Ce poti sa faci cu diploma in tara care a inventat Bacalaureatul. Francezii te lasa sa promovezi si daca iei ZERO la o proba

bacalaureat in Franta

Spaima oricarui tanar din Romania, Bacalaureatul a devenit un examen nu doar pentru liceeni, ci pentru intreaga societate.Toata saptamana, www.StirileProTV.ro iti prezinta si Bacalaureatul altora. Incepem cu francezii, care l-au si inventat.

Francezii l-au inventat, romanii l-au picat. Bacalaureatul s-a nascut in Evul Mediu, o epoca vestita pentru inventivitatea in materie de torturi. In veacul al XIII-lea, Universitatea din Paris, una dintre primele institutii de acest fel din Europa (prin comparatie prima universitate din Romania, cea din Iasi, a fost infiintata abia in 1860), a creat titulatura de “baccalarureus” sau “baccalarius”. Un “baccalarius” era un student ceva mai avansat, care facea cam acelasi lucru ca un preparatorul universitar de azi.

La bac cu vaca
Cuvantul “baccalarius” nu a fost insa creat de universitarii parizieni, ci preluat din limba latina folosita in Evul Mediu, unde desemna un cavaler mai sarac. Mai precis, un cavaler a carui principala proprietate era o ferma de vaci – “bacca”, cum li se mai spunea in latina medievala, in loc de “vacca”. Practic, “bacalaureat” insemna initial “cel care mergea cu vacile la pascut”, un sens nu tocmai strain celor care pica acum bacul.

Adevaratul inventator al bacalaureatului modern e insa Napoleon. In 1808, imparatul Frantei a instituit sistemul celor trei mari examene – bacalaureat, licenta, doctorat – sistem care, in liniile sale principale, functioneaza si azi. Iar de picat s-a picat inca de pe atunci: primul bac, cel din 1809, a fost trecut doar de 32 de tineri francezi , dintre care 31 la “litere” – uman, cum am spune azi.

Examenul saracilor si cel al bogatilor
Pentru mai bine de un secol, bacalaureatul din Franta a fost elitist – il treceau doar copii straluciti sau cei care aveau parinti instariti – si misogin – fetele care dadeau acest examen puteau fi numarate pe degetele de la o mana . Sistemul actual dateaza din anii ’60, cand in invatamantul din Franta au disparut distinctiile intre elevi saraci si bogati. Nu e un sistem simplu, dar e interesant, dat fiind ca sistemul francez de invatamant a fost de-a lungul timpului principala inspiratie pentru cel romanesc

Citește și
elevi, bac
SUBIECTE BACALAUREAT 2014 ROMANA. Elevii n-au scapat de ce se temeau mai mult. Vezi SUBIECTELE si BAREMELE la UMAN si REAL
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Dupa cea mai recenta reforma a invatamantului (2005), bacalaureatul din Franta este de trei tipuri: general, profesional si tehnologic. Toate trei permit continuarea studiilor la o universitate, insa cel profesional e destinat tinerilor care vor sa intre cat mai repede pe piata muncii iar cel tehnologic e mai degraba echivalentul absolvirii unui liceu vocational din Romania. In termeni mai pragmatici, bac-ul tehnologic si cel profesional sunt pentru copiii din familii sarace, care trebuie sa iasa cat mai rapid “pe leafa”, nu sa piarda vremea in scoli. Dovada statisticile Ministerului Educatiei, care arata ca aceste variante sunt preferate de familiile cu venituri medii si cele “defavorizate”.

Probe de circ, muzica si teatru
Bacalaureatul general este practic echivalentul bac-ului romanesc, insa sistemul e mult mai complex. Exista mai multe serii – profile, cum le spunem noi. Seria L (litere) e echivalentul “umanului”, dar pentru real sunt trei serii: ES (economic si social), S – stiinte sau S – inginerie. La fiecare dintre ele se dau 9-10 examene: de pilda, la seria L sunt examene de limba si literatura franceza (oral si scris), stiinte (fizica, chimie, biologie), filosofie, literatura, istorie si geografie, limbi straine si educatie fizica plus un examen la alegere din disciplinele de specialitate (matematica, latina, greaca veche, arte plastice, cinematografie, istoria artei, muzica, teatru, dans, arta circului, limbi straine etc.). Mai exista si posibilitatea de a da unul sau doua examene facultative, care sa creasca nota elevului.

Par multe, insa in realitate nu toate examenele se dau odata: probele incep din anul II de liceu si doar daca elevul nu le trece in acel moment le da pe toate la terminarea liceului. Exista o singura sesiune, in iune (noiembrie pentru cateva foste colonii): cei care o rateaza din motive obiective – boli, accidente – mai au sansa sa dea bacalaureatul in septembrie. Majoritatea examenelor sunt scrise si constau intr-un eseu pe o tema data, pentru care elevul are la dispozitie intre 2 si 5 ore si primeste o nota de la 0 la 20. Daca pica un examen chiar si cu 0 (care se da doar in caz de absenta) nu inseamna ca au picat si bac-ul: important e ca media finala sa fie macar 10 din maximul de 20 de puncte. Iar cei care obtin medii intre 8 si 10 pot sa repete examenele.

Ce poti face cu diploma de Bac in Franta
Orice posesor de diploma de bacalaureat se poate inscrie la universitate fara alt examen – dar nu la orice universitate. Pentru a intra la “Marile scoli”, teoretic cele mai bune universitati din Franta, din care provind majoritatea liderilor politici, economici si militari, e nevoie de inca unul sau mai multi ani de studiu dupa bacalaureat, care au loc in clase speciale. Nu e o rusine sa n-ai studii superioare, insa fara bac, fie el si profesional, “t’es nul” –“esti degeaba”.

Chiar si prezentat in aceasta forma simplista, sistemul din Franta pare – si este - extrem de complicat. Pe de alta parte, gratie acestor detalii este flexibil si, aparent, eficient. Dupa ultima reforma, rata de promovabilitate a fost constant peste 80%, fata de 60% in anii ’90, 35-36% in anii ’80 si 1% in secolul al XIX-lea. Ceea ce nu inseamna ca examenul nu este greu chiar si in forma sa actuala: de pilda, in 2013, la filosofie, candidatii au primit subiecte precum “Operele de arta sunt realitati ca toate celelalte?”, “E posibila o cunoastere stiintifica a lumii vii” sau “Tratatul teologico-politic al lui Spinoza”.

Tetraedrul regulat isoscel si Victor Hugo "de merde"
Iar anul acesta, elevii s-au revoltat dupa examenul de matematica, pe care l-au descris drept “un masacru”. "Tot anul iti dau cuburi, iar la Bac primesti un tetraedru regulat isoscel cu un unghi drept in A taiat de un plan!", s-a plans un liceean pe Twitter. Peste 40.000 de candidati, aproape un sfert dintre cei care au sustinut examenul, au semnat o petitie catre Ministerul Educatiei in care sustin ca subiectele au fost prea dificile si ca se va pica pe capete, fata de 2013, cand promovabilitatea in seria S a fost peste 92%. Pe de alta parte, in Franta se trece si cu nota 0 la o disciplina daca media generala la bacalaureat este de 10 (din 20 de puncte), deci o nota slaba la matematica nu e neaparat un dezastru.

Nici subiectul de literatura franceza primit de elevii din anul II de liceu la proba “anticipata” nu i-a incantat mai tare. Retelele sociale s-au umplut cu injuraturi la adresa autorului care a picat la bac, Victor Hugo. “Crépuscule de merde, Victor Hugo, tu fais chié à écrire des poèmes comme sa!”, e concluzia unei eleve, pe care ne e jena sa o traducem. Partea buna este ca notele sub 10 din 20 de puncte la acest examen nu se iau in considerare, elevii putand sa il dea din nou in urmatorii ani.

Bacalaureatul francez , traumatizant pentru straini
Dificil sau nu, pentru francezi bacalaureatul este institutie nationala si o experienta fundamentala in viata. Majoritatea il descriu drept un ritual de trecere mai degraba decat o simpla examinare scoala. Importanta bacalaureatului in societate franceza este inspaimantatoare pentru americani sau englezi.

Peter Gumbel, un jurnalist britanic care traieste in Franta si are doi copii inscrisi in sistemul educational din aceasta tara, a publicat recent un eseu care a scandalizat opinia publica, “Si copii se impusca, nu-i asa?”. “De ce Franta este singura tara din lume care descurajeaza copii din cauza a ceea ce nu stiu sa faca in loc sa-i incurajeze pentru ceea ce stiu?” se intreava Gumbel, care sustine ca in ciuda gradului ridicat de dificultate a examenelor, elevii francezi sunt mai slabi decat cei din alte tari europene – si nu numai.

Opinia strainilor nu e insa impartasita si de francezi. Intr-un sondaj realizat in vara anului trecut de “Le Nouvel Observateur”, 71% dintre repondenti s-au opus eliminarii bacalaureatului. Printre tinerii pana in 35 de ani procentul partizanilor acestui examen era chiar de 87%. Iar dintre cei care au dat examenul, aproape trei sferturi au declarat ca au mai degraba amintiri placute legate de el.

Maine: cum se da bacalaureatul in Marea Britanie. “O generatie care se chinuie sa citeasca si sa socoteasca”

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
BACALAUREAT 2014. Filmul flagrantului in cazul
BACALAUREAT 2014. Filmul flagrantului in cazul "SPAGA la BAC". Inspectorul din Arad, in arest la domiciliu, 30 de zile

BACALAUREAT 2014. Adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Judetean Arad s-a intors luni seara acasa, dupa o noapte petrecuta in celula.

SUBIECTE BACALAUREAT 2014 ROMANA. Elevii n-au scapat de ce se temeau mai mult. Vezi SUBIECTELE si BAREMELE la UMAN si REAL
SUBIECTE BACALAUREAT 2014 ROMANA. Elevii n-au scapat de ce se temeau mai mult. Vezi SUBIECTELE si BAREMELE la UMAN si REAL

SUBIECTE BACALAUREAT 2014 ROMANA. Aproape 144.000 de elevi de clasa a XII-a au inceput luni probele scrise de la BAC 2014. Elevii vor primi doua tipuri de subiecte - Romana profil Real si Tehnologic si Romana profil Uman si Pedagogic.

BACALAUREAT 2014: Masurile extreme la care au recurs autoritatile din China impotriva copiatului la examene
BACALAUREAT 2014: Masurile extreme la care au recurs autoritatile din China impotriva copiatului la examene

In trecut, copiatul la examene insemna, de cele mai multe ori, o hartiuta ascunsa in maneca sau notite scrise direct in palma sau antebrat. insa, acum, tinerii care se pregatesc pentru examene se folosesc de tehnologiile moderne pentru a copia.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.