Revolutie in cercetare. Constructia celui mai mare laser din lume va incepe anul acesta la Magurele
Ne pregatim pentru o revolutie in cercetarea romaneasca, si nu numai. Cu acest laser vor putea fi descoperite noi tratamente impotriva cancerului, insa au de castigat in egala masura toate industriile, dar si invatamantul.
Pe un teren cu o suprafata mai mare de un hectar se va inalta cladirea care va adaposti cel mai mare laser din lume. Va fi o cladire de marimea unui stadion de fotbal.
Totul a pornit de la un proiect international de 280 de milioane de euro. Banii au fost obtinuti in mare parte de la Uniunea Europeana.
Laserul va putea fi folosit in orice tip de cercetare. Romanii isi propun sa revolutioneze lumea medicala si asta pentru ca in Romania se vor putea fabrica acceleratoare pentru terapiile anticancer cu protoni.
Vom avea in primul rand doctorii mai bune si acces la tratamente avansate.
''Pentru tratarea diferitelor maladii sau fascicule, pentru tratarea tumorilor, tratamente care vor putea fi accesibile si unor spitale de dimenisuni mai mici'', spune Gheorghe Cata-Daniel, managerul adjunct al proiectului ILAI-NF.
Totodata, pe baza cercetarilor care se vor desfasura la Magurele specialistii pot modifica si imbunatati structura materialelor chiar daca discutam despre sticla, plastic sau metale. Adica toate obiectele care ne inconjoara ar putea fi de o calitate mai buna.
Pe langa aceste beneficii, proiectul va genera si sute de locuri de munca. Aici, cercetatorii romani vor lucra umar la umar cu experti din strainatate.
Noul laser va fi de 1000 de ori mai puternic decat cel care functioneaza in prezent la Institutul de Fizica.