Imagini dramatice din zonele afectate de inundatii devastatoare. "Nu ma duc de la casa mea. Aici mor eu"

×
Codul embed a fost copiat

Inundatiile devastatoare au facut prapad si au luat vieti omenesti in Moldova. Doi barbati au pierit in apele involburate, iar mai multe localitati sunt acoperite de suvoaie.

Puteti verifica starea drumurilor pe site-ul CNADNR, sau la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360. 

In mai multe localitati din Bacau, suvoaiele puternice au acoperit strazile si au inundat casele in doar cateva minute. Oamenii in putere s-au adapostit pe unde au putut.

Pe scarile casei, o batrana privea neputincioasa cum viitura matura tot. Un barbat, medic veterinar, a fost salvarea ei. A convins-o ca trebuie sa plece din casa, daca vrea sa traiasca. Au urmat momente tensionate. Valtoare era atat de puternica, incat in orice secunda o putea lua pe sus.

Citește și
inundatii
Cod Portocaliu de inundatii pe rauri din 10 judete, pana sambata la pranz. Zonele care vor fi afectate de viituri
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cateva case mai incolo, un alt batran este in aceeasi situatie. Salvatorii l-au luat din calea apelor.

Peste noapte, nivelul raului Tazlau a crescut atit de mult, incat apa de peste un metru si jumatate a intrat in case. 80 de oameni au fost evacuati de urgenta. Alti 40 au refuzat initial sa plece din case si, in final, au fost salvati de militari din calea apelor.

Situatia este disperata si in localitatea Tibanesti din Iasi. In doar cateva ore, un rau s-a umflat atat de tare incat apa de pe strazi avea peste un metru. Si aici batranii si copii mici au fost evacuati cu tractoarele.

Doi batrani de 80 de ani au refuzat sa isi paraseasca locuinta pentru care spun ca au muncit toata viata.

Batrana: "Eu nu ma duc de la casa mea. Va rog nu ma scoateti. Nu ma duc, nu mergem. Nu imi pot lasa casa, aici mor eu."

Dar nici unul dintre batrani nu s-a indurat sa-l lase pe celalalt acasa, asa ca s-au hotarat sa ramana impreuna in casa lor, alaturi de cei doi baieti ai lor, care au handicap si aveau mare nevoie de parinti.

20 de oameni, printre care si militari ISU, au sarit in ajutorul unui batran de 74 de ani, aruncat de viitura intr-un canal. Bietul om mergea cu bicicleta, cand au dat apele navala. Misiunea salvatorilor a fost dificila, pentru ca batranul s-a lovit la cap si era inconstient.

In Vrancea, a plouat in cateva ore cat intr-o luna intreaga. De altfel, imaginile surprinse inainte sa inceapa potopul sunt graitoare. Viiturile care au urmat au facut prapad.

A fost prapad si in Adjud. Cateva zeci de case au fost inundate, iar multe drumuri acoperite de apa si s-au transformat in rauri. Oamenii nu au inchis un ochi toata noaptea, de teama ca le va intra si mai multa apa in casa. Si-au pus in fata portilor saci cu nisip, covoare si folii din plastic. Iar pe drumul european 85, traficul este blocat de vineri-noapte, de cand raul Trotus a iesit din matca si a acoperit soseaua.

Natura s-a dezlantuit si intr-o localitate din Tulcea, unde un fenomen rar intalnit a facut ravagii. O tornada cu latimea de 60 de metri a maturat tot ce a gasit in cale pe o distanta de cativa kilometri. In doar cinci minute, 12 case, farmacia, scoala si zeci de anexe gospodaresti au fost distruse de furtuna violenta.

Hidrologii au prelungit CODUL ROSU de inundatii pana sambata, la ora 14,00

Hidrologii au instituit Cod Rosu de inundatii pe rauri din judetele Harghita, Covasna, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Iasi, Vaslui si Galati, valabil pana sambata dupa-amiaza, la ora 14,00.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), vor fi afectate raurile din bazinele hidrografice: Olt amonte confluenta R. Negru si R. Negru (judetele Harghita si Covasna), afluentii din bazinul superior si mijlociu al Bistritei (judetele Suceava, Harghita si Neamt), Trotus (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna (judetul Vrancea), Barlad (judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea, Neamt si Galati) si afluentii mici aferenti cursurilor mijlocii si inferioare ale Siretului si Prutului (judetele Bacau, Vrancea, Vaslui si Galati).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri din judetele Neamt, Bacau, Vrancea, Galati si Vaslui, precizeaza sursa citata.

De asemenea, pana sambata la ora 18,00 a fost emis Cod Portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Mures superior (judetele Harghita si Mures), Olt superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu, afluentii Prahovei (judetul Prahova), Buzau bazin superior si afluenti curs mijlociu (judetele Brasov, Covasna si Buzau), Suceava bazin superior si afluenti (judetul Suceava), Moldova bazin superior si afluenti (judetele Suceava si Neamt), Bistrita (judetele Suceava, Neamt, Harghita si Bacau), Trotus (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna (judetul Vrancea), Ramnicu Sarat (judetele Buzau si Vrancea), Barlad (judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea, Neamt si Galati), Siret - sector aval confluenta cu raul Trotus (judetele Vrancea, Galati), Jijia si afluenti (judetele Botosani si Iasi), afluentii mici aferenti cursurilor mijlocii si inferioare ale Siretului si Prutului (judetele Bacau, Vrancea, Vaslui si Galati).

Pana sambata noapte la ora 24,00 a fost instituit Cod Galben de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Aries superior si mijlociu (judetele Alba si Cluj), afluentii Muresului inferior (judetele Alba, Hunedoara si Arad), Mures superior, cursurile superioare si mijlocii ale Tarnavelor (judetele Harghita, Mures si Sibiu), Olt si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Olt si Arges, Arges superior (judetele Arges si Dambovita), Ialomita - bazin superior si afluenti (judetele Dambovita si Prahova), Siret si afluenti (judetele Suceava, Botosani, Harghita, Neamt, Bacau, Vrancea, Buzau, Iasi, Vaslui, Galati, Brasov, Covasna si Braila), Jijia si Baseu (judetele Botosani si Iasi), afluentii mici aferenti cursului mijlociu si inferior al Prutului (judetele Iasi, Vaslui si Galati), Calmatui (judetele Buzau si Braila) si raurile din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea).

CFR Calatori: Niciun tren nu este blocat, insa 10 au fost anulate din cauza ploilor abundente

Circulatia trenurilor din zona Moldovei este afectata de ploile abundente din ultimele ore, insa la aceasta ora niciun tren nu este blocat, a anuntat, vineri, CFR Calatori.

Totodata, ca urmare a inchiderii circulatiei intre Adjud si Pufesti, au fost anulate 10 trenuri de calatori respectiv R 5201 Pufesti - Siculeni, IR 1658 Adjud - Bucuresti Nord, IR 1650 Adjud - Bucuresti Nord, R 5401 Marasesti - Pascani, R 5102 Adjud - Pufesti, R 5101 Marasesti - Adjud, R 5104 Adjud - Marasesti, R 5301 Marasesti - Adjud, R 13796 Adjud - Focsani si R 5203 Marasesti - Adjud.

Potrivit unui comunicat al CFR Calatori remis vineri AGERPRES, circulatia trenurilor dintre Pascani - Bacau - Adjud - Marasesti si retur (magistrala 500) se desfasoara pe ruta ocolitoare prin Pascani - Iasi - Vaslui - Tecuci - Marasesti si retur (magistrala 600).

De asemenea, traficul feroviar intre Ghimes si Lunca de Mijloc este intrerupt din cauza inundarii terasamentului, iar pana la reluarea circulatiei in conditii de siguranta, pasagerii sunt transbordati cu mijloace auto.

Pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate si vor sa renunte la calatorie, vor primi, la cerere, contravaloarea pentru parcursul neefectuat, conform Regulamentului de transport pe calea ferata in vigoare.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
COD ROSU de inundatii in sase judete. Orasul in care nu se poate ajunge si din care nu se poate iesi
COD ROSU de inundatii in sase judete. Orasul in care nu se poate ajunge si din care nu se poate iesi

A turnat cu galeata in Bacau, care arata acum ca un imens lac. Sub ape, culturile agricole sunt total compromise. Oamenii abia au reusit sa-si salveze animalele. O persoana a murit, dupa ce a fost luata de viitura.

Cod Portocaliu de inundatii pe rauri din 10 judete, pana sambata la pranz. Zonele care vor fi afectate de viituri
Cod Portocaliu de inundatii pe rauri din 10 judete, pana sambata la pranz. Zonele care vor fi afectate de viituri

Hidrologii au emis un Cod Portocaliu de inundatii pentru mai multe rauri din 10 judete, incepand de joi, de la ora 16:00, pana sambata, la ora 12:00.

Vijeliile au facut prapad in tara. Un barbat a murit lovit de fulger, iar mai multe gospodarii au fost inundate
Vijeliile au facut prapad in tara. Un barbat a murit lovit de fulger, iar mai multe gospodarii au fost inundate

Furtuna s-a dezlantuit la Hunedoara, aflat luni dupa-amiaza sub cod portocaliu de vijelii timp de o ora.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.