Al-Jazeera: 150 de morti si 4.000 de raniti in Egipt

Egipt, a sasea zi

Cel putin 150 de oameni au fost ucisi si peste 4.000 raniti in protestele anti-guvernamentale din Egipt. Este vorba de confruntarile din Cairo, Alexandria si Suez, potrivit televiziunii Al–Jazeera.


RIA NOVOSTI: Televiziunea de stat egipteana a anuntat ca statia locala Al-Jazeera din Cairo a fost inchisa duminica dimineata si ca ziaristii si-au pierdut acreditarile in Egipt. La randul lor, cei de la Al-Jazeera au denuntat masurile.

Stirileprotv.ro: Egiptul fierbe! Egiptul se afla "la inceputul unei noi ere", a declarat, duminica seara, Mohamed ElBaradei, reprezentant al opozitiei egiptene, care s-a alaturat pentru prima data manifestantilor adunati in piata Tahrir din centrul capitalei Cairo. Revolta populara care a inceput marti nu pare sa dea semne ca s-ar apropia de final. Mii si mii de egipteni sfideaza interdictiile si continua sa se adune pe strazile din Cairo, zi si noapte. Sunt furiosi ca presedintele Mubarak, ba numeste un nou premier, ba isi pune un apropiat - seful securitatii - intr-o functie nou inventata, aceea de vicepresedinte, si incearca sa ramana la putere. Vehicule militare arse, cartierul general al partidului de guvernamant incendiat. Acesta e modul in care protestatraii au raspuns aparitiei la televizune a presedintelui Mubarak si deciziei acestuia de a ramane la putere. Politia nu se mai vede pe strazi, armata este cea care incearca sa mentina controlul, insa situatia este incredibil de instabila si totul e inca foarte periculos.

Sefii armatei au facut apeluri la manifestanti sa-i tina departe pe vandali si pe cei pusi pe jafuri. Au aparut, cum s-a intamplat si in Tunisia, garzi cetatenesti de cartier, ai caror membri sunt inarmati cu bate sau bare de fier.

Huffington Post: Pe marginea prapastiei. Figura proeminenta a reformei, Mohamed ElBaradei, i-a cerut presedintelui Hosni Mubarak sa demisioneze dupa ce armata din Egipt a iesit impotriva populatiei rasculate din capitala tarii. Desfasurarea de forte a armatei ar fi avut ca scop oprirea jafurilor armate si a incendierilor, ce au izbucnit in tara dupa ce protestatarii pro-democratie au inceput sa demonstreze. Centrul cultural al lumii arabe a fost astfel transformat in tabloul unor scene inimaginabile de haos. Soldatii nu au facut insa nimic ca sa disperseze cei 5.000 de oameni adunati in piata Tahrir, pe care protestatarii au ocupat-o inca de vineri, manifestand impotriva saraciei, lipsei locurilor de munca, coruptiei si brutalitatii politiei. “Sunteti cei care detineti aceasta revolutie. Sunteti viitorul. Cererea noastra esentiala este abdicarea regimului si inceputul unui Egipt nou, in care fiecare egiptean sa traiasca in virtute, libertate si demnitate”, a spus laureatul cu Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei.

Citește și
WikiLeaks
"Buba" WikiLeaks s-a spart si in cazul Egiptului. Mubarak, descris de SUA
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

BBC: Ce fac oamenii obisnuiti din Cairo. Oamenii se opresc in piata din Cairo si se uita la elicopterele de lupta care le zboara pe deasupra capetelor. E vorba clar despre o readucere-aminte a puterii militare, dar e una firava, despre ceea ce a fost cea mai puternica institutie din Egipt. Speculatiile si zvonurile fara fond circula constant. Unele spun ca sigur presedintele demisioneaza. Altele spun ca sefii guvernului au fost arestati. La totul se adauga insecuritatea majora. Cele mai multe magazine si afaceri sunt inchise si tot mai multi egipteni obisnuiti incep sa isi faca griji. Deja se pare ca painea incepe sa se termine si cozile sunt foarte mari la magazine, de unde se golesc rafturile cu provizii. La bancomate, oamenii isi golesc conturile si isi umplu gentile cu bani, in vreme ce altii spun ca se vor baricada in case.

CNN: Cine conduce Egiptul. Guvernul egiptean nu este numai guvernul lui Hosni Mubarak, ci e un guvern militar. Generalii si fostii generali controleaza cea mai mare parte a sa si multi sunt foarte influenti in afaceri. Din 1952, la caderea monarhiei din Egipt, ofiterii superiori au constituit noua aristocratie a tarii, pastrandu-si pozitia privilegiate in socialismul anilor ’50-’60, pana acum, in capitalism. Mubarak este un fost sef al aviatiei, care a condus campania egipteana impotriva Israelului in razboiul din 1973, pe care egiptenii si-l amintesc ca fiind cel mai mare triumf militar. Asa ca toata lumea stie afinitatea acestuia pentru ierarhii militare. Noul sau vice-presedinte, Omar Suleiman, este un produs al serviciului intern de securitate si ii impartaseste atitudinea si crezurile. Doua treimi dintre guvernatorii tarii sunt fosti generali, ca si cei mai multi membri din Cabinet, care au fost plasati mai ales in pozitiile noneconomice.

Cand a fost nevoie de ceva in Egipt, fie ca a fost vorba de revolte de mica amploare, ca in 2008, dar si la masivele inundatii din 1994, Mubarak a apelat la militari. Ei au incredere in el, el ii intelege. Relatia a fost si una avantajoasa, pentru ca in anii ’90, cand au inceput privatizarile in sistem, fostii generali au avut parte de tot felul de avantaje, inclusiv in ceea ce priveste dobanzile atractive din partea bancilor.

 


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Criza din Egipt a stricat vacanta a cel putin 700 de romani
Criza din Egipt a stricat vacanta a cel putin 700 de romani

Peste 300 dintre ei se bronzau in statiunile din sudul Egiptului atunci cand revoltele s-au intensificat. Au fost anuntati ca trebuie sa se intoarca acasa. Alte cateva sute, cu planuri de vacanta, au fost anuntati ca sunt mai in siguranta in Romania.

"Buba" WikiLeaks s-a spart si in cazul Egiptului. Mubarak, descris de SUA

Folosirea torturii impotriva infractorilor, militantilor islamisti, opozantilor sau bloggerilor este o practica atat de des folosita de catre autoritatile egiptene incat guvernul de la Cairo nu se mai sinchiseste sa dezminta aceste informatii.

Egiptul fierbe. ElBaradei catre manifestanti: Rabdare, schimbarea va veni
Egiptul fierbe. ElBaradei catre manifestanti: Rabdare, schimbarea va veni

UPDATE: Ministerele de externe din aproape toata lumea si-au avertizat cetatenii sa evite deplasarile in Egipt. De o saptamana, tara fierbe si oamenii ies pe strazi cu zecile de mii, cerand demisia presedintelui Hosni Mubarak. 

Recomandări
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.