Imagini dramatice din zonele afectate de inundatii devastatoare. "Nu ma duc de la casa mea. Aici mor eu"

Ultimul update: Luni 06 Iunie 2016 00:48
Data publicarii: Vineri 03 Iunie 2016 07:37
Categorie: Actualitate

Inundatiile devastatoare au facut prapad si au luat vieti omenesti in Moldova. Doi barbati au pierit in apele involburate, iar mai multe localitati sunt acoperite de suvoaie.

Puteti verifica starea drumurilor pe site-ul CNADNR, sau la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360. 

In mai multe localitati din Bacau, suvoaiele puternice au acoperit strazile si au inundat casele in doar cateva minute. Oamenii in putere s-au adapostit pe unde au putut.

Pe scarile casei, o batrana privea neputincioasa cum viitura matura tot. Un barbat, medic veterinar, a fost salvarea ei. A convins-o ca trebuie sa plece din casa, daca vrea sa traiasca. Au urmat momente tensionate. Valtoare era atat de puternica, incat in orice secunda o putea lua pe sus.

Cateva case mai incolo, un alt batran este in aceeasi situatie. Salvatorii l-au luat din calea apelor.

Peste noapte, nivelul raului Tazlau a crescut atit de mult, incat apa de peste un metru si jumatate a intrat in case. 80 de oameni au fost evacuati de urgenta. Alti 40 au refuzat initial sa plece din case si, in final, au fost salvati de militari din calea apelor.

Situatia este disperata si in localitatea Tibanesti din Iasi. In doar cateva ore, un rau s-a umflat atat de tare incat apa de pe strazi avea peste un metru. Si aici batranii si copii mici au fost evacuati cu tractoarele.

Doi batrani de 80 de ani au refuzat sa isi paraseasca locuinta pentru care spun ca au muncit toata viata.

Batrana: "Eu nu ma duc de la casa mea. Va rog nu ma scoateti. Nu ma duc, nu mergem. Nu imi pot lasa casa, aici mor eu."

Dar nici unul dintre batrani nu s-a indurat sa-l lase pe celalalt acasa, asa ca s-au hotarat sa ramana impreuna in casa lor, alaturi de cei doi baieti ai lor, care au handicap si aveau mare nevoie de parinti.

20 de oameni, printre care si militari ISU, au sarit in ajutorul unui batran de 74 de ani, aruncat de viitura intr-un canal. Bietul om mergea cu bicicleta, cand au dat apele navala. Misiunea salvatorilor a fost dificila, pentru ca batranul s-a lovit la cap si era inconstient.

In Vrancea, a plouat in cateva ore cat intr-o luna intreaga. De altfel, imaginile surprinse inainte sa inceapa potopul sunt graitoare. Viiturile care au urmat au facut prapad.

A fost prapad si in Adjud. Cateva zeci de case au fost inundate, iar multe drumuri acoperite de apa si s-au transformat in rauri. Oamenii nu au inchis un ochi toata noaptea, de teama ca le va intra si mai multa apa in casa. Si-au pus in fata portilor saci cu nisip, covoare si folii din plastic. Iar pe drumul european 85, traficul este blocat de vineri-noapte, de cand raul Trotus a iesit din matca si a acoperit soseaua.

Natura s-a dezlantuit si intr-o localitate din Tulcea, unde un fenomen rar intalnit a facut ravagii. O tornada cu latimea de 60 de metri a maturat tot ce a gasit in cale pe o distanta de cativa kilometri. In doar cinci minute, 12 case, farmacia, scoala si zeci de anexe gospodaresti au fost distruse de furtuna violenta.

Hidrologii au prelungit CODUL ROSU de inundatii pana sambata, la ora 14,00

Hidrologii au instituit Cod Rosu de inundatii pe rauri din judetele Harghita, Covasna, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Iasi, Vaslui si Galati, valabil pana sambata dupa-amiaza, la ora 14,00.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), vor fi afectate raurile din bazinele hidrografice: Olt amonte confluenta R. Negru si R. Negru (judetele Harghita si Covasna), afluentii din bazinul superior si mijlociu al Bistritei (judetele Suceava, Harghita si Neamt), Trotus (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna (judetul Vrancea), Barlad (judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea, Neamt si Galati) si afluentii mici aferenti cursurilor mijlocii si inferioare ale Siretului si Prutului (judetele Bacau, Vrancea, Vaslui si Galati).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri din judetele Neamt, Bacau, Vrancea, Galati si Vaslui, precizeaza sursa citata.

De asemenea, pana sambata la ora 18,00 a fost emis Cod Portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Mures superior (judetele Harghita si Mures), Olt superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu, afluentii Prahovei (judetul Prahova), Buzau bazin superior si afluenti curs mijlociu (judetele Brasov, Covasna si Buzau), Suceava bazin superior si afluenti (judetul Suceava), Moldova bazin superior si afluenti (judetele Suceava si Neamt), Bistrita (judetele Suceava, Neamt, Harghita si Bacau), Trotus (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna (judetul Vrancea), Ramnicu Sarat (judetele Buzau si Vrancea), Barlad (judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea, Neamt si Galati), Siret - sector aval confluenta cu raul Trotus (judetele Vrancea, Galati), Jijia si afluenti (judetele Botosani si Iasi), afluentii mici aferenti cursurilor mijlocii si inferioare ale Siretului si Prutului (judetele Bacau, Vrancea, Vaslui si Galati).

Pana sambata noapte la ora 24,00 a fost instituit Cod Galben de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Aries superior si mijlociu (judetele Alba si Cluj), afluentii Muresului inferior (judetele Alba, Hunedoara si Arad), Mures superior, cursurile superioare si mijlocii ale Tarnavelor (judetele Harghita, Mures si Sibiu), Olt si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Olt si Arges, Arges superior (judetele Arges si Dambovita), Ialomita - bazin superior si afluenti (judetele Dambovita si Prahova), Siret si afluenti (judetele Suceava, Botosani, Harghita, Neamt, Bacau, Vrancea, Buzau, Iasi, Vaslui, Galati, Brasov, Covasna si Braila), Jijia si Baseu (judetele Botosani si Iasi), afluentii mici aferenti cursului mijlociu si inferior al Prutului (judetele Iasi, Vaslui si Galati), Calmatui (judetele Buzau si Braila) si raurile din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea).

CFR Calatori: Niciun tren nu este blocat, insa 10 au fost anulate din cauza ploilor abundente

Circulatia trenurilor din zona Moldovei este afectata de ploile abundente din ultimele ore, insa la aceasta ora niciun tren nu este blocat, a anuntat, vineri, CFR Calatori.

Totodata, ca urmare a inchiderii circulatiei intre Adjud si Pufesti, au fost anulate 10 trenuri de calatori respectiv R 5201 Pufesti - Siculeni, IR 1658 Adjud - Bucuresti Nord, IR 1650 Adjud - Bucuresti Nord, R 5401 Marasesti - Pascani, R 5102 Adjud - Pufesti, R 5101 Marasesti - Adjud, R 5104 Adjud - Marasesti, R 5301 Marasesti - Adjud, R 13796 Adjud - Focsani si R 5203 Marasesti - Adjud.

Potrivit unui comunicat al CFR Calatori remis vineri AGERPRES, circulatia trenurilor dintre Pascani - Bacau - Adjud - Marasesti si retur (magistrala 500) se desfasoara pe ruta ocolitoare prin Pascani - Iasi - Vaslui - Tecuci - Marasesti si retur (magistrala 600).

De asemenea, traficul feroviar intre Ghimes si Lunca de Mijloc este intrerupt din cauza inundarii terasamentului, iar pana la reluarea circulatiei in conditii de siguranta, pasagerii sunt transbordati cu mijloace auto.

Pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate si vor sa renunte la calatorie, vor primi, la cerere, contravaloarea pentru parcursul neefectuat, conform Regulamentului de transport pe calea ferata in vigoare.
 

COD ROSU de inundatii in sase judete. Orasul in care nu se poate ajunge si din care nu se poate iesi
COD ROSU de inundatii in sase judete. Orasul in care nu se poate ajunge si din care nu se poate iesi
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
accident Dn15
Accident grav, în Mureş. Un microbuz cu pasageri a căzut de la câţiva metri
Cum arată și cât valorează tabloul de Picasso găsit la rădăcina unui copac, în Tulcea
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
Jaful secolului, comis de amatori. Hoţii români au ales tablouri care să intre în sacoşe şi au vrut să i le vândă lui Becali
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni
tablourile furate din Olanda
JAFUL SECOLULUI. Tabloul de Picasso "ars în sobă" a fost găsit într-un sat din Tulcea, la rădăcina unui copac
Cartea "România, te iubesc!", lansată duminică la Târgul Gaudeamus
A murit fostul ambasador Mihnea Constantinescu, membru al Consiliului Regal
Accident cu 7 victime în Covasna. Cauza impactului de pe DN10
Incendiu uriaş la marginea Capitalei. Localnicii, alarmaţi prin sistemul RO-ALERT
Taximetrist din Neamţ, rămas prizonier în propria maşină. Ce greşeală a făcut