Ancheta DIICOT privind un grup infractional organizat, dupa ancheta "Rise". In plangere apare si numele lui Liviu Dragnea

Ultimul update: Duminica 16 Iulie 2017 07:02
Data publicarii: Joi 13 Iulie 2017 18:10
Categorie: Actualitate

Ancheta ''Rise Project'' a ajuns si la DIICOT. Procurorii vor decide, in urmatoarele zile, daca vor cerceta sesizarea potrivit careia liderul PSD, Liviu Dragnea, ar face parte dintr-un grup infractional organizat.

Procurorii verifica acuzatiile scrise intr-o plangere in care este pomenit si Liviu Dragnea. Seful DIICOT vorbeste si despre actiunile la purtator, pe care le considera un instrument periculos, care ajuta la evaziunea fiscala.

Daniel Horodniceanu, procuror-sef DIICOT, spune ca "zilele urmatoare o sa ne pronuntam daca o vom inregistra ca dosar penal sau daca, in urma verificarilor incrucisate pe care le vom face, plangerea va pleca intr-o alta parte. Este formulata pentru verifricari pe un grup infractional organizat si alte infractuni, dintre care o parte ar putea fi de competenta DIICOT".

Reclamatia a fost depusa dupa ce ancheta jurnalistilor de la Rise Projesc a prezentat o nota secreta care ar fi apartinut Serviciului de Informatii al Politiei si in care s-ar fi relatat despre existenta unui asa-zis "grup infractional organizat" din jurul lui Liviu Dragnea. Desi de ani de zile presa scrie ca TelDrum ar fi de fapt firma "de casa" a liderului PSD, acesta este primul document care sustine ca Liviu Dragnea ar controlea compania de drumuri TelDrum prin actiuni la purtator.

Liviu Dragnea, presedinte PSD : "Nu am nicio actiune la purtator, la nicio societate. Nu poate sa existe in Romania vreo societate sau cineva care sa aiba actiuni de care institutiile statului sa nu stie, iar eu nu am actiuni la purtator."

Nou dosar penal deschis de DNA, in urma investigatiei Rise Project. Bombonica Dragnea, audiata

Atat oficiul international pentru combaterea spalarii banilor, cat si alte institutii au remarcat problema actiunilor la purtator de ani buni. "Din 2008, raportul MoneyVal pe Romania recomanda ca acest gen de societati care pot reprezenta vehicule comerciale pentru spalare de bani, atrag atentia ca pot reprezenta o vulnerabilitate si recomanda Romaniei sa incerce sa modifice reglementarile comerciale in materie", spune Daniel Horodniceanu.

Intr-un raspuns pentru PROTV, Oficiul Comertului sustine ca firma TelDrum din Alexandria are 955 de mii de actiuni anonime, adica toate sunt la purtator. Alte peste 380 de firme au acest tip de actiuni. Ce inseamna de fapt actiunile la purtator? Bucati de hartie pe care nu scrie niciun nume, ci doar valoarea acelei actiuni.

Septimius Parvu, reprezentant ExpertForum: " Singurul moment in care cineva chiar se prezinta cu actiunile respective undeva, chiar poate sa fie un sac de actiuni, este momentul in care are loc adunarea actionarilordar nici atunci nu insemana neaparat ca se duce persoana care chiar le detine pentur ca daca eu am acele actiuni, le dau cuiva 5 minute persoana respectiva devine proprietar. Mi le da inapoi, devin iar proprietar"

In Romania actiunile la purtator sunt legale. Singura institutie care ar trebui sa stie care sunt actionarii din umbra in orice moment este ANAF. Chestionati e ProTV, cei de la Fisc au raspuns ca totul e "secret fiscal". Nu insa pentru institutiile de control din justitie care pot cere identitatea posesorilor.

Actiunile la purtator au fost inventate de francezi prin 1900. In Romania erau la mare moda prin anii '90 cand in lipsa internetului, prin aceste actiuni se faceau tranzactiile pe piata de capital. Intre timp, mai multe tari au interzis folosirea acestora pe teritoriul lor, cum ar fi Belgia, Cehia, Marea Britanie, Cipru si Malta.

Gheorghe Piperea, avocat, explica: "poate sa fie ascunderea identitatii ca persoana, ascunderea provenientei banilor, o modalitate relativ simpla de spalare a banilor. Vrei sa cadorisesti o persoana care este a doua a treia, a cincea amanta, sau sa ai grija de un copil ilegitim, asta nu sunt scopuri ilegale".

DNA a anuntat saptamana aceasta ca cerceteaza mai multe fapte de coruptie, printre care si cateva semnalate de ancheta jurnalistilor de la Rise Project, intr-un dosar inceput "in rem" - adica fara sa urmareasca anumite persoane, ci doar posibile infractiuni.

Profit.ro: Fiul lui Liviu Dragnea isi trece ferma de porci din Teleorman pe actiuni la purtator

Profit.ro: Fiul lui Liviu Dragnea isi trece ferma de porci din Teleorman pe actiuni la purtator

werner wolff

Un fost director din cadrul Automobile Bavaria, al cincilea şef al Tarom din acest an

Revederea emoționantă dintre un român și cătelul lui. ”O iubește pe Bela mai mult decât pe mine”

Accident în lanț, în Maramureș, după ce o basculantă cu nisip s-a răsturnat în trafic, peste o mașină

Deținuții din Timișoara, angajați la un call-center. Câți bani primesc

Imagini șocante cu un câine de luptă care atacă un cățel, după ce este asmuțit de stăpân

Stația de tratare pentru lacul de levigat de la Pata Rât nu poate fi montată din cauza birocrației

furt

Comună din Braşov, terorizata de un grup de hoți. Au furat sume mari de bani

Incendiul din Constanța, pus de un militar. Cascheta sa, descoperită la fața locului

Cinci saci plini cu milioane de cartele SIM, găsiţi pe o stradă din Capitală

Ambulanță atacată de rudele unei paciente. Femeia a murit pentru că medicii n-au putut interveni

Soluția găsită de Gabriela Firea pentru problema deșeurilor din Capitală. ”Este foarte poluant”

11 stații de cercetare a cutremurelor, deschise în Galați. Investiția se ridică la 400.000 de €