Cum a ajuns antivirusul romanesc sa fie considerat cel mai bun din lume. Povestea lui Florin Talpes

Florin Talpes

Nostalgia ii face pe multi sa caute in trecut atunci cand vine vorba de romani care au ajuns sa fie numarul 1 in domeniul lor de activitate. Sunt insa si exemple din prezent care duc Romania in elita mondiala.

Si poate cel mai bun exemplu al unei pozitii de top in era digitala vine de la Florin Talpes, directorul BitDefender, astazi considerat de aproape toti specialistii drept cel mai bun software anti-virus din lume.

Brandul Bitdefender a fost lansat in 2001, prin redenumirea antivirusului AVX (AntiVirus eXpert) produs si comercializat de Softwin. Softwin a deschis in 2003 filiale Bitdefender in Spania si Germania si un an mai tarziu in SUA.

La bazele acestei afaceri au stat Florin si sotia sa, Mariuca Talpes. Averea lor e estimata acum in 2012 la aproximativ 80 de milioane de euro.

In 1990, cand romanii stiau prea putin despre computere, Microsoft si Bill Gates, Florin Talpes era cercetator in software la Institutul de Tehnica de Calcul si Informatica si fericitul tata a doi gemeni de patru ani, scria Indira Crasnea in 2001 pentru Ziarul Financiar.

Citește și
Nicolae Karpen
Pila Karpen, inventia geniala a unui roman pentru care oamenii de stiinta cauta inca explicatii
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

S-a decis "din intamplare" sa isi deschida o afacere, impreuna cu sotia sa. "De vina" a fost o prietena care cunostea un francez cu state in informatica care, la randul sau, voia sa lucreze pe cont propriu.

Cum oportunitatea se ivise: dezvoltare de soft (Florin si Mariuca Talpes) si vanzare de soft (partenerul francez).

Asa a aparut, la sfarsitul anului '90 Softwin.

Primii bani pentru Softwin au venit de la socrul lui Florin Talpes, actorul Mihai Mereuta. Fire cu initiativa, actorul i-a imprumutat matematicianului 300 de dolari, care la acea vreme insemnau "trei-patru salarii bunicele", bani care au constituit "capitalul social" al intreprinderii, 100% proprietatea sotilor Talpes.

Banii imprumutati au fost folositi pentru "infrastructura", adica pentru cele trebuitoare pentru a crea soft, iar afacerea Softwin a inceput in sufrageria apartamentului personal: intr-o camera locuiau gemenii, in alta sotii Talpes, iar in sufragerie vietuia compania.

In 2007, divizia Bitdefender s-a desprins de grupul de firme Softwin si, in urma vanzarilor in crestere, conducerea a anuntat ca are ca obiectiv atingerea unei cote de 2% din piata mondiala de antivirus si listarea la una dintre marile burse internationale in 2008-2009, termen decalat ulterior pentru 2012, din cauza crizei financiare.

Bitdefender este primul antivirus care a gasit o solutie impotriva Flame, "cea mai inspaimantatoare unealta de spionaj pe care am vazut-o vreodata" asa cum o descriu specialistii din cadrul companiei.

La scurt timp dupa aceasta informatie, nemtii au decis: cel mai bun antivirus din lume este realizat de romani. Produsul facut in tara noastra, Bitdefender Internet Security, a obtinut cel mai mare punctaj in evaluarea AV-TEST, cea mai severa testare din industrie.

Softul romanesc Bitdefender Total Security 2012 a fost declarat pachetul de securitate al anului si a obtinut premiul Editor's Choice si din partea prestigiosului site american de tehnologie cnet.com, cel care a dat si premiile din cadrul targului de tehnologie CES de la Las Vegas. Programul romanesc si-a adjudecat categoria "Cel mai bun pachet platit".

Juriul si-a motivat decizia afirmand ca Bitdefender Total Security 2012 se remarca prin "securitate de top, impact scazut asupra performantelor calculatorului si o gama larga de optiuni".

Antivirusul romanesc a reusit sa intreaca Norton si F-Secure, urmatoarele clasate, dar si celelalte nume mari din domeniu, precum Kaspersky, McAfee, AVG, ESET sau Panda.

In SUA, produsele companiei sunt distribuite inclusiv in reteaua celui mai mare retailer din lume Wal-Mart, sub brandul DefPro, a spus Talpes pentru incont.ro.

Mai mult, compania are deschise birouri in 5 tari. "Din totalul angajatilor Bitdefender, 100 sunt din afara Romaniei si activeaza in cele cinci birouri ale companiei din SUA( aici sunt doua birouri, unul in Florida si unul in California), Marea Britanie, Spania si Germania. Cifrele din contabilitatea Bitdefender SRL reprezinta vanzarile din Romania si o parte din cele internationale. Romania are o cota de sub 5% din veniturile Bitdefender", a spus Talpes. In schimb, in Rusia, compania este prezenta cu un parteneriat cu o companie locala.

In Romania, compania are birouri la Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara.

Potrivit omului de afaceri o mare parte dintre clientii Bitdefender vin din tari precum Brazilia si China, regiuni pe care compania se va concentra si de acum inainte. "Spre exemplu doar in China avem 100 de milioane de utilizatori care folosesc serviciile BitDefender, iar piata este in continua dezvoltare", arata Talpes.

In jur de 95% din activatea companiei este orientata pe piata externa. In Romania, Talpes spune ca detine 40% din piata locala de securitate, estimata de analisti la 10 milioane de euro.

Pe piata autohtona de solutii de securitate, competitorii BitDefender sunt Kaspersky, Panda Security si Symantec.

In ceea ce priveste strategia de extindere a companiei, el spune ca se bazeaza pe crestere organica. "Vrem sa ne extindem activitatea pe mai mult piete precum Brazilia si China, vom deschide in 30 de zile un birou intr-o tara, care nu este in Europa, si vrem sa crestem organic. Pana acum, nu am exclus achizitiile, de exemplu, in Spania am cumparat o companie locala", explica acesta.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ana Aslan, femeia care a demonstrat intregii lumi ca batranetea se trateaza, la fel ca orice boala
Ana Aslan, femeia care a demonstrat intregii lumi ca batranetea se trateaza, la fel ca orice boala

Ana Aslan a pus bazele geriatriei romanesti si a inventat produse revolutionare pentru tratarea afectiunilor specifice batranilor. Linia de cosmetice lansata de ea se bucura inca de un succes international, la fel si tratamentele medicale.

Pila Karpen, inventia geniala a unui roman pentru care oamenii de stiinta cauta inca explicatii
Pila Karpen, inventia geniala a unui roman pentru care oamenii de stiinta cauta inca explicatii

Un comic american spunea la un moment dat ca bateriile sunt cele mai dramatice obiecte. Pentru ca unele lucruri inceteaza sa mai functioneze, dar bateriile mor. 

H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si
H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si "trenul de mare viteza"

Fascinat inca din copilarie de ideea de a zbura, Henri Coanda a fost un elev mediocru, insa un inventator de geniu. Cel care a creat avionul cu reactie a avut insa si multe alte brevete, la fel de fascinante si cat se poate de actuale.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.