Ghidul turistului Dracula in Romania

Vlad Tepes

Turismul romanesc ii datoreaza mult irlandezului Abraham "Bram" Stoker, autorul celebrului roman Dracula, care a declansat o adevarata manie a vampirilor si aduce anual in tara noastra oameni care il cauta pe Vlad Dracul.

Iar romanii s-au adaptat repede la turismul de tip...Dracula. Au aparut hoteluri si locatii inspirate din romanul irlandezului Bram Stoker.

Legende, legende, legende

Bram Stoker nu a fost niciodata in Transilvania, dar a stat destul in biblioteci pentru a se documenta inainte de a scrie cartea. Deosebirile dintre Vlad Tepes si Dracula sunt stiute de orice scolar in Romania, dar putini sunt cei care au incercat sa preia din fictiune cate ceva in realitate.

Bistritenii au dat dovada de cea mai multa initiativa. In romanul Dracula, englezul Jonathan Harker petrece o noapte la hotelul Coroana de Aur din Bistrita, in drum spre castelul contelui. Acest hotel nu a existat la vremea cand romanul aparea, dar romanii au construit unul si l-au botezat asa, special sa atraga turistii. Acum, ca sa stai aici, platesti preturi intre 35 si 100 de euro pe noapte, in functie de tipul de cameera si conditiile pe care le doresti.

Citește și
Marea Neagra, Bulgaria
Litoralul romanesc, pustiu de Paste: turistii au preferat Bulgaria
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Pasul Borgo, despre care vorbeste Stoker, este de fapt Pasul Tihuta, care leaga Transilvania de Moldova. Tepes nu a avut niciodata un castel aici, dar acum gasesti Hotelul Castelul lui Dracula in Piatra Fantanele. Iar turistii americani si englezi nu lipsesc atunci cand este vorba despre seri speciale cum sunt cele de Halloween. O noapte intre peretii castelului are preturi care variaza in functie de sezon si de grup. Pentru o camera preturile pleaca de la 100 de lei si pot ajunge si la 400 pentru un apartament.

Ideea vampirului din Valahia nu ii apartine in totalitate irlandezului Stoker. Vlad Tepes a fost descris in culori extrem de sumbre de negustorii sasi, carora le ridicase mai multe privilegii. Domnitorul roman care a impus ordinea in Valahia a fost descris drept un conducator insetat de sange, care inainte de a manca isi inmuia painea in sangele care curgea din dusmanii sai.

Castelul lui Dracula
Romanii au incercat sa atraga turistii la Castelul lui Dracula in mai multe judete. Nimeni nu poate spune insa cu certitudine ca are in posesie adevaratul castel. Primul oras inscris in cursa este Sighisoara. Aici, in Casa Dracula, a fost nascut si a copilarit Vlad Tepes. Casa inca poate fi vizitata, in Cetatea Sighisoarei, langa Turnul Ceasului.

De la Sighisoara, Tepes a plecat la Targoviste, oras care in Evul Mediu a fost Capitala Valahiei. Turnul Chindiei gazduieste o expozitie dedicata lui Tepes, iar turistii sunt informati ca de aici si-a inceput Dracula "cariera" sangeroasa cu primele tepe in care a infipt boierii. Pentru 3 lei poti intra sa vezi Turnul.

Vlad Tepes a fost primul domnitor care a stabilit Capitala Tarii Romanesti la Bucuresti, asa ca o vizita la Curtea Domneasca este indicata oricarui turist. Descoperita in 1972, cladirea este prezentata drept loc in care Tepes tinea prizonierii si unde ii tortura. Din turul turistic nu poate lipsi Biserica Veche.

O alta destinatie prezentata drept Castelul lui Dracula este Cetatea Poenari. "Cuibul de Vulturi" al lui Tepes i-a slujit drept ultim refugiu in calea invaziei turcesti, de care s-a ascuns in Ardeal. Turistii care ajung aici se declara cuceriti de peisaje, de fortareata, dar nu uita vizita pentru ca au de urcat o sumedienie de trepte pana sa ajunga la cetate. Cazarea la pensiunile din Arefu si localitatile din jur aduce bani frumosi localnicilor care iti povestesc toate legendele legate de boierii care au fost pedepsiti sa construiasca Poenarii.

In ultimii ani, agentiile de turism sunt asaltate de englezi si americani care vor sa viziteze Castelul Bran, "adevaratul Castel al lui Dracula". Ca si legenda vampirului, denumirea de adevarat, unic si real castel al lui Dracula, a fost impusa din afara. Satui sa hoinareasca in toata Romania pentru a gasi adevaratul castel al vampirului, strainii, in special englezii si americanii, au transmis ideea ca aceasta ar fi fortareata sangerosului conducator al Valahiei. A contat probabil faptul ca este mai aproape de Bucuresti si mai usor de gasit pe harta. Branul nu a fost niciodata resedinta a voievodului Vlad Tepes. Cazare se gaseste oriunde in Bran, la pensiuni. Preturile pentru o camera pe noapte pleaca de la 60 de lei si pot ajunge si la 200 de lei. Unele pensiuni includ in pret micul dejun, altele cina. Iar in Bran nu trebuie evitate cu niciun pret tocana, bulzul si balmosul. Ca sa intri in castel, trebuie achitata taxa de 20 de lei, in care este inclusa si taxa de fotografie. Cine doreste sa filmeze vizita in castel, trebuie sa mai scoata 20 de lei din buzunare.

Goana dupa adevaratul Dracula
Cinematograful si televiziunea americana au viziuni diferite asupra a ceea ce a insemnat Dracula, vampirismul si Vlad Tepes. Ultimul film de televiziune din seria "The Librarian - Bibliotecarul" incearca o alta abordare a lui Dracula si se apropie mult mai mult de adevar. Scenaristii pornesc de la un fapt cunoscut in istorie: nimeni nu stie cu exactitate locul unde a fost ingropat Vlad Tepes. Conducatorul valah a fost ucis, decapitat, iar sultanul a pus teasta lui Tepes in sulita, sa fie vazuta de supusii Inaltei Porti.

Prima varianta a locului unde se afla trupul lui Vlat Tepes este Manastirea Snagov. Legenda spune ca monahii s-au furisat pe campul de lupta, au luat trupul lui Vlad si l-au ingropat. Niciun arheolog nu a reusit sa aduca o dovada in sprijinul acestei legende, mai ales ca in vremea lui Tepes nu exista Manastirea Snagov.

O alta legenda spune ca Tepes se afla ingropat la Manastirea Comana. Lacasul de cult este situat intre Bucuresti si Giurgiu, in Delta Neajlovului, dar nimeni nu are vreo dovada ca aici se afla osemnintele lui Tepes Voda. Turistii ajung aici destul de rar si numai daca au masini de teren care sa ii scoata cu bine din cararea cu pretentie de drum care ar trebui sa te duca in Delta Neajlovului. Scenaristii americani nu s-au obosit pe aici si au tras concluzia ca Tepes e nemuritor. Apoi, l-au plasat ca profesor universitar in Bucuresti, care isi recupereaza puterile de vampir si ajunge sa se lupte cu eroul filmului in malstinile din... New Orleans.

Comoara lui Dracula

Orice agentie de turism iti poate oferi un pachet turistic care sa te poarte de la un castel la altul, dar nimeni nu a incercat pana acum sa ofere pachete de tipul Legend hunters, care sa conduca turistii pe calea de a descifra adevaratele enigme ale lui Tepes. Vlad Tepes aduce mai multi bani in SUA decat in turismul romanesc.

Hollywood-ul a preluat imediat motivul vampirilor. Marele regizor Francis Ford Coppola si-a incercat si el mana cu legenda lui Dracula in 1992, iar in distributia filmului au aparut actori de marca: Anthony Hopkins (Van Helsing), Keanu Reeves (Jonathan Harker), Gary Oldman (Vlad Tepes-Dracula)si Wynona Rider (Mina Harker).

In ziua de azi, producatorii de la Hollywood continua sa se infrupte din Comoara lui Dracula. Vampirii nu mai sunt voievozi, ci adolescenti care merg la liceee, asa cum e in seria Twilight. Si romanii au inceput sa profite usor-usor de pe urma lui Dracula, dar initiativele turistice sunt dictate tot de afara, locul in care se scurg banii de pe urma legendelor autohtone.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Salina din Turda si apa termala de la Felix, bucuria turistilor, de Paste
Salina din Turda si apa termala de la Felix, bucuria turistilor, de Paste

Ce poate fi mai frumos decat sa zaci la soare, ore intregi, in bazinele cu apa termala, mangaiat de un jacuzzi natural. Asa s-au rasfatat mii de turisti la Baile Felix, de langa Oradea.

Litoralul romanesc, pustiu de Paste: turistii au preferat Bulgaria
Litoralul romanesc, pustiu de Paste: turistii au preferat Bulgaria

UPDATE: Pentru al 5-lea an consecutiv bulgarii ne-au aratat ca stiu sa vanda! Hotelurile de pe litoralul lor s-au deschis de Paste doar pentru noi.

Programul Inscrieri Timpurii se prelungeste cu inca doua saptamani
Programul Inscrieri Timpurii se prelungeste cu inca doua saptamani

N-am reusit sa-i convingem pe romani sa-si plateasca vacantele din timp, ne-au spus hotelierii, care isi puneau sperante mari in programul national "Inscrieri Timpurii".

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.