Cu ce ramane STATUL dupa vanzarea Oltchim. Cifrele din spatele unei privatizari cu paine si circ

×
Codul embed a fost copiat

Circ mediatic cu final senzational la privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu-Valcea. Omul de televiziune Dan Diaconescu a castigat licitatia publica dupa ce a oferit aproape 45 de milioane de euro pentru 54 la suta din actiuni.

Culmea este insa alta. Daca nu respecta conditiile, pierde doar o garantie infima de 125 de mii de euro, desi atunci cand a fost scos Oltchim la vanzare autoritatile au impus un prag de 61 de ori mai mare.

 

In prezent, doua dintre firmele lui Diaconescu au datorii de aproape doua milioane de euro rezultate din neplata TVA , impozit pe profit, contributii pentru pensii, sanatate, si somaj.

Citește și
Adriean Videanu
Videanu: PDL propune stoparea privatizarii Oltchim. "E mostra de incompetenta a actualului Guvern"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Guvernantii raman oricum cu restantele de 400 de milioane de euro ale combinatului din Valcea, catre AVAS, si Electrica. Nimeni nu le-a adjudecat vineri.

Privatizarea Oltchim intra in istorie ca primul eveniment de acest gen transmis in direct la televizor. Insa pe langa spectacolul mediatic oferit de participanti la mijloc sunt de fapt sute de milioane de euro si vietile a peste 3000 de oameni.

Vineri s-au scos practic la vanzare 3 active.

- 54% dintre actiunile pe care le detine statul la Oltchim.

- Datoria de 250 de milioane de euro pe care AVAS , adica tot statul o are de recuperat de la aceasta companie.

- Si o a doua datorie a Oltchim catre Electrica , in valoare de peste 146 de milioane de euro.

Oficiul de privatizari a acceptat 4 ofertanti la licitatie. Dan Diaconescu, Chimcomplex si AISA Invest, ambele detinute de omul de afaceri Stefan Vuza si compania germana PCC , care detine deja 18% din actiunile combinatului.

Dan Diaconescu a oferit 203 milioane de lei pentru 54% din actiuni, si nu a fost interesat sa cumpere datoriile pe care AVAS si ELECTRICA le au de recuperat.

PCC, actionarul minoritar a pus la bataie 13,4 milioane de lei pentru actiuni si cele doua seturi de restante, cu o conditie. Ori primeste totul ori nu cumpara nimic.

AISA Invest a depus o oferta de 30 de milioane de lei doar pentru actiunile Oltchim.

In fine, Chimcomplex a depus trei oferte diferite. 18,8 milioane de lei doar pentru actiuni, 221,4 milioane de lei pentru actiuni si datoria catre Electrica si o ultima oferta de 202,6 milioane de lei doar pentru creanta Electrica.

In concluzie, Dan Diaconescu a castigat mai bine de jumatate din fabrica pentru 45 milioane de euro. Are sau nu de unde sa plateasca aceasta suma? Omul de afaceri sustine ca da.

Banii ar trebui virati in contul statului cel mai tarziu miercuri. Daca Dan Diaconescu nu face asta pierde doar garantia de 564 de mii de lei adica 125.000 de euro pe care a depus-o la ministerul economiei cand a pornit in cursa pentru Oltchim. Initial aceasta garantie era mult mai mare, de aproape 8 milioane de euro, adica eventualul castigator avea de pierdut de 61 de ori mult mai mult daca pacalea autoritatile.

Modificarea a fost facuta la sfarsitul lunii august de oficiul de privatizari.

Unde este insa Gazprom investitorul rus pe care toata lumea il astepta cu bratele deschise? Dan Diaconescu lasa de inteles ca s-ar afla in spatele lui.

Tragem Linie si adunam. Dan Diaconescu devine actionar majoritar la Oltchim cu 54% din actiuni. PCC , care a pierdut licitatia , ramane actionar minoritar cu 18% din actiuni. In schimb AVAS si Electrica, adica statul roman, raman cu datoriile nevandute asa ca are in continuare de recuperat de la Oltchim aproape 400 de milioane de euro.

Seful oficiului privatizari va propune ca cele 45 de milioane de euro pe care statul le are de incasat de la Dan Diaconescu sa se intoarca la Oltchim sub forma de imprumut pentru plata salariilor si pentru repunerea in functiune a liniilor de productie.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Reactii dure dupa privatizarea Oltchim. Ponta:
Reactii dure dupa privatizarea Oltchim. Ponta: "Cine se joaca se va arde foarte tare". Ce spune Bodu

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca procesul de privatizare a Oltchim este unul execrabil, el apreciind ca Dan Diaconescu face un joc electoral si ca Guvernul trebuie sa-si asume acest "dezastru".

Videanu: PDL propune stoparea privatizarii Oltchim.
Videanu: PDL propune stoparea privatizarii Oltchim. "E mostra de incompetenta a actualului Guvern"

Presedintele interimar al PDL Bucuresti, Adriean Videanu, a declarat, vineri, ca PDL propune stoparea actualului proces de privatizare de la Oltchim.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru Oltchim. Divergente privind DATA la care va semna actele
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru Oltchim. Divergente privind DATA la care va semna actele

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.