Marturiile romanilor intorsi de pe aeroportul groazei din Turcia: "Se auzeau focuri de arma, tipete. Credeam ca o sa mor!"

×
Codul embed a fost copiat

Niciun roman nu a fost implicat direct in haosul care a pus stapanire pe Turcia, dar miile de compatrioti aflati acolo au trait clipe de groaza. O parte dintre ei s-au intors azi-noapte in tara si spun ca inca nu si-au revenit din soc.

Peste 200 de romani care au trait clipe de groaza la Istanbul au rasuflat usurati. Odata ajunsi pe aeroportul Henri Coanda din Otopeni s-au simtit in siguranta. Dar inca nu pot uita cosmarul prin care au trecut.

"Nici nu credeam ca o sa mai ajung acasa, credeam ca o sa mor acolo. Tipau oamenii ca sa ne lasam in jos, sa ne bagam sub mese, sub scaune."

"Eu m-am speriat foarte tare. Se auzeau focuri de arma, tipete."

In primul avion al companiei Tarom care a aterizat in Romania se aflau 134 de oameni.

Citește și
Erdogan cover
LOVITURA DE STAT IN TURCIA. Erdogan nu exclude pedeapsa cu moartea pentru "capii terorii". Mii de oameni au iesit in strada
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Cursa a adus in tara si doisprezece romani, care, desi nu aveam bilete, au fost preluati de compania romaneasca. Este vorba despre patru elevi care ar fi trebuit sa participe la Olimpiada de Biologie, o tanara insarcinata, doua familii cu copii si o femeie cu o stare de sanatate precara." - a declarat un reprezentat Tarom.

"Ma bucur foarte mult ca am ajuns acasa, pot sa ma dorm in patul meu si sa-mi vad copilul. Haosul de afara se auzea pana in interior, a fost ingrozitor, se auzeau focuri de arma si am crezut ca vin peste noi. A fost o teroare muta, nimeni nu spunea nimic."

Lotul pentru Olimpiada de Biologie ar fi trebuit sa ajunga in Vietnam, dar nu au mai reusit. Drumul catre o medalie a fost oprit brusc de violentele din Turcia.

"Copiii au pierdut concursul, li s-au spulberat toate visele, dar important este ca au ajuns in siguranta acasa." - a declarat tatal unuia dintre elevi.

"Decizia de a se intoarce a fost luata de Ministerul Afacerilor Externe, care a spus ca in momentul de fata securitatea lor este mai importanta si asa este." - a declarat o alta mama.

Dupa o noapte in care au fost blocati intr-un hotel din Istanbul si aproximativ zece ore de asteptat in Aeroportul Ataturk, sportivii si staff-ul echipei Concordia Chiajna au ajuns si ei in tara.

"A fost o explozie foarte puternica si am crezut ca s-a zguduit hotelul si probabil baietii care au adormit s-au trezit din somn", sustine Emil Sandoi, antrenor Concordia Chiajna.

A doua cursa, zborul umanitar, cum l-au numit autoritatile, a ajuns pe pamant romanesc in zori. Multi dintre pasageri calatoreau ieri spre alte destinatii, dar s-au trezit blocati in aeroportul groazei din Turcia.

"Si acum mi se ridica pielea pe mine cand ma gandesc, nimeni nu vorbea cu noi."

"Aeroportul si-a retras toti angajatii, nu era nimeni la ghisee."

"Am vazut peretii gauriti de gloante, auzeam tancuri, MIG-uri."

Costurile acestui zbor au fost suportate de Ministerul Roman de Externe.

Pe de alta parte, aproximativ 6.000 de romani se afla pe litoralul turcesc.

Amintiri infricosatoare au si romanii care au reusit sa se intoarca acasa cu autocarul. Unii au reusit sa iasa prin Bulgaria chiar inainte de inchiderea granitelor. Alti voiau sa se duca intr-acolo, dar, afland despre conflictul militar- au coborat din masini la granita cu Bulgaria, si au facut cale intoarsa.

Ciurusnuc Stelian, ghid: "Pe autostrada au fost 2 tancuri care erau parcate acolo si mai erau cativa oameni care trageau cu arma. S-au tras in aer cateva focuri, calatorii erau panicati. S-au uitat pe geam si apoi s-au lasat in jos. Noi i-am calmat, le-am spus ca nu se intampla nimic, ca se trage in aer nu contra noastra."

Aura Maxim: "Astept baietelul. A fost in Turcia cu mama soacra si se intorc inapoi pentru ca le-a fost teama. Am trait momente de panica, bineinteles. M-am uitat toata noaptea pentru ca mi-a fost foarte frica. Este teroare ce este acolo, mi-a spus mama soacra."

De duminica dimineata, cursele aeriene catre si dinspre Istanbul au revenit la normal. Totusi, Ministerul Afacerilor Externe va recomanda sa evitati deplasarile care nu sunt strict necesare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Momentul in care un politist salveaza de furia multimii un militar pucist. Imaginea devenita simbol al revoltei din Turcia
Momentul in care un politist salveaza de furia multimii un militar pucist. Imaginea devenita simbol al revoltei din Turcia

Imaginea in care un politist favorabil fortelor guvernamentale imbratiseaza si salveaza un soldat, sustinator al loviturii de stat a facut inconjurul internetului.
 

LOVITURA DE STAT IN TURCIA. Erdogan nu exclude pedeapsa cu moartea pentru
LOVITURA DE STAT IN TURCIA. Erdogan nu exclude pedeapsa cu moartea pentru "capii terorii". Mii de oameni au iesit in strada

LOVITURA DE STAT IN TURCIA, LIVE UPDATE| Dupa o noapte sangeroasa, ziua de sambata ar trebui sa aduca un deznodamant in conflictul dintre guvernul turc si militarii pucisti.

Marturiile romanilor blocati pe aeroportul din Turcia:
Marturiile romanilor blocati pe aeroportul din Turcia: "Personalul a disparut, puteai sa te joci cu aparatele de scanat"

Unele dintre cele mai iubite destinatii de vacanta pentru multi turisti romani s-au transformat in locuri de cosmar. In plin sezon de concedii, multi conationali s-au trezit blocati intr-o tara framantata de izbucniri sangeroase.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.