Cel mai mare laser din lume va fi construit la Magurele. CE a aprobat finantarea proiectului

ELI Magurele

Unda verde pentru o investitie majora destinata construirii unui centru de cercetare stiintifica al UE in Romania. Marti, Comisia Europeana a aprobat constructia la Magurele a celui mai mare laser din lume.

Anuntul de marti, al Comisiei Europene:

"Comisia Europeana a aprobat, marti, sprijinul pentru o infrastructura de cercetare de varf care va implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre.

Contributia financiara din partea UE ar urma sa provina din fondurile structurale, investitia ajungand la aproximativ 180 de milioane de euro", potrivit unui comunicat oficial publicat pe site-ul europa.eu.

"Aceasta face parte dintr-o initiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria, in scopul crearii unui consortiu de cercetare european de avangarda.

Citește și
ELI-NP, laserul de la Magurele
Revolutie in cercetare. Constructia celui mai mare laser din lume va incepe anul acesta la Magurele
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

'Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim sa il vedem mai des in viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea si inovarea. Vrem sa lansam mai multe astfel de proiecte in viitor, cu o evidenta valoare adaugata, pentru a ne asigura ca fiecare euro este cheltuit in mod inteligent', a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn.

Partea proiectului aprobata marti va fi implementata in Romania. Denumita 'Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics' (ELI-NP), aceasta va avea rolul unui laborator paneuropean si va gazdui o gama larga de discipline stiintifice, care vor include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor si stiintele vietii.

De asemenea, cercetatorii vor studia posibile noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive.

Proiectul urmareste sa promoveze cercetarea nationala si europeana prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputatie internationala deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul intreprinderilor.

'Ne punem sperante foarte mari in proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, Romania are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetarii europene, de a pastra in tara lucratori cu specializare foarte inalta, inversand fenomenul 'exodului creierelor' si atragand noi societati in regiune', a mai spus Hahn.

In prezent, in Romania se investesc numai 0,5% din PIB in cercetare si dezvoltare, in sectoarele public si privat luate impreuna, in timp ce obiectivul national al Romaniei in cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, in contextul unui obiectiv principal de investitii in cercetare si dezvoltare de 3% pe ansamblul UE.

Se preconizeaza ca ELI-NP va genera impulsul mult asteptat pentru cercetarea si dezvoltarea din Romania, ajutand tara sa elimine decalajele din domeniul inovatiei si sa favorizeze transferul de cunostinte si tehnologie.

Totodata, acest proiect ar urma sa mareasca in mod considerabil atractivitatea Romaniei ca regiune a excelentei in cercetare si a inovarii.

Partea investitiei acoperita de UE este pusa la dispozitie prin intermediul programului cofinantat 'Cresterea Competitivitatii Economice' din cadrul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDER).

Proiectul are ca obiectiv imbunatatirea capacitatii de cercetare a Romaniei si stimularea transferului de tehnologie intre institutii de cercetare si dezvoltare si intreprinderi, oferind tarii un avantaj competitiv si dandu-i impulsul necesar pentru o crestere inteligenta.

Decizia de marti aproba contributia FEDER pentru prima etapa a ELI-NP pe perioada 2011-2015, in timp ce costul total al proiectului se ridica la 356,2 milioane de euro.

Acesta este un asa-numit "proiect major", pentru care finantarea publica totala este mai mare de 50 de milioane de euro si care, prin urmare, face obiectul unei decizii specifice a Comisiei Europene, in timp ce alte tipuri de proiecte sunt aprobate la niveluri nationale sau regionale.

ELI-NP este o parte a proiectului 'Extreme Light Infrastructure', care a fost identificat in 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI) drept unul dintre proiectele de infrastructuri de cercetare de inalta prioritate pentru Europa.

Proiectul este cel de-al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere – in aprilie 2011, Comisia a aprobat deja o finantare in valoare de 236 de milioane EUR pentru primul pilon al ELI in Republica Ceha.

Pe perioada implementarii proiectului (2010-2016), reprezentanti din tarile gazda (Republica Ceha, Romania si Ungaria) vor constitui un consortiu pentru o infrastructura de cercetare europeana.

Acest consortiu va fi prima retea multidisciplinara paneuropeana consacrata cercetarii potentialului tehnologiei laser de varf.

Organizatia care se afla la baza proiectului este Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara 'Horia Hulubei' (IFIN-HH).

ELI-NP va fi implementat in zona Magurele (la sud de Bucuresti) si se preconizeaza ca va fi operational in 2015".

Laserul de la Magurele - o speranta in gasirea unor noi terapii impotriva cancerului

Asadar, ne pregatim pentru o revolutie in cercetarea romaneasca si nu numai. Cu acest laser vor putea fi descoperite noi tratamente impotriva cancerului, insa au de castigat in egala masura toate industriile, dar si invatamantul.

Cladirea care va adaposti cel mai mare laser din lume va fi construita pe un teren cu o suprafata mai mare de un hectar. Va fi o constructie de marimea unui stadion de fotbal.

Laserul va putea fi folosit in orice tip de cercetare, insa romanii isi propun sa revolutioneze lumea medicala si asta pentru ca in Romania se vor putea fabrica acceleratoare pentru terapiile anticancer cu protoni.

Vom avea in primul rand doctorii mai bune si acces la tratamente avansate.

''Pentru tratarea diferitelor maladii sau fascicule, pentru tratarea tumorilor, tratamente care vor putea fi accesibile si unor spitale de dimenisuni mai mici'', spune Gheorghe Cata-Daniel, managerul adjunct al proiectului.

Totodata, pe baza cercetarilor care se vor desfasura la Magurele specialistii pot modifica si imbunatati structura materialelor chiar daca discutam despre sticla, plastic sau metale. Adica toate obiectele care ne inconjoara ar putea fi de o calitate mai buna.

ELI-NP va genera sute de locuri de munca si investitii de 1 miliard de euro

Pe langa aceste beneficii, proiectul va genera si sute de locuri de munca. Aici, cercetatorii romani vor lucra umar la umar cu experti din strainatate.

Noul laser va fi de 1.000 de ori mai puternic decat cel care functioneaza in prezent la Institutul de Fizica.

Specialistii spun ca, pentru fiecare euro plasat intr-un astfel de proiect, patru se intorc inapoi, asa ca daca laserul se va face la Magurele, fosta comuna ar putea vedea investitii de peste un miliard de euro.

Dupa o lunga perioada in care partea de cercetare - dezvoltare a fost abandonata, medici, IT-isti sau cercetatori preferand sa plece in strainatate, oamenii de stiinta care au mai ramas la Magurele si care se ocupa de acest proiect spun ca laserul urias va schimba fluxul si ca cei buni vor reveni acasa.

Mai mult, ELI-NP ar putea aduce la Magurele companii producatoare de echipamente medicale, de software dar si din industria apararii, care folosesc laserul.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Laboratorul in care oamenii vor sa
Laboratorul in care oamenii vor sa "construiasca" o parte din Soare. Imagini incredibile

O lume in care sa nu depindem de combustibil si sa consumam numai energie verde. La asta viseaza cercetatorii americani din California, care de cativa ani lucreaza la combustia atomilor de hidrogen, cu ajutorul unor raze laser puternice.

Revolutie in cercetare. Constructia celui mai mare laser din lume va incepe anul acesta la Magurele
Revolutie in cercetare. Constructia celui mai mare laser din lume va incepe anul acesta la Magurele

Ne pregatim pentru o revolutie in cercetarea romaneasca, si nu numai. Cu acest laser vor putea fi descoperite noi tratamente impotriva cancerului, insa au de castigat in egala masura toate industriile, dar si invatamantul.

Pentru prima data englezii sunt in urma noastra la ceva, insa vor si ei un laser
Pentru prima data englezii sunt in urma noastra la ceva, insa vor si ei un laser

Savantii europeni vor sa realizeze un laser extrem de puternic, parte a unui proiect menit sa descifreze tainele Universului. Mai mult, spun ei, unda luminoasa emisa ar putea spune oamenilor de stiinta daca exista sau nu dimensiuni paralele.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.