Afacerea de 150 mil euro din spatele scandalului de spionaj descoperit de DIICOT in Moldova Noua

DIICOT

Licenta de exploatare pentru cariera de banatite de la Moldova Noua apartine Moldomin SA Moldova Noua, societate aflata in lichidare din 2010, ale carei active, vizate de o firma cu birou la Moscova, au facut obiectul unui scandal.

Moldomin se afla in faliment din 4 noiembrie 2010, iar in septembrie 2011 lichidatorul, RTZ & Partners, a anuntat ca firma Mineco AG, inregistrata in Elvetia, va prelua producatorul de cupru din Moldova Noua si va investi 150 de milioane de euro.

Mineco este formata dintr-un grup de companii si, potrivit lichidatorului, la acel moment avea mine in Serbia si Bosnia. Potrivit site-ului companiei, Mineco AG are si o reprezentanta la Moscova.

Compania trebuia sa preia si licenta de exploatare a Moldomin Moldova Noua, judetul Caras Severin, precum si dreptul de a valorifica bunurile imobile ale firmei indispensabile exploatarii.

Dar, potrivit site-ului Agentiei Nationale a Resurselor Minerale, licenta pentru zacamantul de "minereu de cupru cu continut scazut" figureaza inca pe numele Moldomin SA Moldova Noua. Moldomin are o licenta pe 20 de ani, pana in 2018, pentru exploatarea zacamantului de cupru de la Moldova Noua.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Compania avea, la momentul privatizarii, datorii totale de 258 milioane de lei catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si autoritatile locale din Moldova Noua.

La acel moment, firma lichidatoare, RTZ & Partners, preciza pentru MEDIAFAX ca Mineco nu va plati toate datoriile Moldomin, insa suma pe care o va achita pentru preluarea firmei miniere va fi distribuita creditorilor. Lichidatorul nu preciza suma pe care Mineco o va plati pentru preluarea Moldomin.

"Atragerea acestui investitor va insemna salvarea zonei Moldova Noua si a locuitorilor acesteia, nivelul investitiilor fiind previzionat la minim 50 milioane de euro. Functionarea minei la capacitatea estimata de ofertant presupune crearea a 400 de noi locuri de munca", sustinea RTZ & Partners.

Mineco a incercat sa preia Moldomin si in 2006, cand firma a fost scoasa la vanzare de catre proprietar, Ministerul Economiei.

La inceputul lui 2012, la Curtea de Apel Timisoara au ajuns doua dosare referitoare la Moldomin. Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de inlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, in cadrul procedurii de insolventa declansate fata de societatea Moldomin Moldova Noua, iar in al doilea se solicita sistarea oricaror modalitati de vanzare a bunurilor Moldomin si suspendarea procedurilor de valorificare a acestora.

Aceasta dupa ce, printr-o decizie a judecatorului-sindic de la Tribunalul Caras-Severin din 8 septembrie 2011, activele Moldomin SA au putut fi valorificate de lichidatorul judiciar al firmei, acestea fiind vandute, sase zile mai tarziu, catre Mineco AG, iar la randul sau, creditorul majoritar al falimentarei Moldomin SA, statul, prin Directia Generala a Finantelor Publice Caras-Severin, a facut recurs la decizia judecatorului-sindic, cerand anularea vanzarii patrimoniului firmei catre Mineco SA. In paralel, aceeasi institutie a statului a cerut si inlocuirea lichidatorului judiciar al Moldomin SA, RTZ & Partners din Cluj-Napoca, insa Tribunalul Caras-Sevrin a respins si aceasta cerere, motiv pentru care a atacat decizia cu recurs.

La inceputul lunii aprilie 2012, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe Catalin Nicolae Serban, vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara la data comiterii faptelor, pentru trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni, dupa ce acesta solicitase bani unor reprezentanti ai Mineco, pentru a influenta magistratii care judecau cele doua cauze.

In acelasi dosar, sotia magistratului, Ramona Mihaela Serban, notar public, a fost trimisa in judecata pentru complicitate la trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni, iar denuntatorul lui Serban, Iacob Chisarau, la acel moment consilier judetean in CJ Caras-Severin si fost director general al SC Moldomin SA Moldova Noua, a fost trimis in judecata pentru complicitate la cumparare de influenta, complicitate la trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Alaturi de acestia au mai fost trimisi in judecata Dan Adrian Rus, reprezentant al firmei Mineco AG in Romania, acuzat de complicitate la cumparare de influenta, complicitate la trafic de influenta, asociere pentru savarsirea de infractiuni, si Ioan Marian Mihaila, profesor universitar la Universitatea "Eftimie Murgu" din Resita, pentru complicitate la trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Procurorii aratau in rechizitoriul trimis instantei ca, in cursul lunilor februarie - martie, Catalin Serban, in calitate de judecator, cu functia de vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, a pretins de la doi cetateni sarbi, prin intermediul lui Chisarau si Rus, 60.000 de euro, iar in 14 martie a primit, cu ajutorul lui Mihaila, al sotiei sale si al consilierului Chisarau, 50.000 de euro.

Potrivit procurorilor, Catalin Serban a pretins si primit banii lasand sa se creada ca are influenta asupra magistratilor care judecau cele doua dosare aflate in faza recursului pe rolul Curtii de Apel Timisoara si ca ii poate determina sa respinga caile de atac formulate.

Cei 50.000 de euro care urmau sa ajunga la judecatorul Serban pentru solutionarea favorabila a celor doua dosare civile au fost gasiti in 15 martie, in urma perchezitiei la cabinetul notarial al sotiei magistratului, au mai notat procurorii in rechizitoriu.

Totodata, procurorii aratau in materialul citat ca alte persoane vizate in aceasta ancheta vor fi cercetate intr-un alt dosar.

Aceste persoane, impreuna cu Serban, Chisarau si Rus, au initiat, in cursul lunilor februarie - martie, constituirea unei asociatii in scopul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta si cumparare de influenta.

Astfel, potrivit procurorilor, in structura organizatorica a gruparii au fost cooptati Mihaila si Serban, care, potrivit regulilor de actiune stabilite, "au avut sarcina de a sprijini activitatea ilicita a asociatiei", retinand si ca, pentru atingerea scopului propus, "a existat o organizare prealabila, in temeiul careia membrilor gruparii li s-au repartizat anumite sarcini bine stabilite".

Judecatorul Catalin Serban a fost arestat in 16 martie in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta. Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea lui Nicolae Catalin Serban atat din functia de judecator, cat si din cea de vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, ca urmare a punerii lui sub acuzare pentru fapte de coruptie.

Catalin Serban a sunat dupa banii ceruti in schimbul interventiei sale pe langa judecatorii din doua dosare avand ca obiect patrimoniul Moldomin chiar din casa unuia dintre magistratii desemnati sa solutioneze litigiile, se arata in motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti de arestare preventiva a judecatorului Serban, obtinuta de MEDIAFAX.

Astfel, in documentul citat instanta nota ca, in 13 martie, Serban l-a sunat pe intermediarul Iacob Chisarau, cel care urma sa-i aduca banii ceruti, chiar din locuinta judecatoarei Anca Buta, care era in completul de judecata ce a solutionat dosarele de care vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara era interesat.
In documentul citat, judecatorul care a decis arestarea preventiva a lui Serban arata in ce mod s-au petrecut faptele de care vicepresedintele Curtii de Apel este acuzat.

Acum, exploatarea de la Moldova Noua se afla din nou in centrul unui scandal, procurorii DIICOT deschizand o ancheta dupa ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul "Suvorov".
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala fac cercetari in cazul unui grup infractional constituit din persoane avand cetatenie rusa si romana, pentru infractiunile prevazute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 si articolul 298 Cod penal, a anuntat DIICOT.

In legatura cu acest caz, in 19 octombrie, O.M., in varsta de 42 de ani, cetatean rus, a fost depistat pe Aeroportul International "Henri Coanda", in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV. Cetateanul rus are interdictie de a parasi Capitala.

"In fapt, s-a retinut ca factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul «SUVOROV»", se arata intr-un comunicat de vineri al DIICOT.

Procurorii DIICOT fac verificari privind autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale, precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Suportul informativ a fost asigurat de catre SRI.

De altfel, SRI a anuntat ca evalueaza impactul asupra securitatii nationale al documentelor clasificate despre zacamintele de cupru gasite la cetateanul rus.

"Cetateanul rus a fost depistat de specialisti ai Brigazii Antitero in urma unui control de rutina pe Aeroportul Henri Coanda. Asupra acestuia au fost dispuse masuri preventive de catre procurorii DIICOT, iar ofiterii SRI verifica caracterul documentelor si impactul asupra securitatii nationale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de aceasta ancheta", a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava.

Ambasada Rusiei la Bucuresti a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, ca nu a fost informata de autoritatile romane despre cetateanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA si ca va cere clarificari printr-o nota verbala trimisa MAE roman. Sectia Consulara nu a fost contactata nici de cetateanul rus mentionat in legatura cu acest caz.

Conducerea IPROMIN a sustinut ca angajatii nu au dat documente clasificate oamenilor de afaceri rusi, precizand ca firma are negocieri pentru servicii de proiectare cu o societate din Romania care reprezinta o firma internationala ce foloseste specialisti din Federatia Rusa pentru consultanta tehnica.

"Nu au fost divulgate de catre angajatii sau de catre conducerea societatii informatii si documente clasificate catre mediul de afaceri din Federatia Rusa, asa cum apare in comunicatul DIICOT. Societatea noastra deruleaza in prezent negocieri cu o firma privata din Romania pentru furnizarea de servicii de proiectare pentru o investitie noua aferenta zacamantului Moldova Noua, care, din cunostintele noastre, este reprezentanta unei firme internationale care utilizeaza si serviciile de consultanta tehnica din partea unor specialisti din Federatia Rusa", arata conducerea IPROMIN.

Totodata, conducerea IPROMIN a precizat ca, din informatiile pe care le detine, societatii cu care negociaza incheierea unui contract de proiectare i-a fost transferata licenta de concesiune a exploatarii privind "zacamantul de panatite Moldova Noua".
"Mentionam ca serviciul de proiectare se refera la realizarea unor constructii si instalatii industriale specifice activitatii de valorificare a minereului, precum si lucrari de inchidere si ecologizare a suprafetelor afectate de vechea exploatare miniera", a adaugat conducerea IPROMIN.

Sursa citata a precizat ca in cadrul negocierilor nu au fost luate in discutie servicii privind calculul de resurse sau rezerve minerale.

De asemenea, IPROMIN a aratat ca in zacamantul Moldova Noua nu exista metale rare.

"Zacamantul Moldova Noua este un zacamant ce contine minereu cuprifer, iar Suvorov este denumita o parte a zacamantului. Mentionam ca nu exista metale rare in zacamant", a precizat sursa citata.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Scandal de spionaj. SRI evalueaza impactul asupra SECURITATII NATIONALE a documentelor divulgate
Scandal de spionaj. SRI evalueaza impactul asupra SECURITATII NATIONALE a documentelor divulgate

Un nou scandal de spionaj economic pune pe jar serviciile secrete. Un om de afaceri rus a fost oprit pe Henri Coanda, chiar inainte sa scoata din tara mai multe documente secrete referitoare la rezervele de cupru si metale rare din muntii Banatului.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.