Pentru prima data englezii sunt in urma noastra la ceva, insa vor si ei un laser


Ultimul update: Marti 09 Octombrie 2012 08:56
Data publicarii: Luni 07 Noiembrie 2011 19:32
Categorie: iLikeIT
Imagini Univers

Savantii europeni vor sa realizeze un laser extrem de puternic, parte a unui proiect menit sa descifreze tainele Universului. Mai mult, spun ei, unda luminoasa emisa ar putea spune oamenilor de stiinta daca exista sau nu dimensiuni paralele.

Laserul va costa peste 1 miliard de lire sterline, va fi construit pana la sfarsitul acestei decade si mai multe tari, printre care si Marea Britanie, concureaza pentru a-l gazdui.

Lumina degajata de laser va fi atat de puternica incat va putea realiza un vacuum in spatiul cosmic, "sfasiind" pur si simplu “tesatura” din care este alcatuit spatiul.

Astfel, aparatul va oferi noi informatii despre natura particulelor si despre asa numita “materie intunecata”, foarte putin cunoscuta in prezent.

Razele emise vor fi echivalente cu lumina primita de Pamant de la Soare, dar concentrata intr-un singur punct minuscul.

Profesorul John Collier, unul dintre savantii care vor lua parte la acest proiect, spune ca acesta va fi cel mai puternic laser de pe Pamant.

“Avand in vedere intensitatea atata de mare a luminii care va fi emisa, putem spune ca vom intra pe un teritoriu necunoscut al fizicii”, declara el pentru Sunday Telegraph. 

Proiectul britanicilor rivalizeaza cu cel romanesc, de la Magurele (judetul Ilfov). Acolo ar putea incepe de anul viitor constructia celui mai mare laser din lume, ELI - NP (Extreme Light Infrastruture - Nuclear Physics), in valoare de 280 de milioane de euro.

Specialistii spun ca pentru fiecare euro plasat intr-un astfel de proiect, patru se intorc inapoi, asa ca daca laserul se va face la Magurele, fosta comuna ar putea vedea investitii de peste un miliard de euro.

Dupa o lunga perioada in care partea de cercetare - dezvoltare a fost abandonata, medici, IT-isti sau cercetatori preferand sa plece in strainatate, oamenii de stiinta care au mai ramas la Magurele si care se ocupa de acest proiect spun ca laserul urias va schimba fluxul si ca cei buni vor reveni acasa.

Mai mult, ELI - NP este printre proiectele de dezvoltare economica propuse de Consiliul Investitorilor Straini, iar in cazul in care se va realiza ar putea aduce la Magurele companii producatoare de echipamente medicale, de software dar si din industria apararii care folosesc laserul, ducand la formarea a peste 12.000 de locuri de munca.

Dintre aceste locuri de munca, peste 200 de oameni vor lucra in centrul de la Magurele in cercetare si suport tehnic.

Sursa: LiveScience