Visarion Alexa, duhonicul Iuliei Ionescu: "Parintii fetei stiau de intentia ei de a merge la o manastire"

×
Codul embed a fost copiat

Iulia Ionescu, eleva eminenta cautata in toata Romania, este teafara, alaturi de parinti. "Ne dorim doar un pic de liniste", spune tatal, extrem de fericit ca a regasit-o.

UPDATE 19:00 "Parintii stiau de intentia Iuliei de a merge la o manastire''. A spus-o si duminica preotul Visarion Alexa, duhovnicul fetei de 15 ani. Parintele a atins acest subiect delicat in predica de dupa slujba de duminica.

"Le-am adus la cunostinta parintilor ca fiica lor trebuie ingrijita indeaproape", insista slujitorul Domnului, care declara ca nu a manipulat-o pe Iulia pentru a-i indrepta pasii spre manastire.

Enoriasii ii iau apararea si povestesc ca nu este pentru prima data cand parohul bisericii Sfantul Nicolae din Militari ajuta o familie. Si in urma cu un an el ar fi convins o adolescenta sa renunte la calugarie.

Duhovnicul Iuliei: "S-a vorbit foarte mult de duhovnic, ca duhovnicul poate manipula sau poate directiona constiinta. Lucrul acesta este nedrept, doar va spovediti la mine, nu am nicio putere asupra dvs."

Citește și
fetita disparuta, Iasi
Fata de 12 ani, disparuta de marti seara, a fost gasita intr-o scara de bloc din Iasi. Motivul pentru care a plecat de-acasa
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Asa si-a inceput predica parohul bisericii Sfantul Nicolae din Militari, duhovnicul Iuliei Ionescu. Timp de o jumatate de ora, preotul Visarion Alexa le-a explicat pe indelete enoriasilor in ce a constat implicarea sa in acest caz delicat.

Visarion Alexa: "Parintii Iuliei s-au spovedit la mine si stiau toate lucrurile, toate pericolele la care este expus copilul. Le-am adus la cunostinta faptul ca Iulia trebuie ingrijita indeaproape. Daca copiii tac in fata dvs., asta nu inseamna ca ei nu au probleme. "

In plus, preotul a tinut sa explice de ce este potrivit, mai ales in acest caz, ca un copil de 15 ani sa se spovedeasca.

Visarion Alexa: "Ganditi-va ca totusi cineva stia de Iulia. Ca acel cineva este duhovnicul ei. Nu stia unde a plecat, pentru ca aceasta decizie a luat-o singura. Si aceasta intentie a fost adusa la cunostinta parintilor. "

Preotul nu este la primul caz de acest fel. Un enorias afirma ca i-a cerut preotului sa-l ajute. In timpul unei vacante i-a permis fiicei sale de 13 ani sa stea cateva zile la o manastire.

Anton Tudorache, enorias: "Dupa trei zile primesc telefon de la fiica mea si imi spune ca vrea sa ramana la manastire. Parintele Visarion mi-a spus sa ma sui imediat in masina si sa ma duc sa iau copilul de acolo. Eu aveam intentia sa o las acolo. Parintele Visarion are un discernamant extraordinar in privinta asta."

Visarion Alexa, parohul bisericii Sfantul Nicolae: "Am avut momente cand am plans cand nu mi-am dat seama unde e si ce se intampla cu ea, am doua fete si nu ma gandesc ca ele ar fi putut trai drama aceasta."

Preotul spune ca in aceste zile a colaborat cu Politia si cu ofiterii SRI. Mai mult, sustine ca de fiecare data cand are un enorias cu probleme care ii depasesc competentele cere ajutor. Pana acum spune el a indrumat 20 de persoane la psiholog sau la psihiatru si nu a lasat totul la voia cerului.

 

UPDATE 12:32 Adusa la Bucuresti de Politie, dupa ce a fost gasita intr-un tren venind de la Suceava, Iulia Ionescu le-a dat anchetatorilor o declaratie scrisa, in noaptea de sambata spre duminica, inainte de a fi predata familiei.

Fata a declarat ca a stat la o manastire din judetul Suceava si ca intentiona sa vina acasa cu trenul in care a fost gasita. Ea a mai precizat ca a fost gasita in tren de politisti, potrivit surselor citate. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, a declarat, sambata seara, pentru MEDIAFAX ca, in urma verificarilor facute dupa gasirea Iuliei Ionescu, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor infirma ca fata ar fi fost la vreo manastire din judetul Suceava.

Potrivit lui Stoica, politistii din Suceava au verificat in ultimele doua zile toate manastirile si chiar biserici din judet si nu au gasit-o pe adolescenta la niciuna dintre ele. Pe de alta parte, Cornel Grigoriciuc, seful trenului in care a fost gasita fata, a declarat ca adolescenta, imbracata in straie calugaresti, a fost insotita in gara Suceava de un barbat, si el imbracat in haine monahale.

Potrivit sursei citate, fata s-a dezbracat de aceste straie inainte sa urce singura in tren, ramanand in haine civile - pantaloni si o jacheta neagra, ea urcand apoi singura in tren, Seful de tren a spus ca, in momentul in care a ajuns la fata cu controlul biletelor, a stat de vorba cu ea dupa ce a recunoscut-o ca ar fi adolescenta disparuta, moment in care fata a devenit agitata si si-a sunat mama, spunandu-i ca se intoarce acasa, la Bucuresti.

UPDATE 10:03 Dupa patru zile de cosmar, familia Iuliei Ionescu, eleva olimpica disparuta de miercuri, a primit sambata seara o veste buna. Copila a fost gasita intr-un tren care venea de la Suceava spre Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, a declarat pentru MEDIAFAX ca, in urma verificarilor facute dupa gasirea Iuliei Ionescu, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor infirma informatia potrivit careia fata ar fi fost la vreo manastire din judetul Suceava.

Potrivit lui Stoica, politistii din Suceava au verificat la randul lor in ultimele doua zile toate manastirile si chiar biserici din judet si nu au gasit-o pe adolescenta la niciuna dintre ele. Stoica a mai spus ca l-a contactat personal pe seful Politiei Transporturi Feroviare (TF) Suceava, Florin Catana, pentru a afla mai multe despre calugarul despre care s-a spus ca a insotit-o pe fata la gara si i-a luat bilet.

Catana i-a spus reprezentantului Patriarhiei ca informatia o are de la un lucrator al sau, care a vazut un calugar cumparand un bilet de tren, dar nu poate spune cu certitudine ca acesta avea legatura cu cazul, a mai spus Stoica.

Patriarhia este interesata sa afle daca exista o manastire sau un singur calugar care a primit-o pe tanara fara sa anunte autoritatile, a subliniat purtatorul de cuvant, adaugand ca o astfel de incalcare a disciplinei bisericesti ar fi sanctionata.

UPDATE 07:20 La Focsani, fata a fost preluata de politisti si adusa in Capitala. Aici au asteptat-o parintii, care au sperat tot timpul ca fiica lor se va intoarce cu bine acasa.

Sambata seara, cu putin inainte de ora 20:00, vestea ca Iulia Ionescu a fost gasita in Suceava, in trenul international care venea de la Moscova si mergea spre Sofia, l-a luat prin surprindere pe tatal fetei. Chiar daca a avut tot timpul incredere ca ea este in viata si ca se va intoarce la familie.

Daniel Ionescu, tatal fetei: "As vrea sa fie adevarat, dar as vrea sa fie si o confirmare oficiala. Sa nu creem alte confuzii. As vrea ca Iulia sa fie in acel tren si sa ajunga cu bine acasa".

In scurt timp, au aparut si confirmarile oficiale. Adolescenta, care nu a mai dat niciun semn de viata de miercuri, a fost identificata dupa ce trenul a plecat din Suceava. Potrivit Mediafax, ea avea bilet pentru ruta Suceava-Bucuresti, pe care i l-ar fi cumparat de la casa un calugar. Parintele copilei sustine ca aceasta nu cunostea pe nimeni in acea zona, dar ca a mai fost acolo impreuna cu familia.

Alina Predescu, purtatorul de cuvant al CFR Calatori: "Era imbracata in negru, in haine de calugarita, la plecare din Suceava. Dupa care ea s-a schimbat. La inceput, angajatului nostru doar i-a atras atentia, i-a trecut prin cap ca ar putea fi ea, dupa care, la o alta trecere prin dreptul compartimentului, s-a uitat mai bine si i s-a parut ca seamana foarte bine cu fata din presa. Si a anuntat politia".

Petre Toba, seful Politiei Romane: "O echipa specializata de ofiteri specialisti de la IGPR au reusit sa identifice minora. Din primele informatii, minora nu a fost victima niciunei infractiuni".

Odata confirmat faptul ca este vorba de Iulia Ionescu, tanara a coborat din tren la Focsani, insotita de oamenii legii. Acestia au adus-o cu o masina a politiei la Bucuresti, unde a fost asteptata de parinti.

Petre Toba: "Fetita a colaborat inca din primul moment cu politistii. Abia astepta sa ajunga acasa la familie".

Din informatiile oferite de preotul Visarion Alexa, duhovnicul fetei, se pare ca aceasta ar vrea sa imbrace haina monahala. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane sustine ca tanara nu a fost in aceasta perioada in nicio manastire din judetul Suceava si ca au fost facute verificari chiar si dupa gasirea Iuliei.

Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane: "Se infirma prezenta adolescentei din Bucuresti intr-o manastire din judetul Suceava. Acest lucru a fost constatat si de politie. Politistii din Suceava au cautat timp de doua zile in toate manastirile si parohiile din zona".

Adolescenta a disparut miercuri. In jurul orei 12:00, Iulia s-a despartit de mama ei la statia de metrou Eroilor si de acolo ar fi trebuit sa ia un autobuz catre liceu. Insa ultimul loc in care a fost vazuta este o casa de amanet de pe bulevardul Kogalniceanu, care nu e pe traseul ei obisnuit. Odata alertate autoritatile, a fost organizat un centru de comanda la nivelul politiei Capitalei, caruia i s-au alaturat specialisti in Investigatii Criminale. In acest caz, Politia Romana a beneficiat si de sprijinul Serviciului Roman de Informatii.

SAMBATA, 15 FEBRUARIE

UPDATE 21:58 Desi Politia Capitalei sustine ca seful de tren nu a fost implicat in operatiunea de gasire a Iuliei, acesta spune ca el a identificat-o.

Iulia Ionescu, fata de 15 ani, disparuta miercuri din Capitala, a fost insotita in gara din Suceava de un barbat in straie monahale, care i-a cumparat biletul de tren pentru Bucuresti, fata urcand singura in tren, dupa ce si-a dat jos hainele calugaresti, in prezent fiind in audieri la Focsani.

Cornel Grigoriciuc, seful trenului international Moscova - Bucuresti, a declarat ca adolescenta, imbracata in straie calugaresti, a fost insotita in gara de un barbat si el imbracat in haine monahale.

Potrivit sursei citate, fata s-a dezbracat de aceste straie inainte sa urce singura in tren, ramanand in haine civile - pantaloni si o jacheta neagra, ea urcand apoi singura in tren, noteaza Mediafax.

Seful de tren a spus ca, in momentul in care a ajuns la fata cu controlul biletelor, a stat de vorba cu ea dupa ce a recunoscut-o ca ar fi adolescenta disparuta, moment in care fata a devenit agitata si si-a sunat mama, spunandu-i ca se intoarce acasa, la Bucuresti.

Fata avea bilet pe ruta Suceava - Bucuresti, care i-a fost cumparat de catre calugar la casa de bilete din gara Suceava, a declarat Florin Catana, seful Politiei TF Suceava.

"S-a eliberat un bilet la ghiseu pentru un barbat in haine monahale. Nu s-a prezentat nicio fata la ghiseu", a spus Catana. Seful de tren a anuntat Politia la 112, insa adolescenta a fost preluata imediat de o patrula a Politiei Transporturi, aflata in trenul respectiv.

UPDATE 20:53 "Va fac anuntul oficial ca minora disparuta pe 12 februarie 2014 este in custodia Politiei Romane si se indreapta spre Bucuresti", au spus reprezentantii Politiei Capitalei.

"Am beneficiat si de aportul SRI in cadrul cautarilor. Am stabilit sambata ca minora se afla in judetul Suceava. O echipa din directia de operatiuni speciale a reusit sa identifice minora respectiva si, in momentul de fata, se indreapta cu ea spre Bucuresti.

Nu a fost victima niciunei infractiuni. Multumesc mass-mediei pentru tot suportul acordat, tuturor celor care au fost alaturi de Politia Romana in gasirea minorei respective. Primul lucru, am informat mama fetei. Cand va ajunge la Bucuresti, fetita va fi predata familiei.

Fetita a colaborat inca din primul moment cu politistii. Au fost inclusiv politiste in echipa speciala. Fata abia astepta sa ajunga acasa la familie. Am avut date si informatii ca aceasta se afla in zona Suceava, date care au fost confirmate. Va pot spune ca am gasit-o intr-un tren care se deplasa de la Suceava catre Bacau. Nu va pot confirma intentia ei.

Politistii din Politia Romana au identificat-o. Fetita era imbracata cu aceleasi haine cu care plecase de acasa in momentul disparitiei. Seful de tren nu a avut niciun fel de participare. A fost identificata in deplasare in tren de catre politie", au mai spus cei de la Politia Romana.
 

UPDATE 20:05 Fata a fost identificata de angajatul CFR in jurul orei 17.15, intr-un tren international care venea de la Moscova si mergea spre Sofia, potrivit Mediafax.

Ea a urcat in tren la Suceava si calatorea cu bilet. Seful de tren a anuntat Politia, iar politistii au urcat in tren la Bacau si au coborat cu adolescenta la Focsani.

Fata era imbracata in vesmant bisericesc.

Conform unor surse, tanara si-ar fi sunat mama in cursul zilei de sambata, plangand, si a rugat-o s-o ierte. Iulia i-ar mai fi spus mamei ca se intoarce acasa din pelerinaj.
 

UPDATE 19:45 Iulia Ionescu a fost gasita in trenul international Moscova-Sofia, intr-un vagon care fusese atasat la Suceava

Tatal fetei a declarat pentru StirileProTV ca inca nu a primit confirmarea oficiala si ca isi doreste sa fie adevarat.

 

Operatiunile de cautare

Cautarile Iuliei au inceput indata ce mama a cerut ajutor la Politie. Romania detine un sistem performant de avertizare in cazul disparitiei minorilor, numit 'ALERTA COPIL". Odata declansat, zeci de institutii primesc fotografia copilului in cauza si semnalmentele acestuia.

Cele mai importante sunt televiziunile, dar si celelalte mijloace de comunicare in masa. Fotografia apare in programele de stiri, este afisata pe monitoarele instalate in locurile publice, in autobuze, in statiile de metrou, gari sau aeroporturi.

Si totusi, in cazul Iuliei programul nu a fost activat. De ce? Pentru ca a fost vorba despre o plecare voluntara a fetei si nu au existat indicii potrivit carora a fost rapita iar viata ii era pusa in pericol.

Cu toate acestea cautarile au inceput pe toate planurile. Vineri seara, tarziu, dupa ora 23, tatal era inca alaturi de specialistii Politiei Romane. Omul are incredere ca Iulia e in viata.

Poza fetei a fost aratata soferilor opriti in trafic, dar si taximetristilor.

Autoritatile au cautat-o pe Iulia Ionescu chiar si pe aeroportul din Otopeni. Trei politisti au venit in parcare cu pozele tinerei si i-au intrebat pe taximetristi daca au vazut-o.

 

Disparitia Iuliei

Miercuri in jurul orei, 12 Iulia s-a despartit de mama ei la statia de metrou Eroilor. De acolo ar fi trebuit sa ia un autobuz catre liceu. Insa ultimul loc in care a fost vazuta este o casa de amanet de pe bulevardul Kogalniceanu, care nu e pe traseul ei obisnuit.

Iulia si-ar fi amanetat telefonul mobil si un lant din aur pe care il purta la gat. Patronul spune ca era foarte dornica sa primeasca banii, iar cand a intrebat-o de acte i-a spus ca se intoarce cu ele intrucat nu le are la ea. In ce directie a pornit din acest loc nu se stie, insa un indiciu ar putea sa ofere camerele de supraveghere amplasate in zona.

Importante pentru ancheta sunt si informatiile oferite de preotul Visarion Alexa, duhovnicul fetei. Parintele ar fi primit recent de la Iulia un mesaj. Adolescenta ii spunea ca vrea sa imbrace haina monahala.

Sambata, Iulia ar fi trebuit sa participe la Olimpiada de Fizica, faza pe Bucuresti. Colegii ii duc dorul si au doar cuvinte frumoase la adresa ei.

Madalina Ilie, colega de clasa: "Era foarte vesela, sociabila, cu zambetul pe buze, comunicativa, deschisa."

Coleg de scoala :"Era foarte de treaba si ne ajuta mereu, ne dadea subiectele inainte la teste."

Raluca Nae, colega de scoala: "Era o eleva olimpica foarte buna si avea prieteni foarte buni in liceu si nu-mi imaginez cine ar fi putut sa-i faca rau".

 


Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane: Duhovnicul fetei disparute n-a facut nimic care sa i se reproseze


Stoica a facut aceste precizari intrebat daca, in cadrul Bisericii, va fi chestionat in legatura cu acest caz preotul paroh al Bisericii "Santul Nicolae" Militari, Visarion Alexa, duhovnicul fetei de 15 ani, disparuta miercuri in Capitala.

Privind faptul ca duhovnicul le-a prezentat politistilor, dupa disparitia fetei, un mail in care aceasta il anunta ca vrea sa plece la manastire, Constantin Stoica a aratat ca sfatul duhovnicului a fost clar acela ca adolescenta sa astepte pana implineste 18 ani pentru a lua o astfel de decizie.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a precizat anterior pentru MEDIAFAX ca nicio manastire ortodoxa nu primeste in monahism minori, iar, daca un minor ar cere gazduire intr-un astfel de lacas, ar fi contactate organele abilitate.

Patriarhia a notificat manastirile din tara privind posibilitatea ca adolescenta disparuta sa ajunga la una dintre ele, dar nu a primit deocamdata vreo veste in acest sens, a mai spus parintele Stoica, precizand ca tine legatura cu colegii sai pentru localizarea fetei, daca aceasta se va indrepta spre o manastire.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Eleva pentru care se roaga o tara intreaga. Mesajul tatalui pentru Stirile ProTV:
Eleva pentru care se roaga o tara intreaga. Mesajul tatalui pentru Stirile ProTV: "Iulia sufera, trebuie sa o gasim"

Toata Politia Romana este in alerta. O adolescenta de 15 ani, Iulia Ionescu, eleva eminenta la colegiul ''Sfantul Sava'' din Bucuresti, a disparut. Fata, care a intrat cu media 10 la liceu, este de negasit de miercuri.

Fata de 12 ani, disparuta de marti seara, a fost gasita intr-o scara de bloc din Iasi. Motivul pentru care a plecat de-acasa
Fata de 12 ani, disparuta de marti seara, a fost gasita intr-o scara de bloc din Iasi. Motivul pentru care a plecat de-acasa

Mirela, fetita de 12 ani care a disparut de-acasa, dintr-o comuna de langa Iasi, a fost gasita joi dimineata, dupa aproape doua zile de cautari.

O tanara de 16 ani din Bihor a disparut fara urma. Familia si politistii o cauta fara incetare
O tanara de 16 ani din Bihor a disparut fara urma. Familia si politistii o cauta fara incetare

 Disperarea a cuprins o familie din localitate Marghita, judetul Bihor. Unica lor fiica, o tanara de 16 ani, a disparut fara urma de aproape o saptamana, si, de atunci, nimeni nu mai stie nimic de ea.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.