Ce se intampla in mintea noastra atunci cand spunem "lapte"?

Lapte

Stim toti ce anume intelegem prin cuvantul “lapte”, dar oare ne dam seama si ce anume subintelegem?

Ca substantiv, „lapte” are un sens de baza foarte bine definit: este lichidul acela alb si hranitor pe care il punem de dimineata in pahar, il turnam in castronelul cu cereale sau in ceasca de cafea. Dar pe langa acest sens de baza, cuvantul „lapte” are si o multime de conotatii, de trasaturi semantice indirecte pe care noi le subintelegem si care, fara sa ne dam seama, ne influenteaza starea psihica.

Dar ce anume ne sugereaza laptele? Pentru a intelege mai bine, sa luam un exemplu. Intr-o carte de bucate citim o reteta de clatite care ne spune ca aluatul trebuie sa fie „alb ca laptele.” De ce autorul retetei a comparat aluatul tocmai cu laptele, si nu cu altceva? Sunt in jurul nostru o multime de obiecte albe, iar laptele este doar unul dintre ele. De ce aluatul trebuie sa fie alb „ca laptele” si nu „ca foaia de hartie”? Raspunsul este simplu: sugestia.

De fapt, autorul retetei a folosit comparatia cu laptele nu doar ca sa descrie aluatul din punct de vedere tehnic, ci si ca sa sugereze ca acel produs este bun si ca ni-l dorim, tot asa cum ne dorim si laptele. E vorba aici de valoarea simbolica a laptelui, o valoare pe care autorul retetei o cunoaste si o transfera inconstient si asupra aluatului de clatite, trezind in noi o stare de confort psihic si, evident, o... pofta de clatite!

In subconstientul nostru exista deja ideea ca laptele este bun si sanatos, ne ajuta si ne este aproape de la cea mai frageda varsta. Ideea de lapte este asociata doar cu atribute dezirabile, precum “hranitor”, “dulce”, “curat”, “natural” sau “sanatos”. Folosim termenul “lapte” in diferite asocieri pentru a evidentia ceva pozitiv. Laptele are o poveste si face parte din poveste, nu este doar un bun de consum, ci este chiar prototipul bunului de consum. Vrei te te bucuri de un desert delicios? Alegi lapte de pasare! Laptele este bunul prin excelenta, de aceea in mintea noastra il asociem cu tot ce este pozitiv. In fond, nu intamplator singura galaxie pe care sigur exista viata a fost numita Calea Lactee!

Citește și
Mihaela Bilic, doctor de bine
Doar 500 de grame de carne roșie pe săptămână recomandă Mihaela Bilic. Care e limita consumului de mezeluri
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
De ce e laptele alb?
De ce e laptele alb?

Raspunsul nu o sa-l vedeti decat la microscop! Si nu are legatura cu calciul, asa cum poate ati crede, ci cu chibriturile, nasturii si... avioanele!

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev
Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev

Forțele Armate ale Ucrainei își modernizează rapid artileria și rachetele, combinând arme occidentale și sisteme produse local, potrivit colonelului Andriy Zhuravlev, adjunctul șefului de stat major al Armatei.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.