicii fictive si neinregistrarea unor tranzactii in actele contabile ale societatilor controlate si plati pentru astfel de operatiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o alta destinatie decat cea declarata, pentru a diminua baza impozabila ori pentru a sterge urmele unor tranzactii frauduloase, vanzari sub pretul de achizitie, distrugerea unor documente in baza carora au circulat marfurile si altele similare", potrivit DIICOT.

Anchetatorii sustin ca exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate, care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse in consum.

De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering apartinand sotiei unuia dintre membrii gruparii, pentru a fi preparate si oferite spre consum.

 Sase dintre aceste persoane au primit mandate de arestare emise de Tribunalul Bucuresti, iar ceilatii patru, de la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii DIICOT i-au retinut pe cei 10, joi, dupa ce au audiat peste 30 dintre suspectii ridicati in urma perchezitiilor care au avut loc miercuri, in 18 judetr, la doua grupari infractionale.

Prejudiciul produs de membrii celor doua grupari a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

In total, 80 de persoane sunt vizate in aceasta ancheta de amploare si au fost audiate pana joi seara tarziu.

Joi, autoritatile au refacut si traseul carnii care a fost adusa in Romania alterata sau cu termenul de valabilitate aproape sa expire.

Procurorii spun ca in multe cazuri marfa s-a degradat in depozite, pana sa fie inregistrata prin firme fantoma ca sa poata fi distribuita in magazine.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
DOSARUL carnii alterate. Juratii MasterChef ne spun cat timp putem pastra produsele animale in congelator
DOSARUL carnii alterate. Juratii MasterChef ne spun cat timp putem pastra produsele animale in congelator

Despre carne, multi cred ca poate fi tinuta in congelator vreme indelungata, dar se insala. Cei trei chefi de la emsiunea MasterChef, ne spun cum trebuie sa o pastram.

DOSARUL MAFIA CARNII. Inspectorii au controlat un depozit detinut de parintii jucatoarei de tenis Sorana Carstea
DOSARUL MAFIA CARNII. Inspectorii au controlat un depozit detinut de parintii jucatoarei de tenis Sorana Carstea

Autoritatile au refacut joi traseul carnii care a fost adusa in Romania alterata, sau cu termenul de valabilitate aproape sa expire.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.