Cazul de sclavie din Arges, in presa internationala. Procuror-sef Pitesti: "E socant sa auzi asta in secolul al XXI

sclavi

Zeci de barbati si baieti vulnerabili au fost rapiti, inlantuiti, biciuiti, hraniti cu resturi si obligati sa munceasca sau sa lupte unii impotriva altora pentru distractia rapitorilor, intr-o zona rurala din Romania, scrie AP si Reuters.

 

Trei barbati si doi baieti, cu varste intre 10 si 12 ani, au fost gasiti inlantuiti si au fost salvati de politie miercuri, in Berevoiesti, in cadrul unor perchezitii la casele unor suspecti, membri ai unui clan de romi, precizeaza AP in acest material semnat de Alison Mutler. Articolul este preluat de publicatii de pe toate continentele, intre care Irish Examiner, CP24 Toronto Breaking News, ziarul malaysian The Star, publicatia chineza Shanghai Daily, sau editia franceza a ziarului candian JournalMetro.com, care nu fac comentarii cu privire la caz, relateaza news.ro.

Citeste si: 38 de retineri in satul groazei din Romania. Povestile sclavilor umiliti, torturati si legati in lanturi ca niste animale

Aproximativ 160 de politisti si procurori au luat parte la raidul de miercuri in aceasta localitate, situata la aproximativ 150 de kilometri nord-vest capitala Bucuresti, precizeaza agentia americana. Primarul din Berevoiesti Florin Bogdan a declarat pentru presa ca a alertat autoritatile anul trecut in legatura cu acest presupus caz de sclavie, iar presa locala scrie ca anchetatori au monitorizat suspectii luni de zile inainte sa actioneze, in momentul cand majoritatea suspectilor se afla acasa, adauga AP.

Citește și
sclavi
Rapiti, batuti cu biciul, tinuti in lanturi si terorizati zilnic. Escrocheria prin care romii din Arges isi recrutau sclavii
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Procuratura a anuntat ca unele victime au fost luate cu forta din gari si autogari, de langa biserici sau chiar din locuintele lor si au fost transportate la case private de catre membri ai gruparii. Unele dintre victime efectuau munci domestice, iar altele erau obligate sa transporte si vanda lemn taiat ilegal. Potrivit aceleiasi surse, aceste persoane private de libertate erau tinute in lanturi, batute si amenintate, fara sa li se dea sa manance sau erau hranite de pe jos, iar uneori erau puse sa se bata ca distractie pentru rapitori. Ele erau inchise peste noapte pentru a nu evada, iar unii dintre barbati au fost dezbracati complet si stropiti cu apa fierbinte sau rece. Unele victime ar fi fost violate sau supuse unor abuzuri sexuale, scrie AP.

Valentin Preoteasa, procurorul-sef de la Pitesti, a declarat ca este vorba de un caz fara precedent. "Este socant sa auzi aceste lucruri in secolul al XXI-lea", a declarat el telefonic pentru The Associated Press. Procurorul a adaugat ca institutia a alocat imediat resurse anchetei. "Toti cei cinci procurori de la Pitesti lucreaza la acest caz", alaturi de politie, a declarat Preoteasa pentru AP.

El a precizat ca victimele au fost cazate in centre, unde li s-a oferit hrana, au facut dus si au primit paturi. Procurorul a adaugat ca nu poate preciza despre cati copii este vorba. O purtatoare de cuvant a procuraturii, Mihaela Porime, a declarat ca unora dintre tineri gruparea le-a confiscat documentele de identitate si certificatele de nastere.
Preoteasa a mai declarat pentru AP ca anchetatorii au localizat aproximativ 30 dintre suspecti, intre care se afla si femei, si ca au demarat interogatorii.

Politia, care a efectuat perchezitiile, a confiscat 228.000 de eli (56.300 de dolari), aproximativ un kilogram de aur, noua drujbe si trei camioane, despre care au spus ca au fost folosite in scopuri infractionale. Suspectii risca pana la 20 de ani de inchisoare, precizeaza The Associated Press. Reuters scrie ca politia antimafia a spart o banda de traficanti romani de persoane care a obligat zeci de victime rapite, inclusiv copii, sa cerseasca sau le-a redus la sclavie si ca a salvat cinci persoane dintr-un sat din centrul Romaniei.

"Astazi (miercuri) am salvat trei adulti si doi copii" a declarat un procuror de la DIICOT, care a adaugat ca politia a arestat alte 29 de persoane suspectate ca fac parte dintr-o retea, scrie Reuters. DIICOT a anuntat ca efectueaza o adevarata vanatoare intr-o zona situata la aproximativ 170 de kilometri nord-vest de Bucuresti, cu scopul de a prinde alti membri ai retelei, si ca ar fi vorba despre aproximativ 40 de victime.
 

"Persoanele erau inchise, inlantuite si dezbracate pe timpul noptii, batute si obligate sa manance de pe podea, pentru distractia suspectilor (...) Exista suspiciuni ca unele dintre victime au fost violate", mai precizeaza DIICOT in acest comunicat citat de Reuters. Intr-o imagine realizata de politia speciala in timpul operatiunii de salvare apare un tanar, in picioarele goale, legat cu lanturi la maini pe prispa unei case darapanate din satul Berevoiesti, scrie agentia.

DIICOT a anuntat ca unele dintre victime au fost rapite in locuri publice precum gari, incepand din 2008, si au fost hranite doar cu resturi de catre "stapanii" lor, adauga Reuters, care precizeaza ca autoritatile romane nu au oferit alte detalii despre victime sau locul unde afla. O retea de traficanti de persoane a fost destructurata in Romania, scrie postul paneuropean Euronews, care adauga ca politia a eliberat cinci persoane care erau tinute in lanturi intr-o comuna din centrul tarii.

Fortele de ordine au perchezitionat aproximativ 40 de locuinte si au confiscat peste 50.000 de euro, iar 90 de persoane sunt suspectate ca au participat la acest trafic de fiinte umane, scrie Euronews. Suspectii faceau parte din acelasi clan si ar fi redus la scalvie cel putin 40 de persoane in ultimii opt ani, precizeaza postul, care citeaza un comunicat al procurorilor insarcinati cu crima organizata in care se arata ca victimele erau "batute", "umilite" si "private de hrana". Stirea este difuzata de asemenea pe site-ul belgian 7sur7, care nu face comentarii.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ororile de la Berevoesti: primarul si politia din comuna ar fi profitat si ei de situatia sclavilor.
Ororile de la Berevoesti: primarul si politia din comuna ar fi profitat si ei de situatia sclavilor. "Sunt mana in mana"

Ancheta declansata in scandalul de sclavagism din Arges va fi extinsa si asupra primarului si a politistilor din comuna, care stiau, se pare, ce se intampla, dar au tacut, ba chiar au si profitat de situatie, spun procurorii.

Rapiti, batuti cu biciul, tinuti in lanturi si terorizati zilnic. Escrocheria prin care romii din Arges isi recrutau sclavii
Rapiti, batuti cu biciul, tinuti in lanturi si terorizati zilnic. Escrocheria prin care romii din Arges isi recrutau sclavii

Situatie revoltatoare, care dureaza de zece ani, in satul Gamacesti din Arges. Zeci de oameni sarmani, adulti si copii, au fost rapiti si transformati in sclavi.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.