Cum va arata Romania cu Victor Ponta in continuare, ca premier acuzat de DNA? Sociologul Alin Teodorescu, la "Dupa 20 de ani"

×
Codul embed a fost copiat

Sociologul institutului de sondare a opiniei publice IMAS, Alin Teodorescu, a fost invitatul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si online pe PROTV NEWS, de la ora 10.00.

Alaturi de moderatorul emisiunii, jurnalistul Cristian Leonte, sociologul politic a facut o analiza completa a Partidului Social Democrat, care se confrunta cu o criza extrem de mare, dupa ce procurorii DNA au cerut inceperea urmaririi penale a lui Victor Ponta.

Isi va da demisia Victor Ponta? Cum vor vota colegii sai social-democrati in Parlament, la cererea DNA?

Cum va arata Romania in continuare cu Victor Ponta la Palatul Victoria, daca nu va demisiona?

Sociologul Alin Teodorescu a raspuns la toate aceste intrebari, dar a facut si o radiografie politica a PSD-ului, care s-a vazut nevoit, deocamdata, sa-l apere pe Victor Ponta, pana cand gaseste un alt ... lider cu care sa-l inlocuiasca. 

Citește și
masina Ponta
Cum isi prezenta Victor Ponta bolidul de 300 de cai putere pe care i l-ar fi cumparat Sova: "E o jucarie pentru baietii mari"
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Sinteza declaratiilor:

Cristian Leonte: Isi va da demisia Victor Ponta?
Alin Teodorescu: A spus ca nu. Dupa parerea mea va fi o batalie lunga, pentru ca macar 3 saptamani va fi decizia, votul in plenul Camerei Deputatilor, dupa care se intra in vacanta parlamentara 2 luni de zile, deci la 1 septembrie se va pune problema rediscutarii statutului primului ministru. Si vom avea un prim-ministru cercetat penal sau sub ancheta penala, singurul din Europa. Suntem originali.

Cristian Leonte: Presedintele a spus in cateva cuvinte, simple si raspicate ca ii solicita demisia. E o forma de presiune cu care vom trai, spuneti, in toata aceasta perioada?
Alin Teodorescu: Nu o presiune, va fi o lupta pentru pastrarea functiilor. Este o lupta fara sanse, pentru ca la un moment dat si cadrele din Partidul Social Democrat isi vor da seama ca pierd intrand in aceasta lupta. Este o lupta fara sanse pentru Victor Ponta, dar asta este obiceiul pamantului, ca sa spunem asa. Te tii de scaun pana esti dat afara.

Cristian Leonte: Primul pas, daca premierul nu-si da demisia, cum spuneti ca se va intampla, este votul din Parlament. Acolo, deputatii sunt chemati sa incuviinteze cererea DNA de incepere a urmariii penale. Sau nu. Credeti ca va fi un vot impotriva?
Alin Teodorescu: Dupa cum este majoritatea, va fi impotriva inceperii urmaririi penale, pentru ca majoritatea este PSD, si aliatii sai. Si sprijina guvernul actual. Deci daca se ajunge la vot, daca domnul Victor Ponta nu-si da demisia inainte de vot, atunci votul va fi negativ, respectiv nu va aproba inceperea urmaririi penale, cum a fost si in cazul Dan Sova.

Cristian Leonte: Atunci, in aceasta situatie, daca in continuare premierul nu demisioneaza, va ramane in functie pana la sfarsitul mandatului.
Alin Teodorescu: Sau pana cand se va intampla ceva, respectiv o noua majoritate parlamentara.

Cristian Leonte: Dar se poate intampla o noua majoritate parlamentara?
Alin Teodorescu: In 2012, daca eram la inceputul lunii mai si discutam si faceam socoteala vedeam ca motiunea la adresa premierului Mihai Razvan-Ungureanu nu are nicio sansa. Si dupa cateva zile guvernul a cazut prin motiune de cenzura, pentru ca s-au format alte majoritati parlamentare decat cele care intrasera in Parlament sau au format alte partide politice care erau prezente in Parlament, desi nu trecusera prin votul universal. Si calculele hartiei, ca sa ne exprimam intr-un limbaj sportiv, au fost contrazise de realitatea din teren. Deci se poate intampla orice.

Cristian Leonte: Si dvs. ati vorbit de un calcul pe hartie, acum intr-adevar PSD are majoritate parlamentara, dar excludeti o surpriza, adica sa fie voturi pentru inceperea urmaririi penale, inclusiv din PSD?
Alin Teodorescu: Exclud. Exista o loialitate de partid in ambele partide. Noi am ramas intr-o situatie istorica absolut noua. Noi nu am avut aceasta situatie, as spune chiar inainte de Primul Razboi Mondial. Am ajuns in bipartidism. Am ajuns intr-un bloc al Partidului National Liberal, care a inglobat mai multe partide, inclusiv ce a ramas din Partidul Democrat, as spune distrus de Traian Basescu, si blocul social-democrat, teoretic de centru-stanga, deci un bloc teoretic de centru-dreapta si un bloc teoretic de centru-stanga, care impart in momentul de fata 80 - 85 % din preferintele electoratului. De la 500 de partide in anul 1990, am ajuns la doua si 3 - 4 sateliti in jurul fiecaruia. Intre ele UDMR, care este un partid, de fapt o organizatie politica pe criterii etnice si care va avea in 2016 mari dificultati, sa intre in Parlament, daca se pastreaza pragul de 5%, nu din cauza unor malversatiuni, ci pur si simplu ca populatia maghiara din Romania pleaca.

Cristian Leonte: Cum va arata Romania in continuare cu Victor Ponta la Palatul Victoria?
Alin Teodorescu: Stiti ce se intampla, in asemenea situatii nu sunt drame. Nu sunt lucruri, cum sa va spun, de pana lui Shakespeare. Dar, atunci cand varful puterii executive este contestat, cum este acum, pe buna dreptate sau cu rea vointa, asta este o alta discutie pe care noi nu o ptem duce, pentru ca nu suntem profesionisti in domeniul dreptului, deci cand varful puterii executive este contestat, intregul aparat administrativ functioneaza la 50% sau la 25% din capacitate. Ce inseamna asta? Programele europene incetinesc. Si asa sunt incetinite si vom fi penalizati la sfarsitul acestui an pentru neindeplinirea anumitor indicatori. Activitatile normale de legiferare si de normare a activitatii incetinesc. Parlamentul nu mai are material din partea Guvernului pentru aprobare, puterea executiva si puterea legislativa din tara incetinesc ritmul, nu mai functioneaza. Societatea civila, la un moment dat, va fi afectata de faptul ca aparatul administrativ de stat functioneaza la capacitate redusa. Si asa noi avem o problema de motivare a administratiei publice locale si centrale si ai nevoie de o anumita putere, forta, a aparatului administrativ, a aparatului puterii executive centrale, deci a Guvernului, ca sa faci sa functioneze.

Cristian Leonte: Ce spera Victor Ponta sa obtina nedandu-si demisia si luand in calcul inclusiv o respingere a incuviintarii de incepere a urmarii penale.
Alin Teodorescu: O amanare. Nu s-a asteptat la asa ceva. Nu s-a asteptat sa fie anchetat. Tineti minte ca prin martie, anul acesta, declara ca daca va fi anchetat penal isi va da demisia. Domnul Sova, partenerul domniei sale, ani de zile, si colegul domniei sale in Guvern, a fost anchetat, acolo au aparut anumite lucruri, in aprilie, la inceputul lunii mai s-au strans probe, la inceputul lunii iunie este chemat la Parchet si i se spune ca este suspect. Urmarirea penala nu a inceput, pentru ca in cazul deputatilor si senatorilor trebuie aprobata de camera respectiva. Dar este suspect intr-un dosar penal.

Cristian Leonte: Asadar ce spera sa obtina?
Alin Teodorescu: O amanare a deciziei, o clarificare pozitiva, ceea ce nu se poate intampla, nu poate aparea.

Cristian Leonte: Putem sa vorbim de efectele asupra viitoarelor alegeri, in situatia in care se gaseste acum Victor Ponta?
Alin Teodorescu: Deocamdata ar trebui sa vorbim de efectele asupra PSD-ului. Pentru ca el este partidul care asigura conducerea puterii executive, respectiv a Guvernului, si a uneia dintre Camere, respectiv Camera Deputatilor. Ce se intampla, este ca, daca Victor Ponta isi da demisia, Partidul Social Democrat probabil pierde guvernarea, cu un an inainte de alegerile locale si cu un an si jumatate inainte de alegerile parlamentare. Deci Partidul Social Democrat nu este de fapt penalizat pentru ca a pierdut alegerile prezidentiale, ci este penalizat pentru ca varful partidului, varfurile partidului, ca vorbim de minimum 3 persoane - Dragnea, Sova si Ponta - sunt acuzate de coruptie. In Partidul Social Democrat va fi o mare problema, cine preia urmatorul mandat de presedinte, pentru ca il va prelua pierzand in acelasi timp si puterea executiva, deci pierzand functia de prim-ministru. Si se va intra in alegerile locale din 2016 si apoi in alegerile parlamentare din 2016 din pozitia de opozant.

Cristian Leonte: Adica urmeaza, conform acestor calcule, ca Victor Ponta sa piarda si pozitia de presedinte al PSD?
Alin Teodorescu: Sigur.

Cristian Leonte: Dar in PSD in acest moment este un val de sustinere pentru Victor Ponta.
Alin Teodorescu: Da, dar in acelasi timp, de ieri dimineata au inceput luptele pentru continuarea mandatului de presedinte.

Cristian Leonte: Sa incercam sa ne uitam putin in interiorul PSD. Ca sa nu se gaseasca in situatia de a nu avea un alt Guvern, altul decat cel pe care PSD sa-l formeze, sunt cumva nevoiti sa-l sustina pana la capat pe Victor Ponta?
Alin Teodorescu: Sa-l sustina pana cand vor gasi o solutie, sa aiba un alt presedinte, dar sa pastreze functia de prim-ministru. Deci au nevoie de acordul presedintelui pentru a-l schimba pe Victor Ponta, dar a pastra functia de prim-ministru.

Cristian Leonte: Sunt in situatia de a-si cauta un nou lider. Un nou prim-ministru.
Alin Teodorescu: Un nou prim-ministru si un presedinte de partid.
Cristian Leonte: Ca sa fie siguri ca raman la guvernare pana in 2016, pana la sfarsitul mandatului. Il vor gasi?
Alin Teodorescu: Au oameni. Partidul Social Democrat are oameni care sa faca fata si sa negocieze pastrarea functiei de prim-ministru. Pe de-o parte este Rovana Plumb, care este presedinta Consiliului National. Apoi este Valeriu Zgonea, care este presedintele Camerei Deputatilor. Ambii sunt reprezentanti ai liniei tinere sa spunem sau mature din Partidul Social Democrat, nu sunt din partea gerontocrata, nu-i niciun cuvant de umilire, si eu sunt de varsta a 3-a, si au destul sprijin in partid, amandoi. Mai exista vesnica candidatura sau cum sa spun, vesnica invocare a candidaturii lui Ioan Rus, a grupului de la Cluj, dar care nu este acceptat de partea din partid din Moldova, Dobrogea, Muntenia si Banat.

Cristian Leonte: Asadar ii vedeti pe Rovana Plumb si Valeriu Zgonea ca cei cu cele mai mari sanse ...
Alin Teodorescu: Sau se mai poate intampla ceva, sa apara un triumvirat de conducere, sa apara un organism de conducere temporar, pana se stabilizeaza situatia politica, se pastreaza functia de prim-ministru, se organizeaza un congres. Se poate intampla acest lucru, sa apara un organism colectiv de conducere, cum a fost in criza din 2004, cand in vara lui 2004 a fost suspendat Consiliul Comitetului Executiv si s-a infiintat un birou tehnic de coordonare, in care Victor Ponta era parte. Daca va aduceti aminte, acel grup a asigurat congresul extraordinar de numire a candidatului la presedintie, a schimbat complet complet tipul de campanie electorala, a modificat in mare masura profilul PSD, iar acel grup a luat cateva initiative care au fost mentionate pentru prima data in raportul Comisiei Europen. Era pentru prima data in istorie cand in raportul Comisiei Europene se referea la schimbarile din interiorul unui partid, ca factor favorizand pentru negocierile de aderare.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Alina Gorghiu:
Alina Gorghiu: "PNL ii va cere lui Victor Ponta in fiecare zi demisia". Liberalii vor alegeri anticipate

Alina Gorghiu, copresedintele PNL, a sustinut sambata o conferinta de presa, in care a vorbit despre acuzatiile care i se aduc lui Victor Ponta.

Cum isi prezenta Victor Ponta bolidul de 300 de cai putere pe care i l-ar fi cumparat Sova:
Cum isi prezenta Victor Ponta bolidul de 300 de cai putere pe care i l-ar fi cumparat Sova: "E o jucarie pentru baietii mari"

In comunicatul DNA, care anunta inceperea urmarii penale impotriva lui Victor Ponta, este mentionata si o masina, un Mitubishi Lancer Evo 10, cu un motor de 300 de cai.

Marele Zid Pesedist. Liderii judeteni, femeile, tineretul si europarlamentarii social-democrati il apara pe Victor Ponta
Marele Zid Pesedist. Liderii judeteni, femeile, tineretul si europarlamentarii social-democrati il apara pe Victor Ponta

Soarta lui Victor Ponta - atat ca premier si om politic, dar si ca simplu cetatean pus in fata justitiei - depinde intr-o foarte mare masura de felul in care va reactiona Partidul Social Democrat in zilele urmatoare: pro sau contra sa.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat
Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat

Surse din interiorul coaliției de guvernare PSD-PNL afirmă că, în discuția de luni, PSD l-a propus pe Cristian Popescu Piedone candidat comun la Primăria Generală, dar liberalii au refuzat să susțină această variantă.