Cu doar cateva zile inainte de Paste, in Romania a nins ca de Craciun. Strat de zapada de 10 cm la Predeal

×
Codul embed a fost copiat

Ninsoarea s-a starnit, din nou, vineri noapte, la munte. Ca si cand ne-am pregat de Craciun - si nu de Paste - drumarii au iesit la treaba exact ca-ntr-o luna obisnuita de iarna!

-► Cum va fi vremea in urmatoarele zile. PROGNOZA pana luni, 14 aprilie

-► Cod GALBEN de inundatii pana sambata la ora 18.00. Trei judete sunt vizate de atentionarea Institutului de Hidrologie

Vestile meteorologilor insa par sa ne linisteasca. Romania a fost sub atentionare de cod galben pentru ninsori si ploi, instaurata pana sambata dimineata in 12 judete din tara!

Cand toata lumea spera ca zapada de peste zi va trece repede, vineri noapte a inceput, din nou, sa ninga abundent, iar la Predeal stratul de zapada atinge si 10 cm.

Citește și
vreme
A nins la munte. Pe crestele masivilor, temperaturile au coborat sub zero grade
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Turist: "M-a prins iarna la munte, am venit pe vara si plec pe iarna. Nu sunt pregatit, am masina de firma si ordinul a fost sa schimb cauciucurile."

Turist: "Am prins doua zile cu ploaie si soare de primavara, apoi doua zile de vara si ieri si azi doua zile de iarna autentica.

Si in Pasul Tihuta, care leaga Transilvania de Moldova, utilajele au lucrat aproape ca in plina iarna. Stratul de zapada masoara si aici 10 centimetri, iar vantul a suflat cu putere. La Fundata au fost, vineri, 0 grade, iar oamenii au facut focul in soba. Sunt ingrijorati pentru animale, dar si pentru pomii deja infloriti si culturile care au rasarit in gradina.

Localnici: "E greu, a venit zapada asta peste noi si cam frustreaza asa. Probleme cu gradina, n-ai ce face, trebuie sa astepam acuma"

In aceasta zona, curatenia de Paste incepe cu inlaturarea zapezii de pe acoperis. In unele locuri zapada masoara chiar si 30 de cm.

Si in zonele montane din judetul Suceava, oamenii s-au trezit cu un peisaj superb... de iarna. Ningea linistit, iar pe acoperisuri s-a asternut un strat gros de zapada.

In judetele Botosani, Vaslui si Iasi meteologolii au instaurat vineri seara cod galben pe trei rauri. Atentionarea este valabila pana sambata la ora 18:00.

Cronologia evenimentelor, vineri, 12 aprilie 2014:

In Harghita, sute de oameni au ramas fara curent din cauza vijeliilor care au rupt cablurile. In centrul si nordul tarii, zapada s-a depus de parca s-ar apropia Craciunul, iar muncitorii au iesit cu utilajele sa o curete. Vremea rea ne-a mai pregatit cateva reprize de frig si ploi.

17:00 In unele zone din tara drumarii intervin cu utilaje ca sa curete soselele ca intr-un peisaj din miezul lui decembrie. In Suceava, stratul nou de zapada depaseste 4 centimetri iar in Harghita sute de localnici au ramas fara curent electric din cauza ninsorilor si a vantului.

Dupa ce a plouat intreaga noapte in judetul Suceava, temperaturile au scazut sub zero grade spre dimineata. De la ora 5 dimineata ninge la munte si stratul de zapada masoara deja 4 centimetri. Si in Pasul Tihuta zapada masoara 15 centimentri si ninge de cateva ore bune.

Chiar daca zapada este apoasa si nu va rezista mult, fenomenul este mai putin pentru aceasta perioada a anului, spun specialistii. Oamenii se tem ca vremea capricioasa va afecta pomii fructiferi deja infloriti si culturile de primavara. Probleme sunt si in alte zone ale tarii. 12 judete sunt pana sambata dimineata la ora 08:00 sub avertizare meteo cod galben de ploi insemnate cantitativ si ninsori, mai ales la munte.

In zonele montane din judetul Suceava, localnicii s-au trezit de dimineata cu un peisaj superb de iarna. Ninge linistit, iar acoperisurile caselor au fost acoperite de un strat pufos de zapada.

Se circula in conditii grele, asa ca politistii au restrictionat circulatia vehiculelor de mare tonaj intre Campulung Moldovenesc si Radauti.Si pe Valea Prahovei a nins. La Predeal stratul de zapada atinge si 10 cm. Drumarii au intervenit inca de aseara asa ca pe DN1 se circula relativ bine.

Meteorologii anunta ca vremea se va incalzi usor de sambata. Insa turistii care vor sa vina la munte in weekend vor gasi suficienta zapada pentru o bataie cu bulgari la cota 2000.

Trei rauri, sub cod galben in judetele Botosani, Vaslui si Iasi

Raurile Miletin, Bahlui si Barlad se afla, in intervalul vineri, ora 19.00 - sambata, ora 18.00, sub cod galben, in judetele Botosani, Vaslui si Iasi, potrivit unei atentionari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

"Se instituie cod galben incepand din data de 11.04.2014 ora 19:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Miletin (judetele Botosani si Iasi), Bahlui superior si pe afluentii sai (judetul Iasi), Barlad superior si afluentii sai (judetele Vaslui si Iasi). Se mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate", se precizeaza in atentionare. Pe raurile aflate sub cod galben se vor vor produce cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

12 judete din nordul, centrul si estul tarii se afla pana sambata la ora 8.00 sub cod galben de ploi si ninsori

Drumarii din Harghita intevin cu utilaje de deszapezire si cu material antiderapant in zonele inalte din judetul Harghita, unde ninge, iar circulatia se desfasoara ingreunat, stratul de zapada de pe carosabil ajungand la trei centimetri.

Seful de cabinet al prefectului judetului Harghita, Adrian Panescu, a declarat ca drumarii au intervenit pe mai multe drumuri nationale care traverseaza zonele inalte ale judetului, cu sase utilaje de deszapezire cu lama si cu autobasculante din care s-au imprastiat peste 42 de tone de material antiderapant.

El a spus ca pe DN 13 B in Pasul Bucin se circula pe carosabil alunecos, acoperit cu pana la trei centimetri de zapada.

De asemenea, traficul se desfasoara ingreunat pe DN 15 in statiunea Borsec, pe DN 12 C in zona Lacu Rosu, unde zapada masoara pana la doi centimetri, precum si pe DN 12 A, in localitatile Lunca de Jos si Lunca de Sus si pe DN 11 B Cozmeni - Targu Secuiesc, unde s-a depus un centimetru de zapada.

Pe celelalte sosele nationale din judet circulatia se desfasoara normal, carosabilul fiind umed din cauza ploilor.

Aproximativ 400 de consumatori din trei localitati din judetul Harghita nu au curent electric, din cauza ninsorilor si a vantului, o echipa de la Electrica intervenind pentru remedierea defectiunilor.

Suceava: Mai multe tiruri, blocate pe DN 17A, din cauza zapezii

Mai multe tiruri sunt blocate intre localitatile Vatra Moldovitei si Sucevita din judetul Suceava, la kilometrul 31 al DN 17A, din cauza zapezii, informeaza Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR). Tirurile urmeaza sa fie tractate de utilaje de deszapezire. Politistii de la Rutiera recomanda soferilor care circula pe DNA 17A sau pe altele pe care exista zapada sa aiba montate anvelope de iarna.

PROGNOZA METEO pana luni, 14 aprilie 2014

SAMBATA, 12 aprilie 2014

IN TARA: Sambata, in jumatatea estica a tarii, vremea se va mentine usor mai rece decat ar fi normal pentru acesta data, cerul va continua sa prezinte innorari si, mai ales in cursul zilei, pe arii relativ extinse va ploua, in general slab cantitativ. In restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu innorari temporare in prima parte a intervalului, cand izolat se vor semnala ploi slabe. In zona montana, cu precadere a Carpatilor Orientali, precipitatiile vor fi mai ales sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in regiunile estice, in sud-vestul extrem si in zona inalta de munte. Temperaturile maxime, in crestere usoara fata de ziua precedenta in cea mai mare parte a tarii, vor fi cuprinse intre 4 grade in estul Transilvaniei si 18 grade in vestul Olteniei.

Temperaturile minime se vor incadra intre -1 grad in depresiuni si 8 grade pe litoral si in sudul Banatului. Dimineata, izolat se va produce bruma.Presiunea atmosferica va creste in est si sud si va scadea usor in rest.

BUCURESTI: Vremea se va mentine usor mai rece decat ar fi normal pentru acesta data. Cerul va avea innorari si temporar va mai ploua, slab cantitativ. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 14 grade, iar cea minima va fi de 5...6 grade. Presiunea atmosferica va continua sa creasca.

DUMINICA, 13 aprilie 2014:

IN TARA: Vremea va continua sa se incalzeasca usor, mai ales in estul, centrul si sudul teritoriului. Cerul va fi temporar noros si va ploua, mai ales ziua, pe arii restranse in est, sud-est, centru si la munte. In zona montana inalta se vor semnala si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla slab si moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 11 grade in estul Transilvaniei si 19 grade in Lunca Dunarii, iar cele minime intre 0 si 8 grade, usor mai scazute in depresiuni unde se va semnala bruma.

BUCURESTI: Vremea se va incalzi usor fata de ziua anterioara. Cerul va fi temporar noros si trecator vor mai fi conditii, sa ploua slab, mai ales ziua. Vantul va sufla slab si moderat. Temperatura maxima va fi de 17...18 grade, iar cea minima de 4...6 grade.

LUNI, 14 aprilie 2014:

IN TARA: Vremea va continua sa se incalzeasca la nivelul intregii tari. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare in regiunile nordice, nord-estice si in zona montana, unde izolat vor fi ploi slabe. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari usoare si trecatoare in nord, nord-vest si la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 13 grade in estul Transilvaniei si 22 de grade in Lunca Dunarii, iar cele minime intre 2 si 10 grade, usor mai scazute in depresiuni, unde vor fi conditii de bruma.

BUCURESTI: Vremea va continua sa se incalzeasca. Cerul va fi varaibil, cu innorari trecatoare in prima parte a zilei, dar conditiile de ploaie vor fi reduse. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura maxima va fi de 20...21 de grade, iar cea minima de 5...7 grade. 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Zapada mieilor a pus stapanire pe zona de munte. Reactia oamenilor, care s-au trezit de la +17 la zero grade Celsius
Zapada mieilor a pus stapanire pe zona de munte. Reactia oamenilor, care s-au trezit de la +17 la zero grade Celsius

Cu o saptamana inainte de Paste, zapada mieilor s-a asternut in zona de munte. Deja la Paltinis are 15 centimetri, la Predeal 10, iar la Fundata, unde peisajul este de un alb imaculat, 4 centimetri.

A nins la munte. Pe crestele masivilor, temperaturile au coborat sub zero grade
A nins la munte. Pe crestele masivilor, temperaturile au coborat sub zero grade

Frig, vant si chiar zapada - asa arata vremea la munte, in mijlocul primaverii. Duminica noaptea, mercurul din termometre n-a urcat mai mult de 5 grade, iar la altitudine temperaturile au fost negative.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.