50.000 de case fara curent, 11 localitati cu scoli inchise si maine. Minima zilei: - 22 de grade

×
Codul embed a fost copiat

LISTA DRUMURILOR INCHISE SAU CU TRAFIC INGREUNAT. Iarna a pus stapanire pe pe cea mai mare parte a tarii si multe sosele au fost blocate inca de sambata seara din cauza viscolului.

Cronologia evenimentelor, luni, 10 decembrie 2012

14:30 Dupa ce a fost ingropat in nameti, Timisul a fost cuprins azi-noapte de un ger naprasnic. La Banloc, mercurul termometrelor a coborat pana la -22 de grade Celsius. Iar Timisoara si Aradul s-au transformat in orase de clestar. La primele ore ale diminetii, termometrele au inghetat la -16 grade.

Tot Vestul tarii e inghetat bocna si la aceasta ora. In urma cu o ora erau -11 grade Celsius la Timisoara, iar oamenii, zgribuliti, cu greu au iesit din case.

Autoritatile au reactionat cu intarziere dupa nametii care au acoperit atat Timisoara cat si Aradul. Aici operatiunea de deszapezire a vizat doar arterele principale. Pe strazile secundare insa zapada a inghetat, iar drumurile s-au transformat peste noapte in patinoar.

Citește și
zapada
Avertizarea de cod galben de ninsori si ploi, prelungita pana luni pentru Bucuresti si 29 de judete
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Probleme au si cei care nu si-au curatat masinile de zapada, pentru ca astazi cu greu se mai poate iesi din parcarile troienite.

14:20 Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca, la aceasta ora, circulatia autovehiculelor este in continuare inchisa pe autostrada A1 Timisoara - Arad, in vederea facilitarii interventiei utilajelor de deszapezire.Traficul rutier este deviat pe vechea ruta (DN69).

Din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, traficul rutier se desfasoara ingreunat, pe urmatoarele artere importante:

- DN59B Carpinis – Deta (judetul Timis);

- DN67 Baia de Arama - Baile Herculane (judetul Mehedinti);

- DN7A Brezoi – Voineasa (judetul Valcea);

- DN7D Caineni Mici- Poiana (judetul Valcea).

14:15 In centrul tarii, pe Valea Prahovei, dar si mai la sud, in Arges, zapada si viscolul au lasat in bezna si frig peste 30 de localitati.

Aproape 50.000 de case nu mai au curent electric inca de ieri si, in multe dintre gospodarii, nici apa nu mai curge la robinete. In 11 localitati din Prahova elevii nu merg la scoala nici astazi si nici maine. Ninsorile abundente au adus necazuri si la Sibiu si Targu Mures, unde circulatia a devenit un calvar.

In Prahova sunt 23 de localitati care inca nu au curent electric. In orasele Breaza si Comarnic nu e nici apa curenta si nici centralele nu au mai pornit.

In Prahova au fost afectate 228 de transformatoare, iar cele 42 de echipe de electricieni lucreaza fara intrerupere de aproape 24 de ore. Sefii lor au cerut ajutor si colegilor din Galati, Buzau si Brasov.

In Sibiu toate strazile si marile bulevarde sunt acoperite de zapada framantata. Traficul este infernal, iar echipele de la deszapezire par depasite de situatie.

Desi situatia se mentine la fel inca de ieri, primarul Sibiului se declara multumit.

Probleme au fost si in Targu Mures. Traficul s-a blocat in mai multe zone din oras, iar trotuarele au devenit capcane periculoase pentru pietoni.

Reprezentantii primariei spun ca au trimis utilaje pe teren, insa acestea nu fac fata ninsorii abundente. Iar de trotuare ar trebui sa se ocupe proprietarii caselor sau magazinelor. Meteorologii spun ca, in urmatoarele 12 ore va continua sa ninga in Moldova si Muntenia.

14:00 A nins puternic in mai multe zone din Moldova. Asa ca stratul de zapada atinge in unele zone din Suceava, de exemplu, chiar si 30 de centimetri. La aceasta ora, toate drumurile din nordul Moldovei sunt acoperite cu zapada, iar urcusurile au devenit grele incercari, mai ales pentru soferii camioanelor de mare tonaj.

Astazi la Suceava a fost a doua dimineata de cosmar pentru soferi. Pe drumuri au aparut mult prea putine utilaje de deszapezire si zapada, adunata in troiene, a creat probleme serioase.

Si in judetul Botosani, in aceasta dimineata, mai multe drumuri nationale si judetene au fost blocate pentru cateva ore. Pe unele portiuni de drum, zapada viscolita depasea un metru. Cei care trebuiau sa se ocupe cu deszapezirea au fost prinsi si aici pe picior gresit.

Unii dintre soferi, disperati, au sunat la 112 in speranta ca cineva ii va ajuta sa iasa din impas.

Chiar daca Moldova a iesit de doua ore de sub codul galben de ninsori si viscol puternic, la Botosani vantul continua sa sufle cu putere. Un copac a fost doborat de rafale si a cazut peste doua masini dar, din fericire, nimeni nu a fost ranit.

In tot nordul Moldovei, soferii de TIR-uri plecati dis de dimineata la treaba s-au luptat cu drumurile tot mai dificile. Din cauza ninsorii, pe centura orasului Suceava s-a format un blocaj, care a tinut coloane intregi de masini in loc pentru o bucata buna de timp.

Nici cum autoritatile nu au venit sa le dea soferilor o mana de ajutor, acestia au fost nevoiti sa se ajute intre ei cu sare si nisip.

Troienele au blocat intrarile in curti si locatarii au iesit la lopata.

In judetul Suceava toate scolile raman astazi inchise. In Botosani, 16 unitati de invatamant nu vor tine astazi cursuri, iar in Iasi 7.

08:30 Viscol si temperaturi de -15 grade in Europa. 15 oameni au murit de frig in Serbia, Cehia si Polonia

08:20 Cele mai importante aspecte referitoare la problemele cauzate de conditiile meteorologice nefavorabile semnalate, la ora 05.15, la Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane sunt urmatoarele:

• circulatia rutiera mai este oprita doar pe Autostrada A1 Timisoara – Arad;

• in judetul Prahova, traficul vehiculelor grele este restrictionat pe DN1A;

• din cauza vremii nefavorabile, incepand de aseara, autoritatile sarbe au restrictionat traficul autovehiculelor grele care intra pe teritoriul Serbiei prin punctele de trecere a frontierei cu Romania. Pana la ridicarea restrictiei, autoritatile romane au luat masura stocarii autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7.5 tone, care se indreapta inspre teritoriul sarbesc, in parcari din judetele Mehedinti si Timis.

08:15 PROGNOZA PE TREI ZILE

Astazi, cerul va fi plin de nori si singura provincie unde precipitatiile pot sa apara cu totul izolat este Oltenia.

In sud si in sud-est va ploua, in rest vor fi precipitatii mixte, la munte vor fi aproape exclusiv ninsori.

In est, izolat, se pot strange cantitati de 15 litri pe metru patrat, iar vantul va sufla cu putere in est si in sud.

Din nou, cele mai mari viteze se vor inregistra pe litoral si in Delta, unde se poate ajunge la 70 de kilometri pe ora.

Amiaza ne va aduce maxime cuprinse in intervalul 2-12 grade Celsius.

Maine va ploua slab in sud si in sud-est si va ninge la munte iar dupa lasarea noptii va fi lapovita sau chiar va ninge in vest. Vantul va sufla cu putere la munte, in sud si in est.

Miercuri vom avea vreme inchisa. In sud-est va ploua sau va fi lapovita, in rest vor fi precipitatii mixte sau sub forma de ninsoare.

Joi, cerul va ramane plin de nori insa precipitatiile vor fi slabe. Va ploua in Muntenia si in Dobrogea, va fi lapovita in sudul Moldovei si va ninge in Transilvania si la munte. Maximele de joi vor fi modeste si se vor incadra in intervalul -2 - +7 grade Celsius.

08:13 PROGNOZA PE REGIUNI

Atentionare cod galben de ninsori. Vezi zonele afectate

Atentionarea de cod galben a fost prelungita pentru mai mult de jumatate din tara si este valabila pana la ora 11. In judetele acestea vor cadea precipitatii si izolat se mai pot strange 25 de litri pe metru patrat.

Va ninge la munte, in estul si sud-estul Transilvaniei, in cea mai mare parte a Munteniei si Moldovei si in sud-estul Olteniei, iar in Dobrogea vor predomina ploile.

In sud-est e posibil sa se formeze polei. Vantul va avea intensificari, iar in Muntenia, in sudul Moldovei si in Carpatii de Curbura va viscoli ninsoarea.

In Europa, aerul rece, de origine polara, influenteaza majoritatea regiunilor si a ajuns deja si in zona noastra.

In sud-vest, va fi o patrundere de aer cald, dar spre finalul intervalului, o noua masa de aer, si mai rece, incepe sa coboare din nord spre centru si se va deplasa spre sud-est. Va ajunge si la noi, asa ca temperaturile maxime vor cobori joi in toata tara la valori de sub zero grade.

In Romania, la ora 7 cerul era acoperit de nori. In Dobrogea erau cateva ploi, in Moldova, lapovita, iar in Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei si la munte ningea.

In Moldova aparuse polei, iar vantul avea unele porniri in sud-estul tarii si pe crestele montane.

Cel mai frig era la Banloc, judetul Timis: -21 grade Celsius, iar cea mai ridicata temperatura se inregistrase in Sulina: 6 grade.

Astazi, in jumatatea de est, cerul va fi plin de nori si va ninge pe arii extinse, mai ales in prima parte a zilei.

In Dobrogea va ploua, iar in vest si in sud-vest ar putea sa ninga cu totul izolat.

Vantul va mai avea unele intensificari si va viscoli ninsoarea, in primele ore ale zilei, in Muntenia, in sudul Moldovei si in Carpatii de Curbura.

Maximele vor fi intre -6 si +4 grade Celsius, usor mai coborate in Banat si Transilvania si mai ridicate in Delta Dunarii.

Cronologia evenimentelor, duminica, 9 decembrie 2012

20:30 Circulatia pe DN 6 (Biled - Sannicolau), DN 59C (Jimbolia - Sanicolau Mare) si DN 1A Cheia - limita judet Brasov, care era intrerupta pe anumite sectoare, din cauza vremii nefavorabile, a fost redeschisa, in timp ce autostrada Arad-Timisoara ramane inchisa, informeaza CNADNR.

Potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), pe DN 1A, intre kilometrul 155+100 si kilometrul 155+300, se circula restrictionat pe un singur sens, iar in prezent se actioneaza in vederea asigurarii circulatiei pe intreaga parte carosabila.

Tot pe DN 1A, in dreptul kilometrului 149, circulatia se desfasoara pe un singur fir, din cauza unor tiruri blocate. Pe autostrada Arad - Timisoara, intre kilometrii 503+650 si 535+850, circulatia este in continuare intrerupta, din cauza viscolului.

CNADNR precizeaza ca actiunea de deszapezire a partii carosabile pentru acest sector de drum a inceput odata cu diminuarea viscolului.

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a cerut Ministerului Apararii Nationale, duminica, sa sprijine, in caz de nevoie, interventia pe drumurile acoperite cu zapada, a declarat, duminica, secretarul de stat din MAI Bogdan Tohaneanu.

19:41 ISU Prahova a trimis la Cota 1400 din Bucegi un ATV cu targa si echipaj SMURD, care va aduce la Sinaia o femeie cu hipertensiune, a declarat duminica, pentru MEDIAFAX, ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

"Este vorba despre un ATV senilat, aflat in dotarea ISU Prahova. ATV-ul are si o targa care se acopera cu o prelata. Echipajul SMURD consulta pacienta si apoi o va aduce in Sinaia. Din fericire, ATV-ul a urcat foarte bine prin zapada", a mai spus ministrul Sanatatii.

18:14 Politia Romana avertizeaza soferii: "Avand in vedere cele doua mesaje de inrautatire a vremii (atentionare cod galben) transmise astazi de Administratia Nationala de Meteorologie, valabile in intervalele 09.12, ora 13:00 – 09.12, ora 20:00, respectiv, 09.12, ora 20:00 – 10.12, ora 11:00, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane atentioneaza conducatorii auto sa nu porneasca la drum daca nu si-au echipat corespunzator autovehiculele pentru circulatia in conditii de iarna (anvelope specifice sezonului, lanturi antiderapante, lopata, saculet cu nisip, rezerva de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire functional etc.)."

"Cei de la volan trebuie sa pastreze in mers o distanta de siguranta fata de vehiculele dinainte, sa nu actioneze brusc mecanismele de directie si franare si sa utilizeze cu precadere frana de motor."

"De asemenea, este important sa fie luata in calcul si posibilitatea intreruperii circulatiei pe unele segmente de drumuri. In acest nedorit caz, este indicat ca in autovehicule sa existe haine groase, paturi, rezerve de alimente si apa potabila si cel putin un telefon mobil cu incarcator la priza auto."

"Daca traficul rutier se va intrerupe din cauza zapezii, rugam conducatorii auto sa scoata autovehiculele in afara partii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszapezire sa intervina."

17:47 Circulatia rutiera a fost reluata pe doua drumuri judetene din Arad dintre cele trei inchise duminica din cauza zapezii viscolite, fiind redeschisa si Vama Nadlac, in timp ce un alt drum judetean, care leaga comuna Pereg de DN 7, a fost inchis.

Potrivit Biroului de presa al Consiliului Judetean Arad, au fost redeschise circulatiei drumurile judetene Arad-Iratos si Sambateni-Ghioroc, acestea fiind acoperite in continuare de zapada batatorita, astfel ca se circula cu dificultate. In schimb, drumul Madrigesti-Gurahont va ramane inchis, in zona fiind inregistrate inca ninsori.

Conform sursei citate, duminica dupa-amiaza a fost inchis Drumul Judetean 709 J, care leaga comuna Pereg de DN 7, din cauza zapezii viscolite. Autoritatile afirma ca pe acest drum se va circula incepand cu ora 19.00, timp in care se intervine cu utilaje.

Pe toate drumurile din judet se circula cu dificultate, dar Politia Rutiera anunta ca nu exista autoturisme blocate in nameti. De asemenea, Vama Nadlac a fost redeschisa circulatiei rutiere, putand fi tranzitata in ambele sensuri, insa pe tronsonul cuprins intre frontiera si orasul ungar Szeged se circula cu dificultate din cauza zapezii, conform relatarilor soferilor care au intrat in tara. In judetul Arad a nins abundent timp de 30 de ore, pe marginea unor drumuri existand troiene de un metru.

Tranzitarea Vamii Nadlac din judetul Arad a fost blocata, duminica, din cauza zapezii de pe teritoriul Ungariei, astfel incat nu au mai intrat si nu mai iesit din Romania autovehicule prin acest punct de frontiera, traficul fiind redirectionat prin Turnu si Varsand.

17:33 Circulatia pe DN 1 A Ploiesti-Brasov a fost reluata, duminica, in jurul orei 17.00, dupa ce timp de peste sase ore drumul a fost blocat din cauza unor copaci cazuti pe carosabil, pe acest tronson existand insa restrictii pentru autovehiculele de tonaj greu.

Politia Prahova anunta ca traficul rutier pe DN 1A a fost reluat, dupa ce incepand cu ora 10.45 a fost complet blocat din cauza mai multor copaci care au cazut pe carosabil din cauza vantului puternic sau sub greutatea zapezii.

Pe DN 1A circula insa doar autovehiculele cu masa de pana in 7,5 tone, accesul tir-urilor de peste 7,5 tone fiind interzis.

Drumul National 1 A face legatura intre Ploiesti si Brasov pe ruta Valenii de Munte - Cheia - Sacele si este circulat in special de tir-uri care nu au acces pe DN 1 in week-end si nici in cursul saptamanii, intre orele 06.00 - 22.00.

16:11 Un numar de 18 localitati din judetul Hunedoara sunt nealimentate cu energie electrica, duminica dupa-amiaza, din cauza viscolului, in timp ce in judetul Caras-Severin sunt afectate sase localitati, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, duminica, de reprezentantii Enel Distributie Banat, in judetul Hunedoara au ramas nealimentate partial trei linii de medie tensiune si 22 de posturi de transformare sunt afectate, fiind intrerupta alimentarea cu energie electrica in localitatile Trestia, Saliste, Deleni, Almas Saliste, Cerbia, Almasel, Poganesti, Valea Godinesti, Petresti, Bradatel, Runcsor, Glodghilesti, Ohaba, Fintag, Cosesti, Hordea, Cosevita, Micanesti.

Totodata, in judetul Caras-Severin au ramas nealimentate partial patru linii de medie tensiune, fiind afectate opt de posturi de transformare si localitatile Moniom, Latunas, Taria Mare, Gura Golumbului, Maciova, Pestere.

15:56 Aproximativ 250 de turisti se afla, duminica dupa-amiaza, in statiunea Ranca, judetul Gorj, unde drumul este blocat din cauza zapezii.

Premierul Victor Ponta i-a intrebat, duminica, la videoconferinta cu prefectii, pe reprezentantii autoritatilor locale din Gorj care este situatia drumului spre statiunea Ranca, fiind asigurat ca se fac eforturi pentru deblocarea acestuia.

Reprezentantii autoritatilor locale gorjene au precizat ca traficul rutier inspre si dinspre statiunea Ranca ar urma sa fie reluat in urmatoarele ore.

ora 15:54 Drumul care face legatura intre statiunea Sinaia si Cota 1400 din Masivul Bucegi este blocat, duminica, pe acest tronson stratul de zapada masurand 60 de centimetri, turistii care se afla la hotelul de la 1400 neavand nicio posibilitate de a cobori in statiune.

Turistii cazati la hotelul de la cota 1400 din Masivul Bucegi si la celelalte cabane sunt sfatuiti sa nu plece din cabane intrucat drumurile care coboara de pe munte spre statiunile de pe Valea Prahovei sunt blocate din cauza zapezii.

Astfel, drumul care face legatura intre Sinaia si Cota 1400 din Bucegi este complet blocat din cauza stratului de zapada care atinge 60 de centimetri, iar turistii cazati la hotelul de la 1400 nu au nicio posibilitate sa coboare de pe munte.

In hotelul de la Cota 1400 se afla o turista care a fost operata si care are nevoie de un medicament, insa nu poate sa ajunga la farmacie. Salvamontistii din Sinaia cauta solutii pentru a o ajuta pe femeie sa obtina medicamentele de care are nevoie.

ora 15:23 Ministerul Apararii a fost solicitat sa sprijine autoritatile locale pentru deblocarea unor drumuri din judetele Timis si Gorj, au anuntat, duminica, oficiali din Ministerul Administratiei si Internelor.

Potrivit sursei citate, MApN a fost solicitat sa ajute la deszapezirea autostrazii Arad - Timisoara, a DN 59C, din judetul Timis si a DN 66, in judetul Gorj, unde sunt probleme din cauza ninsorii. Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a cerut Ministerului Apararii Nationale sa sprijine, in caz de nevoie, interventia pe drumurile acoperite cu zapada, a declarat, duminica, secretarul de stat din MAI Bogdan Tohaneanu.

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat ca sunt 4.000 de militari in asteptare, in cazul in care este nevoie de interventia Armatei in zonele afectate de ninsori, comandantii fiind in unitati.

ora 15:09 Ion Sandu, ANM, a declarat ca in aceasta dupa-amiaza vor fi cantitati importante de ninsoare in Suceava, Iasi si Botosani. "In aceasta noapte, in partea de est si nord va continua sa ninga - precipitatiile se vor transforma in zapada in multe zone, inclusiv la Bucuresti. In Capitala, stratul de zapada  va ajunge la aproximativ 2 centimetri", a mentionat Ion Sandu.

Din 13 pana in 18 decembrie este lipsa de precipitatii in tara.

ora 14:44 Paisprezece localitati aradene sunt nealimentate cu energie electrica, duminica, dupa ce din cauza caderilor masive de zapada au fost rupte linii electrice, echipele de interventie incercand sa remedieze defectiunile. Potrivit Biroului de Presa al Enel Distributie Banat, din cauza caderilor masive de zapada din judetul Arad sunt nealimentate partial trei linii de medie tensiune si 24 de posturi de transformare, fiind afectate 14 localitati: Troas, Cuceva, Soimus, Madrigesti, Halmagiu, Halmagel, Bercesti, Luncani, Poenari, Topesti, Deresti,Tarnavita, Termure si Ionesti.

ora 14:20 Traficul pe Defileul Jiului, blocat, duminica, intre municipiul Petrosani si Targu Jiu, in urma producerii unei avalanse, a fost reluat.

ora 13:30 Centrul Infotrafic al Politiei Romane informeaza ca in judetul Valcea traficul rutier a fost reluat, duminica, putin dupa ora 12.00, pe ambele sensuri ale DN7 Calimanesti - Brezoi, la kilometrul 199. In zona, din cauza caderilor de pietre de pe versanti, circulatia auto a fost initial blocata, apoi ingreunata.

ora 13:20 Mai multe autoturisme au ramas blocate din cauza zapezii, duminica, pe un drum din statiunea Sinaia si in localitatea Valea Plopului, iar peste 150 de copaci au fost doborati de vantul puternic in mai multe zone din judetul Prahova, blocand drumuri si provocand avarii la reteaua de electricitate.

ora 13:15 Circulatia rutiera era blocata, duminica, pe Defileul Jiului, in judetul Hunedoara, dupa ce in zona s-a produs o avalansa, traficul fiind oprit si pe drumul care duce spre statiunea gorjeana Ranca, din cauza viscolului puternic. Purtatorul de cuvant al Politiei Gorj, Daniel Tica, a declarat ca in jurul orei 11.30 pe Defileul Jiului, in judetul Hunedoara, in apropierea orasului Aninoasa, s-a produs o avalansa, mai multe echipaje intervenind pentru a indeparta zapada cazuta pe carosabil.

prima ninsoare, Timisoara

ora 12:20 Primarul Sucevei, Ion Lungu, a facut, duminica, un apel catre populatie sa iasa la vot in pofida faptului ca ninge abundent, spunand ca "este clar" ca autoritatile nu pot face fata nisnorii, dar ca se fac eforturi pentru deszapezire, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul a spus ca de sambata seara se actioneaza in municipiu cu 18 utilaje care indeparteaza zapada si imprastie material antiderapant, dar si cu utilaje pentru curatarea trotuarelor.

"Este normal sa se circule in conditii de iarna. Noi am intervenit toata noaptea si actionam in cartiere. Este clar ca nu putem face fata la aceasta ninsoare, nu numai noi, indiferent despre cine am vorbi. Dupa ce deszapezesti, intr-un sfert de ora se aseaza zapada la loc. Vom ramane in alerta si la noapte, dar atat timp cat nu va inceta ninsoare nu vom reusi sa facem o circulatie perfecta in oras", a spus Lungu.

El a mentionat ca in zona sectiilor de votare sunt oameni care indeparteaza zapada pentru a facilita accesul in sectie.

"Eu sunt convins ca cine are de iesit la vot va iesi. Fac un apel la suceveni sa iasa la vot chiar daca sunt conditii meteorologie neprielnice", a spus primarul, care a sustinut ca "este un act de responsabilitate civica".

ora 11:54 Trei drumuri judetene din Arad au fost inchise circulatiei, duminica, din cauza zapezii viscolite, in timp ce pe mai multe sectoare de drumuri se circula cu dificultate, fiind inregistrate blocaje rutiere. Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Arad, s-a luat masura inchiderii drumurilor judetene Madrigesti-Gurahont, Sambateni-Ghioroc si Arad-Iratos (15 kilometri, intre Arad si Variasul Mic).

ora 11:48 Paisprezece localitati din judetul Buzau sunt nealimentate cu energie electrica, din cauza viscolului, fara ca acest lucru sa afecteze insa procesul electoral, toate sectiile de votare din judet fiind deschise, potrivit autoritatilor locale. Potrivit purtatorului de cuvant al Electrica Buzau, Mihaela Lungu, viscolul a provocat mai multe avarii in reteaua electrica, astfel ca la ora transmiterii acestei stiri sunt nealimentate cu energie electrica localitatile: Minzalesti, Lopatari, Nehoiu, Patirlagele, Colti, Gura Teghii, Varlaam, Chiojdu, Calvini, Catina, Naieni si Breaza.

ora 11:23 Traficul rutier pe DN 1 A Ploiesti - Brasov este blocat, duminica, pe ambele sensuri dupa ce mai multi copaci au cazut pe sosea din cauza vantului puternic. Circulatia pe DN 1 A, care face legatura intre Ploiesti si Brasov pe ruta Valenii de Munte - Cheia - Sacele, este blocata, duminica, pe ambele sensuri, dupa ce mai multi copaci au cazut pe sosea in zona de munte, la limita dintre judetele Prahova si Brasov.

ora 10:50 Traficul rutier se desfasoara cu dificultate, duminica, pe DN 1, in zona localitatilor de pe Valea Prahovei si pe DN 1 A, la granita dintre judetele Prahova si Brasov, dupa ce vantul extrem de puternic a doborat copaci care au cazut pe sosea. Conform datelor furnizate de Inspectoratul de Politie Judetean Prahova, traficul rutier se desfasoara cu dificultate pe doua drumuri nationale care fac legatura intre Ploiesti si Brasov, respectiv DN 1, care tranziteaza Valea Prahovei si DN 1 A, care face legatura intre Ploiesti si Brasov pe ruta Valenii de Munte - Cheia - Sacele.

ora 10:45 Directorul Directiei Intretinere si Siguranta Circulatiei din CNADNR, Alexandru Pelin, a anuntat, duminica, la MAI, ca nu sunt masini inzapezite pe drumuri, dar pe unele tronsoane de drum circulatia a fost oprita aproximativ o ora, din cauza accidentelor sau a caderilor de copaci.

ora 10:35 Patru ambulante sunt blocate pe drumurile din trei localitati ale judetului Timis, din cauza viscolului si a zapezii, ele neputand ajunge la cazurile la care au fost solicitate, transmite corespondentul MEDIAFAX. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Banat, Sindia Vlaia, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX ca doua ambulante sunt blocate in zapada in localitatea Lovrin. Totodata, o ambulanta este blocata pe un drum din Ieccea Mare, iar alta in Sanmihaiu Roman, tot din cauza viscolului si a zapezii.

ora 10:30 Tranzitarea Vamii Nadlac din judetul Arad este blocata, duminica, la ora transmiterii acestei stiri, din cauza zapezii de pe teritoriul Ungariei, astfel ca nu mai intra si nu mai ies din Romania autovehicule prin acest punct, traficul fiind redirectionat prin Turnu si Varsand. Potrivit Biroului de Presa al Politiei de Frontiera Arad, prin Vama Nadlac nu mai pot trecre autovehicule pentru ca pe teritoriul Ungariei exista un blocaj rutier pe o distanta de sase kilometri, pana la granita.

ora 10:20 Zeci de drumuri din 29 de judete sunt acoperite cu zapada, pe autostrazile A1 si A2 carosabilul este umed, iar DN 59C Jimbolia - Sannicolau Mare si DN 6, in zona Cenad, din judetul Timis, precum si autostrada Arad - Timisoara sunt inchise, potrivit CNADNR.

Autostrada Arad - Timisoara este inchisa intre kilometri 503 si 535, din cauza ninsorii abundente si a vantului puternic, traficul fiind deviat pe DN 69 - Centura - DN 6, a informat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

De asemenea, circulatia rutiera a fost intrerupta in judetul Timis, pe DN 59C Jimbolia - Sannicolau Mare, intre kilometri 0-41 si pe DN 6 Biled - frontiera Cedad, din cauza ninsorii si a viscolului, urmand ca odata cu incetarea vantului sa inceapa actiunea de degajare a drumului.

Pe drumul national DN 1 sectorul Brasov - Predeal a fost restrictionat traficul pentru masinile cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, din cauza viscolului si a ninsorii.

Drumurile nationale acoperite de zapada sunt in judetele Prahova, Arges, Dambovita, Buzau, Mehedinti, Hunedoara, Gorj, Valcea, Arad, Timis, Caras-Severin, Cluj, Bistrita-Nasaud, Bihor, Maramures, Satu Mare, Alba, Brasov, Sibiu, Covasna, Harghita, Mures, Galati, Bacau, Suceava, Iasi, Mures, Vrancea si Botosani, a precizat CNADNR. In judetul Prahova sunt acoperite de zapada DN 1 intre km 90-138, in zonele Campina si Sinaia, DN 71 intre km 102-109, la Sinaia, DN 1A intre km 138-160, la Cheia si DN 1A intre km 107-138, la Valea Popii. In judetul Arges este zapada pe DN 7C, intre km 0-35, la Curtea de Arges, pe DN 7C, intre km 35-57 si 57-75, la Capataneni, pe DN 7C, intre km 75-104, la Piscu Negru si pe DN 73C, intre km 0-61, la Curtea de Arges si Domnesti. In judetul Dambovita este zapada pe DN 71, intre km 64-102, la Moroieni, pe DN 72A, intre km 10-44, la Gemenea, iar in judetul Buzau, pe DN 10, intre km 67-93, la Patarlagele si Siriu. In judetul Mehedinti este acoperit de un strat de zapada DN 67D, intre km 39-76 Baia de Arama - Valea Cernei, iar DN 56C, intre km 0-50, zona Salcia - Gogosu este umed.

In judetul Gorj este zapada pe DN 66, intre km 106-126 Lainici - Aninoasa (judetul Hunedoara), pe DN 67, intre km 39-61 Motru - Pieptari, pe DN 67C, intre km 17-34 Novaci - Ranca si pe DN 67D, intre km 0-39 Targu Jiu - Apa Neagra.

In judetul Valcea este zapada peDN 7A, intre km 0-40 Brezoi - Voineasa, pe DN 7A, intre km 40-81 Voineasa - Obarsia Lotrului, pe DN 7D, intre km 0-31 Caineni - limita cu judetul Arges, pe DN 67, intre km 167-170 Pietrari - Barlogu, pe DN 64, intre km 130-135 Valea Cheii - Olanesti, pe DN 65C, intre km 80-85 Ciocaltei - Daesti, pe DN 67, intre km 135-177 Milostea - Bunesti, pe DN 67B, intre km 47-101 Obislavu - Gusoieni si pe DN 73C, intre km 61-68 Popesti - Blidari.

Un strat subtire de zapada este si pe DN7, intre km 408-596 Lesnic (judetul Hunedoara) - Nadlac (judetul Arad), pe DN 57, intre km 0-200 Orsova(judetul Mehedinti) - Moravita (judetul Timis), pe DN6, intre km 477-549 Sacu (Caras-Severin) - Ghiroda (Timis), iar pe DN6, intre km 560-639 Timisoara - Cenad sunt suluri de zapada viscolita de 30-40 de centimetri inaltime pe partea dreapta, pe 1-2 metri latime.

In judetul Caras-Severin sunt portiuni de drum acoperite de zapada pe DN 57A, intre km 0-25 Pojejena - Socol, pe DN 57B, intre km 0-97 Oravita - Iablanita, pe DN58, intre km 28-82 Soceni - Anina, pe DN 58A, intre km 1-41 Lugoj - Soceni, pe DN 58B, intre km 5-66 Resita - Birda (judetul Timis), pe DN 66A, intre km 0-109 Iscroni (judetul Hunedoara) - Valea Cernei, pe DN 67D, intre km 76-108, in zona Baile Herculane, pe DN 68, intre km 3-47 Caransebes - Bucova, pe DN 7B, intre km 0-10, la Pecica In judetul Timis este zapada pe DN 59, intre km 10-63 Sag - Moravita, pe DN 59A, intre km 3-47 Timisoara - Jimbolia, pe DN 59B, intre km 0-77 Carpinis - Deta sunt suluri de zapada viscolita de 30-40 de netimetri inaltime pe partea dreapta, pe unu-doi metri latime, pe DN 59C, intre km 0-41 Jimbolia - Sannicolau Mare este zapada viscolita in troiene de 30-40 de centimetri pe patru metri latime, pe DN 68A, intre km 2-78 Lugoj - Sacamas (judetul Hunedoara), pe DN69, intre km 3-46 Timisoara - Arad In judetul Hunedoara este zapada pe DN 7A, intre km 91-105 Obarsia Lotrului - Petrosani, pe DN 74, intre km 4-29 Brad - Buces Vulcan, pe DN 76, intre km 35-83 Brad - Grosi (judetul Arad) In judetul Arad este zapada pe DN 79, intre km 4-56 Arad - Simand, pe DN 79A, intre km 22-77 Gurahont - Sicula.

In judetul Cluj este zapada pe DN1, la Gilau, pe DN 1R, la Belis, pe DN 1C, la Jucu si Dej, pe DN 18B si DN17, la Dej, pe DN16 la Mociu, varianta Gherla. In judetul Bistrita-Nasaud este zapada pe DN 17, la Bistrita si Beclean, pe DN 17C, la Nasaud, Bistrita si Dealul Stefanitei, pe DN 17D, la Nasaud si Salva, pe DN 17, la Piatra Fantanele, intre km 111-116, pe DN 17D, la Rodna.

In judetul Bihor sunt acoprite de un strat subtire de zapada DN 76, la Stei, DN 19B, la Marghita, DN 79 si 79B, la Inand, DN 1P, la Spinus, DN 75, la Magura, intre km 20-29, DN 1H, la Sinteu.

In judetul Maramures este zapada pe DN 18, la Gutai si Petrova, pe DN 18 Borsa, intre km 156-180, pe DN 18 si 19, la Sighet, pe DN 17C, la Viseu, in judetul Satu Mare, pe DN 19A, la Supur, in judetul Alba este zapada de pana la trei centimetri pe toate sectoarele de drum.

In judetul Brasov este zapada pe DN 1, intre km 138-160 limita judetului Prahova - Brasov, pe DN 1A, intre km 160-182 limita judetului Prahova-Sacele, iar in judetul Sibiu, pe DN 7C, intre km 132-137, la Balea Cascada, pe DN 73, intre km 92-100 Fundata-Moeciu, pe DN 73A, intre km 30-69, la Poiana Marului, pe DN 73A, intre km 0-19, la Parau Rece, pe DN 10, intre km 96-145 limita judetului Buzau - Prejmer. In judetul Covasna este zapada pe DN 2D, intre km 95-109, la Ojdula, pe DN 12A, intre km 0-32, la Lunca de Sus, iar in judetul Harghita este zapada pe DN 11B, intre km 20-40, la Casinul Nou, pe DN 12, intre km 42-168 Tusnad - Toplita, pe DN 12A, intre km 0-32 Lunca de Sus, pe DN 12C, intre km 9-20, la Lacu Rosu, pe DN 13A, intre km 98-105 Baile Homorod - Vlahita, pe DN 13B, intre km 0-28 Praid - Bucin, pe DN 13B, intre km.0 -36 Praid - Joseni, DN 15, intre km 183-223 Borsec-Toplita.

In judetul Mures este zapada pe DN 13A, intre km 38-129 Praid - Miercurea Ciuc, pe DN 15, intre km 96-168 Peris-Neagra, pe DN 15, intre km 110-160 Reghin -Neagra, pe DN 16, intre km 40-88 Sarmasel-Reghin. In judetele Galati, Vaslui, Bacau, Suceava, Iasi, Neamt, Vrancea si Botosani sunt portiuni de drum acoperite de un strat de zapada framantata.

CNADNR a precizat ca in noaptea de sambata spre duminica s-a actionat cu 653 de autoutilaje si au fost raspandite aproape 5.700 de tone de materiale antiderapante si 1,6 tone de clorura de calciu pe sectoarele de drumuri nationale unde au fost intregistrate precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare.

ora 09:00 Mergem la vot prin ninsoare, ploi si vant. Cod galben in toata tara, valabil pana duminica seara

ora 08:45 MAI a cerut ajutorul Ministerului Apararii pentru interventia pe drumurile cu zapada

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a cerut Ministerului Apararii Nationale sa sprijine interventia pe drumurile acoperite cu zapada, pentru deblocarea oamenilor si a drumurilor care duc spre sectiile de votare, a declarat, duminica, secretarul de stat din MAI Bogdan Tohaneanu.

Secretarul de stat din MAI pentru Relatia cu Parlamentul si Guvernul, Bogdan Tohaneanu, a spus ca au fost cateva probleme la deschiderea unor sectii de votare, in special din vestul tarii, unde membri ai unor sectii nu au putut ajunge pana la ora 7.00, din cauza ninsorii si a viscolului.

Tohaneanu a subliniat insa ca procesul electoral se desfasoara in conditii normale raportat la nivelul intregii tarii.

"Vremea nu este foarte blanda, astfel ca se asteapta sa fie probleme", a precizat Tohaneanu.

Secretarul de stat a mai spus ca autoritatile locale au principala atributie ca, impreuna cu Politia Rutiera, sa creeze conditiile necesare pentru accesul populatiei la vot, sa intervina pentru deblocarea drumurilor care dus spre sectiile de votare si, cel mai important, sa intrervina in cazul in care sunt oameni blocati din cauza zapezii.

ora 7:30 Cele mai importante aspecte semnalate la Centrul INFOTRAFIC al Politiei Romane la ora 7:00 sunt urmatoarele:

Pe Autostrada A1 Timisoara – Arad traficul este in continuare blocat;

DN7 este blocat in zona localitatii argesene Draganu, din cauza arborilor cazuti pe partea carosabila. In acelasi judet, doua autotrenuri au ramas in panta pe DN73C Ramnicu Valcea – Curtea de Arges, la Ciofrangeni (km. 61) si, din acest motiv, se circula pe un fir, alternativ;

In judetul Timis, traficul auto este blocat pe DN59C Jimbolia – Sannicolau Mare si pe DN6, la Cenad (frontiera). De asemenea, este impusa restrictie de tonaj (7,5 tone) pe DN68A, intre Lugoj si Faget;

Pe DN68A este restrictionat traficul greu (7,5 tone) si intre Lugoj si Sacamas, in judetul Hunedoara;

In judetul Cluj, circulatia este ingreunata pe DN1 Turda – Alba Iulia, la kilometrul 438, dupa ce un tir a ramas in pana pe una dintre benzi. Se circula in conditii bune;

In judetul Gorj, se circula greu pe DN67C Novaci – Ranca, intre kilometrii 20 si 34. Se actioneaza cu 4 utilaje de deszapezire.

Autostrada Arad-Timisoara a fost inchisa pentru cateva ore, ca utilajele de deszapezire sa poata interveni. Traficul a fost reluat pentru putin timp, iar in cursul diminetii portiunea respectiva de drum era in continuare blocata.

Iarna a venit cu viscol si ninsori si in centrul tarii. Zapada a acoperit drumurile nationale, iar pe Valea Prahovei a devenit o problema pentru soferii care n-au fost inspirati sa isi echipeze masinile pentru o astfel de vreme.

Chiar daca erau pregatiti pentru conditii de iarna, soferii care au tranzitat sambata noapte statiunile de la poalele Bucegilor nu se asteptau ca vremea sa fie atat de capricioasa.

La munte a inceput sa ninga puternic inca de sambata seara, iar vantul a viscolit zapada si soselele s-au acoperit repede de un strat gros de nea.

Nu au lipsit nici problemele - o autospeciala de transport valori a iesit de pe sosea, dupa ce a derapat intr-o curba, pe DN 1, la iesirea din Busteni.

Utilajele de la deszapezire au lucrat fara oprire sambata noapte, si, din fericire, nu au existat blocaje in trafic.

Cronologia evenimentelor, sambata, 8 decembrie 2012

ora 20.15 Un numar de 21 de drumuri nationale din judetele Arges, Mehedinti, Gorj, Valcea, Hunedoara, Caras-Severin, Timis, Maramures, Sibiu, Harghita si Covasna sunt acoperite de zapada, a anuntat, sambata seara, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

prima ninsoare, Timisoara
Potrivit CNADNR, pana la ora 18.00 au fost anuntate 21 de drumuri nationale din 11 judete acoperite de un strat de zapada de unu-doi centimetri.

Astfel, in judetul Arges este acoperit de zapada DN 7C, intre km 55-75, la Capataneni, in judetul Mehedinti este zapada pe DN 67D, intre km 60 - 76+830, pe portiunea Godeanu - Valea Cernei, iar in judetul Gorj este zapada pe DN 67C, intre km 30 - 34+800, pe segmentul Novaci - Ranca.

In judetul Valcea, sunt acoperite de zapada DN 7A, intre km 40 - 81+025, in zona Voineasa - Obarsia Lotrului, si DN 7D, la Caineni, intre km 0 - 31+360.

In judetul Hunedoara, pe DN66A, intre km 35 - 47, Campu lui Neag, si pe DN 7A, intre km 91 - 105+120, in zona Petrosani sunt portiuni de drum cu zapada.

In judetul Caras-Severin sunt portiuni de drum cu zapada pe DN58, intre km 44 - 82+866, in zona Carasova, pe DN 58A, intre km 1 - 41+367, in zona Ezeris si pe DN 58B, intre km 5 - 44, in zona Maureni.

In judetul Timis sunt acoperite de un strat subtire de zapada DN C.T, intre km 0 - 12+680 si intre km 549 - 552+600, Pepiniera, DN 69, intre km 3+300 - 46+200, zona Ortisoara, DN 59, intre km 10 - 46+254, km 44 - 66+908, in zona sag, DN 59, intre km 46+254 - 63+428, intre km 177+250 - 200+745, la Jamu Mare, DN 59B, intre km 23 - 77+418, la Cruceni si DN 59C, intre km 0 - 41+993, la Teremia Mare.

In judetul Maramures este zapada pe DN 18, intre km 120 - 130, zona Petrova si DN 18, intre km 160 - 180+365, zona Borsa.
Portiuni de drum acoperite de un strat subtire de zapada sunt si in judetul Sibiu, pe DN 7C, intre km 130+800 - 144+000, in zona Balea Cascada, in judetul Harghita, pe DN 12C, intre km 9 - 20, la Gheorgheni - limita cu judetul Neamt si in judetul Covasna, pe DN 13E, intre km 74 - 82, in zona Zagon - Barcani.

CNADNR a precizat ca sambata, intre orele 9.00 si 18.00 s-a actionat cu 85 de autoutilaje si au fost raspandite 346,5 tone de materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri nationale unde au fost intregistrate precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare.

ora 19.00 Traficul rutier se desfasoara cu dificultate din cauza zapezii, sambata seara, in judetele Dolj, Gorj, Valcea, Hunedoara, Alba, Sibiu si Covasna, anunta Centrul Infotrafic al Politiei Romane. Potrivit sursei citate de Mediafax, se circula ingreunat pe mai multe drumuri din judetele Dolj, Gorj, Valcea, Hunedoara, Alba, Sibiu si Covasna, unde stratul de zapada masoara pana la patru centimetri.

ora 17.00 De asemenea, sambata seara, autostrada Arad-Timisoara este inchisa din cauza viscolului, reprezentantii Politiei afirmand ca masura, care a fost luata la ora 17.30, va fi valabila pana in jurul orei 21.00. In acest interval, utilajele de deszapezire urmeaza sa intervina pentru curatarea soselei. Traficul rutier este deviat pe vechea ruta - DN 69.

Tot din cauza zapezii a fost restrictionata circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone pe centura municipiului Arad, pentru a permite interventia utilajelor de deszapezire.

Meteorologii au emis, vineri, doua avertizari cod galben de ninsori si ploi, potrivit carora precipitatiile vor afecta, incepand de sambata seara, Banatul, Crisana, Maramuresul, nordul Moldovei, Transilvania si Oltenia, urmand sa se extinda, duminica, in toate regiunile.

Potrivit primei avertizari, valabila de sambata, ora 17.00, pana duminica, la ora 8.00, vremea se va inrautati treptat in vestul, centrul, nordul tarii si in zona de munte. in seara zilei de sambata si in noaptea de sambata spre duminica va ninge in Banat, Crisana, apoi si in Maramures si nordul Moldovei, iar in Transilvania si Oltenia vor fi precipitatii mixte. in zona montana si in Banat, cantitatile de precipitatii vor depasi local 25 de litri pe metru patrat si izolat 50 de litri pe metru patrat. Vantul va avea intensificari in sudul si sud-estul tarii, dar mai ales la munte si in sudul Banatului, unde va viscoli ninsoarea.

A doua avertizare cod galben este valabila duminica, intre orele 8.00 si 20.00, fiind anuntate precipitatii in toate regiunile. Astfel, va ninge in Banat, Crisana, Maramures, jumatatea de nord a Moldovei si in zona montana, vor fi precipitatii mixte in Transilvania si Oltenia, iar in Muntenia si Dobrogea va ploua. Cantitatile de precipitatii vor depasi 25-30 de litri pe metru patrat in Carpatii Orientali si Meridionali si in Moldova.

Tot duminica, in special in prima parte a zilei, vantul va avea intensificari, iar in Crisana, Banat si la munte va viscoli ninsoarea. in Dobrogea, dar si in sudul Olteniei si al Munteniei, inclusiv in municipiul Bucuresti, precipitatiile vor fi sub forma de ploaie.

Directorul ANM preciza, la videoconferinta cu prefectii si autoritatile locale, ca duminica seara este posibil sa fie prelungita atentionarea meteo, dar numai pentru partea de est a tarii.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Blocaje in trafic, dupa prima ninsoare in Timisoara. Drumurile au fost acoperite de zapada. VIDEO
Blocaje in trafic, dupa prima ninsoare in Timisoara. Drumurile au fost acoperite de zapada. VIDEO

 Prima zapada serioasa din acest sezon a inceput sa cada in judetul Timis in aceasta dimineata. La fel ca in alti ani, primul strat de zapada le-a creat multe probleme autoritatilor locale, intrucat pe unele drumuri se circula cu viteza melcului.

Avertizarea de cod galben de ninsori si ploi, prelungita pana luni pentru Bucuresti si 29 de judete
Avertizarea de cod galben de ninsori si ploi, prelungita pana luni pentru Bucuresti si 29 de judete

Meteorologii au prelungit pana luni la ora 11.00 avertizarea cod galben de ninsori, ploi, polei si viscol pentru Bucuresti si 29 de judete din jumatatea de est a tarii.

Prognoza meteo pe doua saptamani. Cand va ninge in fiecare regiune a tarii
Prognoza meteo pe doua saptamani. Cand va ninge in fiecare regiune a tarii

Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 3 - 16 decembrie, in fiecare regiune a tarii. 

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.